11.5 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ: “Νιώθω πως τελικά όλα όσα έκανα στη ζωή μου συνέβαλαν πολύ στο αμάλγαμα που αποτυπώνεται στα βιβλία μου.”

Δήμητρα Ιωάννου: «…η αυθεντικότητα και η συνειδητή καλοσύνη ...

Συνέντευξη στην αγαπημένη συγγραφέα

Δήμητρα Ιωάννου

 Με αφορμή το νέο της βιβλίο,                                  “ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΝΟΟ”  κουβεντιάσαμε για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα! Απολαύστε την!

Το βιβλίο της κα. Ιωάννου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

.

1) Το νέο σας βιβλίο “Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι το 10ο συγγραφικό παιδί σας και αυτό -κατά τη γνώμη μου- με τον πιο ευρηματικό και αινιγματικό τίτλο απ΄ όλα τ΄ άλλα. Ήταν ο πρώτος τίτλος που σκεφτήκατε και αν όχι, γιατί τελικά επικράτησε αυτός;

Δ.Ι: Θα το πιστέψετε αν σας πω πως τον τίτλο τον απαίτησαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές; Η δυναμική πεντάδα που σχηματίστηκε από τις τρεις κοπέλες, τον Κένταυρο και τη Ρωξάνη έβαλε αμετακίνητο στόχο να εμποδίσει τον Αντίνοο από το να κάνει κακό και σε άλλους ανθρώπους, όπως είχε κάνει και στους ίδιους. Ο τίτλος λοιπόν ήταν μονόδρομος. Άρεσε πολύ σε όλους μας και τον κρατήσαμε.


2) Ποιος είναι ο Αντίνοος και πως συνδέεται με την ιστορία που μας αφηγείστε;

Δ.Ι:  Ο Αντίνοος Ιωσηφίδης είναι ο πολύ γνωστός παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ στο UNIX TV. Όλος ο κόσμος γνωρίζει πως είναι γοητευτικός, δημοφιλής και επιτυχημένος αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως είναι αλαζονικός, στρυφνός και ίσως τελικά και πολύ επικίνδυνος. Η αλήθεια είναι πως ο Αντίνοος προσιδιάζει στον τύπο του ψυχοπαθητικού νάρκισσου και για τύπους σαν κι αυτόν οι άλλοι τριγύρω δεν είναι άνθρωποι με ψυχή, συναισθήματα και ανάγκες αλλά περισσότερο πιόνια, τα οποία μετακινεί κατά βούληση για να πετύχει τους σκοπούς του.


3) Μαίρη, Νάντια, Φανή, τρεις διαφορετικές γυναίκες μεταξύ τους που τελικά τις συνδέει ο ίδιος σκοπός ή κίνητρο. Όλες κουβαλάνε το δικό τους παρελθόν και ξετυλίγουν στις σελίδες του βιβλίου σας τις προσωπικές του ιστορίες. Αυτές οι ιστορίες αφορούν σε πραγματικά γεγονότα;

Δ.Ι:  Παρότι οι τρεις κοπέλες δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα, εντούτοις είναι δομημένες απόλυτα ρεαλιστικά και θα μπορούσαν κάλλιστα να ζουν και να κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Η Μαίρη ζει σε μια βαλτωμένη σχέση, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς κοινωνικό ιστό. Νιώθει εγκλωβισμένη και ζει μέσα από τις ζωές των άλλων, διαβάζοντας μετά μανίας τα νέα των σελέμπριτι στα περιοδικά και στο διαδίκτυο. Η Νάντια είναι μια κοσμοπολίτισσα καλλονή από εκείνες τις γυναίκες που σπάνια συναντά κανείς στη ζωή του. Όλοι πιστεύουν ότι η ζωή της είναι στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά εκείνη έχει βιώσει τραυματικά και σε νεαρή ηλικία τις απατηλές παγίδες της ομορφιάς. Η τρίτη της παρέας, η Φανή, είναι ίσως από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες που θα συναντήσετε σε βιβλίο μου. Ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και έχει εμμονή με τη μόδα και την τεχνολογία, ενώ νιώθει άβολα με τις δυνατές φωνές και τα αγγίγματα. Η Φανή δυσκολεύεται να αντιληφθεί κάποιες φορές τα αστεία και τα λογοπαίγνια των άλλων που την υποτιμούν και την κοροϊδεύουν. Όμως η ευφυέστατη Φανή έχει πάντα τον δικό της μοναδικό τρόπο να τους βάζει όλους στη θέση τους.

 

.
4) Διάβασα το βιβλίο σας και πραγματικά το βρήκα εξαιρετικό. Δεν μου έλειψε τίποτα. Προδοσίες, κρυμμένα μυστικά, μυστήριο, περιπέτεια, δράση, έρωτες, ανατροπές, δυνατά κοινωνικά μηνύματα και πολλά άλλα με «χόρτασαν» ως αναγνώστρια. Τι σας ενέπνευσε για τη συγγραφή του; 

Δ.Ι:  Είχα μεγάλη ανάγκη να γράψω για πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τον άνθρωπο του σήμερα, τα οποία βρήκαν θαυμάσια την έκφρασή τους σε αυτό το βιβλίο και στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μεγαλούπολης όπως η σύγχρονη Αθήνα. Με ενδιέφερε πολύ να γράψω για τη γυναικεία φιλία, την ενθάρρυνση που βρίσκει το άτομο στα πλαίσια μιας υγιούς ομάδας, τη συμπερίληψη και την αποδοχή και αναγνώριση της διαφορετικότητας. Το βιβλίο αγγίζει δύσκολα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, παρ’ όλα αυτά είναι συνειδητά δοσμένο με μια πινελιά χιούμορ για να ελαφρύνει την ψυχή του αναγνώστη. Άλλωστε με το χιούμορ λέγονται οι πιο δύσκολες αλήθειες, έτσι δεν είναι;

5) Εκτός από τον Αντίνοο και τις τρεις κεντρικές ηρωίδες σας, στο βιβλίο συναντάμε τη Ρωξάνη και τον Κένταυρο Πηλιάδη. Τι πρεσβεύουν αυτοί οι δυο ήρωες στο βιβλίο;

Δ.Ι:  Όταν διαβάζει κανείς για πρώτη φορά το όνομα του Κένταυρου Πηλιάδη, αμέσως καταλαβαίνει πως πρόκειται για ψευδώνυμο. Αυτό ήταν σαφέστατη επιδίωξή μου και στο τέλος του βιβλίου αποκαλύπτεται γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Ο αστρολόγος Κένταυρος είναι πολύ γνωστός και αγαπητός στο πλατύ κοινό και εμφανίζεται στο UNIX TV, στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι που έχει την εκπομπή του και ο Αντίνοος. Από την άλλη η Ρωξάνη είναι μια μποέμ ζωγράφος που έχει ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό και είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Εκτός από τον Κένταυρο κανείς δε γνωρίζει την ιστορία της ζωής της, την οποία μαθαίνουμε στις τελευταίες σελίδες. Άγνωστοι δεσμοί ενώνουν αυτούς τους δύο ανθρώπους, που είναι πολύ καλοί φίλοι. Ο Κένταυρος εξελίσσεται σε πατρική φιγούρα ενώ η Ρωξάνη αντίστοιχα σε μητρική φιγούρα για τα τρία κορίτσια. Τις κλείνουν κάτω από τις φτερούγες τους, τις προστατεύουν, τις καθοδηγούν και κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.

6) Η σκιαγράφηση όλων των ηρώων σας είναι αριστουργηματική για ακόμα μια φορά. Ο τρόπος που διεισδύετε στην ψυχοσύνθεση τους επιτρέπει στους αναγνώστες να τους γνωρίσουν καλά και να αποκρυπτογραφήσουν κάθε τους δράση ή αντίδραση. Ασχολείστε επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Πόσο σας βοηθάει αυτό στην ιχνηλάτηση των χαρακτήρων του βιβλίου σας;

Δ.Ι:  Σας ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια σας, μου δίνετε μεγάλη χαρά! Νιώθω πως τελικά όλα όσα έκανα στη ζωή μου συνέβαλαν πολύ στο αμάλγαμα που αποτυπώνεται στα βιβλία μου. Ιδεατά η Φιλοσοφική Σχολή συνεπάγεται τη σωστή χρήση της γλώσσας, ενώ η Σωματική Ψυχοθεραπεία την
ολοκληρωμένη και βαθιά μελέτη των χαρακτήρων και συμπεριφορών. Όλα αυτά οδηγούν στη μεστή απεικόνιση των ηρώων στο χαρτί και στην ψυχή του αναγνώστη και αποτελούν δυνατά όπλα στη φαρέτρα ενός συγγραφέα.

.

.
7) Ο κοινωνικός χαρακτήρας του βιβλίου εστιάζει σε σοβαρά και ουσιώδη ζητήματα, ερωτήματα και προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. Συναισθηματική κακοποίηση, τοξικότητα, κατάθλιψη, αυτισμός, ναρκωτικά, αποξένωση, κοινωνικός αποκλεισμός, ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση, λάθος αποφάσεις που καταστρέφουν ζωές, εμπορία ανθρώπων. Θέματα που ταλανίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και τις καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολες. Η φωνή σας μέσα από την ιστορία σας γίνεται ηχηρή, αιχμηρή και αφυπνιστική. Ποιο όμως είναι το μήνυμα που θέλετε να μείνει σίγουρα στους αναγνώστες σας ακόμα και μετά το κλείσιμο του βιβλίου;

Δ.Ι: Ότι κανείς δεν είναι μόνος! Δεν είμαστε μόνοι! Πάντα υπάρχει βοήθεια και έρχεται όταν τη ζητήσουμε. Δεν είναι ντροπή αλλά πραγματικά γενναία πράξη να ζητάμε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη!

 

 

8) Πολλά από τα βιβλία σας εγώ προσωπικά θα ήθελα να τα δω σειρά ή ταινία, το “Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο” όμως νομίζω πως συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα καθήλωνε και το τηλεοπτικό κοινό. Καταρχάς να πω πως το εύχομαι, αλλά αν συμβεί θα θέλατε να έχετε λόγο στο σενάριο ή σε τυχόν αλλαγές; Έχουμε δει πολλές μεταφορές που δεν έχουν σχέση με αυτό που διαβάσαμε σαν αναγνώστες και αρκετούς αυτό μας ενοχλεί.

Δ.Ι:  Όλα αυτά που αναφέρονται συζητιούνται και συμφωνούνται από την αρχή. Είναι εντελώς διαφορετικό όταν αποφασίζεται η ακριβής μεταφορά ενός βιβλίου και άλλο πράγμα αν συμφωνηθεί πως η σειρά θα βασίζεται ή θα εμπνέεται από αυτό. Ο συγγραφέας πάντα λαμβάνει γνώση και στη δεύτερη περίπτωση γνωρίζει σαφώς και εκ των προτέρων ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο και στον κόσμο που δημιούργησε. Εφόσον μιλάμε για τη δεύτερη περίπτωση, προσωπικά θεωρώ πως υπάρχουν υπέροχοι δημιουργοί που μπορούν να απογειώσουν ένα βιβλίο και να κάνουν τέχνη πάνω στην τέχνη. Θα εμπιστευόμουν λοιπόν τους επαγγελματίες, θα τους άφηνα να κάνουν τη δουλειά τους και θα παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον τι ενέπνευσε το βιβλίο μου στο δικό τους μυαλό και στη δική τους ψυχή.

9) Τι σημαίνει η συγγραφή για σας; Τι θέλετε να μένει από τα βιβλία σας στους αναγνώστες σας; 

Δ.Ι:  Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ειλικρινά θα ήθελα ο αναγνώστης να κλείνει το βιβλίο μου λυτρωμένος, ανανεωμένος, με την αίσθηση πως μόλις ολοκλήρωσε ένα όμορφο ταξίδι. Να έχει χαθεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου και να έχει μπει σε έναν κόσμο που θα τον έχει ξεκουράσει και αποφορτίσει από τις δικές του έννοιες και προβλήματα. Να απορροφήσει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες τα διάφορα παραδείγματα ή συμπεράσματα και να κρατήσει ότι πραγματικά χρειάζεται για να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω ανάλογα με τη στιγμή και τη φάση στην οποία βρίσκεται.

10) Έχω παρατηρήσει πως είστε από τις συγγραφείς που είστε πολύ κοντά με τους αναγνώστες σας και φαίνεται να το απολαμβάνετε. Πόσο σημαντική είναι για σας η επαφή με το αναγνωστικό κοινό;

Δ.Ι:  Μου δίνει χαρά και πολλή ενέργεια. Θεωρώ τους αναγνώστες φίλους και τους αποκαλώ συνοδοιπόρους, καθώς πορευόμαστε μαζί στις ιστορίες των βιβλίων μου δέκα χρόνια τώρα και συνεχίζουμε ακάθεκτοι! Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν για την αγάπη και τη στήριξή τους. Τίποτα δεν είναι δεδομένο!

10+1) Εδώ λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε μόνη σας, την ερώτηση που δεν σας έκανα. Τι δεν σας ρώτησα, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ;

Δ.Ι:  Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς και σε σένα, αγαπημένη μου Καλλιόπη, για την αγάπη που δείχνεις στα βιβλία. Ως συγγραφέας και η ίδια νιώθεις, συντονίζεσαι και στηρίζεις έμπρακτα τους δημιουργούς τους!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ | Psichogios.gr

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση.

Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος.

Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά μέσα της, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Αξόδευτη Ζωή” της Τίνας Κατσούλη από τις Εκδόσεις Λιβάνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Ο μύθος της Ψυχής και του Έρωτα, μια μεγάλη ιστορία αγάπης

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09-02-2019

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο