11.5 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ” της Σόνιας Σαουλίδου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

***

“Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ”
Συγγραφέας Σόνια Σαουλίδου
Εκδόσεις Bell

***

“Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ” είναι το νέο βιβλίο της Σόνιας Σαουλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Ένα δυνατό αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ, που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, χάρη στο εξαιρετικό εξώφυλλο του.

Μια παιδική κούκλα σε χέρια αιματοβαμμένα, σε κάνει να κρατάς την ανάσα σου και να απορείς, ποιο είναι το αμάρτημα που βαραίνει την κα. Ρέμικ; Και όταν γυρνάς και διαβάζεις ανυπόμονα το οπισθόφυλλο, ξέρεις πως το θες σίγουρα!! 

Μια οικογενειακή τραγωδία με ολέθριες συνέπειες για τα μέλη της, συγκλονίζει την κοινωνία του Σαν Αντόνιο του Τέξας το 1989. Στο σήμερα, στην Φλόριντα, την μέρα των εγκαινίων ενός τοπικού σχολείου, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, βρίσκεται άγρια δολοφονημένο. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτές τις δυο υποθέσεις, είναι η κα. Ρέμικ, η διευθύντρια του σχολείου. Η κα. Ρέμικ είναι και η κύρια ύποπτη της δολοφονίας της μικρής, μιας και βρέθηκε μέσα στα αίματα, πάνω από το σωματάκι του παιδιού. Μια ξέπνοη περιπέτεια με καταιγιστική δράση και ανατροπές αρχίζει. Ο φόνος φέρνει κι άλλο θάνατο και ο δολοφόνος συνεχίζει το έργο του, μέχρι να φτάσει στον απώτερο σκοπό του και να ολοκληρώσει το σχέδιο που έχει συλλάβει το νοσηρό μυαλό του.

Από δω, αρχίζει η Σόνια Σαουλίδου, να ξεμπλέκει με καθηλωτικό τρόπο το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, κρατώντας μας δέσμιους σε κάθε της λέξη, σε κάθε σελίδα, μέχρι το συναρπαστικά απρόσμενο τέλος. 

 “Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ”, είναι ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο σε δυο χρονικούς άξονες. Ταξιδεύουμε στο παρελθόν της κα. Ρέμικ και ταυτόχρονα παρακολουθούμε την εξέλιξη της ιστορίας στο παρόν. Παρόν και μέλλον εναλλάσσονται αρμονικά και χωρίς να μπερδεύουν ή να κουράζουν.  Η κάθε χρονική αναδρομή εμπεριέχει τα δικά της μυστικά και δημιουργεί προβληματισμούς. Το ξετύλιγμα της πλοκής εγείρει στο μυαλό μας συνεχώς νέα ερωτήματα, που προκαλούν ένταση και κερδίζουν το αμείωτο ενδιαφέρον μας. Ταυτόχρονα με την κεντρική πρωτότυπη ιδέα, οι δευτερεύουσες ιστορίες, που ξεδιπλώνονται, σχηματίζουν και φανερώνουν το υπόβαθρο των χαρακτήρων του, με αποτέλεσμα η τελική ολοκληρωμένη εικόνα να αφήνει πλήρως καλυμμένο τον αναγνώστη και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που εντέχνως δημιουργεί η συγγραφέας, τον απορροφά αβίαστα.

Οι ζωντανές περιγραφές της Σόνιας Σαουλίδου, άλλοτε με μια λεπτή ειρωνεία ή με  διακριτικό, έξυπνο χιούμορ και άλλοτε με την βαρύτητα που αρμόζει στην στιγμή,  αναδύουν κοινωνικά θέματα καθώς η ιστορία προχωρά και εμείς μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, αναζητούμε τον δολοφόνο και το κίνητρο. Έτσι ο χαρακτήρας του εκτός από το απόλυτο ψυχολογικό, αστυνομικό θρίλερ, απόκτα και κοινωνικές αποχρώσεις. Το μυθιστόρημα αποτελεί μια προβολή ζητημάτων που πολλές φορές αντιμετωπίζουμε, όπως αυτό του κοινωνικού στιγματισμού. Η σύγχρονη κοινωνία είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη όπου δύσκολα αποσπάται ή αλλάζει, οποιαδήποτε απαρχαιωμένη αντίληψη και νοοτροπία. Η περιθωριοποίηση είναι αποτέλεσμα κοινωνικού στιγματισμού, μια μορφή ρατσισμού που πλήττει άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η κριτική δραστηριότητα γύρω από τα άτομα αυτά τοποθετεί “ταμπελίτσες” με νέες ταυτότητες βάση των χαρακτηριστικών τους ή των πεπραγμένων τους. Αυτές οι ταμπελίτσες τους ορίζουν και τους στοχοποιούν στην κοινωνία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αλλαγή συμπεριφοράς του ατόμου που δέχεται τον στιγματισμό, τις περισσότερες φορές με πολύ δυσάρεστες συνέπειες τόσο για το ίδιο, όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον. Οι ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και εργασία είναι μειωμένες. Πολλές φορές δημιουργείται παραπληροφόρηση γύρω από το όνομα αυτών των ατόμων. Φυσικό και επόμενο είναι η κοινωνική απομόνωση η οποία προκαλείται, τόσο από το περιβάλλον όσο και από το ίδιο το άτομο. Αυτή με την σειρά της δημιουργεί μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η μοναχικότητα που επηρεάζει την ψυχική υγεία του ανθρώπου και προκαλεί την εμφάνιση διαταραχών όπως το άγχος, η κοινωνική φοβία, η μελαγχολία και η κατάθλιψη. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ευνοείται η ανάπτυξη αντικοινωνικών συμπεριφορών και παραβατικής δραστηριότητας. Όλα τα παραπάνω με εύπεπτο τρόπο και με εξαιρετική συγγραφική μαεστρία, παρουσιαζονται από την Σόνια Σαουλίδου, στις σελίδες του βιβλίου της και μας προβληματίζουν, καθώς μας βάζουν σε νέα μονοπάτια σκέψης.

Η Σόνια Σαουλίδου, φανερά επηρεασμένη από την δημοσιογραφική της ιδιότητα, παρουσιάζει μια “οπτικοακουστική” ιστορία, στην οποία παντρεύει αριστουργηματικά, την κινηματογραφική αποτύπωση, με την φαντασία του αναγνώστη μέσα από τους διαλόγους, τις εναλλαγές προσώπων, τις συνεχείς ανατροπές, την αναπάντεχη πλοκή και τις λεπτομερείς περιγραφές του χώρου και των προσώπων. Έτσι ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας όλη η δράση που κυριολεκτικά μας τραβά στην δίνη της, χωρίς ποτέ να σταματά να μας συναρπάζει.  Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης μπορεί να αντιληφθεί κανείς την ύπαρξη και τον ξεκάθαρο διαχωρισμό καλού και κακού σε όλη την έκταση της υπόθεσης, τόσο μέσω των χαρακτήρων που διαχωρίζονται με αυτόν τον τρόπο, όσο και με τη διαμάχη καλών και κακών στο παρόν, στο παρελθόν, αλλά και στην αποτροπή καταστάσεων στο μέλλον.

 Παράλληλα οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά δομημένοι ως προς τον χωροχρόνο που τοποθετούνται και την σκιαγράφηση των ψυχολογικών προφίλ τους. Έτσι όπως παρουσιάζονται από την συγγραφέα, προσδίδουν βάθος στον λόγο και στις πράξεις τους και εμείς μπορούμε να τους καταλάβουμε περισσότερο. Κάποιους τους νιώθουμε πιο οικείους, άλλους πιο απόμακρους, άλλους τους συμπονούμε, θυμώνουμε μαζί τους, συμπάσχουμε και κάποιους δεν τους συγχωρούμε ποτέ. 

“Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ” είναι ένα αστυνομικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο και αγωνία για τη λύση των εγκλημάτων, που αποτυπώνει τη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, και ταυτόχρονα ένα ηθικό δίλημμα μεταξύ δίκαιου και άδικου, όπως και τη λαχτάρα για την απονομή δικαιοσύνης, για όλα αυτά που διαδραματίζονται. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι ένα βιβλίο που απορροφά τον αναγνώστη και τον βάζει στη θέση των ηρώων του, παρουσιάζοντας όλες τις πλευρές τους, κάνοντάς τον να ταυτιστεί όχι μόνο με τα θύματα, αλλά και με τους θύτες, στην προσπάθειά του να τους καταλάβει, βιώνοντας ολοκληρωτικά την αναγνωστική εμπειρία από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Η συγγραφέας με την διεισδυτική ματιά της, δείχνει τα στενά όρια μεταξύ καλού και κακού, σωστού και λάθους, ηθικού και ανήθικου και αφήνει προβληματισμένο τον αναγνώστη κατά πόσο αυτά θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρα και  αμφιταλαντευόμενο, ως κατά το πόσο οι ενέργειες κάποιων ηρώων ήταν σωστές ή όχι. Όλα για κάποιον λόγο γίνονται και όλα είναι συνέπειες κάποιων άλλων..
Η Σόνια Σαουλίδου καταφέρνει να δέσει αρμονικά όλα τα στοιχεία που προανέφερα, με στοιχεία της υπόθεσης που φαινομενικά δείχνουν άσχετα και μεταξύ τους και με την ιστορία και έτσι φτάνει σε ένα συναρπαστικό, αναπάντεχο και ανατρεπτικό τέλος που χαρίζει απλόχερα αναγνωστική τέρψη στον αναγνώστη, που το αποχαιρετά χαμογελώντας απόλυτα ικανοποιημένος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο..

Το μόνο που θυμάμαι είναι θολές εικόνες, ανθρώπους σαν σκιές να περιφέρονται βιαστικά γύρω μου ψάχνοντας τη θέση τους στο χωροχρόνο, και ήχους να μπερδεύονται ανάμεσά μας, να μας τυλίγουν, μέχρις ότου ένα πελώριο κόκκινο, σαν κύμα που γιγαντώνεται, ορμάει επάνω μας και μας σκεπάζει. 

Σιγή για λίγο, κι έπειτα ο ήχος έρχεται υπόκωφος.

1-8-7, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, 1-8-7, ΚΑΛΩ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ. 
ΝΕΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΙΩΑΝΝΑ ΤΗΣ ΛΩΡΡΑΙΝΗΣ.  ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΥΠΟΠΤΗ. 
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΓΚΑ ΡΕΜΙΚ.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΚΑ ΡΕΜΙΚ. Το παιδί της τραγωδίας του Σαν Αντόνιο του Τέξας τα Χριστούγεννα του 1989. Ο πατριός μου πυροβόλησε τη μητέρα μου κι έπειτα έδωσε τέλος στη ζωή του. Η μικρή μας Μάργκο από την τρομάρα της το έσκασε και δεν είναι πλέον παρά ένας φάκελος που έκλεισε, ενός παιδιού που δε βρέθηκε ποτέ.

Η γυναίκα που απελπισμένα προσπαθεί να σας μοιάσει. 

Έχω μια όμορφη γάτα, τη Ζόι, και μια έξυπνη κούκλα, τη Ζακλίν. 

Έχω μια γειτόνισσα που πουλάει τη ζωή μου στον Τύπο. 

Έχω ένα βασανιστικό ερώτημα που με στοιχειώνει.

Ποια είμαι; Τι είμαι;

Απεγνωσμένα, πλέον, σας ζητάω να με βοηθήσετε να το ανακαλύψω.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα..

Σόνια Σαουλίδου

Η Σόνια Σαουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Επικοινωνίες καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Slippery Rock University στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ως δημοσιογράφος. Επίσης ανέλαβε την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το 2013 μετακόμισε στο Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, όπου η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε στη μικρή αυτή παραθαλάσσια πόλη ήταν να εργαστεί ως μεσίτρια.

Εκεί ξεκίνησε στα μέσα του 2017 να γράφει το πρώτο της αστυνομικό θρίλερ, Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών, το οποίο ολοκλήρωσε την ίδια χρονιά, με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ είναι το δεύτερό της αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ.
Πλέον ζει στη γενέτειρά της με το γιο της.
Facebook: Sonia Saoulidou -Author
Instagram: @soniasaoulidou

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου “Ματωμένη Ανάμνηση” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ της Δήμητρας Ιωάννου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ” της Κατερίνας Κοφινά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΜΑΡΓΚΩ” της Άννας Γαλανού, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο