10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΣΤΗΝ ΑΧΛΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ” της Τίνα Κατσούλη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

.

“ ΣΤΗΝ ΑΧΛΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ”
Συγγραφέας Τίνα Κατσούλη
Εκδόσεις Λιβάνη
.
.

Με ένα ιστορικό βιβλίο κάνει την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση η Συγγραφέας Τίνα Κατσούλη. Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα που εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς ήρθε για να μας ταξιδέψει στην “Αχλή των αιώνων”, όπως ακριβώς μας υπόσχεται ο τίτλος του.Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο, εμπνευσμένο από την Αρχαία ελληνική ιστορία. Στα χρόνια που ο μεγάλος στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, σαγηνεύεται από την εξαίσια ομορφιά της εκθαμβωτικής Ρωξάνης και την χρήζει με τον γάμο τους, Βασίλισσα της απέραντης αυτοκρατορίας του. Την βασιλική αυτή ένωση ζωγράφισε ο διάσημος αρχαίος ζωγράφος Αετίων.

Ο πίνακας αυτός με την βασιλική αίγλη που τον περιέβαλλε, προκάλεσε τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον, ταξιδεύοντας στους αιώνες από την αναγεννησιακή εποχή μέχρι και σήμερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων της αναγέννησης και έγινε ο ευσεβής πόθος ιστορικών και φιλόδοξων συλλεκτών για την απόκτηση του.

Το μυθιστόρημα “Στην Αχλή των αιώνων”, ξεχωρίζει για τις απαράμιλλες περιγραφές του από την Αρχαία ελληνιστική περίοδο, εκεί όπου παρακολουθούμε τη ζωή και τα τελευταία χρόνια του μεγάλου κατακτητή, Μέγα Αλέξανδρου και τον βασιλικό του γάμο με την Βακτριανή Ρωξάνη. Το άδοξο τέλος τους έρχεται να σφραγίσει αυτήν την εποχή και να κάνει τον θαυμαστό πίνακα του Αετίων, να ταξιδέψει στην αναγεννησιακή Ιταλία της τέχνης και της ιστορίας.

Άξιες λόγου οι περιγραφές της συγγραφέως, καθώς αποτυπώνει με ποικίλα εξαίσια χρώματα το έργο των μεγάλων ζωγράφων της εποχής και μας μεταφέρει όλο το σκηνικό της θρυλικής βίλας​ Φαρνεζίνα στην Ρώμη, όπου το πάθος της τέχνη ενώνεται με το πάθος του έρωτα.

Ο έρωτας του ζωγράφου Ραφαήλ με την Μαργκερίτα Λούτι, θα γίνει ακόμη ένας λύχνος φωτός για την ανακάλυψη του περίφημου πίνακα. Μέσα από αυτόν τον φλογερό έρωτα του ζωγράφου με την νεαρή “φουρνάρισσα”, θα ζήσουμε όλο το μεγαλείο της τέχνης μα και απίστευτες περιπέτειες που πλαισιώνουν το κυνήγι του πολύτιμου θησαυρού.

Η αίθουσα των γάμων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης στην βίλα Φαρνεζίνα, διακοσμήθηκε από τον Τζοβάνι Αντόνιο Μπάτσι, πιο γνωστό με το όνομα Ιλ Σοντόμα. Η ιστορικός τέχνης  Χαριστώ Δημητρίου, δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει από την Ελλάδα στη Ρώμη, για να βρεθεί στην περίφημη αίθουσα και να μελετήσει τις τοιχογραφίες που κοσμούν την βίλα, με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιδιαίτερα την τοιχογραφία που αναπαριστά  τον γάμο του Μεγάλου Στρατηλάτη με την Ρωξάνη. Τι αναζητά η Χαριστώ στην Ρώμη του 2018 και τι ρόλο παίζει σε αυτή την αναζήτηση ο Λουίτζι Φαμπιάνι, ένας έρωτας από το παρελθόν  που συνάντα στην αιώνια πόλη;

Το μυθιστόρημα “ΣΤΗΝ ΑΧΛΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ” πρόκειται αναμφίβολα για ένα αξιόλογο ιστορικό βιβλίο. Η Τίνα Κατσούλη ανεβάζει τον πήχη ψηλά δίνοντας μας ένα άρτιο σκιαγραφημένο σε χαρακτήρες και περιγραφές μυθιστόρημα. Η σωστή μελέτη των πραγματικών ιστορικών γεγονότων που καταγράφει η συγγραφέας και η απόλυτη εναρμόνιση τους με την μυθοπλασία, σε συνδυασμό με την άψογη και γεμάτη γραφή που κυλά αβίαστα, σε παρασύρει σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι μέσα στους αιώνες. Μια ιστορία για την ιστορία, για τον αθάνατο έρωτα, για την σύγκρουση ζωής και τέχνης που περνά στην αθανασία μέσα από την “Αχλή των αιώνων”.

Ένα βιβλίο που απόλαυσα πραγματικά! Με παρακίνησε να ασχοληθώ περισσότερο με όλη τη χρονική περίοδο που καταγράφει με ιδιαίτερα όμορφο λόγο η συγγραφέας. Ταξίδεψα νοερά στον χρόνο βλέποντας τον υπέροχο πίνακα που φιλοτέχνησε ο Τζιοβάνι Αντόνιο Μπάτζι ( Ιλ Σοντομα), να αναπαριστά τον βασιλικό γάμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την Ρωξάνη. Ο πίνακας βρίσκεται στην βίλα Φαρνεζίνα στη Ρώμη όπου εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος από το βιβλίο. Ενθουσιάστηκα με τις φωτογραφικές περιγραφές του περίφημου πίνακα που φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος Ραφαήλ με τίτλο “La Formarina”, ένα πορτραίτο της αγαπημένη του Μαργκερίτα Λούτι, που βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης του Παλάτσο Μπαρμπερίνι στη Ρώμη.

Δεμένες αριστοτεχνικά με χρυσή κλωστή, τρεις εποχές ενώνονται μέσα στην ιστορία, σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό μυθιστόρημα.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί !

Συγχαρητήρια στην ΤΙΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ !

.

 Σύνοψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένας έρωτας που μένει αναλλοίωτος στον χρόνο, καθώς αποτυπώνεται σε έναν πίνακα που θα ταξιδέψει στην αχλή των αιώνων…

Οι ηρωίδες, τρεις γυναίκες σε διαφορετικές εποχές, η βασίλισσα Ρωξάνη, η ερωμένη του ζωγράφου Ραφαήλ, Μαργκερίτα Λούτι, και η ιστορικός τέχνης Χαριστώ Δημητρίου στη σύγχρονη εποχή, θα ενώσουν τις τύχες τους με αυτόν τον πίνακα – και δε θα είναι οι μόνες…

Πόσοι δε μαγεύτηκαν από την ομορφιά του πίνακα του Αετίωνα με θέμα τον γάμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη! Ως πολύτιμος θησαυρός ενέπνευσε σπουδαίους ζωγράφους της Αναγέννησης και ώθησε μανιώδεις συλλέκτες να τον αποκτήσουν.

Όμως άφησε και το στίγμα του σε περασμένους και τωρινούς έρωτες. Τελικά τι είναι αυτό που οι ήρωες πραγματικά αναζητούν; Μπορεί η διάσωση του αρχαίου θησαυρού να καθορίσει τη λύτρωση ή τη δικαίωσή τους; Θα τα καταφέρουν;

Μετά από μερικά λεπτά σιγής,ικανής για τη σιωπηλή συμφιλίωση των δύο εραστών, ο Ραφαήλ άλλαξε θέμα, επέστρεψε στο επίμαχο ζήτημα και είπε:  «Μαργκερίτα, μελετάω εδώ και χρόνια από τις πηγές το έργο αυτό, δηλαδή τον πρωτότυπο πίνακα του Αετίωνα που ενέπνευσε τον καλλιτέχνη της τοιχογραφίας από την Οικία του Νέρωνα. Ο πίνακας υπάρχει, είμαι βέβαιος, γι’ αυτό κι εγώ πρέπει να τον βρω. Ο Αγκοστίνο έχει αλλάξει στάση τώρα τελευταία και είναι ανεξήγητα απρόθυμος να με βοηθήσει, αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι το χαμένο έργο του Αετίωνα βρίσκεται εδώ, ότι είναι μπροστά στα μάτια μου κι εγώ δεν το βλέπω…»

.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Τίνα Κατσούλη γεννήθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά της.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εργάζεται στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αγαπά το διάβασμα, τα ταξίδια και τον κινηματογράφο.

.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(2018) “ΣΤΗΝ ΑΧΛΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ”, εκδόσεις Λιβάνης

.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΦΩΣ” της Ευτυχίας Γιαννάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ” της Griffiths Elly, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η διαθήκη του δολοφόνου” του Νίκου Γκίκα, γράφει Η Καλλιόπη Γιακουμή- Κουγιώνη

Αφήστε Ένα Σχόλιο