20.9 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

  • Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο 

     

     



“Οι δρόμοι της βροχής” 
Συγγραφέας Ελευθερία Χατζοπούλου
Εκδόσεις Ψυχογιός

“Οι δρόμοι της βροχής”, της Ελευθερίας Χατζοπούλου, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με κύριο άξονα τα γεγονότα του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από την Αδριανούπολη. Δυο φορές υποχρεώθηκαν σε βίαιο διωγμό από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν, η πρώτη το 1913-14 και η δεύτερη και οριστική το 1922. Η πολύ καλά πληροφορημένη ιστορικά, όπως μαρτυρά η έρευνα της, συγγραφέας του βιβλίου, “δένει” περίτεχνα και τόσο όμορφα, τα ιστορικά στοιχειά τα οποία συνέλεξε, με προσωπικές μαρτυρίες Θρακιωτών προσφύγων και τα κάνει να φθάνουν σε μας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, ως σιωπηλή μα τόσο διαπεραστική κραυγή παράπονου και πόνου για μια αλήθεια, που δεν ακούστηκε όσο έπρεπε. Τα κάνει εκείνες τις εναγώνιες φωνές του πληγωμένου Ελληνισμού των χαμένων πατρίδων, για τις απώλειες που βίωσαν και που εμείς δεν ακούσαμε. Έρχεται με την πένα βουτηγμένη στον σεβασμό, την εκτίμηση, την αναγνώριση, την πλήρη συναίσθηση των όσων έγιναν και μας είναι γνωστά, να αποτιμήσει τον δικό της φόρο τιμή σε εκείνους τους μαρτυρικούς Έλληνες και να αποδείξει περίτρανα πως την ιστορία την γράφουν οι λαοί με το αίμα τους.

 Με γραφή λιτή και κατανοητή, που δεν κουράζει με άσκοπες λεπτομέρειες, δεν μπερδεύει, ξυπνά μνήμες και “φυτεύει” τον σπόρο της γνώσης μέσα μας καθώς περιγράφει τόσο παραστατικά, καταστάσεις και γεγονότα, καθώς αναλύει ζωές, στην πορεία ενός συγκινητικού και συναρπαστικού ταξιδιού, από τη Θράκη, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, μέχρι και την Θεσσαλονίκη, οπού βρήκε γη να σταθεί ο κατατρεγμένος λαός. Γη που έκανε νέα πατρίδα, γη που γέννησε νέα ζωή, που πρόσφερε καταφύγιο, μα δεν λύτρωσε από τον πόνο, δεν έφερε την λήθη, δεν χάρισε την λησμονιά.
Το βιβλίο “Οι δρόμοι της βροχής”, δεν είναι ένα μελοδραματικό μυθιστόρημα.
Δεν γράφτηκε για να μας πονέσει, δεν ήρθε για να ξύσει πληγές, δεν θέλει να εκβιάσει λάθος συναισθήματα.. Οι ήρωες του είναι υποδείγματα!!
Βερονίκη, Σουμέλα, Γιασεμή, γυναίκες στωικές, με σθένος και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης, γυναίκες που διδάσκουν πως οι δυσκολίες της ζωής είναι μαθήματα, που πρέπει να παίρνουμε και να αντέχουμε. Μαθήματα που μας κάνουν να κατανοούμε εμάς καλύτερα, να μαθαίνουμε τα όρια μας και πόσο μπορεί να μας αλλάξει ο πόνος και η δυστυχία, ποιες αξίες συνεχίζει να τρέφει και ποιες αφήνει να χαθούν. Μας μαθαίνει τι ήμαστε έτοιμοι  να ξεχάσουμε, τι ικανοί να θυσιάσουμε, ποιον βωμό θα επιλέξουμε..

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μέσα στις σελίδες τους θα “ακούσουμε” να μας αφηγούνται με τρεμάμενες φωνές τις ιστορίες, τους άνθρωποι που χάραξε πάνω τους ρυτίδες η προσφυγιά. Όπως λέει και η συγγραφέας του βιβλίου,

“θα συναντήσουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που τα τραγικά ιστορικά γεγονότα τους ανάγκασαν να πάρουν τους δρόμους της προσφυγιάς. Διαβάζοντας το θα θυμηθούμε κάποιες από τις ιστορίες που μας έλεγαν και θα ανακαλύψουμε αλήθειες καλά κρυμμένες που ποτέ δεν μας είπαν γιατί ήθελαν να τις ξεχάσουν…”


Γιατί δεν ήθελαν να στερήσουν από κανέναν την ελπίδα που χάνεται στους δρόμους της βροχής, μιας βροχής δακρύων στα μάτια από τα βάσανα και τις κακουχίες της προσφυγιάς, μια ελπίδα σκεπασμένη με λάσπες και απόνερα, εκείνα της πίκρας του ξεριζωμού, της αγωνίας και του φόβου προς το άγνωστο. Γιατί ήθελαν να μας διδάξουν πως αυτοί τα κατάφεραν να φθάσουν εδώ και να καταθέσουν την αλήθεια. Τόλμησαν να τα βάλουν με την μοίρα, να κερδίσουν την ζωή.. μια ζωή που δεν τους χαρίστηκε μα που τελικά, παραδόθηκε στην δύναμη της αντοχής, στην δύναμη της ψυχής τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία –ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο–, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη.

Η Σουμέλα, η Πόντια, και η Βερονίκη, η Αρμένισσα, κουβαλούν το προσωπικό τους δράμα και το φορτίο της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους. Η Γιασεμή, η Θρακιώτισσα, από την άλλη, φτάνει στη Σαλονίκη έχοντας στα σπλάχνα της τον καρπό του βιασμού της από έναν Τούρκο.
Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν καινούργια οδυνηρά σημάδια στη ζωή της Γιασεμής, ξυπνούν όμως και τις τύψεις της για μυστικά που ποτέ δεν ξεστόμισε. Θα αφήσει τη ζωή να κινεί τα νήματα ερήμην της ή θα καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν, έπειτα από χρόνια, αποφασίσει να βγάλει από τα ντουλάπια της ψυχής της σκελετούς και δαίμονες;
Ένα ταξίδι γεμάτο τραύματα και μυστικά, αγάπες, έρωτες και απουσίες, συναντήσεις που καθορίζονται από την Ιστορία και τη μοίρα. Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και οι καταστάσεις ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων, δημιουργούν όμως ευκαιρίες και διεξόδους για να βγουν από τη δίνη όπου τους έριξαν.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΟΥΡΤΖΗ- ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Κιλκίς. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές και πανεπιστημιακές της σπουδές στην Kτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εντάχθηκε στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Εκτός από το διάβασμα και το γράψιμο, που είναι οι μεγάλες της αγάπες, αφιερώνει μέρος του χρόνου της στην κηπουρική, ενώ οι πεζοπορίες με συντροφιά τον σκύλο της στα πανέμορφα δάση της ορεινής Χαλκιδικής, καθώς και η συλλογή άγριων μανιταριών, αποτελούν την εκτόνωσή της. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και προέκυψε από την επιθυμία της να γράψει για τους Ανατολικοθρακιώτες, τον ξεριζωμό τους και τις κακουχίες που έζησαν.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ”, του Βαγγέλη Μαργιωρή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ” της Θεοδώρας Τζόκα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΑΜΑΛΙΑ”, του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο