10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ” της Κατερίνας Κοφινά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

.

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ”
Συγγραφέας Κατερίνα Κοφινά
Εκδόσεις Δυάς

.

Η ιστορία του βιβλίου “Στο δέλτα του αρχοντικού” επικεντρώνεται ανάμεσα σε τέσσερις γυναίκες. Τέσσερις γυναίκες και ανάμεσα τους 70 χρόνια ιστορίας, που τις χωρίζουν, αλλά και τις ενώνουν ταυτόχρονα, με μια αόρατη δυνατή κλωστή, που υφαίνει ένα περίτεχνο αίνιγμα, με πρωταγωνίστρια, την γοητευτική Έλσα, να στέκεται ανάμεσα τους και να κινεί τα νήματα της ιστορίας.

Το 1934 η νεαρή Έλσα Ματθαίου 25 χρόνων, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται τον αγαπημένο της Άγγελο Αλεξίου και έρχεται να ζήσει στο σπίτι του. Έναν παλαιό πύργο που ανά τα χρόνια έχει υποστεί διάφορες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Στα 1934 το σπίτι αυτό, το αποκαλούν “Το αρχοντικό των Αλεξίου”. Όλοι όσοι το επισκέπτονται θαυμάζουν την ομορφιά του κτηρίου και των γύρω χώρων. Όμως το αρχοντικό κρύβει πολλές ιστορίες και μυστικά, που η Κατερίνα Κοφινά, έκρυψε μέσα στις σελίδες του βιβλίου της. Με πολύ ευρηματικό τρόπο, σαν να κρατά στα χέρια της μια τράπουλα, από την αρχή της ιστορίας της, ρίχνει στο τραπέζι τα σωστά φύλλα, κρατώντας για το τέλος, τους άσους. 

Ένα περιπετειώδες ταξίδι ξεκινά, καθώς παρακολουθούμε την ζωή της Έλσας Αλεξίου και των άλλων ηρώων του βιβλίου. Συνεχής ανατροπές από την αρχή της ιστορίας, κρατούν σε αγωνία τον αναγνώστη ενώ το μυστήριο που κορυφώνεται σε κάθε σελίδα, δεν παύει ούτε λεπτό να μας εκπλήσσει. Ένα ταξίδι που γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό, με την ένταση να κορυφώνεται με την εξαφάνιση της Έλσας. 

Ποιος είχε λόγο να εξαφανίσει την όμορφη και αγαπητή σε όλους Έλσα και γιατί; 

Αν είναι νεκρή, γιατί ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα της;

Αν εξαφανίστηκε με την θέληση της, ποιους λόγους είχε για να το κάνει;

Τι ρόλο έπαιξαν στην εξαφάνισή της, τα φαντάσματα που στοιχειώνουν το αρχοντικό και ο μύθος που τα τυλίγει;

Με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας συνεχώς νέα ερωτήματα, η συγγραφέας κλείνει πονηρά το μάτι στον αναγνώστη της και τον καλεί, να ακολουθήσει το μίτο της αφήγησης και να διαλευκάνει το μυστήριο.

“Το δέλτα του αρχοντικού”, είναι ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, που σκοπός του δεν είναι να κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί, αλλά θέλει να του στρέψει την αμέριστη προσοχή, στους χαρακτήρες του βιβλίου και στις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Η αληθινή φιλία, ο ατέρμονος έρωτα, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η αγάπη σε όλες της τις μορφές, κτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, μα ο εγωισμός, το ανεκπλήρωτο πάθος, η υποκρισία, τα απωθημένα, ο θυμός, η αμφιβολία, τα ψέμματα, είναι ικανά να καταστρέψουν κάθε τι όμορφο σε αυτές και να τις γκρεμίσουν. 

Η Κατερίνα Κοφινά, πετυχαίνει πολύ όμορφα, χρησιμοποιώντας ως μέσο το μυστήριο και το μεταφυσικό να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την την πλοκή της ιστορίας, μα με έμμεσο τρόπο τον οδηγεί σε βαθύτερα νοήματα και αλήθειες που πρέπει να αποδεχτεί. Αναλύει τους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι πολυεπίπεδοι κι όχι ρηχοί. Υφαίνει σαφώς αινίγματα που ερεθίζουν τη φαντασία του αναγνώστη, χωρίς όμως να πετάει στοιχεία απλώς για να στήσει την πλοκή, μα για να τον βοηθήσει να καταλάβει περισσότερο τις συμπεριφορές των ηρώων της.

Η υπόθεση περίπλοκη και η λύση έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, ενώ ο αναγνώστης προσπαθεί να φτιάξει το παζλ κομμάτι κομμάτι όσο προχωρούν οι σελίδες για να μπορέσει, να δει την εικόνα ολοκληρωμένη και να ανακαλύψει την αλήθεια. 

Σε αυτό το βιβλίο συναντιέται σε ισόποσες δόσεις το μυστήριο με το αστυνομικό στοιχείο και σε απόλυτη αρμονία, κάνουν την αφήγηση του, να ρέει και να μην κουράζει. Μια πρωτότυπη και έξυπνη ιστορία που εξιτάρει την φαντασία και συναρπάζει. 

Το βιβλίο “Στο Δέλτα του αρχοντικού δεν σε αφήνει να βαρεθείς ούτε για μια στιγμή. Ανήκει στα βιβλία που τα καταβροχθίζεις με λαίμαργες μπουκιές, αλλά σε συντροφεύουν για καιρό, αφού τα τελειώσεις και σίγουρα αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη μας. 

Εγώ πάντως ανυπομονώ ήδη για το  νέο της βιβλίο “Σκισμένες σελίδες” που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. 

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Το στόρι γύρω από το βιβλίο “Στο δέλτα του αρχοντικού”, επικεντρώνεται ανάμεσα σε τέσσερις γυναίκες που τους δένει μια αόρατη κλωστή.
Το 1934 η νεαρή Έλσα Ματθαίου 25 χρόνων παντρεύεται τον αγαπημένο της Άγγελο Αλεξίου και έρχεται να ζήσει στο σπίτι του, έναν παλαιό πύργο που ανά τα χρόνια έχει υποστεί διάφορες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Στα 1934 το σπίτι όλοι το αποκαλούν <<Το αρχοντικό των Αλεξίου>>. Σαν Έλσα Αλεξίου πια η γοητευτική και καλοκάγαθη γυναίκα , περνάει τις ευτυχισμένες μέρες της με το να ασχολείται με τις αγαθοεργίες , το διάβασμα , τους περιπάτους στο δάσος το οποίο και αγκαλιάζει όλη την έκταση του Αρχοντικού και τις συζητήσεις με την καλύτερη της φίλη την Αριάδνη. Κόρη εκείνη ,υπουργού της κυβέρνησης, ταλαντούχα ζωγράφος και σε αντίθεση με την Έλσα πολύ παρορμητική , και στον ερωτικό τομέα ασυμβίβαστη με τον θεσμό του γάμου. Συνήθως έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Οι δυο γυναίκες είναι μαζί από τα μαθητικά τους χρόνια. Η δύναμη της αγάπης που τις συνδέει είναι πολύ ισχυρή. Η μια συμπληρώνει την άλλη.
Τέσσερα χρόνια απόλυτης οικογενειακής ευτυχίας θα καταστραφούν μια και για πάντα όταν η Έλσα Αλεξίου θα χαθεί ξαφνικά από προσώπου γης , χωρίς κανένα φαινομενικά λόγο για να συμβεί αυτό. Ο άντρας της ο Άγγελος Αλεξίου θα αυτοκτονήσει λίγους μήνες μετά και το σπίτι θα σφραγιστεί για πάντα και θα αφεθεί στη λήθη του χρόνου. Η Αριάδνη μετά την εξαφάνιση της Έλσας θα μετοικήσει στην Γαλλία καθώς ξεσπά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Εκεί σαν ασυμβίβαστη γυναίκα θα εισχωρήσει στην αντίσταση με τους παρτιζάνους και στο τέλος θα εκτελεστεί από τους Γερμανούς. Σιγά , σιγά οι πρωταγωνιστές του πρώτου μέρους της ιστορίας , πεθαίνουν και μένει μόνη με τις σκιές του παρελθόντος η κυρία Μαρίνα Αλεξίου, η γυναίκα του μικρότερου αδερφού του Άγγελου Αλεξίου, στους οποίους και περιήλθε όλη η περιουσία του χαμένου ζευγαριού. Η Μαρίνα Αλεξίου ποτέ δεν ξεπέρασε την εξαφάνιση της ‘Ελσας. Την αγαπούσε και την θαύμαζε για αυτό και μετά την εξαφάνιση της , το ίδρυμα που είχε δημιουργήσει η Έλσα για τους φτωχούς και άστεγους της Αθήνας το φρόντισε η Μαρίνα και το διεύθυνε με σύνεση και αγάπη. Αλλά ποτέ της δεν μίλησε για την Έλσα στον εγγονό της , τον Αλέξη Αλεξίου. Κράτησε τις αναμνήσεις μόνο για τον εαυτό της. Ούτε για την αρρώστια που έπληττε μόνο τα αρσενικά μέλη των Αλεξίου. Και έτσι ο Αλέξης μεγάλωσε μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών του σε αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με την γιαγιά του.
Ο Αλέξης είχε δυο παιδικές φίλες. Την Μυρτώ Ιωάννου και την Αλεξάνδρα. Η Μυρτώ ήταν η πιο αγαπημένη του φίλη , αλλά με την Αλεξάνδρα είχε ερωτικό δεσμό στο σχολείο και που τελικά κατέληξε σε γάμο, πολλά χρόνια μετά. Ο Αλέξης σπούδασε αρχιτέκτονας όπως και ο παππούς του , και το μοναδικό του όνειρο ήταν να αναπαλαιώσει ξανά το αρχοντικό και να το κάνει ξανά κατοικήσιμο για εκείνον και την γιαγιά του. Αλλά η Μαρίνα Αλεξίου και η Μυρτώ διαφωνούσαν με αυτή του την απόφαση. Τον παρακαλούσαν να αφήσει το αρχοντικό στην αιώνια ησυχία του. Ο Αλέξης όμως δεν θα τις ακούσει. Η Μυρτώ Ιωάννου είναι μια νέα γυναίκα γύρω στα 36 που έχει μεγαλώσει όπως και τόσα άλλα παιδιά στην ηλικία της σε εκείνη την περιοχή , με ιστορίες γύρω από το αρχοντικό των Αλεξίου και κυρίως για την Έλσα Αλεξίου και την περίεργη εξαφάνιση της. Το αρχοντικό ήταν χτισμένο κάτω από τους πρόποδες ενός βουνού , χωμένο μέσα στο δάσος και αγνάντευε την γαλάζια θάλασσα. Οι ντόπιοι ήταν φτωχοί άνθρωποι και έβγαζαν τα προς το ζην με την γεωργία και την αλιεία. Στα μάτια τους το αρχοντικό των Αλεξίου ήταν η επιτομή του αχαλίνωτου πλούτου. Αγαπούσαν πολύ τους Αλεξίου , γιατί ήταν άνθρωποι χωρίς ίχνος εγωισμού η έπαρσης. Και οι Αλεξίου πάντα τους βοηθούσαν όπου υπήρχε ανάγκη. Η Έλσα λοιπόν ήταν για αυτούς ο καλός φύλακας άγγελος. Ευγενική , ρομαντική , εκλεπτυσμένη, με ένα υπέροχο χαμόγελο πάντα στο πρόσωπο της , δεν θα μπορούσε να μην γίνει αγαπητή στους ντόπιους. Η εξαφάνιση της λοιπόν και η ζωή της όσο κατοικούσε στο αρχοντικό έγιναν ιστορίες από τους κατοίκους που τις διηγήθηκαν στα παιδιά τους και αυτά στα δικά τους. Και η Έλσα έγινε τοπικός θρύλος. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να πάρει η μορφή της ‘Ελσας μεταφυσικές διαστάσεις. Η Μυρτώ μεγαλωμένη με αυτές τις ιστορίες και γοητευμένη από τη προσωπικότητα της Έλσας, καθώς μεγάλωνε άρχισε να διαβάζει βιβλία μυστηρίου , αστυνομικής λογοτεχνίας και τρόμου. Τρελαινόταν για τα μυστήρια , τα μεταφυσικά φαινόμενα , και τα φαντάσματα. Έτσι μέσα της άρχισε να δένεται με την Έλσα και το αρχοντικό ώσπου στο τέλος έγιναν αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής της. Η Μυρτώ Ιωάννου δεν είχε μπει ποτέ της στο αρχοντικό. Το θωρούσε μόνο από έξω, γιατί ήταν κλειδωμένο και κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει σε αυτό. Ούτε καν ο Αλέξης, ο τελευταίος απόγονος των Αλεξίου. Και όμως σχεδόν από την εφηβεία της η Μυρτώ παιδεύεται από έναν εφιάλτη. Έναν συγκεκριμένο εφιάλτη. Βλέπει μια γυναίκα ενώ βρίσκεται σε ένα σπίτι που της είναι άγνωστο να της δείχνει ένα σημείο στο δάπεδο και μετά να εξαφανίζεται. Η καλύτερη φίλη της Μυρτώς , η Αλεξάνδρα συμμερίζεται σε ένα βαθμό την περιέργεια της φίλης της για την μυστηριώδη εξαφάνιση της Έλσας , αλλά πάντα την προσγειώνει στο έδαφος αφού ποτέ της δεν πίστεψε σε φαντάσματα , όνειρα , η παραφυσικά φαινόμενα.
Η φιλία των δυο γυναικών είναι ακριβώς η ίδια και έχει την ίδια δύναμη , με αυτή της Έλσας και της Αριάδνης.
Τέσσερις γυναίκες λοιπόν και ανάμεσα τους 70 χρόνια ιστορίας , που τις χωρίζουν , αλλά και τις ενώνουν ταυτόχρονα με μια αόρατη δυνατή κλωστή. Έλσα και Αριάδνη. Μυρτώ και Αλεξάνδρα και η κλωστή σχηματίζει ένα μεγάλο Χ. Ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται στο αρχοντικό των Αλεξίου; ποια είναι η κατάρα που χτυπά τα αρσενικά της οικογένειας; Ποιο είναι το φονικό από τα βάθη του 16 αιώνα που εμφανίζεται σε ανύποπτο χρόνο δίπλα στο ρυάκι που ρέει μέσα από το βουνό; Ποια είναι η ομίχλη που καλύπτει τα μυστικά μιας ξεχασμένης εποχής; Τέσσερις γυναίκες τόσο δεμένες μεταξύ τους που ούτε καν το φαντάζονταν. Και η μορφή της Έλσας γοητευτική όσο ποτέ να στέκεται ανάμεσα τους και να κινεί τα νήματα της ιστορίας.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κατερίνα Κοφινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και κατοικεί μόνιμα στη Σαλαμίνα.
Μετά το λύκειο, άρχισε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
Ξεκίνησε γράφοντας ποιήματα σε ηλικία 27 ετών. Με τέσσερα από αυτά συμμετείχε σε μια ποιητική ανθολογία που εξέδωοε η πολιτιστική κίνηση “Ρυθμοί της Σαλαμίνας” της οποίας υπήρξε μέλος.
Επίσης, έχει εκδώσει την ανθολογία “Νέων Σαλαμίνιων Ποιητών”, εκδ. Στοχαστής, 1999.
 
Το 1995 συμμετείχε ως ενεργό μέλος στην Κινηματογραφική Λέσχη Σαλαμίνας, ενώ από το 1997 αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα “Ανατροπές”, υπογράφοντας τη στήλη του κινηματογράφου.
 
Στα 31 της χρόνια έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. “Η μεταμόρφωση της πεταλούδας” είναι το δεύτερο κατά σειρά.
.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

2018)Στο δέλτα του αρχοντικού, Δυάς Εκδοτική
(2007)Η μεταμόρφωση της πεταλούδας, Modern Times
 
.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

«Ζωή σε καραντίνα» του Γιάννη Αδελιανάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ” της  Κατερίνας Θεοδώρου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

«Ο καλπασμός των αμνών» του Στέφανου Παπαδόπουλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο