10.4 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Χτύπα το φίδι στο κεφάλι” του Γιάννη Φιλιππίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

H άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

***

“Χτύπα το φίδι στο κεφάλι”
Συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης
Εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική
***

Δίστομο 1944, μια από τις αγριότερες σφαγές που έγιναν ποτέ στον κόσμο. Εκατοντάδες αθώες ψυχές θανατώθηκαν από τους Ναζί του Χίτλερ. Ανάμεσα τους ανήμποροι ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, αβάπτιστα μωρά, νέοι άνθρωποι και ολόκληρες οικογένειες, όλοι τους πρόσφεραν το αίμα τους θυσία, για την λευτεριά της Ελλάδας μας.

Μέσα σε αυτό το απάνθρωπο σκηνικό τοποθετεί και ξεκινάει να μας αφηγείται την ιστορία της ηρωίδας του Αντιγόνης, ο πολυγραφέστατος συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης, στο νέο του εξαιρετικό βιβλίο με τον τίτλο “Χτύπα το φίδι στο κεφάλι”

Σε αυτήν την σκοτεινή περίοδο γνωρίζουμε την 14χρόνη τότε, Αντιγόνη, που ήταν η μόνη από την οικογένεια της, που επέζησε, κρυμμένη στον στάβλο του σπιτιού της. Έτσι γλίτωσε η μικρή Αντιγόνη, από την εκδικητική μανία και την ασύλληπτη απανθρωπιά των εκτελεστών που ισοπέδωσε το Δίστομο και σκόρπισε τον σπαραγμό και την ορφάνια, σε όσα παιδιά κατάφεραν να γλυτώσουν από αυτό το μαρτυρική σφαγή, που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην πατρίδα μας, δεν κατάφερε όμως να γλιτώσει και από τους εφιάλτες της, ούτε και από το ριζικό της.

Η κακή μοίρας της ορφανής πλέον Αντιγόνης, φαίνεται ότι συνεχίζει να την καταδιώκει, αφού μετά τον χαμό ολόκληρης της οικογενείας της, τραυματισμένη και διαλυμένη ψυχικά, καταλήγει σαν ψυχοκόρη σε μια οικογένεια κόλαση στη Λιβαδειά. Παγιδευμένη ολοκληρωτικά στο σπίτι κολαστήριο, γίνεται υποχείριο και δέχεται αδιαμαρτύρητα την κτητική και βάναυση συμπεριφορά, αλλά και την απόλυτη εξαθλίωση σωματική και ψυχολογική, από τους δύο αρσενικούς δυνάστες του σπιτιού. Δυο ανθρώπινα κτήνη που αποκτούν την απόλυτη εξουσία στο σώμα και στην ψυχή του μικρού κοριτσιού, που υπομένει σιωπηλά την προσωπική της δυστυχία, ανήμπορη να διαχειριστεί τις καταστάσεις και να ξεφύγει από το μαρτύριο της. Ωστόσο η Αντιγόνη, η δραματική αυτή ηρωίδα, γνωρίζει την πραγματική αγάπη και την στήριξη στο πρόσωπο του Λάμπρου, του μικρότερου γιου της οικογένειας. Η πορεία αυτής της σχέσης θα πυροδοτήσει ένα απρόσμενο κυκεώνα γεγονότων και εξελίξεων, φέρνοντας απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες καταστάσεις στα δύσβατα μονοπάτια που θα ακολουθήσει στην μετέπειτα ζωή της, η νεαρή κοπέλα. Μια αγάπη που θα δοκιμαστεί σκληρά, μέσα σε ένα συνονθύλευμα από εξελίξεις και ανατροπές, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές του ζευγαριού.

1950, η 20χρόνη πια Αντιγόνη, με ύπουλα και καταχθόνια μέσα, που σχεδίασε για εκείνη η οικογένεια τέρας που της στέρησε τα χρονιά της αθωότητας της, ταξιδεύει με το καράβι για Νέα Υόρκη, μαζί με άλλα νέα κορίτσια που ταξίδευαν την εποχή εκείνη, με μοναδική αποσκευή μια βαλίτσα γεμάτη φόβο, δειλά όνειρα και ανασφάλειες, για το άγνωστο που τις περίμενε μακριά από τις οικογένειες τους και τον τόπο τους. Επιδέξιες προξενήτρες ανέλαβαν να τις παντρέψουν με υποψήφιους γαμπρούς που δεν γνώριζαν, έναντι χρηματικού ποσού φυσικά και την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή που τους περίμενε στην άλλη άκρη της γης. Πολλές κοπέλες έσκυψαν το κεφάλι και υπέμειναν την μοίρα τους σιωπηλά, μια μοίρα που άλλοι καθόρισαν για εκείνες, μια από αυτές και η νεαρή ηρωίδα μας, η Αντιγόνη, που ανίδεη για το τι την περίμενε, αντικρίζει για πρώτη φορά ένα καινούργιο, διαφορετικό, ξένο κόσμο στην Αμερική και μαζί με αυτόν και τον μελλοντικό, μεσόκοπο, υποψήφιο σύζυγό της, ενώ χιλιάδες μίλια μακριά, ο αγαπημένος της Λαμπρός, ανυποψίαστος για το φευγιό της, ονειρεύεται και σχεδιάζει το κοινό τους μέλλον και την ζωή που περιμένει να την ανακαλύψουν και να την κατακτήσουν μαζί.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Ο συγγραφέας εστιάσει με ευαισθησία στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του και της προσωπικής της τραγωδίας, φωτίζοντας εξαιρετικά τα βαθιά συναισθήματα και τις μύχιες σκέψεις της. Έτσι με ακρίβεια και συγγραφική μαεστρία, δίνει αβίαστα την ευκαιρία στον αναγνώστη του, να την γνωρίσει βαθύτερα και να συμπάσχει και να αγωνιά μαζί της, από την αρχή της ιστορίας, καθώς γίνεται μάρτυρας του άνισου αγώνα που έδινε, για την επιβίωση της και την διεκδίκηση της για το αναφαίρετο δικαίωμα της, στην ζωή και στον έρωτα.

Το βιβλίο “ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΦΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ” είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με γρήγορη αφήγηση, που κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Μια ιστορία με ήρωες που κάνουν τον αναγνώστη να ζει έντονα βήμα-βήμα την κάθε τους στιγμή και δύσκολα το αφήνει από τα χέρια του. Μέσα από την εμπνευσμένη και πρωτότυπη ιστορία αυτού του μοναδικού βιβλίου, με την ιδιαίτερη πλοκή, την όμορφη σκιαγράφηση χαρακτήρων και περιγραφή συναισθημάτων, ο Γιάννης Φιλιππίδης με γλώσσα απλή, ζωντανή και περιεκτική, που ρέει απρόσκοπτα, ντυμένη με παραστατικές εικόνες και φυσικούς διαλόγους, μας αποκαλύπτει τις σκληρές πλευρές της ζωής και την αθλιότητα του πολέμου. Μόνη ελπίδα ο έρωτας που βρίσκει έδαφος και ανθίζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και η αγάπη που κυριαρχεί και διαφεντεύει, ρίχνοντας φως στο γκρίζο της ψυχής και στα σκοτεινά μονοπάτια της μοίρας.

Ταυτόχρονα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας ξετυλίγει με φυσικότητα και το ηθογραφικό και πολίτικο κλίμα της εποχής, με πρόσθετες ιστορικές πληροφορίες, πολύ χρήσιμες για τον αναγνώστη. Μια σοβαρή και επιμελημένη έρευνα που δεν κουράζει με άσκοπες λεπτομέρειες αλλά κάθε της πτυχή, παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.   

Ένα ακόμα μυθιστόρημα από τον Γιάννη Φιλιππίδη, δυνατό, έντονο, συναισθηματικό, εύστοχο, ψυχογραφικό και με πολλά μηνύματα κρυμμένα στις σελίδες του. Ανακαλύψτε το βιβλίο ”ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΦΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ” και ταξιδέψτε μαζί του ανεπιφύλακτα.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο..

Καλοκαίρι του 1944. Το Δίστομο φλέγεται και οι αδίστακτοι Ναζί ξεκληρίζουν ανθρώπους, ζώα και περιουσίες. Μέσα από τον όλεθρο και την καταστροφή, ένα δεκατετράχρονο κορίτσι γλυτώνει σαν από θαύμα.

Η ορφανή, πλέον, Αντιγόνη καταλήγει ως ψυχοκόρη σε μια εύπορη οικογένεια αγροτών στη Λιβαδειά, αδυνατώντας να διανοηθεί όσα δεινά τής επιφυλάσσει η Μοίρα. Εξαρτημένη από τα αφεντικά της, θα γνωρίσει τον σωματικό και τον ψυχικό βιασμό, την ταπείνωση και την κακοποίηση σε κάθε της έκφανση. Μοναδικός συμπαραστάτης και σύντροφός της ο έφηβος γιος τους, ο Λάμπρος.

Φθινόπωρο του 1950. Η εικοσάχρονη Αντιγόνη ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη, αφήνοντας πίσω της όλα όσα την πόνεσαν και την πλήγωσαν ανεπανόρθωτα, όπως και όλα όσα αγάπησε περισσότερο στη ζωή της. Έχοντας πέσει θύμα μιας ακόμα δολοπλοκίας των ασυνείδητων και αδίστακτων αφεντικών της, η ζωή της ανατρέπεται εκ νέου καθώς οδεύει σε έναν ακούσιο γάμο με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της ομογενή επιχειρηματία Στράτο, που προαποφασίστηκε εν αγνοία της. Θα ακολουθήσουν όλα την προσχεδιασμένη πορεία τους ή η ζωή θα αποδειχτεί και πάλι απρόβλεπτη;

Ορισμένες από τις σκοτεινότερες στιγμές της Ιστορίας, ποταπά ανθρώπινα ένστικτα, ανηλεής εκμετάλλευση των ανίσχυρων, ένας νέος και ελπιδοφόρος κόσμος και μια αγάπη που θα μπορούσε να αποδειχτεί ισχυρότερη όλων των εμποδίων, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά μιας καθηλωτικής και αλησμόνητης αναγνωστικής περιπλάνησης από την πένα του Γιάννη Φιλιππίδη

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα..

Γιάννης Φιλιππίδης

Ο Γιάννης Φιλιππίδης είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της Άνεμος Εκδοτική. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και επώνυμες ιστοσελίδες.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Από το 2013 αρθρογραφεί κι είναι αρχισυντάκτης στο www.anemosmagazine.gr

Εργογραφία

Aπο την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του:

«Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου» (μυθιστόρημα, 2006)

«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι “αχ”» (μυθιστόρημα, 2008)

«Μα, το ψάρι είναι φρούτο» (οχτώ απρόβλεπτες ιστορίες, για ενήλικους αναγνώστες, 2011)

«Kρατάς μυστικό;» (μυθιστόρημα, 2011)

«Zωή με λες» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2011)

«Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης» (μυθιστόρημα, 2012).

«Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης» (μυθιστόρημα, 2014)

«Το ασανσέρ των οκτώμιση» (θεατρικό, 2015)

«Κωδικός Ελευθερία» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2015)

«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων» (μυθιστόρημα, 2017)

«Είχε λιακάδα σήμερα» (μυθιστόρημα, 2019)

«Το σπίτι με τις κλειδαριές» (μυθιστόρημα, 2020)

Πολυσυμμετοχικά

«Το προσωπικό μου θέατρο σκιών» (συμμετοχή, ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011)
«Προσωπογραφίες» (συμμετοχή, ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011).

Ακολουθήστε τον Γιάννη Φιλιππίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Γιάννη Φιλιππίδη στο Twitter

Παρακολουθήστε ενδιαφέροντα videos στη Vimeo

Γιάννης Φιλιππίδης: Το μπλογκ

Γιάννης Φιλιππίδης || Ζωή άλλη || Η ποιότητα στη ζωή, είναι δικαίωμα

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Όροι χρήσης και Πολιτική Απορρήτου

Καλλιόπη Γιακουμή

Άνχελα Ρουίζ Ρόμπλες: Η ξεχασμένη εφευρέτρια του πρώτου «ebook»..

Καλλιόπη Γιακουμή

Βιβλία βασισμένα σε αληθινά γεγονότα…από τις εκδόσεις Διόπτρα

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο