10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Δέσποινα Ανθοπούλου

Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ της Δήμητρας Ιωάννου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Η άποψη της Δέσποινας Ανθοπούλου για το βιβλίο
***
Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ
Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωάννου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
***
 

Ταξίδι στην Άνδρο από το 1960  ως το σήμερα μας πηγαίνει η Δήμητρα Ιωάννου, αφού πρώτα μας ενημερώνει ότι εισερχόμαστε στον κόσμο της ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ, με δική μας ευθύνη. Σε έναν κόσμο που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ καταφτάνει στο νησί με σκοπό να γοητεύσει, να δημιουργήσει ερωτηματικά, να ταράξει τα νερά του ήσυχου νησιού, να αποδείξει ότι τα δεδομένα, εύκολα ανατρέπονται. To παρελθόν γράφει πάντα τη δική του ιστορία, μια ιστορία  που δεν σβήνει ποτέ…Όσο ζεις το κουβαλάς μαζί σου. Ότι είσαι σήμερα, πολλές φορές εξαρτάται από όσα έζησες, ένιωσες και έκανες χτες. Η αλήθεια που αφήνεις πίσω προσπαθώντας να «θάψεις», κάποιες φορές μπορεί να αργεί, μα πάντα βρίσκει φως και τρυπώνει και τότε είναι εκείνη η στιγμή που πολλοί φοβούνται. Αυτό συμβαίνει και με τους ήρωες του βιβλίου. Κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους από την ανησυχία και τις ενοχές, ενώ σε κάποιους θα ξυπνήσουν μνήμες οδυνηρές.

 Η Κατερίνα Συμεωνίδου μια γυναίκα γεμάτη μυστήριο και γοητεία σκαλίζει μια παλιά υπόθεση με σκοπό να βρει την αλήθεια. Η ανεξιχνίαστη και περίεργη εξαφάνιση της Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα χρόνια πριν από το νησί γίνεται η εμμονή της. Ποιοι εμπλέκονται σε αυτό το τραγικό συμβάν; Ποια πάθη κρύβονται πίσω από αυτό; Ποια είναι η σχέση τις νοσοκόμας με τα πρόσωπα που εμπλέκεται; Γιατί ήρθε τώρα να τους θυμίσει πράγματα που πρέπει να θαφτούν, είτε γιατί τους γεμίζουν ενοχές είτε γιατί τους πονούν; Κι όσο η έρευνα της προχωρά, τόσο δημιουργεί θανάσιμους εχθρούς. Τρεις ισχυρές οικογένειες στο νησί συνδέονται με δεσμούς φιλίας, ένοχα μυστικά και όρκους σιωπής. Τα μέλη τους στηρίζονται μεταξύ τους  για να μην αμαυρώσουν το όνομα τους. Σε μια κλειστή κοινωνία ποιοι κινούν τα νήματα αυτής της παράξενης εξαφάνισης; Για ποιους έχει έρθει η ώρα της αλήθειας και ποια είναι αυτή;

Ένα πολυπρόσωπο ψυχογράφημα του οποίου την ιστορία έστησε πολύ έξυπνα η συγγραφέας κεφάλαιο-κεφάλαιο. Χαρακτήρες άρτια σκιαγραφημένοι και άρρηκτα συνδεδεμένοι και σημαντικοί για την εξέλιξη της υπόθεσης, με τον καθένα τους να φλερτάρει με τον ρόλο πρωταγωνιστή. Μόνο που η νοσοκόμα τους επισκιάζει με τον δυναμικό και ατρόμητο χαρακτήρα της, μια γυναίκα αποφασιστική, έξυπνη και ανεξάρτητη, κάτι πολύ πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής. Υιοθετεί χωρίς να σκέφτεται το προσωπικό κόστος την ιδιότητα του «ντετέκτιβ» και μας καλεί να ανακαλύψουμε μαζί της, όλα τα κομμάτια του παζλ και να μάθουμε τι συνέβη τη νύχτα της εξαφάνισης της Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα στο νησί. Έρευνες, φήμες, πιθανοί ένοχοι που απειλούν όταν ξυπνά μέσα τους ο φόβος των αποκαλύψεων και μια καλά σκηνοθετημένη «ΚΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», ετοιμάζεται να γκρεμιστεί από το βάθρο που κάποιοι της έχουν στήσει τόσα χρόνια. Η φαινομενική ηρεμία διαλύεται, στόματα ανοίγουν, ζωές απειλούνται, το παρελθόν ξυπνά ζητώντας λύτρωση και τιμωρία των ενόχων είναι πια μονόδρομος..

 

.Η τελευταία πράξη του βιβλίου απρόβλεπτη, συγκινητική και άκρως λυτρωτική. Ενώ υποψιάζεσαι  ότι όλα και όλοι έχουν έναν συνδετικό κρίκο που τους ενώνει άμεσα με την υπόθεση, πρέπει να φτάσεις στο τέλος για να σιγουρευτείς ποιοι είναι οι αθώοι και ποιοι οι ένοχοι. Η αλήθεια πάντα βρίσκει ακόμα και μια ελάχιστη χαραμάδα φως για να βγει, ακόμη κι αν πέρασε καιρός. Η αλήθεια νικά ακόμη κι αν έχει πρώτα νικηθεί. Ένα τόσο ρεαλιστικό και πάντα ηχηρό μήνυμα που η συγγραφέας επικοινωνεί μαζί μας, προκαλώντας μας αβίαστα εν συναίσθησή.

 Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με στοιχεία αστυνομικού, γεμάτο αγωνία καταιγιστικές εξελίξεις και ανατροπές που συγκινεί και κάνει τον αναγνώστη να νιώσει ντετέκτιβ. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί με τις ζωντανές περιγραφές της η Δήμητρα Ιωάννου εκτοξεύουν την αδρεναλίνη και προκαλούν σε έξυπνα παιχνίδια παραπλάνησης το μυαλό, αφού κάθε φορά που πιστεύεις ότι έχεις βρει την λύση, ένα νέο πρόσωπο ή γεγονός μπαίνει στο παιχνίδι για να σου αλλάξει γνώμη και να οδηγήσουν την σκέψη σε νέα μονοπάτια ανακαλύψεων. Και ενώ η πλοκή μας απορροφά η συγγραφέας ενσωματώνει εντελώς αρμονικά ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού, ένα ταξίδι που γεννά όμορφες εικόνες γεμάτες από έθιμα, ντοπιολαλιές και οδοιπορικά, χωρίς να κουράζει με αδιάφορες και περιττές λεπτομέρειες.

Μη διστάσετε να εισέλθετε στον κόσμο της ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ, ακόμα και με δική σας ευθύνη.

.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ!
ΕΔΩ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

Άνδρος 1960
Μια μυστηριώδης εξαφάνιση πριν από τριάντα χρόνια…
Ένας κρυφός παράνομος έρωτας…
Δύο άντρες που διεκδικούν την ίδια γυναίκα…
Δύο γυναίκες που διεκδικούν τον ίδιο άντρα…
Τρεις οικογένειες : Οι γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, οι εφοπλιστές Γαλανοί και οι αξιοπρεπείς Βαλμάδες.

Απρόσμενο επίκεντρο όλων η δεσποινίς Κατερίνα Συμεωνίδη. Η νοσοκόμα που καταφθάνει στην Άνδρο, παθαίνει εμμονή με την εξαφάνιση της Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα, σκαλίζει το μυστήριο και καταφέρνει να αναστατώσει όλο το νησί.
Η ηρεμία διαλύεται, τα στόματα ανοίγουν και το παρελθόν ξυπνά βίαια και απειλεί, βάζοντας στο μάτι τη νοσοκόμα!

.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά μέσα της, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ – Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ, Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΓΗΤΕΙΕΣ, ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΑ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ” της Αναστασίας Κορινθίου, γράφει η Σοφία Δερέ

Καλλιόπη Γιακουμή

“O ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΙΣ  ΚΟΥΚΛΕΣ” της Ιφιγένειας Τέκου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ”, του Βαγγέλη Μαργιωρή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο