10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

«Επικίνδυνες λέξεις» της Φιλομήλας Λαπατά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

.

☑️ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ
✒️ Συγγραφέας: Φιλομήλα Λαπατά
📚 Εκδόσεις Ψυχογιός
.

«Επικίνδυνες λέξεις» τιτλοφορείται το τελευταίο μυθιστόρημα της αγαπημένης μας Φιλομήλας Λαπατά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μια ιστορία που αφορά δίδυμες αδελφές, τη Μυρσίνη και την Αταλάντη Κορωναίου, κόρες του Αλέξανδρου και της Ζαΐρα Κορωναίου. Δυο αδελφές όμοιες εξωτερικά, αλλά εντελώς διαφορετικές ως χαρακτήρες, οι οποίες μοιράζονται επτά λέξεις (οικογένεια, εξ αδιαιρέτου, ζήλια, γάμος, διαζύγιο, φυγή, συγγνώμη).

Σε αυτές τις λέξεις θα δώσουν το δικό τους νόημα και θα αφηγηθούν χρησιμοποιώντας τες, τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, μέσα στην εξαιρετικά δυσλειτουργική οικογένειά τους. 

Ζήλιες και καβγάδες, ανταγωνισμός και μίση και πολλά κρυμμένα μυστικά. Οι λέξεις μπορούν να γίνουν επικίνδυνες! Οι λέξεις όμως και ο τρόπος που τις χρησιμοποιεί η Φιλομήλα Λαπατά, φιλοτεχνούν μια συναρπαστική ιστορία και την καθιστούν άκρως καθηλωτική. Μια ιστορία αληθινή, δυνατή, ανθρώπινη, σπαρακτική, γεμάτη ένταση, με γρήγορη αφήγηση και άρτια πορτραίτα χαρακτήρων. 

Το μυθιστόρημα «Επικίνδυνες λέξεις» εστιάζει στον ρόλο της οικογένειας και πως αυτή μπορεί να ορίσει το μέλλον των μελών της. Λάθη, τραγωδίες, εγωισμοί, έλλειψη σεβασμού και προσοχής, πάθη, υποκρισία, ψέματα, αλήθειες που θάβονται, σμιλεύουν χαρακτήρες και επηρεάζουν συμπεριφορές. Παρατηρώντας αυτή την επίδραση πάνω στους ήρωες του βιβλίου, ο αναγνώστης ταυτίζεται και μπαίνει σε διαδικασία περισυλλογής. Ποια είναι τα λάθη στους κόλπους μιας οικογένειας που οδηγούν σε μια ανήθικη ή ανάρμοστη συμπεριφορά; Μπορούν να διορθωθούν; Πόσο σημαντικά είναι στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης των μελών της; Πόσο δύναμη χρειάζεται για να αποδεχτεί ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης και να αλλάξει; 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, ο τρόπος που η συγγραφέας αγγίζει σοβαρά κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα, διατηρώντας μια απίστευτη ισορροπία που σχετίζονται με την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και την παρουσία της μέσα στον κόσμο. Και όλα αυτά δοσμένα με μια γλώσσα ανεπιτήδευτη και απλή, έναν λόγο κατανοητό και απόλυτα εναρμονισμένο με την καθημερινή ομιλία. Αυτό κάνει πιο μεταδοτικό και άμεσο το μήνυμα της, πιο ευκολονόητη την πρόθεση της. Τις αλήθειες που μας αφορούν, τις προσωπικές μας αλήθειες, πρέπει να τις κοιτάμε κατά πρόσωπο, να μην τις κρύβουμε πίσω από λάθος λέξεις και διαστρεβλωμένα νοήματα γιατί έτσι συμφέρει ή πονά λιγότερο. Στα μάτια πρέπει να κοιτάμε και τον συνάνθρωπο, πέρα από κάθε ταυτότητα, και να αποδεχόμαστε και τις δικές του αλήθειες.

.

Το «Επικίνδυνες λέξεις» είναι ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό βιβλίο, τόσο για τον βαθύ κοινωνικό του χαρακτήρα αλλά και για την αριστουργηματική αφήγηση του, που προσφέρει άπλετη τροφή για σκέψη που οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό της και επιτρέπει την ανίχνευση των ηθικών ορίων, των αρχών και του μέτρου για εκείνες τις αποφάσεις και πράξεις μας, που μπορούν να επηρεάζουν ζωές και χαρακτήρες. 

Με γρήγορη ροή, ρεαλιστικά αποτυπωμένα γεγονότα, πλοκή που πυροδοτεί διαρκώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη και άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες, το κείμενο παρασύρει συναισθηματικά τον αναγνώστη και του δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με την έκφραση της αγάπης και τον διχασμό ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει.

Οι λέξεις είναι πολύ σημαντικές στην ανθρώπινη επικοινωνία και συνύπαρξη. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στο πως τις χρησιμοποιούμε, ποιες επιλέγουμε για να αποδώσουν το σωστό νόημα των όσων θέλουμε να επικοινωνήσουμε και το πότε τις λέμε. Οι λέξεις έχουν τέτοια δύναμη, που μπορεί να παρομοιαστούν με την ακρίβεια του νυστεριού κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Αποτυπώνουν την ανθρώπινη σκέψη και περιγράφουν συναισθήματα και καταστάσεις που βιώνουμε. Η αντιληπτική ικανότητα όμως διαφέρει πολύ μεταξύ των ανθρώπων. Συχνά συμβαίνει οι άνθρωποι, άλλα να λένε, άλλα να εννοούν, άλλα να πιστεύουν και άλλα να κάνουν. Εκεί αποτυπώνεται ο ανθρώπινος εγωισμός με τη ματαιοδοξία. Όμως αυτό που είναι επικίνδυνο είναι ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε και το γιατί επιλέγουμε συγκεκριμένες. Ότι εννοούμε ή υπονοούμε με αυτές. 

«Οι λέξεις είναι αθώες, αλλά γίνονται επικίνδυνες όταν δεν έχουμε συμφιλιωθεί με τη σημασία τους.» 
(σελίδες 71 – 72) 

Είναι λογικό οι λέξεις να παθιάζουν, να διχάζουν, να συγκινούν, να θυμώνουν, να πληγώνουν, όμως τώρα, σε αυτό το βιβλίο, χάρη στη συγγραφική δεινότητα της Φιλομήλα Λαπατά, συνθέτουν ένα έργο τέχνης. Αυτό το έργο τέχνης σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
.

«…Οι λέξεις έχουν δύναμη. Οι λέξεις έχουν δική τους ζωή. Λέξεις μετρημένες, ημιτελείς, ξεκάρφωτες, επίμαχες, αδέσποτες. Λέξεις άτυχες, λυπητερές, ραγισμένες, σκόρπιες, μυγιάγγιχτες, ανυπόταχτες. Λέξεις φορτισμένες και απόκρυφες. Λέξεις ατσαλάκωτες και υπερβολικές.

Λέξεις νοσηρές. Λέξεις επικίνδυνες. Οι λέξεις είναι αθώες, αλλά γίνονται επικίνδυνες όταν δεν έχουμε συμφιλιωθεί με τη σημασία τους…»

Οι δίδυμες Μυρσίνη και Αταλάντη Κορωναίου, όμοιες σαν δυο σταγόνες νερό, αλλά εντελώς ανόμοιες στον χαρακτήρα, διαλέγουν από μικρές τους ρόλους της καλής και της κακής κόρης, αντίστοιχα, και θυσιάζουν, με γρήγορες μαχαιριές στον βωμό του μίσους, την αδελφική τους αγάπη.

Καθώς μεγαλώνουν, μπλέκονται σ’ έναν αγώνα αλληλοεξόντωσης, ο οποίος θα τις οδηγήσει σε ακραίες επιλογές ζωής και στην τραγωδία, μέχρι να συμφιλιωθούν με τη σημασία που έχουν οι επικίνδυνες λέξεις: οικογένεια, εξ αδιαιρέτου, ζήλια, γάμος, διαζύγιο, φυγή και συγγνώμη.

Ένα μυθιστόρημα για τον ρόλο της οικογένειας πάνω στο πεπρωμένο μας, τα όρια της αντοχής, τη χαμένη αθωότητα, τις μικρές και μεγάλες τραγωδίες της ζωής, την επιβίωσή μας από αυτές, και, πάνω απ’ όλα, τις απεριόριστες ποιότητες της ελπίδας, της αγάπης και της συγγνώμης.

.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

.

ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ

Η ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει, όμως, μόνιμη μαθήτρια της ζωής.

Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά, και αυτός ο προβληματισμός της αποτυπώνεται στα βιβλία της.

Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της τριλογίας ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ, καθώς και η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ και  ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ, ενώ ετοιμάζονται και άλλα.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Φτου και βγαίνω ζωή” της Ρούλας Σαμαϊλίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Καπράγια” της Πέμης Γκανά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Θράσσα – Η μάγισσα της Θράκης” της Νάγια Δελακούρα, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο