12.6 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ” της Ντόνα Ταρτ, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

*
“Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ ”
Συγγραφέας Ντόνα Ταρτ
Εκδόσεις Διόπτρα
*
“Η Καρδερίνα” της Ντόνα Ταρτ, είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διαβάζω, μα σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο.
Η πλοκή του βιβλίου υφαίνεται γύρω από την τραγική ιστορία ενός 13χρονου αγοριού, του Θιο Ντέκερ, του οποίου η ζωή ανατρέπεται όταν η μητέρα του σκοτώνεται σε τρομοκρατική επίθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.
Ο ίδιος ο Θιο βγαίνει αλώβητος από αυτή την έκρηξη και δραπετεύει από τα χαλάσματα, παίρνοντας μαζί του έναν πολύτιμο, αριστουργηματικό πίνακα ζωγραφικής τον “The Goldfinch” (Η Καρδερίνα), του Φλαμανδού Κάρελ Φαμπρίτσιους. Ο Θίο μένει μόνος του, ο πατέρας του, τους έχει εγκαταλείψει και έτσι υιοθετείται προσωρινά από μια πλούσια οικογένεια ενός συμμαθητή του, στο Μανχάταν, την οικογένεια Μπαρμπούρ. 
Μια περιπέτεια αρχίζει για αυτόν, από την στιγμή που ο πατέρα του επιστρέφει και τον παίρνει μαζί του. Μια περιπέτεια που θα φέρει πολλές αλλαγές προσώπων δίπλα του, θα γνωρίζει φίλους, θα κάνει εχθρούς, θα μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν αργά μα σταθερά, στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών και της παρανομίας. 
Την ιστορία μας την αφηγείται ο Θιο, όπου τον συναντάμε πολλά χρόνια μετά, ως έναν πετυχημένο πωλητής αντικών, στα όρια της ψυχικής κατάρρευσης. Κάνει έναν απολογισμό, επιστρέφοντας στα παιδικά του χρόνια, τότε που η μοίρα έπαιξε άσχημα παιχνίδια μαζί του. Ταξιδεύει μαζί μας στο παρελθόν, μέσα από τα πολλά και διαφορετικά μονοπάτια που η ζωή τον τράβηξε. Μόνη σταθερή αξία στην ζωή του “Η Καρδερίνα”. Αυτός ο πίνακας που έχει καταλυτικό ρόλο στην ζωή του Θίο και θα καθορίσει πολλές από τις ενέργειές του..Πώς βρέθηκε στα χέρια του; Γιατί κρατάει μυστική από όλους την κατοχή του; Τι σκοπεύει να κάνει με αυτόν; Αναλογίζεται άραγε το βάρος της ευθύνης να τον έχει;
Κάπου εδώ όμως, θα πρέπει να διακόψω την σύντομη σύνοψη που σας παρέθεσα, γιατί αυτό το βιβλίο έχει μία ιδιαίτερα πολυσχιδή ιστορία, την οποία ωστόσο θεωρώ πως καλό θα είναι να μη γνωρίζετε, γιατί κάθε επιπλέον λεπτομέρεια, μπορεί να χαλάσει την μαγεία του βιβλίου και να παρερμηνεύσει τα μηνύματα του, που έχουν ακριβώς την ίδια πολυσχιδή σημασία και για τον αναγνώστη. 
“Η Καρδερίνα” είναι ένα βιβλίο που κέρδισε το Πούλιτζερ λογοτεχνίας το 2014, χωρίς να ξέρω τις άλλες συμμετοχές θα πω, πως αυτό το βιβλίο είναι σίγουρα άξιο επαίνων και βραβείων.  
Η αφηγηματική δεινότητα της Ντόνα Ταρτ να περιγράφει με τόση λεπτομέρεια τα όσα εκτυλίσσονται και να τα ζωντανεύει επιλέγοντας και τοποθετώντας τόσο άψογα την κάθε λέξη που χρησιμοποιεί, είναι εκπληκτική. Ταυτόχρονα, περιγράφει εξίσου λεπτομερώς και διεισδυτικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων. Με ενθουσίασε αμέσως ο τρόπος γραφής της, η επιλογή των λέξεων και ο χειρισμός του λόγου, που δείχνουν ότι η συγγραφέας εκτός από πολύ ταλαντούχα είναι και ιδιαίτερα καλλιεργημένη. 
Η πλοκή γεμάτη με ενδιαφέροντες και πολυδιάστατους χαρακτήρες, έχει αγωνία και ανατροπές, και έχει και την σωστή οικονομία στα σωστά σημεία, ένα ευφυές λογοτεχνικό τέχνασμα που φαίνεται να κατέχει καλά η συγγραφέας, που σου δίνει χώρο και χρόνο για να σκεφτείς τα κενά και τις απαντήσεις που χρωστά, μα που ηθελημένα αφήνει. 
Ο Μπόρις, ο νεαρός φίλος του Θιο είναι ένας από τους πιο ζωντανούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες που έχω συναντήσει, ενώ ο Χομπυ, ο άντρας που τον μύησε στον κόσμο της τέχνης και που του στάθηκε καλύτερα κι από πατέρα του, συγκινεί με την γλυκύτητα και την ανιδιοτέλεια που τον διακρίνει. Η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων των ηρώων του βιβλίου, αποτυπώνεται από την συγγραφέα με τέτοιο τρόπο που δεν σε δυσκολεύει, αντιθέτως τους καθιστά απολύτως οικείους. 
Και είναι αυτή ακριβώς η πολυπλοκότητα και η άψογη αποτύπωση της ψυχοσύνθεσης τους, που επιτρέπει στον αναγνώστη να εντοπίσει μηνύματα και νοήματα.
Το βιβλίο κινείται σε δυο επίπεδα. Στο πρώτο η συγγραφέας εστιάζει στην απώλεια. Ο Θίο χάνει την μητέρα του, αυτό αλλάζει τα πάντα στην ζωή και στην ψυχολογία του. Η διαχείριση ενός τέτοιου τραγικού και αμετάκλητου γεγονότος στην ζωή ενός παιδιού είναι δύσκολη.
Αυτό λοιπόν που κάνει η συγγραφέας, έχοντας στο κέντρο της ιστορίας της, την διαχείριση της απώλειας και την απόπειρα να ξαναφτιάξεις μια καινούρια ζωή από τα συντρίμμια της παλιάς σου, είναι να εμβαθύνει στις σχέσεις των ανθρώπων και να αναδείξει το μεγαλείο τους. Η περιπλάνηση- ψυχή τε και σώματι- του Θιο, ο τρόπος που ενηλικιώνεται, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αυτά που προσπαθεί να αποφύγει, φέρνουν στο φως πολλά και γεννούν στο μυαλό του αναγνώστη πολλές σκέψεις. 
Στο δεύτερο επίπεδο η συγγραφέας θέλει να μας φέρει αντιμέτωπους με πολλά σημαντικά, κοινωνικά ζητήματα. Υπόκοσμος, ναρκωτικά, παράνομες δραστηριότητες, παιδική κακοποίηση, τζόγος, εγκατάλειψη, πολυτελείς, φανταχτερές βιτρίνες που πίσω τους κρύβουν σαπίλα. Ερωτικά απωθημένα, λάθος πρότυπα, χαμένες βάσεις και όρια και ανύπαρκτες αξίες, ταλαιπωρούν τις ζωές των ηρώων του βιβλίου..   Ζωές που σε πολλά μοιάζουν με τις δικές μας όσο και να φαίνεται παράξενο ή δύσκολο να το παραδεχτούμε..
“Η Καρδερίνα”, είναι ένα υποδειγματικό βιβλίο γεμάτο ζωντανές εικόνες και υπέροχη ανάπτυξη χαρακτήρων. Κάθε μέλος του παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και στην ζωή του Θίο. Έτσι επιτυγχάνεται από την συγγραφέα, ένα πλούσιο μείγμα χαρακτηριστικών του βιβλίου, που συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, καθώς προσδίνουν στο βιβλίο έναν δυνατό χαρακτήρα.
Η περιπλάνηση στην ζωή του Θιο και ο τρόπος που αποδίδεται που θύμισε ελληνική τραγωδία, όπου ο θάνατος απεικονίζει ένα καθολικό θέμα που έχει μεγάλες επιπτώσεις σε κάθε πρωταγωνιστή.
Άξια λόγου και ο διεισδυτικός τρόπος γραφής, η χειρουργική ακρίβεια με την οποία αναλύει καταστάσεις και συναισθήματα η Ντόνα Ταρτ πετυχαίνοντας σε μεγάλο βαθμό, την ταύτιση με τους ήρωες. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που εντέχνως διαχειρίζεται η συγγραφέας και δημιουργούν πληθώρα συναισθημάτων ικανά να προκαλέσουν ικανοποίηση μα και δυσφορία ή δυσαρέσκεια στον αναγνώστη, σε καμιά περίπτωση όμως δεν τον αφήνουν αδιάφορο και αμέτοχο. 
Το βιβλίο αποτελείται από 1256 σελίδες, σε κάποια σημεία κουράζει, μα πρέπει να του δώσει χρόνο κανείς για να χαρεί την μαγεία του. Βέβαια να πω, πως σε μερικά σημεία το ένιωσα να φλυαρεί, ίσως κάποιες σελίδες θα μπορούσαν να μην υπάρχουν, μα σίγουρα το ταξίδι μαζί του προσφέρει μια αξέχαστη και πρωτόγνωρη-τουλάχιστον για μένα ήταν- αναγνωστική απόλαυση. Ένα ταξίδι στον σύγχρονο κόσμο της απώλειας, της ανασφάλειας και της μοναξιάς, ενώ παράλληλα συνθέτει ένα μοναδικό ύμνο στην ομορφιά των πραγμάτων, στην τέχνη και στην φιλία.
Ο πίνακας Goldfinch, αυτό το μικρό αριστούργημα ,είναι από τα ελάχιστα έργα του Φαμπρίσιους που έχουμε την τύχη να θαυμάζουμε. Ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στην εποχή του, δεν πρόλαβε να αποκτήσει τη φήμη που του άξιζε. Το 1654 μια έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του Ντελφ προκάλεσε τον θάνατο μεγάλου μέρους του πληθυσμού και την καταστροφή του 1/4 των κτιρίων. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλεγόταν και το εργαστήριο του καλλιτέχνη, όπου και χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του. Ο ίδιος πέθανε στην έκρηξη, σε ηλικία 32 ετών.
Αυτό μου φάνηκε πως προσπαθεί να περάσει και η Ταρτ σε μας. Η «Καρδερίνα» αν κι ατελής ή άνιση, όπως και η ζωή μας κάποιες φορές, δεν παύει να είναι γεμάτη ομορφιά. Έτσι και οι ζωές μας θα ΄ναι πάντα γεμάτες με όμορφες εικόνες, εικόνες που μένουν στο μυαλό, γεμάτη καλές στιγμές, αληθινά συναισθήματα, αγνές και ειλικρινείς προθέσεις και πολλούς λόγους που θα την κάνουν πάντα πολύτιμη και συναρπαστική..
Μην το φοβηθείτε αυτό το βιβλίο αν πέσει στα χέρια σας..Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, χάρηκα ειλικρινά που το διάβασα!!

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

 

Βραβείο Pulitzer for Fiction 2014

Για το ξεχωριστό μυθιστόρημα Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος στο έργο του έχει ερείσματα και αναφορές στη ζωή στην Αμερική, και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων

Απονέμεται στην Καρδερίνα της Ντόνα Ταρτ, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης με άψογα δομημένους χαρακτήρες, το οποίο παρακολουθεί την αναπάντεχη σύνδεση της ζωής ενός ορφανού αγοριού με ένα διάσημο μικρό πίνακα που γλίτωσε από την καταστροφή. Ένα μυθιστόρημα που κεντρίζει τη σκέψη και συγκινεί την καρδιά.

Η συγγραφέας των εκπληκτικών μυθιστορημάτων Η Μυστική Ιστορία και Ο Μικρός Φίλος επανέρχεται με ένα συγκλονιστικό καινούριο μυθιστόρημα.

Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν του ρημάζει τη ζωή.
Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία…

Η Καρδερίνα είναι μια στοιχειωμένη οδύσσεια μέσα στη σύγχρονη Αμερική και ένα δράμα συναρπαστικής έντασης. Συνδυάζοντας απίστευτα ζωντανούς χαρακτήρες με συγκλονιστικό σασπένς, αποτελεί ένα εκπληκτικό, εθιστικό μεγαλούργημα – μια καθηλωτική ιστορία γύρω από την απώλεια και την προσκόλληση, την επιβίωση και την αυτο-επινόηση, αλλά και τα βαθύτερα μυστήρια του έρωτα, της ταυτότητας και του πεπρωμένου.

Απόσπασμα..

«Ο πίνακας, η μαγεία και η ζωντάνια του, θύμιζε εκείνη την παράξενη, αιθέρια στιγμή που πιάνει να χιονίζει, πρασινωπό φως και νιφάδες που χορεύουν μπροστά στις κάμερες, τότε που δε σε νοιάζει πια ο αγώνας, ποιος κέρδιζε ή ποιος έχανε, αλλά ήθελες μόνο να ρουφήξεις εκείνη την εκστατική, ανεμόδαρτη στιγμή. Όταν κοίταζα τον πίνακα ένιωθα όλες μου τις αισθήσεις να συγκλίνουν σε ένα μοναδικό σημείο: στη μία τρεμουλιαστή, ηλιόπληκτη στιγμή που υπήρχε τώρα και για πάντα. Μόνο αραιά και πού πρόσεχα την αλυσίδα στο ποδαράκι της καρδερίνας ή σκεφτόμουν πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η ζωή για το ζωντανό πλασματάκι – να χτυπάει για λίγο τα φτερά του, αναγκασμένο να προσγειώνεται στην ίδια πάντα απελπιστική θέση».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ντόνα Ταρτ γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισίπι και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και στο Κολέγιο Μπέντιγκτον. Είναι μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός. Η Μυστική Ιστορία έχει μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΚΟΣΜΙΚΟ ΒΑΛΣ” του Στέφανου Παπαδόπουλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Σπασμένο Λευκό” της Ιφιγένεια Καραντωνίου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ” της Μαίρης Κόντζογλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο