10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

«Λάχεσις» της Μαρίας Πρινάρη-Καρκαβατσάκη , γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο
.
☑️ ΛΑΧΕΣΙΣ
✒️ Συγγραφέας: Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη
📚 Εκδόσεις Αγγελλάκη
.

Ακολουθώ την Μαρία Πρινάρη-Καρκαβατσάκη σε κάθε της συγγραφικό βήμα και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Το τελευταίο της βιβλίο “ΛΑΧΕΣΙΣ” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη και αποτελεί ακόμα μία ευκαιρία για να απολαύσουν οι φίλοι των βιβλίων ένα υπέροχο αναγνωστικό ταξίδι.

Η ιστορία ξεκινά πολύ δυνατά, με την Άννα την νεαρή κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, να ανακαλύπτει μυστικά που θα την προβληματίσουν, θα την αιφνιδιάσουν μα και θα της μάθουν πολλά. Με αυτές τις νέες γνώσεις, με την αγάπη και την στήριξη από την οικογένεια της, θα ξεκινήσει το ταξίδι προς το μεγάλο της όνειρο. Φεύγει από το χωριό της για να σπουδάσει ιατρική. Ποθεί να χαράξει τα δικά της μονοπάτια επιτυχίας και να είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη, δυναμική και αποφασιστική. 

Η Άννα τα είχε όλα τακτοποιημένα, οργανωμένα και καλά μελετημένα, μόνος της στόχος η ολοκλήρωση των σπουδών της, όλα τα άλλα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα για εκείνη. Όμως η μοίρα δεν άντεχε σε θέση δευτεραγωνιστή και αποφάσισε να πάρει τα ηνία, στη μέχρι τότε ήσυχη και ομαλή ζωή της Άννας και να τα αλλάξει όλα. Σύμμαχος της ο έρωτας, ένας έρωτας κατακτητής, που με την ορμή του λεηλατεί κάθε ίχνος λογικής, έρωτας καταλύτης που τα αλλάζει όλα στη ζωή της Άννας, εγωιστής, που τρέφεται από το απόλυτο και αποφασίζει μόνος του, χωρίς να νοιάζεται για τον πόνο και τα δάκρυα που κερνάει. 

.

.

Ο έρωτας δεν είναι συναίσθημα, δεν αποτελεί κατάσταση. Δεν περιορίζεται ανάμεσα στα όρια της λογικής και της φαντασίας. Δεν μπορείς να τον εξηγήσεις με τσιμπήματα και πεταλούδες στο στομάχι. Κάθε ιστορία μεταξύ δυο ερωτευμένων είναι διαφορετική. Αυτή είναι η μαγεία του. Ο έρωτας έχει μόνο ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον άνθρωπο, και η Άννα ερωτεύτηκε τον λάθος άνθρωπο. Παρασυρμένη από έναν σφοδρό έρωτα άλλαξε τα πλάνα της και τάραξε τις ισορροπίες, στις σταθερές της αξίες. Έχασε τον δυναμισμό της, τον στόχο της, ευάλωτη και τρωτή όσο ποτέ αφέθηκε στα χέρια του ανθρώπου που ερωτεύτηκε. Αυτός ο καταστροφικός έρωτας διέγραψε κανόνες, εξαφάνισε κάθε της άμυνα και έθεσε σε άμεσο και καθημερινό κίνδυνο την ψυχή και το σώμα της. Το πάθος έγινε το μεγαλύτερο λάθος και ο έρωτας, καταστροφική αδυναμία, όχι μόνο για την Άννα, αλλά και για άλλους ήρωες του βιβλίου.

Ένα βιβλίο ιδιαίτερο, μία ερωτική τραγωδία, με μοντέρνα γραφή και έμφαση στην απεικόνιση του ψυχικού κόσμου των πρωταγωνιστών της. Η συγγραφέας δεν χαρίζεται στους ήρωές της, τους δοκιμάζει αδιάκοπα και μαζί τους δοκιμάζει και τον αναγνώστη. Με λόγο που ρέει χωρίς να κουράζει, προχωράει γρήγορα όπου χρειάζεται, φρενάρει για να υπερτονίσει, ανιχνεύει και σκιαγραφεί συμπεριφορές, περιγράφει παραστατικά και προκαλεί αβίαστα την εν συναίσθηση του αναγνώστη της, χωρίς ποτέ να σταματά να τον κερνά απλόχερα, τροφή για σκέψη. Τον αφήνει να αναρωτηθεί και να προβληματιστεί και ταυτόχρονα να απαντήσει μόνος του σε πολλά ερωτήματα; Είναι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο; Η Λάχεσις, ξετυλίγει το παρελθόν μας και το τυλίγει με των ανθρώπων που συναντάμε, μοιράζει τους κλήρους και καθορίζει τι θα «λάχει» στον καθένα μας; Μήπως μοίρα τελικά, είναι οι συνέπειες των πράξεων, των αποφάσεων και των επιλογών μας; Είμαστε έρμαια της ή μπορούμε να ξεφύγουμε από τα δίχτυά της; Πόσο μας αλλάζουν τα τερτίπια της; 

"Δεν φταις εσύ, Άννα, που έγινες σκληρή. Ακόμα και η γη 
σκληραίνει μετά τη βροχή κι εσύ είχες πολλές βροχές και μπόρες 
στη ζωή σου. Γι' αυτό σκλήρυνες! Το ξέρεις όμως, ότι χρειάζεται 
βέβαια ο ήλιος, αλλά προηγουμένως η βροχή για να βγει το ουράνιο τόξο και να εμφανιστούν τα χρώματα! "

Το “Λάχεσις” είναι ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλά και ίσως διαφορετικά μηνύματα για κάθε αναγνώστη. Οι ήρωές της Μαρίας Πρινάρη-Καρκαβατσάκη, είναι ευάλωτοι και ταυτόχρονα δυνατοί, ασφαλώς ενδιαφέροντες και πλασμένοι από αληθινά υλικά, έτσι ώστε -κάποιοι- να γίνονται συμπαθείς ακόμα και μέσα από την παραβατικότητά τους. Οι συμπεριφορές τους άμεσα συνδεδεμένες με προσωπικές ιστορίες και βιώματα, που τους ακολουθούν σε κάθε βήμα και επηρεάζουν κάθε απόφαση. Η πλοκή του βιβλίου βοηθά την ανάπτυξη των χαρακτήρων και σκιαγραφεί σε βάθος ακόμα και τα δευτερεύοντα πρόσωπα,  κάποιοι ξαφνιάζουν ή ξεγελούν, άλλοι αλλάζουν και προκαλούν συναισθηματική καταιγίδα η δίνη της οποίας, τροφοδοτείται από συνεχόμενες εκπλήξεις και ανατροπές. 

Η αφήγηση απρόσκοπτη, αποζημιώνει σε κάθε σελίδα τον αναγνώστη. Η κλιμακωμένη ανάπτυξη της ιστορίας, φέρνει συνεχώς γυμνές αλήθειες στο φως και μια νέα πραγματικότητα για τους ήρωες. Το κείμενο συγκινεί διαρκώς χωρίς τερτίπια, με λόγο απλό και μεστό και το τέλος δικαιώνει ή τιμωρεί δίκαια, τον κάθε ήρωα του βιβλίου. 

Εκ πρώτης όψεως, το θέμα του βιβλίου ίσως μοιάζει σύνηθες, μα αυτό οφείλεται στον διαχρονικό χαρακτήρα του. Η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση των γυναικών είναι πια θέματα που τα ακούς καθημερινά, σε κάθε μέσο ενημέρωσης, ωστόσο η συγγραφέας θα τα προσεγγίσει με ιδιαίτερη προσοχή και θα τα χειριστεί επιδέξια, ώστε να δώσει το απαιτούμενο βάθος στην υπόθεση και στους χαρακτήρες, αποφεύγοντας τον σκόπελο της απλής περιγραφής μιας ερωτικής σχέσης που βιώνει το τέλμα, την απελπισία και την καταστροφή. Αυτό το επιτυγχάνει με τη δημιουργία πολλών παράλληλων μικρόκοσμων και για άλλους ήρωες. «Φωτογραφικά» στιγμιότυπα διανθίζονται με άφθονους διαλόγους, άκρως ρεαλιστικούς στη δομή τους, οι οποίοι θίγουν πολλά κοινωνικά ζητήματα αλλά και θέματα ψυχισμού των ηρώων. Εικόνες κοινωνικής παρακμής και αποσύνθεσης της σύγχρονης κοινωνίας αποτυπώνονται γλαφυρά στις σελίδες του βιβλίου. Οι ήρωες του μυθιστορήματος ερωτεύονται, μαλώνουν, φιλιώνουν, ταλανίζονται από τύψεις, πειραματίζονται, στο τέλος όμως βρίσκουν την πολυπόθητη κάθαρση.

.

.

Το μυθιστόρημα “Λάχεσις” δεν αποτελεί ένα εύκολο και ρηχό ανάγνωσμα. Ο αναγνώστης στέκει αμήχανος και μετέωρος, διότι γνωρίζει πως η γυναικεία κακοποίηση δεν αποτελεί μονάχα προϊόν του λογοτεχνικού, μυθοπλαστικού κόσμου, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα. Χωρίς να κουράζει καθιστά έκδηλη την τραγική συνειδητοποίηση της ψυχικής αλλοτρίωσης, της απώλειας του εαυτού, του ανθρώπου που κακοποιείται ψυχολογικά και σωματικά. Ολόκληρο το μυθιστόρημα διακατέχεται από την αγωνιώδη αναζήτηση της ατομικής ταυτότητας του καθενός, αυτή που χάνεται και αποδομείται συνεχώς, μέσα από τον τρόπο που συμβιώνουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και υπό το βάρος των συνεπειών των αποφάσεων και των επιλογών μας. 

Το βιβλίο “Λάχεσις” είναι μια φωνή που σταδιακά δυναμώνει, για να μεταφέρει ξεκάθαρα το πιο δυνατό μήνυμα του, η μοίρα του καθενός αλλάζει αν το θελήσει πραγματικά, αν δεν της υποταχθεί. Η ιστορία της Μαρίας Πρινάρη-Καρκαβατσάκη έρχεται για να καθησυχάσει όλες τις κακοποιημένες γυναίκες που ξέφυγαν και άρχισαν από την αρχή, πως, ακόμα και αν τα ψυχολογικά τραύματά τους δεν επουλωθούν ποτέ πλήρως, μπορούν να ανακάμψουν και να ανθήσουν με τη σωστή φροντίδα και υποστήριξη, από τους σωστούς ανθρώπους, από εκείνους που ξέρουν και μοιράζουν απλόχερα την αληθινή αγάπη.

Ένα βιβλίο που αγγίζει την ψυχή του αναγνώστη και του χαρίζει δυνατά, φωτεινά μηνύματα είναι πολύτιμο, το “Λάχεσις” είναι ένα τέτοιο βιβλίο και γι΄αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν υπάρχει κάποιος λόγος που γίνονται όλα…»

Ορεινή Κορινθία – Φενεός, λίμνη Δόξα, μοναστήρι Αγίου Γεωργίου
Η Άννα ζει μια ευτυχισμένη ζωή και κάνει όνειρα για το μέλλον. Κάποια μέρα, αποχαιρετά τον επίγειο παράδεισο της εφηβείας της κι ανοίγει τα φτερά της, για να πετάξει μακριά και να κατακτήσει τη ζωή. Παίρνει μαζί της σαν κληρονομιά, ένα μεγάλο μυστικό και τα σοφά λόγια της προγιαγιάς της, αποφασισμένη να τα κρατήσει φυλαχτό.

Η ζωή, όμως, είναι μια μεγάλη ανατροπή κι αυτό η Άννα δεν το είχε υπολογίσει. Αναγκάζεται να εγκαταλείψει τους στόχους και τα όνειρά της που μετατρέπονται σε εφιάλτες και τη στοιχειώνουν.

Αδιέξοδο η ζωή της, ο γάμος της κόλαση. Ο άντρας της, ένας χειριστικός, βίαιος κι επικίνδυνος άνθρωπος, γίνεται τροχοπέδη στα σχέδιά της, εξουσιαστής και δυνάστης της. Άκαρπη η προσπάθειά της να ξεγελάσει τον εαυτό της, πως όλα μπορούν ν’ αλλάξουν… και το μεγαλύτερο ψέμα, η αλήθεια της, γίνεται ιστός που την τυλίγει.
Ένας μοναχός και ένας γιατρός στέκονται δίπλα της και συντρέχουν τον αγώνα της να ελευθερωθεί και να λυτρωθεί. Δυστυχώς, οι ευκαιρίες της ζωής δεν είναι ατελείωτες και ποτέ δεν ξέρουμε ποια είναι η τελευταία.
«Η συγχώρεση θέλει δύναμη, τόλμη και γενναιότητα που ο άνθρωπος δεν έχει πάντα. Ξεχνώντας πώς είναι ν’ αγαπάς και να συγχωρείς, έχοντας ως σκοπό μόνο την εκδίκηση, ίσως ζεις μικρές στιγμές ευτυχίας, που τελικά πληρώνεις υπερτιμημένες».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

.

Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Μαρία   Πρινάρη-Καρκαβατσάκη Μαρία

Γεννήθηκα το 1961 στο Ηράκλειο Κρήτης και ζω στην Αθήνα.
Εργάστηκα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τώρα είμαι συνταξιούχος.
Μετά τη συνταξιοδότησή μου, αξιοποιώ τον χρόνο και την ενέργειά μου στη συγγραφή, όπως πάντα ονειρευόμουν. 
Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα «Η αγάπη ποτέ δεν έσβησε» από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη.
Το 2017 το δεύτερο «Πουλί θα κάμω τη χαρά» από τις εκδόσεις Πνοή και το 2019 το τρίτο μου μυθιστόρημα «Αντέτι» επίσης από τις εκδόσεις Πνοή.

΄.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Ούτε μια μέρα παραπάνω” της Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου” της Ρούλας Σαμαϊλίδου-Βάκου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ” του Stephen King, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο