10.4 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΟΥΡΔΑ(Lena Tsd)

“ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ” της Griffiths Elly, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Η άποψη της Ελένης Τσιούρδα (Lena Tsd)
“ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ”
Συγγραφέας Griffiths Elly
Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα
Τελικά έχω παρατηρήσει, ότι οι περισσότερες γυναίκες συγγραφείς χρησιμοποιούν (και) γυναίκες ντετέκτιβ, πάντα πανέξυπνες, μορφωμένες, καλλιεργημένες αλλά με ολίγα εσωτερικά θέματα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Anyway, στην αρχή η ηρωίδα ξυπνά από εφιάλτες οικογενειακών στιγμών και λέω : όχι άλλη μια κατεστραμμένη ψυχολογικά αστυνομική ηρωίδα, όχι άλλο κάρβουνο, πολύ πιάτο στο Αμέρικα και τέτοια…
Όμως…μια συγγραφέας με σύζυγο αρχαιολόγο (όπως η αξεπέραστη Αγκάθα) δεν θα μπορούσε να μην έχει βουτήξει τον κοντυλοφόρο της στην Ιστορία, την Μυθολογία, την Λαογραφία προτού καταπιαστεί με το μυθιστόρημα. Η οποία εφηύρε την ειδικότητα Εγκληματολογική Αρχαιολογία, η οποία θα μπορούσε να είναι το όνειρο μου, αν υφίστατο ως επιστήμη (λες…??). Είναι από αυτά τα βιβλία (με πρώτο τον Στοχαστή Ντετέκτιβ) που όταν ήμουν μικρή, με έκαναν να απαντώ το αυτό, στην ερώτηση τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις (καλά, μεταξύ άλλων κουλών…..).
Εμπλουτισμένο με Αρχαίους Βίκινγκ Θεούς τύπου Θορ που διδάσκουν σε πανεπιστήμια (πολύ θα ήθελα να μάθω σε ποια), χιούμορ τύπου αν στις θέσεις του αυτοκινήτου έχει ζυγαριά που μου φέρνουν στο μυαλό την αγαπημένη φίλη και επί χρόνια συνοδοιπόρο μου Αγγελική που όταν πήρα το καινούργιο αυτοκίνητο ρωτούσε αν έχει μέχρι και αισθητήρες περιττών κιλών, συμπεράσματα τύπου ποτέ μην αψηφας τη φύση γνώριμα σε μένα ως κόρη περήφανου ορειβάτη, σκηνικά με ιστορίες σκανδιναβικής μυθολογίας γύρω από τη φωτιά, γράμματα με αποσπάσματα από την Βιβλίο (λίγο τετριμμένο από Κορίτσι με το Τατουάζ μέχρι Φόνος στο Κιμπουτς), απαγωγείς με σύνδρομα μάγισσας από το Χάνσελ και τη Γκρέτελ (καλά, ούτε εγώ έχω ξεπεράσει τους Γκρίμ κι ούτε πρόκειται), Κελτικές τελετουργίες με Δρουδες λίγο τρομακτικότερους του Πανοραμίξ, λεπτομέρειες τύπου φορητές τουαλέτες κατά τη διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών (να το διαβάζουν τα εδώ όργανα, να τραβάνε τα μαλλιά τους που δεν έχουν ούτε στυλό να κόψουν μια κλήση βρε αδερφέ), ντελίβερυ που σημαίνουν ασιατικό κι όχι πιτόγυρα (που να ξέρουν κι οι πτωχοί Βρετανοί..), ονομασίες πουλιών τύπου Νανομπουφος που θα ορκιζόσουν ότι είναι εφεύρημα Κανάκη-Καλυβάτση στο ΑΜΑΝ.
Και μια απίστευτη ερασιτέχνης Ντετέκτιβ-Πρωταγωνίστρια-Αρχαιολόγος που της αρέσουν οι πούλιες, τα στρας, τα φτερά, οι βάλτοι, η ομίχλη και η καταχνιά που τελικά είναι πολύ πολύ πολύ καλή μου φίλη, την οποία περιμένω εναγωνίως στην επόμενη περιπέτεια της 😁😁

Σύνοψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Τα οστά ενός παιδιού ανακαλύπτονται κοντά σ’ ένα αρχαίο ιερό στην παραλία του βόρειου Νόρφολκ και η αστυνομία ζητά από την αρχαιολόγο Ρουθ Γκάλογουεϊ να τα χρονολογήσει. Πρόκειται για το πτώμα ενός ντόπιου κοριτσιού, που εξαφανίστηκε πριν δέκα χρόνια; Ο επιθεωρητής Χάρι Νέλσον αρνείται να εγκαταλείψει τις έρευνες για το χαμένο παιδί. Αφότου εξαφανίστηκε, κάποιος του στέλνει παράξενα, ανώνυμα σημειώματα που μιλούν για τελετουργικές θυσίες, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τον Σαίξπηρ και τη Βίβλο. Ο Νέλσον ξέρει ότι το ένστικτο και η εμπειρία της Ρουθ θα τον βοη­θήσουν να διαλευκάνει επιτέλους την υπόθεση. Ξαφνικά εξαφανίζεται ένα δεύτερο παιδί και η Ρουθ απειλείται από έναν δολοφόνο που ξέρει πως πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Elly Griffiths γεννήθηκε στο Λονδίνο και εργάστηκε για πολλά χρόνια στον χώρο των εκδόσεων.
Η εξαιρετικά δημοφιλής και βραβευμένη από την Ένωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Library Award by Crime Writers Association) σειρά βιβλίων της, με ηρωίδα τη Ρουθ Γκάλουγεϊ, έχει επίσης κερδίσει τη θέση της στη λίστα με τους επικρατέστερους τίτλους για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς (Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year).
Η Elly Griffiths ζει μόνιμα στην πόλη Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας μαζί με τον σύζυγό της, αρχαιολόγο στο επάγγελμα, τα δύο παιδιά τους και την αγαπημένη της γάτα.

Βιβλιογραφία

(2018) Θανάσιμα περάσματα, Ελληνικά Γράμματα
Σύνταξη και επιμέλεια: Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ” της  Κατερίνας Θεοδώρου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στο Κόκκινο και στο Γαλάζιο” της Μαρίνας Αλεξάνδρου και του Γιάννη Αλεξάνδρου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΦΩΣ” της Ευτυχίας Γιαννάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο