10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ” της Θεοδώρας Τζόκα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Συγγραφέας: Θεοδώρα Τζόκα,
Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική
.

Ήθελα ένα “δυνατό” βιβλίο αυτό το διάστημα και ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ της Θεοδώρας Τζόκα που κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική, αποδείχθηκε μια υπέροχη επιλογή. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που χρησιμοποιεί τον τρόμο και την αγωνία έντεχνα και ισορροπημένα για να μεταφέρει στον αναγνώστη σοβαρά κοινωνικά θέματα.

Στην ιστορία μας πέντε άτομα με ιδιαίτερους χαρακτήρες και διαφορετικές προσωπικότητες, επιλέγονται, να συμμετέχουν σε ένα παράξενο παιχνίδι. Πρέπει να μείνουν κλεισμένοι για επτά ολόκληρα μερόνυχτα σε μια στοιχειωμένη έπαυλη, σε κάποιο ερημικό τοπίο της Κέρκυρας. Όποιος είναι ο νικητής θα πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό. Εύκολο φαίνεται.. μα δεν είναι, ειδικά όταν ο θάνατος κατοικεί μαζί τους και τότε όλοι είναι ύποπτοι ή υποψήφια θύματα. Κάθε χαρακτήρας στο βιβλίο παρουσιάζεται με ιδιαίτερη φροντίδα και δεν είναι φανερό πότε και ποιος μπορεί να κάνει το οτιδήποτε.
 
Η πρωτοτυπία του μυθιστορήματος έγκειται στο γεγονός ότι ο αναγνώστης συμμετέχει στα δρώμενα ανακαλύπτοντας στοιχεία μαζί με τους ήρωες. Οι χαρακτήρες είναι δομημένοι άρτια, με αρκετή δόση μυστηρίου για την ταυτότητά τους, το παρελθόν και για το παρόν τους και γι΄ αυτό προσελκύουν τις υποψίες πάνω τους ανά διαστήματα. Η συγγραφέας στρέφει τους προβολείς πότε στον έναν και πότε στον άλλον, και οι πιθανότητες για την εύρεση του ενόχου είναι ισομοιρασμένες μέχρι τέλους. Είναι πολύ ιντριγκαδόρικο να μην γνωρίζεις ποιος είναι ο δολοφόνος, ενώ οι απαντήσεις στα ερωτήματα που συνεχώς προκύπτουν, μένουν αναπάντητες μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης όλων.
Ποιος οργάνωσε αυτό το νοσηρό παιχνίδι και τι θέλει από τους φιλοξενούμενους του;
Τους επέλεξε τυχαία ή κάτι κοινό τους συνδέει;
Ποιος τελικά θα βγει νικητής και με ποιο τίμημα;
.
 
.
Η συγγραφέας δημιουργεί ένα περιβάλλον αγωνίας, τρόμου και παράνοιας, μέσα στο οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές της και σου προκαλεί άμεσα εν συναίσθηση και αβίαστα γίνεσαι το 6ο άτομο αυτής της παρέας. Μυστηριώδεις σκιές, ψίθυροι, αλυσίδες που σέρνονται, απόκοσμοι θόρυβοι, αντικείμενα που εξαφανίζονται ή αλλάζουν θέση, συνθέτουν ένα αλλόκοτο σκηνικό που οι ήρωες αλλά και ο αναγνώστης δεν μπορούν να αποφασίσουν, αν όλα αυτά είναι πραγματικότητα ή γέννημα παράνοιας και φαντασίας. Μια ιστορία που καλύπτει απόλυτα όλα αυτά που υπόσχεται από την αρχή. Ένα δύσκολο παιχνίδι για δυνατούς λύτες/αναγνώστες που πυροδοτεί συναισθήματα και μας ξυπνά εγκεφαλικά. Μαζί με τους υπόλοιπους ψάχνουμε στοιχεία, αποδείξεις, αναζητάμε κίνητρα, παρατηρούμε συμπεριφορές, συνθέτουμε ένα παζλ παράνοιας, με σκοπό να βρούμε τον δράστη, αν φυσικά σωθούμε.
 

Το Παιχνίδι, είναι ένα βιβλίο που αξίζει τον χρόνο που θα του αφιερώσετε. Έχει αγωνία, φόβο, σκοτάδι και πολλά μεταφυσικά στοιχεία που παραμονεύουν στη γωνία, αλλά ταυτόχρονα παραδίδει σημαντικά μαθήματα ζωής. Με ανατροπές που δημιουργούν απειλητική ατμόσφαιρα και με χαρακτήρες που αναδύονται δείχνοντας και τον άλλο τους εαυτό, εκείνον που είχαν κρύψει οι ίδιοι για τους τίτλους τέλους, το βιβλίο αποτελεί ένα υπόδειγμα γραφής καθώς αποδεικνύει περίτρανα πως κάθε είδος λογοτεχνίας στα χέρια ενός ικανού συγγραφέα, μπορεί να μιλήσει άμεσα και επί της ουσίας στους αναγνώστες, μεταφέροντας ηχηρά μηνύματα. Το κάθε είδος λογοτεχνίας είναι το μέσω για να πλησιάσει τον κάθε αναγνώστη ο συγγραφέας και τότε το κάθε βιβλίο γίνεται η φωνή του. Αυτό γίνεται και με “Το Παιχνίδι”. Το βιβλίο καταπιάνεται με τον έλεγχο, την προσπάθεια επιβολής μας στις καταστάσεις της ζωής μας και την αίσθηση κυριαρχίας και ηδονής που μας προσφέρει όταν το επιτύχουμε, αλλά ακόμα περισσότερο με την απόγνωση και τον τρόμο που μας προκαλείται όταν αντιληφθούμε ότι ο έλεγχος έχει χαθεί μέσα από τα χέρια μας. Πως και πόσο μας αλλάζει αυτό;

Το Παιχνίδι είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται ευχάριστα, μια περιπέτεια που προσκαλεί τον αναγνώστη να συμμετάσχει στην αναζήτηση της αλήθειας και τον κάνει να συμπάσχει με την αγωνία των ηρώων. Έχει γρήγορο ρυθμό που προχωρά τις εξελίξεις χωρίς καθυστερήσεις και αχρείαστες αναλύσεις.
Ένα θα σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια… αυτό το βιβλίο δεν σε αφήνει να το αφήσεις..

.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
.
Παραμονές Χριστουγέννων, στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, πέντε εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αγγελία ενός άγνωστου, αυτοαποκαλούμενου «εκκεντρικού», εκατομμυριούχου, που προσφέρει το έπαθλο των εκατό χιλιάδων ευρώ σε όποιον αντέξει να παραμείνει έγκλειστος στην απομονωμένη και φημολογούμενη ως στοιχειωμένη Έπαυλη Σαντρέλλι, στη βορειανατολική Κέρκυρα.
Φτάνοντας εκεί, οι πέντε παίκτες διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Τα προσωπικά τους αδιέξοδα, όπως ο εθισμός από τον τζόγο, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, η διαρκής βιοπάλη και η μετανάστευση, η δυσβάσταχτη αναπηρία, η αδυναμία αντιμετώπισης των οικογενειακών αναγκών αλλά και ενός άδικου εκβιασμού, τους φέρνουν αντιμέτωπους με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τα ανεξήγητα «μεταφυσικά» φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές και τη λογική τους, ενώ οι αιφνίδιοι και μυστηριώδεις θάνατοι, του ενός μετά τον άλλον, εξωθούν τους εναπομείναντες στα άκρα. Η απόγνωση, ο φόβος και η σταδιακή αποκτήνωση θα καθοδηγήσουν τα αβέβαια βήματά τους, αναγκάζοντάς τους να ανακαλύψουν τα σκοτεινά και ανεξερεύνητα βάθη της ψυχής τους, όπως και το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν.
Ένα ατμοσφαιρικό, ψυχογραφικό θρίλερ μυστηρίου, που διεισδύει στο άβατο της ανθρώπινης ψυχής, η οποία όταν εξωθείται στα άκρα και πέρα από τα όριά της, νομοτελειακά έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τη σκοτεινή ύλη που κρύβει μέσα της.
.
.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 
.
Μπορεί να είναι κοντινή λήψη 1 άτομο και γυαλιά
Θεοδώρα Τζόκα
H Θεοδώρα Τζόκα γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σε ηλικία μόλις δύο ετών μετανάστευσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια της. Στην Ελλάδα επαναπατρίστηκε σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων.
Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια αγγλικών στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Το 1999 αποσπάστηκε για πέντε χρόνια στη Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.
Ασχολήθηκε εκτεταμένα με επιστημονικές μεταφράσεις, κυρίως στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Άρθρα, ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας.
Εργογραφία:
«Το παρελθόν φυγείν αδύνατον», εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2013.
«Το βιβλίο της Ευδοκίας», εκδόσεις Λιβάνη, 2015.
«Η δύναμη της στιγμής», εκδόσεις Λιβάνη, 2016.
«Ο παράξενος χειμώνας του Παύλου Ζήτα», εκδόσεις Ωκεανίδα, 2019.
.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΒΕΝΓΟΥΟΡΘ” της Anna Katharine Green, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΜΑΥΡΟ-ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΡΤΑ” της Στάλως Φωτιάδου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” του Σπύρου Διονυσιάδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο