12.3 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΦΩΣ” της Ευτυχίας Γιαννάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

“ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΦΩΣ”
Συγγραφέας: Ευτυχία Γιαννάκη
Εκδόσεις Ίκαρος

✔️Το μυθιστόρημα “Πόλη στο φως” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, είναι το πρώτο βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη που διάβασα, μα όταν το τελείωσα υποσχέθηκα νοερά στον εαυτό μου, πως δεν θα του στερήσω τη χαρά της ανάγνωσης και άλλων βιβλίων της.
Εδώ θα πρέπει να σας τονίσω πως αν και δεν διάβασα τα προηγούμενα βιβλία της τριλογίας, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να παρακολουθήσω την ιστορία και να μπω στο κλίμα της.

Το “Πόλη στο φως”, είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας, της Ευτυχίας Γιαννάκη που τιτλοφορείται ως “Η τριλογία της Αθήνας”. Προηγήθηκαν τα βιβλία “Στο πίσω κάθισμα”, που εκδόθηκε το 2016 πάλι από τις εκδόσεις Ίκαρος, το οποίο κέρδισε το βραβείο Public του 2017 για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς, σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού και αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας και το 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος, το βιβλίο “Αλκυονίδες μέρες”.
Αυτή η τριλογία, φέρει αυτόν τον τίτλο όχι τυχαία, καθώς μας ξεναγεί στα σκοτεινά μονοπάτια της Αθήνας και δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η πόλη, το φως και το σκοτάδι της.
Με το βιβλίο “Πόλη στο φως” ολοκληρώνεται το ταξίδι της περιπλάνησης του αναγνώστη στους σκοτεινούς και γεμάτους αμαρτωλά και επικίνδυνα μυστικά, δρόμους της πρωτεύουσας.

✔️Είμαστε στην Αθήνα του 2014, ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, κεντρικός ήρωας της τριλογίας, και η ομάδα του, αναλαμβάνουν να ρίξουν φως στην υπόθεση μιας αποτρόπαιής δολοφονίας. Μια έγκυος γυναίκα, με καριέρα μοντέλου, κατακρεουργείται στη μονοκατοικία της στο Καβούρι. Η υπόθεση δείχνει εύκολη. Οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και υπάρχει ήδη ένας βασικός ύποπτος. Ένας άντρας που βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα.. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όσο δείχνουν, γιατί πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβονται πολλά σκοτεινά μυστικά. Οι έρευνες του αστυνόμου Χάρη Κόκκινου και της ομάδας του, οδηγούνται σε αδιέξοδο καθώς έρχονται αντιμέτωποι με προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Η προσοχή τους στρέφεται πια σε κάτι πολύ πιο διεφθαρμένο και επικίνδυνο, που έχει να κάνει με κυκλώματα ντόπινγκ στον αθλητισμό κι έναν κύκλο βίας, που ξεκινάει από τη Σερβία το 1995 και καταλήγει στην Αθήνα το 2014.

✔️Όλο αυτό καθώς και η έρευνα αυτής της υπόθεσης, ακολουθεί παράλληλη πορεία με την ιστορία του προσωπικού δράματος του αστυνόμου. Ο γιος του, ο Νίκος, κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου. Η δίκη του ξεκινάει την επομένη του φόνου στο Καβούρι και τη σκέψη του Χάρη Κόκκινου, μονοπωλεί αυτή η δίκη και η έκβαση της. Μια δίκη που ακόμα και ο ίδιος μέσα του, φαίνεται να πιστεύει πως θα οδηγήσει σε καταδικαστέα απόφαση για τον Νίκο. Πριν ακόμα αυτός οδηγηθεί στο εδώλιο και απολογηθεί, η κοινή γνώμη, τα “σικέ” φέρεσθε και φαίνεσθε, τα Μ.Μ.Ε, η δικαιοσύνη που δεν κρατάει πάντα σταθερή και ίση για όλους τη ζυγαριά της, έχουν ήδη αποφασίσει και κρίνει. Η ετυμηγορία είναι “ένοχος” και αυτό έχει συνθλίψει τον Χάρη Κόκκινο.

 

 

✔️Ποιος είναι όμως ο Χάρης Κόκκινος; Είναι ο επικεφαλής του τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ζωής, άψογος και αποτελεσματικός στη δουλειά του. Σαν χαρακτήρας όμως είναι αρκετά παράξενος, σχεδόν αιρετικός για τα κοινωνικά πρότυπα του άντρα στην Ελλάδα. Αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και στον βωμό αυτού, έχει θυσιάσει και χάσει πολλά. Κλείνεται εύκολα στον εαυτό του και φαίνεται να τη “βρίσκει’ με τη μοναξιά που αυτός ο ίδιος κάποιες φορές επιβάλλει στον εαυτό του, ειδικά όταν θέλει να βρει λύσεις στα δικά του προσωπικά αδιέξοδα. Έχει ήδη στο ενεργητικό του έναν αποτυχημένο γάμο, καρπός του οποίου είναι ο γιος του. Έχει δημιουργήσει πρόσφατα μια ερωτική σχέση με τη συνεργάτιδα του, την οποία γνωρίζει πολλά χρονιά και συγκατοικεί με μια γάτα που ακούει στο όνομα Μπλε. Δεν θα σας πω όμως τίποτα παραπάνω για τον Χάρη…αλλά ούτε και για την υπόθεση. Θα περάσω στα χαρακτηριστικά του βιβλίου και θα σας παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους αυτό το βιβλίο ΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσετε.

✔️Το βιβλίο κινείται εντελώς ισορροπημένα ανάμεσα σε δυο άξονες, αυτόν του αστυνομικού μυθιστορήματος και αυτόν του κοινωνικού.
Ως αστυνομικό μυθιστόρημα λοιπόν, έχει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που θα πρέπει να έχει κατά τη γνώμη μου, ένα καλό βιβλίο αυτής της κατηγορίας. Πέρα από την ευφυή και πρωτότυπη σύλληψη της ιστορίας, που σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο, η απόδοση του καθορίζεται από έναν οικείο ρεαλισμό. Δεν θα συναντήσουμε σε αυτό το βιβλίο τον σούπερ ήρωα-αστυνόμο που όλα τα ξέρει και όλα τα μπορεί. Μέσα από ένα πολύ σωστά δομημένο κείμενο, ευκολοδιάβαστο και γρήγορο, με απλή και ευκολονόητη γραφή, που κυριολεκτικά ρέει μέσα στο κείμενο, ο αναγνώστης που θα το επιλέξει, θα απολαύσει μια άμεση αφήγηση που θα τον απορροφήσει αβίαστα.

✔️Οι διάλογοι είναι αληθοφανείς και οικείοι, αφού η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας από τη συγγραφέα, εκτός από εξαιρετική, είναι και απόλυτα εναρμονισμένη στο σήμερα και ακολουθεί την πορεία της ζωής των ηρώων του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή, μια εποχή που ταλανίζεται και επηρεάζεται από την ελληνική κρίση.

✔️Με δεξιοτεχνία μοναδική, κρατώντας πάντα το σωστό μέτρο, η Ευτυχία Γιαννάκη, αφηγείται μια ιστορία συναρπαστική. Δίνοντας την ανάλογη ένταση στην κάθε στιγμή, οδηγεί αργά και σταθερά τον αναγνώστη, στην ανατροπή και στο απρόβλεπτο, πλάθοντας μια δυνατή ιστορία από την πρώτη σελίδα ως και την τελευταία, χωρίς να αφήνει απορίες και αναπάντητα ερωτηματικά.

 

 

✔️Οι περιγραφές καταπληκτικές, εμπεριέχουν τη σωστή δόση ανάλυσης που είναι ακριβώς όση χρειάζεται για να δημιουργήσει ο αναγνώστης τις δικές του εικόνες. Ακόμα και στις σκηνές, στις οποίες γίνεται χρήση μιας πιο σκληρής ωμότητας, αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο και εναρμονισμένο στο κείμενο και μεταφέρεται χωρίς ίχνος υπερβολής. Μέσα από την άρτια πένα της συγγραφέως ο αναγνώστης ταυτίζεται πολλές φορές με τους ήρωες και ζει την απόγνωση, την αγωνία, τους φόβους και τα αδιέξοδα τους.

✔️Όπως αναφέρω και πιο πάνω το βιβλίο αυτό δεν κινείται καθαρά και αποκλειστικά στο μοτίβο του αστυνομικού μυθιστορήματος. Έχει και έναν ιδιαίτερα πλούσιο και αξιόλογο κοινωνικό χαρακτήρα.
Η αναπαράσταση της Ελληνικής πραγματικότητας, άψογα συνδυασμένη με τη μυθοπλασία θίγει και παρουσιάζει μεγάλα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μας. Ανεργία, διαφθορά, ομοφυλοφιλία, μαύρο χρήμα, κατευθυνόμενη δικαιοσύνη, σκανδαλοθηρική και ανθρωποφάγα δημοσιογραφία και άλλα πολλά που η Ευτυχία Γιαννάκη μας σερβίρει πλουσιοπάροχα στις σελίδες του βιβλίου της, ως τροφή για σκέψη

✔️Η κρίση στην Ελλάδα δεν έπληξε μόνο την οικονομία μας, έπληξε σε θανάσιμο βαθμό και τις αξίες μας, αφαίρεσε τα όρια από τις αρχές μας, πλήγωσε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Ανέδειξε και άφησε να κυριαρχήσουν παθογενείς και επιζήμιες για τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας συμπεριφορές. Επικίνδυνες ακόμα και για εμάς τους ίδιους, καθώς δεν τις λάβαμε σοβαρά υπόψιν μας και αφήσαμε να μας καταπιούν και να μας παρασύρουν. Να μας αλλοιώσουν. Αυτές δολοφόνησαν την άτυχη γυναίκα, αυτές καταδίκασαν τον γιο του Χάρη Κόκκινου, αυτές τρελαίνουν και τον ίδιο, γιατί η πόλη καθώς υποκύπτει στο βάρος της αξιακής και οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, τον παρασύρει και τον τυλίγει στα σκοτάδια της.

✔️Το τέλος του βιβλίου απρόσμενο και συγκλονιστικό απογειώνει το κείμενο και ικανοποιεί τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, κρατώντας όλη την ουσία του στις τελευταίες σελίδες. Έρχεται να αποδείξει πως σε ένα αστυνομικό βιβλίο δεν αρκεί να βρεις μόνο τη λύση του εγκλήματος και να απαντήσεις σε γρίφους. Το “Πόλη στο φως”, είναι από εκείνα τα βιβλία που δεν σε αφήνουν αμέτοχο! Σου επιβάλλουν να πάρεις θέση, να δικαιολογήσεις ή να κατακρίνεις, να δεχτείς ή να αρνηθείς, να παραδεχτείς ή να αποφύγεις την αλήθεια!

✔️Τα καλά βιβλία δεν στοχεύουν μόνο στην καρδιά και στο συναίσθημα. Αν δεν μπορούν να σου μεταδώσουν μηνύματα και να αφήσουν το στίγμα τους στο μυαλό σου, τότε είναι απαγορευτικό να μιλάμε για καλά βιβλία. Εμένα λοιπόν, όλα όσα διάβασα ταξιδεύοντας μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, όλα όσα ένιωσα, όλα εκείνα που γέννησαν στο μυαλό μου σκέψεις και όλα εκείνα που με έκαναν πιο πλούσια ως αναγνώστρια, μου επιτρέπουν να σας πω με βεβαιότητα πως το “Πόλη στο φως”, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

✔️ Εξάλλου βλέποντας τα δυο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς Σκαραβαίος, τα σενάρια των οποίων υπογράφει η ευτυχία Γιαννάκη επιβεβαιώνουν πως το συγγραφικό της ταλέντο είναι αναμφισβήτητο και μπορεί να περνάει αβίαστα με όποιον τρόπο κι αν το εκφράζει. Δείτε τη σειρά και νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

.

Μια έγκυος γυναίκα, με καριέρα μοντέλου, δολοφονείται άγρια στη μονοκατοικία της στο Καβούρι. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα που τους φέρνει αντιμέτωπους με προσδοκίες που διαψεύστηκαν, κυκλώματα ντόπινγκ στον αθλητισμό κι έναν κύκλο βίας που ξεκινάει από τη Σερβία του 1995 για να καταλήξει στην Αθήνα του 2014.

Ταυτόχρονα, ο γιος του σαρανταπεντάρη Αστυνόμου δικάζεται με κατηγορίες που δοκιμάζουν τις αντοχές του, καθώς αναζητά τις δικές του ευθύνες στα λάθη του παρελθόντος.

Σε αυτή την υπόθεση όλοι είναι ύποπτοι και οι ανακρίσεις φέρνουν στο φως μια πόλη που μετατρέπεται σε κλειστό δωμάτιο. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πού μπορείς να φτάσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις. Όταν διαπιστώνεις ότι η ελπίδα δεν πεθαίνει τελευταία.

Η ιστορία αποτελεί το τρίτο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας και δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η πόλη, το φως και το σκοτάδι της.

«Η συγγραφική δύναμη της Γιαννάκη φαίνεται στη διείσδυση στην ψυχολογία των ανθρώπων… Οι Αλκυονίδες μέρες είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την κρίση».
Βασίλης Βασιλικός, Εφημερίδα Νέα Σελίδα

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
.

Ευτυχία ΓιαννάκηΗ Ευτυχία Γιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική, μουσική τεχνολογία, επικοινωνία και εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.

Έχει εκδώσει, με ψευδώνυμο, το μυθιστόρημα Χάρντκορ (Ωκεανίδα, 2000), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων «Η Τριλογία της Αθήνας»: Στο πίσω κάθισμα (2016), Αλκυονίδες μέρες (2017), Πόλη στο φως (2018), τα δύο μέρη της «Τριλογίας του βυθού»: Η νόσος του μικρού θεού (2020), Στη φωλιά του ιππόκαμπου (2021) και η σειρά μυστηρίου για παιδιά Πιτσιμπουίνοι: Τα πρώτα μου μυστήρια.

Μάθετε περισσότερα για την ίδια στο προσωπικό site της www.giannaki.com

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

10 ΤΙΤΛΟΙ ΓΝΩΣΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ

Μεγακλής

“ΑΝΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΜΙΑ” της Μαρίας Παπαδάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη..

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΑΓΚΑΘΙΝΟ ΣΤΕΜΜΑ” του Θεόφιλου Γιαννόπουλου, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο