10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 10 ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΡΟΥΑΓΙΑΛ της Κριστίν Γουέλς, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

 Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

***

ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 10 ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΡΟΥΑΓΙΑΛ
Συγγραφέας Κριστίν Γουέλς
Εκδόσεις Μίνωας

***

Τo βιβλίο με τον τίτλο Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ, είναι ένα αξιόλογο -ιστορικό στη βάση του μυθιστόρημα- εμπνευσμένο από μια άγνωστη αλλά αληθινή ηρωίδα της παριζιάνικης αντίστασης την Κατρίν Ντιόρ, την αγαπημένη αδελφή του εμβληματικού μόδιστρου Κρίστιαν Ντιόρ.

Νοτισμένο με χρώμα, άρωμα και πινελιές από τη λάμψη της μόδας μιας αλλοτινής αλλά ωστόσο και δύσκολης εποχής για την γαλλική πρωτεύουσα, είναι ένα αφήγημα που σίγουρα μπορεί να γοητεύσει και να συναρπάσει τον κάθε αναγνώστη, που θα το επιλέξει για να ταξιδέψει νοερά μέσα από τις σελίδες του, απολαμβάνοντας το κάθε λεπτό ανάγνωσης μαζί του.

Γραμμένο από την έμπειρη και εξαιρετική πένα της αξιέπαινης συγγραφέως Κριστίν Γουέλς, αυτό το βιβλίο αφηγείται μια ιστορία κατασκοπείας, θάρρους, δύναμης ψυχής, φίλιας και αγάπης, που διαδραματίζεται σε μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές του πιο τρομακτικού πολέμου που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα, τον Παγκόσμιο Πόλεμο, με φόντο το κατεχόμενο Παρίσι του 1944 και τον αγώνα που έδινε η παριζιάνικη αντίσταση, ενάντια του Γ΄ Ράιχ και φτάνει μέχρι και το 1947, μετά την απελευθέρωση και το τέλος του πολέμου από το ναζιστικό καθεστώς.

Η Κατρίν Ντιόρ είναι μια δυναμική γυναικά, μια ισχυρή και πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που ανήκει σε ένα αντιστασιακό δίκτυο, που δρα κατά των Γερμανών κατακτητών. Η ίδια δίνει αθόρβα τον δικό της αγώνα με ρίσκο την ίδια της τη ζωή, έξω και μέσα από τις κλειστές πόρτες της πολυκατοικίας που βρίσκεται, στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ, χρησιμοποιώντας το διαμέρισμα του αδερφού της, για να κρύβει και να φιλοξενεί, κρυφές συναντήσεις με τα μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα στις σελίδες του βιβλίου συναντάμε, η Υβέτ και η Γκάμπι, είναι δυο υπέροχα νεαρά κορίτσια, δυο αδερφές με διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες μεταξύ τους. Η συνεσταλμένη Υβέτ, είναι θυρωρός της πολυκατοικίας της οδού Ρουαγιάλ και η τολμηρή Γκάμπι, γυρίζει με το ποδήλατο της όλο το Παρίσι, εργαζόμενη ως διανομέας στον μεγάλο οίκο μόδας Λελόνγκ, όπου εκεί που βρίσκεται ως δημιουργός και βασικός σχεδιαστής του οίκου, ο Κριστιάν Ντιόρ. Και οι δυο αδερφές πολύ γρηγορά οργανώνονται και στρατολογούνται στο πλευρό της Κατρίν, μπαίνοντας στον κόσμο της αντίστασης. Αλύγιστες μαχήτριες θα αγωνιστούν για την πατρίδα τους, η καθεμιά από το δικό της μετερίζι, αψηφώντας όλους τους κίνδυνους που συναντούν. Οι ζωές και των τριών αυτών γυναικών, θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

.

.

Είναι αλήθεια ότι όσοι διαβάζουμε και αγαπάμε το ιστορικό μυθιστόρημα, έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία για τον Β΄ Παγκόσμιο και την αντίσταση που έλαβε χώρα σε κάθε γωνιά της γης που ζούσε κάτω από το καθεστώς της γερμανικής κατοχής, όμως πάντα μέσα από μια καινούργια ιστορία, μαθαίνουμε κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν γνωρίζαμε ή που ούτε καν φανταζόμασταν. Ο κόσμος της λογοτεχνίας όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένας ολάνθιστος κήπος, που όσο εμείς οι αναγνώστες συνεχίζουμε να βρισκόμαστε μέσα σε αυτόν, τόσα περισσότερα άνθη θα συναντάμε και τόσες πιο πολλές αναγνωστικές εμπειρίες, θα αποκομίζουμε.

Σε αυτά τα βιβλία λοιπόν -στολίδια του παραπάνω κήπου- ανήκει και το μυθιστόρημα Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ. Η άγνωστη ιστορία της Κατρίν Ντιόρ, που αγωνίστηκε ηρωικά για την πατρίδα της, συνελήφθη και βασανίστηκε από τη Γκεστάπο τον Ιούλιο του 1944, και επέζησε από πορεία θανάτου τον Απρίλιο του 1945, και της ναζιστικής κόλασης, για να επιστρέψει τελικά στη Γαλλία, γίνεται ένα αξιοθαύμαστο μυθιστόρημα που ξετυλίγεται με μαεστρία, μέσα από την καθηλωτική αφήγηση της Κριστίν Γουέλς.

Η συγγραφέας συνθέτει ένα αριστοτεχνικό κράμα ιστορικής πραγματικότητας και μυθοπλασίας που καθηλώνει. Το βιβλίο δεν πλατειάζει στιγμή και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον εξιτάροντας την αγωνία του αναγνώστη του, που γυρίζει ανυπόμονα κάθε του σελίδα, για να αναζητήσει τη συνέχεια. Μέσα από παραστατικές εικόνες και περιγραφές, η συγγραφέας κατορθώνει και συνθέτει με την ευρηματική γραφή της, μια σφιχτοδεμένη πλοκή, που ζωντανεύει με επιδεξιότητα την ατμόσφαιρα και τον παλμό που επικρατούσε στο Παρίσι, την συγκεκριμένη εποχή, χωρίς να αναλώνεται σε πολλές ιστορικές λεπτομέρειες και αναφορές. Η Κριστίν Γουέλς επικεντρώνεται περισσότερο στους ήρωες της και αφήνει τους ίδιους να παραδίδουν μέσα από την ιστορία τους, περίσσια μαθήματα γενναιότητας και αυτοθυσίας, σκιαγραφώντας τους πειστικά και με αληθοφάνεια. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ζήσει μαζί τους αυτή τη διαδρομή και να γίνει αποδέκτης των γεγονότων που ζουν και γίνεται συνοδοιπόρος στις περιπέτειες τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Έτσι με αυτό τον τρόπο η συγγραφέας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε συναισθήματα και διαποτισμένο με έρωτα και δράση, σε ένα πολυτάραχο κοινωνικό σκηνικό, που θα παρασύρει στη δίνη του, Ένα μυθιστόρημα από εκείνα που δύσκολα ξεχνά κανείς και που εύκολα αγγίζουν την κάθε αναγνωστική καρδιά. Είναι ένα βιβλίο/μαρτυρία, για τα χρόνια που την ιστορία την έγραφαν απλοί άνθρωποι.

Το βιβλίο Στον αριθμό 10 της οδού Ρουαγιάλ, βάζει το δικό του λιθαράκι και φωτίζει τον δρόμο μέσω της λογοτεχνικής οδού, να μαθευτεί η άγνωστη ιστορία της Κατρίν Ντιόρ και ταυτόχρονα αποτίει ένα μικρό φόρο τιμής, σε όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες, που αγωνιστήκαν για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθέριας και της δημοκρατίας, απέναντι στην ωμή βία και τη βαναυσότητα του ναζισμού. Αναμφισβήτητα αυτό το βιβλίο ξεχωρίζει και σίγουρα αξίζει να το ανακαλύψουν οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος και όχι μόνο.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

.

Κριστίν Γουέλς

Η Κριστίν Γουέλς γράφει ιστορικά μυθιστορήματα με πρωταγωνίστριες δυναμικές, συναρπαστικές γυναίκες. Άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα όσο δούλευε ως δικηγόρος σε μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίζει να γράφει για χρονικές περιόδους που εκτείνονται από την Αγγλία της γεωργιανής εποχής μέχρι και τη Γαλλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το καινούριο βιβλίο της με τίτλο One Woman’s War θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίνωας το 2023.
Ζει με την οικογένειά της στην Αυστραλία.

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

«Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» της Νάγιας Δαλακούρα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Μαζί για πάντα” της Τζούλι Κοέν, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ανεμόγερτος” του Γεωργίου Ελ. Τζιτζικάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο