11.5 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ” της Κατερίνας Κοφινά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

  Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

***

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ”
Συγγραφέας Κατερίνα Κοφινά
Εκδόσεις Ανάτυπο

***

Η ιστορία του βιβλίου “Στο δέλτα του αρχοντικού” επικεντρώνεται ανάμεσα σε τέσσερις γυναίκες.

Τέσσερις γυναίκες και ανάμεσα τους 70 χρόνια ιστορίας, που τις χωρίζουν, αλλά και τις ενώνουν ταυτόχρονα, με μια αόρατη δυνατή κλωστή, που υφαίνει ένα περίτεχνο αίνιγμα, με πρωταγωνίστρια την γοητευτική Έλσα, να στέκεται ανάμεσα τους και να κινεί τα νήματα της ιστορίας.

Το 1934 η νεαρή Έλσα Ματθαίου 25 χρόνων, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται τον αγαπημένο της Άγγελο Αλεξίου και έρχεται να ζήσει στο σπίτι του. Έναν παλαιό πύργο που ανά τα χρόνια έχει υποστεί διάφορες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Στα 1934 το σπίτι αυτό, το αποκαλούν “Το αρχοντικό των Αλεξίου”. Όλοι όσοι το επισκέπτονται θαυμάζουν την ομορφιά του κτηρίου και των γύρω χώρων. Όμως το αρχοντικό κρύβει πολλές ιστορίες και μυστικά που η Κατερίνα Κοφινά, έκρυψε μέσα στις σελίδες του βιβλίου της. Με πολύ ευρηματικό τρόπο, σαν να κρατά στα χέρια της μια τράπουλα, από την αρχή της ιστορίας της, ρίχνει στο τραπέζι τα σωστά φύλλα, κρατώντας για το τέλος, τους άσους. 

 

Ένα περιπετειώδες ταξίδι ξεκινά, καθώς παρακολουθούμε την ζωή της Έλσας Αλεξίου και των άλλων ηρώων του βιβλίου. Συνεχείς ανατροπές από την αρχή της ιστορίας, κρατούν σε αγωνία τον αναγνώστη ενώ το μυστήριο που κορυφώνεται σε κάθε σελίδα, δεν παύει ούτε λεπτό να εκπλήσσει. Ένα ταξίδι που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό, με την ένταση να κορυφώνεται μετά την εξαφάνιση της Έλσας. 

Ποιος είχε λόγο να εξαφανίσει την όμορφη και αγαπητή σε όλους Έλσα και γιατί; 

Αν είναι νεκρή, γιατί ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα της;

Αν εξαφανίστηκε με την θέληση της, ποιους λόγους είχε για να το κάνει;

Τι ρόλο έπαιξαν στην εξαφάνισή της, τα φαντάσματα που στοιχειώνουν το αρχοντικό και ο μύθος που τα τυλίγει;

Με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας συνεχώς νέα ερωτήματα, η συγγραφέας κλείνει πονηρά το μάτι στον αναγνώστη της και τον καλεί, να ακολουθήσει το μίτο της αφήγησης και να διαλευκάνει το μυστήριο.

“Το δέλτα του αρχοντικού”, είναι ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, που σκοπός του δεν είναι να κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί, αλλά θέλει να του στρέψει την αμέριστη προσοχή, στους χαρακτήρες του βιβλίου και στις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Η αληθινή φιλία, ο ατέρμονος έρωτα, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η αγάπη σε όλες τής τις μορφές, κτίζουν σε γερά θεμέλια τις ανθρώπινες σχέσεις, μα ο εγωισμός, το ανεκπλήρωτο πάθος, η υποκρισία, τα απωθημένα, ο θυμός, η αμφιβολία, τα ψέμματα, είναι ικανά να καταστρέψουν κάθε τι όμορφο σε αυτές και να τις γκρεμίσουν. 

Η Κατερίνα Κοφινά, πετυχαίνει πολύ όμορφα, χρησιμοποιώντας ως μέσο το μυστήριο και το μεταφυσικό να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την πλοκή της ιστορίας και με έμμεσο τρόπο τον οδηγεί σε βαθύτερα νοήματα και αλήθειες που πρέπει να αποδεχτεί. Αναλύει χαρακτήρες, οι οποίοι είναι πολυεπίπεδοι κι όχι ρηχοί. Υφαίνει σαφώς αινίγματα που ερεθίζουν τη φαντασία του αναγνώστη, χωρίς όμως να πετάει στοιχεία απλώς για να στήσει την πλοκή, μα για να τον βοηθήσει να καταλάβει περισσότερο τις συμπεριφορές των ηρώων της.

Η υπόθεση περίπλοκη και η λύση έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, ενώ ο αναγνώστης προσπαθεί να φτιάξει το παζλ κομμάτι κομμάτι όσο προχωρούν οι σελίδες, για να μπορέσει να δει την εικόνα ολοκληρωμένη και να ανακαλύψει την αλήθεια. 

Σε αυτό το βιβλίο συναντιέται σε ισόποσες δόσεις το μυστήριο με το αστυνομικό στοιχείο και σε απόλυτη αρμονία, κάνουν την αφήγηση του, να ρέει και να μην κουράζει. Μια πρωτότυπη και έξυπνη ιστορία που εξιτάρει την φαντασία και συναρπάζει. 

Το βιβλίο “Στο Δέλτα του αρχοντικού δεν σε αφήνει να βαρεθείς ούτε για μια στιγμή. Ανήκει στα βιβλία που τα καταβροχθίζεις με λαίμαργες μπουκιές, αλλά σε συντροφεύουν για καιρό αφού τα τελειώσεις και σίγουρα αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη μας. 

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Η Μυρτώ αναστέναξε. Κοίταξε τα νερά ακόμη μια φορά και πήρα τον δρόμο προς το σπίτι.

Έπρεπε να μείνει δίπλα στους δικούς της και να τους δώσει κουράγιο.Είχαν περάσει κι εκείνοι πολλά.Καθώς άφηνε τη λιμνούλα ένας ξαφνικός αέρας σηκώθηκε και τα νερά της ταράχτηκαν.

Η Μυρτώ γύρισε απότομα το κεφάλι της.

-Έλσα; Έλσα εσύ είσαι; Είπε δυνατά. Κανείς όμως δεν της απάντησε και συνέχισε τον δρόμο
της αλαφιασμένη.
Αν εσείς ποτέ βρεθείτε σε αυτό το σπίτι, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό του.
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη λιμνούλα. Μόνο μη καθίσετε πολύ ώρα εκεί μόνοι σας.
Καμιά φορά τα νερά της ανακατεύονται , χωρίς να φυσά καθόλου αέρας. Ίσως η Έλσα να ζητά συντροφιά. Ίσως όμως να είναι απλά η φαντασία σας. Ίσως…

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Γεννήθηκα το 1968 στην Αθήνα και ζω μόνιμα στη Σαλαμίνα.
Ξεκίνησα να γράφω σε ηλικία 27 ετών ποιήματα.
Τα πρώτα μου δέκα διηγήματα τρόμου και φαντασίας τα έγραψα στα 28 μου χρόνια. Το 2007 εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα από τους «Μοντέρνους καιρούς» με τίτλο «Η Μεταμόρφωση της πεταλούδας».
Ακολούθησε ένας τιμητικός έπαινος από τον εκδοτικό οίκο ¨Συμπαντικές διαδρομές» για το διήγημά μου «Κίτρινα Μάτια» στον διαγωνισμό του φανταστικού. Το 2018 το διήγημα τρόμου με τίτλο «Οι τρεις ξένοι» πήρε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό που έκαναν οι εκδόσεις «Δυάς».
Το δεύτερο μυθιστόρημά μου με τίτλο «Στο Δέλτα του Αρχοντικού» εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις «ΔΥΑΣ».
Το τρίτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Σκισμένες Σελίδες» κυκλοφόρησε πάλι από τις εκδόσεις «Δυάς».
Μέσα στο 2020 εκδόθηκε το μυθιστόρημά μου με τίτλο «Παύση…24» από τις εκδόσεις «Ανάτυπο» και επανεκδίδονται τα: «Στο Δέλτα του Αρχοντικού» και «Σκισμένες Σελίδες» από τις εκδόσεις «Ανάτυπο».
Τον Οκτώβριο του 2020 πήρα τον δεύτερο τιμητικό έπαινο στον δεύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό πεζογραφίας για το διήγημα του φανταστικού με τίτλο «Ένα άξιο τέλος» που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος» της Κεφαλλονιάς.
Αρθρογραφώ με την στήλη του κινηματογράφου στο μπλογκ των βιβλίων «Ορίζοντες» από το 2019.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(2021) : “Στο δέλτα του αρχοντικού“, εκδόσεις Ανάτυπο
(2020) : Παύση … 24″, εκδόσεις Ανάτυπο
(2018) : “Στο δέλτα του αρχοντικού”, Δυάς Εκδοτική
(2007) : “Η μεταμόρφωση της πεταλούδας”,  εκδόσοεις Modern Times
 

 

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή

Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αέναον και θα επανακυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ!
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Η τελευταία νύχτα της Αδέρας” του Μιχάλη Δαγκλή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΓΙΩΡΗΣ: “Πιστεύω ότι η έλλειψη ορίων, οι λανθασμένες αξίες, ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι παθογένειες μιας κακής κοινωνίας, αλλά κυρίως ο καθρέπτης των δικών μας επιλογών, της δικιάς μας ψυχής.”

Καλλιόπη Γιακουμή

Οι πραγματικές εκδοχές λατρεμένων παιδικών ιστοριών

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο