12.6 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΑΝΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΜΙΑ” της Μαρίας Παπαδάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη..

 Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

“ΑΝΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΜΙΑ”
Συγγραφέας: Μαρία Παπαδάκη
Εκδόσεις Υδροπλάνο

 ”ΑΝΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΜΙΑ” ο τίτλος του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπαδάκη που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό, κοινωνικό στην βάση του και γεμάτο συγκινήσεις και έντονα συναισθήματα,  μυθιστόρημα. Γραμμένο σε γλώσσα απλή είναι ευκολοδιάβαστο, καθώς ρέει ξεκούραστα και αποπνέει μια μοναδική, ποιητική αύρα που διαποτίζει τις σελίδες του και δημιουργεί μια όμορφη αίσθηση στον αναγνώστη, καθ όλη την διάρκειά του βιβλίου.

Η συγγραφέας δημιουργεί ένα πολύχρωμο καμβά εικόνων και χαρακτήρων, με μαγευτικές περιγραφές και παραστατικούς διαλόγους  

Οι ήρωες αυθεντικοί και οικείοι, σκιαγραφούνται ανάγλυφα από την Μαρία Παπαδάκη και είναι απόλυτα εναρμονισμένοι, με το φιλοτεχνημένο από ήχους χρώματα και μυρωδιές, από ακούσματα και μαγευτικά τοπία, της Κρητικής γης. Η Μαρία Παπαδάκη πλέκει με μαεστρία το οδοιπορικό ζωής της οικογένειας Αρχοντάκη, από το Λευκοχώρι, ένα χωρίο Κρήτης, μιας λεβέντικης οικογένειας, γαλουχημένης και ζυμωμένης, με τα ήθη και τα έθιμα του περήφανου αυτού τόπου.    

Χαρακτήρες μοναδικοί και ξεχωριστοί, με τον Οδυσσέα Αρχοντάκη να κυριαρχεί, και να καθηλώνει με την ιστορία του, καθώς από αυτόν ξεκινούν και τελειώνουν όλα όσα θα διαβάσετε μέσα στο βιβλίο! Τον πρωτοσυναντάμε στην αρχή, μικρο  παιδί ακόμη και τον παρακολουθούμε να μεταμορφώνεται σιγά-σιγά, σε έναν άντρα που δοκιμάζεται, αλλάζει, μα και ωριμάζει μέσα από τις δικές του επιλογές και τις συνέπειες τους.  

Μια ιστορία με ήρωες που κάνουν τον αναγνώστη να ζει έντονα βήμα-βήμα την κάθε τους στιγμή. Η σοφή γιαγιά Κιράζ, που ήξερε τα μελλούμενα και άλλα πολλά, ο Νικηφόρος, μια παληκαρίσια επιβλητική, κρητική παρουσία, που κερδίζει εύκολα κάθε αναγνώστη που θα τον γνωρίζει, η κρητικοπούλα Στάθια, δυνατή σαν βράχος δίπλα στο Νικηφόρο και καλή καπετάνισσα στις φουρτούνες που σήκωσε η ζωή τους στο διάβα της. Η Φανή, η αιώνια ερωτευμένη με τον Οδυσσέα και στοργική μάνα των παιδιών του, η Ρόζα η Ελληνοαμερικάνα, που έρχεται και αναστατώνει με το πέρασμα της το μικρό χωριό της Κρήτης και αλίμονο σε όποιον πέσει στα δίχτυα της ..Η Νεραϊδογέννητη Ντεφνέ, ο έμπορος Καρτάλ, ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν, είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες που επέλεξε η Μαρία Παπαδάκη, να ντύσει το βιβλίο της, ήρωες που ο αναγνώστης του βιβλίου ακολουθεί με ενδιαφέρον,  μέσα στο χρόνο και τις εποχές που εξελίσσεται η ιστορία.   

Η συγγραφέας ιχνηλατεί άρτια τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών και των δευτεραγωνιστών του βιβλίου της. Μέσα από περιγραφές και γεγονότα διαφωτίζει πολιτικό-κοινωνικά κομμάτια της εποχής, όλα αρμονικά δεμένα και ισορροπημένα μεταξύ τους.Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται και αποδίδονται οικείοι και αληθοφανείς, διατηρώντας την μοναδικότητα τους ο καθένας ξεχωριστά. Μαζί τους ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός, συνοδοιπόρος μα και συμπαραστάτης στις δύσκολες μα και στις ευτυχισμένες πτυχές της ζωής τους.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που η πλοκή του εξελίσσεται και ξεκινά από την επιβλητική Κρήτη και συνεχίζεται στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική και στο Καναδά, ένα υπέροχο ταξίδι πασπαλισμένο με δόσεις μυστηρίου και μεταφυσικού, που υπόσχεται στιγμές αγωνίας, έρωτα, καταιγιστικές εξελίξεις, αληθινές συγκινήσεις και ανατροπές που κρατούν αμείωτη το ενδιαφέρον σε όλη την διάρκεια της ανάγνωσης

Το βιβλίο “ΑΝΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΜΙΑ” είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με γρήγορη πλοκή, που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η Μαρία Παπαδάκη παντρεύει έξοχα την μυθοπλασία με την πραγματικοτητα, τοποθετώντας επιτυχημένα, τον κάθε ήρωα στον δικό του χωροχρόνο. Ταυτόχρονα, μέσα από την κεντρική ιστορία του βιβλίου, η συγγραφέας μας παρουσιάζει με φυσικότητα και το ηθικογραφικό και πολίτικο   κλίμα μιας αλλοτινής εποχής, με το άρωμα της αρχόντισσας Κρήτης να επικρατεί και να ευωδιάζει τις σελίδες του βιβλίου. 

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο… 
 

 «Ανέφαλα κι αγρίμια μοιάζουνε! Δε νταγιαντούνε χαλινάρι», έλεγε η γιαγιά Κιράζ και δεν είχε άδικο, αφού ο μικρός Οδυσσέας Αρχοντάκης, από το Λευκοχώρι, ένα πεδινό χωριό της Κρήτης, ένα σκέτο αγρίμι είναι στ’ αλήθεια!

 Αετόπουλο με δυο φτερά στην πλάτη, που τα ξεδιπλώνει μεγαλώνοντας και πετά στα σύννεφα. 

Μ’ ένα ηχηρό «μπορώ» κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Φοιτά στη Σχολή Ικάρων και γίνεται πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Παντρεύεται τη Φανή, μα περνώντας τα χρόνια συνειδητοποιεί πως ο έρωτάς του για εκείνη δεν ήταν παρά μια αυταπάτη. Η μετάθεσή του από τα Χανιά στην Κύπρο αλλάζει ριζικά τη ζωή του, ενώ ένα έγκλημα στα Λιχαδονήσια Ευβοίας τα ανατρέπει όλα. Ο έμπορος Καρτάλ Ντεμίρ, η νεραϊδογέννητη Ντεφνέ, ο στρατηγός Ομέρ Ασλάν, χαράζουν μοιραίες πορείες. Η αγωνία της μάνας αφοπλίζει ψυχές. Η λεβεντιά και η ανδρειοσύνη του πατέρα γεννά ιδανικά κι αξίες. Η θέληση και το πείσμα του παιδιού να κυνηγήσει τα όνειρά του και να φτάσει ψηλά, παρόλα τα εμπόδια, σηματοδοτούν τη δύναμη του ανθρώπου. Ο δυνατός και αιώνιος έρωτας, που παλεύει να επιζήσει, ανάβει φωτιές στα σωθικά κι ανασκαλεύει άγνωστα συναισθήματα. Το ταξίδι από την Κρήτη στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμερική, στον Καναδά, ελευθερώνει ανάσες στα στήθη. Μια ιστορία με τα χρώματα άλλων εποχών, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, γεμάτη κρητικά αρώματα, έρωτα, μυστήριο, μάγια και άγια! Ένα οδοιπορικό που δεν θ’ αφήσει ούτε μια καρδιά ασυγκίνητη.

Βρείτε το βιβλίο εδώ

“Ανέφαλα και αγρίμια”

***

Λίγα λόγια για την συγγραφέα..
 

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε λογιστικά και αγγλικά. Δίδαξε αγγλικά για λίγο, αλλά την κέρδισε η συγγραφή και η στιχουργία. 

Βιβλιογραφία:«Αγάπες δροσουλίτες», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Γκοβόστης, 1996 «Τι γυρεύω εγώ εδώ», μυθιστόρημα, εκδόσεις Φίλντισι 2014 «Κλειστό λόγω αγάπης», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ωκεανίδα» 2016, best seller στα βιβλιοπωλεία των Public. «Κρουσταλλένια μου», μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ωκεανίδα» 2017 «Ευλογημένο ψέμα» μυθιστόρημα, εκδόσεις «Ωκεανός» 2018 

Συνεργάστηκε με το διαδικτυακό περιοδικό «Μουσικόραμα» με συνεντεύξεις και άρθρα της. Συνεργάζεται με το διαδικτυακό περιοδικό «Books and style» με άρθρα της. 

Στη στιχουργική της πορεία συνεργάστηκε και συνεργάζεται με πολλούς αξιόλογους και καταξιωμένους συνθέτες και ερμηνευτές. Εκτός Ελλάδας συνεργάστηκε με τον Ελληνοαμερικανό συνθέτη Daniel Alcheh, γράφοντας τους στίχους σε τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου, στο soundtrack της ταινίας του Χόλιγουντ «Τhe trouble with Bliss» που διακρίθηκε στα Media Awards του Χόλυγουντ. 

Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

       

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Μαύρο – Λάθος κλειδιά” της Στάλως Φωτιάδου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

”Όμορφη πόλη-Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα” του Βαγγέλη Μαργιωρή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ” της Imogen Edwards – Jones, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο