12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Δώδεκα ημέρες θύελλας” της Ελένης Γαληνού, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο
.
☑️ ΔΩΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΘΥΕΛΛΑΣ
✒️ Συγγραφέας: Ελένη Γαληνού
📚 Εκδόσεις Διόπτρα
.
“Δώδεκα ημέρες θύελλας” τιτλοφορείται το τελευταίο μυθιστόρημα της πολυγραφότατης Ελένης Γαληνού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Δώδεκα ημέρες που ο αναγνώστης ζει μαζί με τους ήρωες του βιβλίου καθηλωμένος από τις απρόσμενες εξελίξεις και τις συνεχόμενες ανατροπές. Δώδεκα ημέρες στην καρδιά του καλοκαιριού, θα ΄ναι ο χρόνος που επέλεξε ένα αρρωστημένο μυαλό, για να βάλει σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο που θα σημαδέψει βαθιά τη ζωή όλων των ηρώων.
.
Η Μελίνα Κανελλάκη, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, είναι παντρεμένη και απολαμβάνει τα ήρεμα μα στάσιμα νερά της οικογενειακής γαλήνης, δίπλα σε έναν σύζυγο που της παρέχει μια άνετη ζωή, μα της στερεί πολλά. Η καθημερινότητα εξαφάνισε ζωογόνα στοιχεία αυτής της πολύχρονης σχέσης, το πάθος τελείωσε, η ερωτική ένταση εξατμίστηκε και εκείνη απόλυτα συμβιβασμένη με αυτή την πραγματικότητα, θεωρεί αυτή τη φθορά μοιραία, μέχρι και φυσιολογική. Μέχρι που όλα αλλάζουν όταν εμφανίζεται ξαφνικά ο Έκτορας Βελής, ο νεανικός έρωτας της Μελίνας. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια ξανασυναντιούνται μα όχι τυχαία.. Ο Έκτορας της ζητά να βρεθούν μόνοι τους και εκείνη θύμα της περιέργειας της υποκύπτει και τον συναντά. Τότε εκείνος της αποκαλύπτει κάτι εντελώς απρόσμενο, μα συνάμα και πολύ περίεργο και ανησυχητικό. Ένας άγνωστος τον έχει πληρώσει για να την ξεμυαλίσει και να την παρασύρει σε έναν παράνομο δεσμό μαζί του.
.
Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος και ποιο το σχέδιο του; Πως θα αντιδράσει εκείνη τώρα που ξέρει αυτό το νοσηρό σχέδιο; Πως θα αντιμετωπίσει αυτή την αόρατη απειλή που έβαλε στόχο την ίδια και τον γάμο της; Ποιος ήθελε να καταστραφεί αυτός ο γάμος; Και ο Έκτορας τι ρόλο παίζει στα αλήθεια, της αποκάλυψε το σχέδιο από ενοχές ή απλά είναι ακόμα ένα κόλπο αποπλάνησης της;
Αισθήματα καταδικασμένα στη λήθη του χρόνου ξυπνούν, διεκδικούν χώρο στις ζωές των ηρώων επιτακτικά, ξεχασμένες αναμνήσεις ξυπνούν και “ζεσταίνουν” καρδιές, όμως ο έρωτας αυτή τη φορά είναι απειλητικός και γεμάτος παγίδες. Η φλόγα της αγάπης είναι έτοιμη να φουντώσει, μα κανείς δεν ξέρει αν θα κάψει ενόχους ή αθώους.
.
Μια καταιγιστική ιστορία αγάπης και αμφισβήτησης ξεκινά. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς οι σελίδες γυρνούν ξέπνοα, τα πάντα είναι μετέωρα, καθώς κάθε φορά που το κουβάρι της εξέλιξης μοιάζει να ξετυλίγεται, αμέσως όλα αλλάζουν και η άκρη του χάνεται ξανά και ξανά. Οι ξεκάθαρες απαντήσεις που ποθεί να ανακαλύψει, είναι  στο μυαλό της συγγραφέως και εκείνη έξυπνα και επιδέξια, τις κρύβει καλά, ωθώντας τους αναγνώστες της σε ένα έντονο δια δραστικό παιχνίδι μυαλού, στόχος της -για μένα- να “διευρύνει” τους ορίζοντες της σκέψης τους, να τους βάλει στα μονοπάτια μιας άλλης, μη γνώριμης ίσως για εκείνους οπτικής, καθώς ο εγκέφαλος ανεβάζει ταχύτητα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και επιθυμεί να βρει το κλειδί, που θα “ξεκλειδώσει” το μυαλό όλων των ηρώων του βιβλίου. Καθώς πλοκή ρέει οι αναγνώστες προσπαθούν να “διαβάσουν” τις αντιδράσεις κάθε ήρωα, να κατανοήσουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους ρόλο στην ιστορία και φυσικά να καταλήξουν σε εκείνον που έστησε στην Μελίνα και τον Έκτορα αυτό το νοσηρό παιχνίδι. Αυτή είναι μια από τις μαγικές επιδράσεις που έχει η λογοτεχνία, οξύνει την ικανότητα των αναγνωστών να καταλαβαίνουν την οπτική γωνία των ηρώων και να κατανοούν τι σκέφτονται,  νιώθουν, τι επιδιώκουν και γιατί και αυτό η Ελένη Γαληνού το καταφέρνει ευρηματικά.
.
.
Η προσπάθεια εξιχνίασης του μυστηρίου αρχίζει ταυτόχρονα με την απόλαυση του αναγνώστη, ο οποίος συμμετέχει νοερά κι αυτός στην εξεύρεση της λύσης. Ταυτίζεται πολλές φορές με τις απόψεις των ηρώων ή διαφωνεί με αυτές και προβληματίζεται επάνω στις ερωτικές και φιλικές σχέσεις, στα λάθη και στο τίμημα των επιλογών που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή του, στις ενοχές και στις τύψεις που μπορεί να τον συνοδεύουν, στα νοσηρά απωθημένα και στις σκοτεινές εμμονές που τον οδηγούν σε ψυχολογικές διαταραχές και σε πράξεις επικίνδυνες για τον ίδιο μα και για τους γύρω του.
Η πλοκή είναι έξυπνη, εξελίσσεται με κινηματογραφικό τρόπο, τα πάθη, οι ζήλιες, τα ψέματα, οι ίντριγκες, τα μυστικά και οι αντιπάθειες των πολυδιάστατων χαρακτήρων του βιβλίου σκιαγραφούν με ακρίβεια τον χαρακτήρα του καθενός. Η δράση ακατάπαυστη με συνεχείς αποκαλύψεις, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Το συναρπαστικό και τέλεια ισορροπημένο ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν και το αντίστροφο, δεν μπερδεύει, δεν κουράζει και είναι γεμάτο ανατροπές! Κάθε φορά που η λύση του μυστηρίου φαίνεται δεδομένη, ένα καινούριο στοιχείο κάνει την εμφάνισή του και ανατρέπει τα πάντα!
.
Η αφήγηση δημιουργεί αβίαστα αμεσότητα και είναι διανθισμένη με αφηγηματικές τεχνικές που μαρτυρούν περίτρανα τη συγγραφική δεινότητα της Ελένης Γαληνού. Η διήγηση ευκολοδιάβαστη, οι περιγραφές φωτογραφικές, οι διάλογοι αληθοφανείς, οι ευφάνταστες παρομοιώσεις προκαλούν καταιγίδα συναισθημάτων και μεταφέρουν τους αναγνώστες εύκολα στον χωροχρόνο του κειμένου, πλούσια και ζεστά σχήματα λόγου κάνουν το κείμενο απολαυστικό και όμορφο και όλα μαζί χαρίζουν ένα μοναδικό αναγνωστικό ταξίδι.
.
Το βιβλίο “Δώδεκα ημέρες θύελλας” μας περιγράφει μια σύγχρονη, συγκλονιστική, δυνατή μα και πολύ τρυφερή ιστορία αγάπης. Μια θυελλώδη ιστορία που παρασύρει σαν καρυδότσουφλα τους ήρωες και έρχεται να τονίσει την καταλυτική παρουσία του έρωτα στη ζωή του καθενός, να αναδείξει την δύναμη του, που άλλοτε είναι ζωογόνα και άλλοτε συντριπτική και την επιρροή που ασκεί στις ζωές όλων των ερωτευμένων. Κι όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την ιστορία της Μελίνας και του Έκτορα για να θίξει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν την εποχή μας και αλλάζουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας. Σε μια εποχή που οι αρχές μοιάζουν ξεπερασμένες και τα όρια παραβιάζονται συνεχώς και πανεύκολα, η συγγραφέας επιχειρεί να τους δώσει ξανά την δυναμική, την αίγλη και την αξία που τους αρμόζει. Οι επιδερμικές σχέσεις δεν βοηθούν αφού έχουν χάσει τον ουσιαστικό χαρακτήρα τους και αυτό λειτουργεί αρνητικά και καταστροφικά στη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Φοβίες, εμμονές, μειωμένη συνείδηση, ανασφάλειες, εύκολος πλουτισμός, εξαπάτηση, λυκοφιλίες, πάθη, λάθη, ψέματα, μυστικά, τοξικότητα, η μειωμένη αυτοεκτίμηση ή ο υπέρμετρος εγωισμός, η αρρωστημένη κτητικότατα, η ανικανότητα εμπιστοσύνης, κυριαρχεί σε κάθε μορφή σχέσης και όμως όλα μπορούν να αλλάξουν. Η δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης και το μέτρο, μπορούν να κάνουν τις ζωές όλων καλύτερες.
.
.
Πολλά τα μηνύματα λοιπόν που μας περνάει η Ελένη Γαληνού μέσα από το βιβλίο της αλλά το πιο ηχηρό για μένα ένα. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ευγνώμονας και ευχαριστημένος με όσα έχει και να μην φθονεί όσα έχουν οι άλλοι. Τότε το μέτρο χάνεται, τη στιγμή που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για αν τα αποκτήσει αγνοώντας τον κίνδυνο να χάσει τα όσα έχει και αδιαφορώντας για τις ζωές που καταστρέφει για να πετύχει τους στόχους τους. Ναι, η εξέλιξη είναι θεμιτό αίσθημα για τον καθένα, αλλά χωρίς να καταπατά τις προσωπικές ελευθερίες, τα δικαιώματα, τα κεκτημένα και τον χώρο των συνανθρώπων μας. 
.
Διαβάστε το και πιστέψτε με, θα το θυμάστε καιρό, καθώς οι ηχηρές  αλήθειες θα φωνάζουν μέσα σας και αναπάντητα ερωτήματα θα απαιτούν τις δικές τους απαντήσεις και όταν αυτό γίνει, η λύτρωση θα ΄ναι μια ακόμα ανταμοιβή για τον χρόνο που διαθέσατε για αυτό το βιβλίο.

.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
.
Σε μια δεξίωση η Μελίνα συναντά τον Έκτορα, τον νεανικό της έρωτα.
Αρχικά απορεί που δεν την αναγνωρίζει, όταν όμως με ένα σημείωμα την καλεί να βρεθούν την επομένη κρυφά, ανα-στατώνεται, διστάζει, είναι παντρεμένη.
Η περιέργεια τελικά νικά και στο ραντεβού ο Έκτορας της αποκαλύπτει κάτι αναπάντεχο: ένας άγνωστος τον έχει προσλάβει για να την παρασύρει σε μια παράνομη σχέση, πιθανόν για να διαλύσει τον γάμο της.Τα γεγονότα που ακολουθούν τους αιφνιδιάζουν και τους σπρώχνουν σ’ ένα παράξενο παιχνίδι.
Προσπαθούν να ξεσκεπάσουν τον άγνωστο που κινεί τα νήματα απ’ το παρασκήνιο.
Όσο όμως ψάχνουν, τόσο τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο.
Μέχρι που ένα βίαιο γεγονός ανατρέπει τα πάντα.
Σοκαρισμένοι αντιλαμβάνονται πως η παγίδα που τους έχουν στήσει είναι πολύ πιο επικίν-δυνη απ’ όσο πίστευαν.
Και ο παλιός τους έρωτας αρχίζει να ξυπνά, όμως πλέον γνωρίζουν πως αν τον αφήσουν να αναζωπυρωθεί, θα τους καταστρέψει.
Συγχρόνως, ένα παιδί δίνει μάχη στην εντατική και ένα άλλο προσπαθεί να…
Ένα ακόμα ένοχο μυστικό ζητάει να αποκαλυφθεί.Ένας έρωτας επιστρέφει απ’ το παρελθόν σαν παγίδα.
Μια παγίδα που μπορεί να νικήσει μόνο ο έρωτας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

.

Ελένη Γαληνού Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στα Μελίσσια. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για περίπου δέκα χρόνια. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008.
Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η Πόλη Φοβάται με το διήγημα …για ένα τσιγάρο! Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Όταν Στέρεψε η Αντοχή (2013), Πέρα από τις Κόκκινες Γραμμές (2014), Ακόμη Θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Όσα δεν Έγιναν Λέξεις (2016), Μυστική Διαθήκη (2018), Αιώνιοι Ψίθυροι (2019), Η Κατάρα των Μάγιερ (2020), Σε Μαύρο Φόντο (2021), Χρυσάφι και μέλι (2022). Επικοινωνία με τη συγγραφέα: eleni8047@gmail.com facebook: Ελένη Γαληνού-Eleni Galinou Instagram: eleni.galinou

΄.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

«Ζωή σε καραντίνα» του Γιάννη Αδελιανάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΗΝΗ” της Τάμι Γκεκτσιάν, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ” του Μένιου Σακελλαρόπουλου, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο