12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΡΟΔΑΝΘΟΣ” της Σόφης Θεοδωρίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη..

main product photoΗ άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο ..

***

“ΡΟΔΑΝΘΟΣ”
Συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου
Εκδόσεις Ψυχογιός
***
Η Σόφη Θεοδωρίδου επιστρέφει με ένα ακόμη ιστορικό, κοινωνικό μυθιστόρημα και επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά, ότι η ανεξάντλητη συγγραφική της πένα, μπορεί και δημιουργεί λαμπερά διαμαντάκια στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, προς τέρψη πάντα του αναγνωστικού κοινού, που την ακολουθεί δικαίως και ανελλιπώς σε κάθε νέο της πόνημα.
Μέσα από την συγγραφική δεινότητα που την χαρακτηρίζει, από την πλούσια ελληνική ιστορία, μέσα από αληθινά γεγονότα και με βάση την μεγάλη ιστορική έρευνα, που είναι εμφανή μέσα στα βιβλία της -όπως και στο νέο της μυθιστόρημα με τίτλο ΡΟΔΑΝΘΟΣ- έχει βρει την μαγική συνταγή. Καθηλώνει μοναδικά με την γραφή της, γοητεύει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή και γίνεται φάρος γνώσης και πολιτισμού, για όποιον επιλέξει να ταξιδέψει μέσα από τα βιβλία της.
“ΡΟΔΑΝΘΟΣ” τιτλοφορείτε, η τελευταία της λογοτεχνική δουλειά, ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που ο τίτλος του είναι άμεσα συνυφασμένος με την ιστορία του βιβλίου. Η πορεία της Σμαράγδας Κυριάκου, της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου, μέσα από τις δεκαετίες που διανύει και από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Ανάμεσα στις χαρές και στις λύπες, σε πολέμους και απώλειες, το άρωμα του Ροδανθού γλύκαινε πάντα τις στιγμές της με την μοναδικότητα του. Άλλωστε ήταν το μεγάλο της μυστικό η παρασκευή του, ένα μυστικό που πήγαινε από γενιά σε γενιά και μόνο στα θηλυκά μέλη της οικογένειας και η Σμαράγδα, έπρεπε να παραδώσει την κατάλληλη στιγμή και στα κατάλληλα χέρια την πολύτιμη συνταγή του.
1874, η Σμαράγδα μετά από την τυχαία γνωριμία της με τον ηλικιωμένο Μόσκοβο, αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη, για το μικρό, γραφικό νησί του Πανορμίτη, την τουρκοκρατούμενη αλλά προνομιούχα, Σύμη.
Σε αυτό το μικρό νησάκι του Αιγαίου η Σμαράγδα γνωρίζει την ευτυχία που ανθίζει στα μάτια του Μιχάλη. Μια ευτυχία που την επισκιάζει η πολύχρονη ατεκνία του ζευγαριού, μέχρι την μέρα που θα αγκαλιάσουν τον πεντάχρονο Γιόσιφ. Αυτό το μικρο αγόρι που ήρθε σαν δώρο ανέλπιστο στην αγκαλιά της, θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της μικρής τοπικής κοινωνίας, που του δίνει το όνομα το “Αραπί”. Αυτός ο στιγματισμός, δυσκολεύει το μικρο αγόρι να ενταχθεί στο κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο του νησιού.
Καθώς τα χρόνια κυλούν, η Σμαράγδα θα βιώσει την απέραντη ευτυχία, την οδυνηρή απώλεια, την πικρή προδοσία. Η ζωή ακόμη μια φορά την προστάζει να εγκαταλείψει το νησί της, αφήνοντας πίσω τις οδυνηρές αναμνήσεις και φτάνει στην Ρόδο, για ένα νέο ξεκίνημα λίγο πριν την Ανατολή του νέου αιώνα.
Ανάμεσα στο ισχυρό οθωμανικό ζυγό και σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η Σμαράγδα υψώνει το ανάστημα της και μεγαλουργεί στην επιχειρηματική κοινότητα του νησιού. Και ενώ τα χρόνια περνούν και τα ιταλικά στρατεύματα παίρνουν την κυριαρχία του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό, η Σμαράγδα δίνει την δική της μάχη επιβίωσης. Μέσα από δύσκολες συνθήκες που έρχονται μαζί με τον Μεγάλο πόλεμο, την μικρασιατική καταστροφή, τον ιταλικό φασισμό και τον Β΄Παγκόσμιο, η πείνα, οι δυσκολίες, οι απώλειες, μαστίζουν τα Δωδεκάνησα, ώσπου το όραμα για μια ελεύθερη πατρίδα, αρχίζει να αχνοφαίνεται δειλά στον μακρινό ορίζοντα και στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.
Ένα υπέροχο βιβλίο, μυρωμένο στην κάθε του σελίδα, όχι μόνο με το άρωμα της ηρωίδας, τον περίφημο “ΡΟΔΑΝΘΟ”, μα είναι και ποτισμένο με το άρωμα της Ελλάδας. Ένα ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα, ένας πολιτισμικός καμβάς εθνικοτήτων, ηθογραφιών και χαρακτήρων, που γεμίζει τον αναγνώστη χρώματα και αρώματα ιστορίας, αναδεικνύοντας με σεβασμό, μέσα από την ρέουσα γραφή της Σόφης Θεοδωρίδου, τα δεινά των Δωδεκανήσων, με επίκεντρο την Ρόδο, που ίσως σε πολλούς από εμάς να μην είναι γνωστά.
Το βιβλίο λένε είναι ταξίδι και πραγματικά αυτό νιώθεις διαβάζοντας το μυθιστόρημα “Ροδανθός”. Μέσα από την ζωή της Σμαράγδας, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να νιώσει, να αισθανθεί, το ελληνικό χτυποκάρδι που κάτω από οποιοδήποτε ζυγό και σκλαβιά, δεν έπαψε ποτέ να χτυπά δυνατά, να οραματίζεται, να ελπίζει και να διεκδικεί την ελευθερία του. Μέσα από τη ζωή της Σμαράγδας, ο αναγνώστης θα νιώσει συναισθήματα που θα τον κάνουν να πλημμυρίσει εθνική περηφάνια και θα πάρει μαθήματα θάρρους και αξιοπρέπειας, δύναμης και ελπίδας.
Η Σόφη Θεοδωρίδου, πλέκει με επιδεξιότητα το νήμα της ιστορίας της, στο βιβλίο της. Παρασύρει τον αναγνώστη της στη δίνη των γεγονότων αβίαστα, με τις απίστευτες σκηνές και τους προσεκτικά μελετημένους διαλόγους που ντύνει το μυθιστόρημα της. Δεν ξεφεύγει από τα πραγματικά γεγονότα και ενσωματώνει την μυθοπλασία αριστοτεχνικά, χωρίς να παραποιεί την ιστορία.  
Ένα δυναμικό μυθιστόρημα από την αγαπημένη μας συγγραφέα, που διαβάζεται απνευστί και που κερδίζει επάξια, τον θαυμασμό του αναγνώστη και εγείρει το ενδιαφέρον του, από την πρώτη σελίδα ως και την τελευταία. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.
Η Σόφη Θεοδωρίδου, έχει σκιαγραφήσει αριστοτεχνικά την πορεία μιας οικογένειας που διανύει μια ιστορική περίοδο που σηματοδοτούν γεγονότα από την αρχή του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ου. Επίκεντρο η γυναικεία μορφή της Σμαράγδας, μιας αλησμόνητης ηρωίδας, που σίγουρα θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη που θα επιλέξει να την γνωρίσει, μέσα από τις σελίδες του εξαιρετικού αυτού βιβλίου.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο…  
Όταν η Σμαράγδα, στα τέλη του 1874, φτάνει από την Κωνσταντινούπολη στη Σύμη με το καράβι του ηλικιωμένου Μόσκοβου, δεν περιμένει ότι στο νησί με τα πολλά προνόμια και τους επιδέξιους σφουγγαράδες θα βρει την ευτυχία. Η ευτυχία αυτή, ωστόσο, θα σημαδευτεί από πολύχρονη ατεκνία, μέχρι τη μέρα που θα κλείσει στην αγκαλιά της τον πεντάχρονο ορφανό Γιοσίφ, που οι συμπατριώτες της θα αποκαλέσουν «το Αραπί», δυσκολεύοντας την ένταξή του στην προηγμένη για τα δεδομένα της εποχής κοινωνία τους.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η Σμαράγδα θα βιώσει οδυνηρές απώλειες και μια βαριά προδοσία, που θα την υποχρεώσει να αφήσει τη Σύμη για τη Ρόδο λίγο πριν από την ανατολή του νέου αιώνα.
Στη Ρόδο, όπου το χνότο του Οθωμανού είναι πιο αποπνικτικό, θα παρεισφρήσει στην ανδροκρατούμενη επιχειρηματική κοινότητα του νησιού με το άρωμά της, τον Ροδανθό. Κι ενώ η Τουρκοκρατία παραχωρεί τη θέση της στην Ιταλοκρατία και οι Έλληνες παλεύουν να διατηρήσουν την εθνική τους υπόσταση, η οικογένειά της θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επιβάλλουν ο Μεγάλος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο ιταλικός φασισμός αλλά κι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανοκρατία και ο μεγάλος λιμός που μαστίζει άγρια τα Δωδεκάνησα στο ξεψύχισμα του πολέμου.
Η ιστορία μιας οικογένειας στη Σύμη και στη Ρόδο, πολυκύμαντη και ταραχώδης σαν τη θάλασσα που περιβάλλει τα δύο νησιά, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με συνδετικό ιστό μια γυναικεία μορφή. 
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα.. 
 
ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν συνολικά δέκα μυθιστορήματά της.

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Το άρωμα του Μιγκέ” της Βασιλικής Τσούνη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή 

Καλλιόπη Γιακουμή

“Νυχτερινή Αφροδίτη” της Δήμητρας Ιωάννου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Δώδεκα ημέρες θύελλας” της Ελένης Γαληνού, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο