25 C
Greece
21 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”, γράφει η Κατερίνα Κοφινά

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”  

“Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την “Κινηματογραφική Δίνη” θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα.”

Κατερίνα Κοφινά

………..

THE WOLF MAN

(Ο ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ)

Το πάθος μου για τις παλιές ταινίες είναι γνωστό σε όσους με ξέρουν καλά. Μεγάλωσα με τον παλιό Αμερικάνικο κινηματογράφο καθώς έβλεπα πολλές ταινίες από τα κρατικά κανάλια της χώρας μας. Όπως και σειρές φυσικά. Σαν μικρό παιδί είχα τους δικούς μου παιδικούς φόβους και εκείνοι ήταν τα τέρατα της νύχτας , όπως ο βρικόλακας και ο Λυκάνθρωπος , και μετέπειτα ο καρχαρίας όταν είδα τη ταινία του Σπίλμπεργκ.

Ο Λυκάνθρωπος είναι ένα από τα δημοφιλή τέρατα του κινηματογράφου, όπως και ο βρικόλακας, και ας μην ξεχνάμε πως για τον Λυκάνθρωπο έχουν αναφερθεί από την αρχαιότητα ο Ηρόδοτος, ο Πλάτωνας και ο Παυσανίας.  Ο Λυκάνθρωπος σκοτώνετε μόνο με ασημένια σφαίρα ως γνωστόν  , βγαίνει τις νύχτες με πανσέληνο και η πιο αντιπροσωπευτική του ταινία είναι εκείνη του 1941 σε σκηνοθεσία του Τζόρτζ Γουάγκνερ , σε σενάριο του Κερτ Σιόντμαρκ, ο οποίος ήταν και συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας , πέρα από σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής. Ο Λόρενς Τάλμποτ γυρίζει στον οικογενειακό πύργο του πατέρα του μετά από 18 χρόνια, εκεί θα του επιτεθεί ένας λύκος και όταν ο Λόρενς τον σκοτώνει καταλαβαίνει πως ο λύκος τον έχει δαγκώσει.  Κάποια στιγμή όμως ο Τάλμποτ θα μεταμορφωθεί σε Λυκάνθρωπο και θα αρχίσει να σκοτώνει ανθρώπους και παραλίγο μια κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος.  Στη συνέχεια θα επιτεθεί και στον πατέρα του, και όταν εκείνος τον σκοτώνει ο Λόρενς θα πάρει την ανθρώπινη του μορφή.

.

.

Για την διαδικασία της μορφής του Λυκάνθρωπου η οποία ήταν και πανάκριβη ανατέθηκε στον μακιγιέρ Τζάκ Πίαρς , ο οποίος είχε φτιάξει το τέρας του Φράνκεστάιν .  Όσο για τον ρόλο του Τάλμποτ –Λυκάνθρωπο η εταιρία παραγωγής  η ΓΙΟΥΝΙΒΕΡΣΑΛ θα τον δώσει στον γιο του ηθοποιού Λον Τσάνει , τον Λον Τσάνει τζούνιορ .  Ο σκηνοθέτης έκανε μια κλασική ταινία που είχε ως κέντρο βάρους της , την ατμόσφαιρα  και όχι τις φρικιαστικές σκηνές, (όπως πλέον κάνουν οι σημερινοί σκηνοθέτες , χάνοντας έτσι την ουσία και κάνοντας σπλάτερ τις ταινίες) Και η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία , κάνοντας την μια από τις καλύτερες της περιόδου.

Η ταινία μπορεί να μη  έχει εφέ , αλλά κυριαρχεί η ομίχλη, και η ασπρόμαυρη φωτογραφία που σου δημιουργεί ρίγος και φόβο . Για όσους δεν την έχουν δει θα πω και πάλι πως πρέπει να βλέπουν τον παλιό κινηματογράφο . Οι ταινίες του τότε είχαν μεράκι και συναίσθημα.  Και φυσικά η επιτυχία της ταινίας έκανε τις αναβιώσεις του Λυκάνθρωπου να μη λείπουν από την μεγάλη οθόνη.  Για παράδειγμα θα αναφέρω τις  THE NIGHT HAS EYES (1942), CRY OF THE WEREWOLF(1994), CURSE OF THE WEREWOLF (1961), THE HOWLING (1981) , WOLF(1994

ΚΑΤΕΡΙΝΑ.Π.ΚΟΦΙΝΑ

____________

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΙΝΑ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

9 απαγορευμένα μέρη του κόσμου που δεν επιτρέπεται να επισκεφθούμε…

Καλλιόπη Γιακουμή

Γιατί 41 από τα θύματα στα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι πέθαναν από δηλητήρια..;;

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: “ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ “…ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο