18.6 C
Greece
21 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ

“Στην πΈνα”: Η ΛΑΙΔΗ ΛΩ ‘Η “ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ”.. Γράφει η Μαργαρίτα Αρβανίτη

“Στην πΈνα”  ✒️✒️

Η ΛΑΙΔΗ ΛΩ ‘Η “ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ”

Γράφει η Μαργαρίτα Αρβανίτη

 

Η εκκεντρική Λαίδη Λω, η επονομαζόμενη και  «Μαύρος Κύκνος»

Η Λαίδη Λω – Λαίδη Καίτη Λω – υπήρξε από τις πιο εκκεντρικές φυσιογνωμίες της  παλιάς  Αθήνας. Απασχόλησε όχι μόνο τα κοσμικά σαλόνια της εποχής αλλά και το αθηναϊκό κοινό γενικότερα ! Ποια ήταν αυτή η γυναίκα που κινείτο  σαν οπτασία μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Το μέγαρο της Λαίδη Λω, στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και  Πεσματζόγλου ήταν από τις πρώτες οριζόντιες ιδιοκτησίες  και αποτελείτο από 20 περίπου δωμάτια, με ταβάνια ύψους 8 μέτρων. Στις αρχές του αιώνα ήταν από τα πρώτα μέγαρα που διέθεταν καλοριφέρ και ανελκυστήρα. Εκεί ζούσε με την πληθώρα των μαύρων υπηρετών της που διέταζε τυραννικά  αλλά πλήρωνε και ηγεμονικά, τους φίλους της που εκκεντρικά μονοπωλούσε αλλά και υποστήριζε φανατικά καθώς και με τους συγγενείς της, που αγαπούσε αλλά και τυραννούσε. Έλεγε πως υπέφερε από την καρδιά της για να βασανίζει το περιβάλλον της, τους γιατρούς και τους υπηρέτες που την μετέφεραν στα χέρια με chaise a porteur   σαν ηγεμονίδα , από  το ένα πάτωμα στο άλλο,  ενώ όταν ήθελε μπορούσε να ανεβαίνει τις σκάλες τρέχοντας ! Οι παλιοί Αθηναίοι την θυμόντουσαν να τριγυρίζει στην Αθήνα με τα μακριά φουστάνια της σε μωβ μουσελίνα και τις τεράστιες δαντελλένιες «σαρλότες» που χωρούσαν  στα ειδικά κατασκευασμένα γι αυτήν « κουπέ» με χαραγμένο στις πόρτες τους το οικόσημο των Λω.  Έλεγαν ότι είχε μορφή αγγέλου και ψυχή δαίμονα. Τα χέρια της ήταν τα ωραιότερα του κόσμου και  υπάρχουν εκμαγεία τους. Λένε ότι την νύχτα έβαζε να τη τυλίγουν με λεπτές ταινίες σαν μούμια για να διατηρεί τη γραμμή της. Στα δάκτυλά της κρεμούσε μανταλάκια για να δείχνουν μακρύτερα! Στο σπίτι της έδινε δεξιώσεις και χορούς , δεχόταν συχνά τους βασιλείς  και κυρίως τον Βασιλέα Κωνσταντίνο ,  γευμάτιζαν μαζί και συζητούσαν.  Όταν εξορίστηκε  ο βασιλιάς Κωνσταντίνος τον ακολούθησε μαζί με τον αδελφό της Γ. Χατζανέστη   στην Ελβετία.

Ήταν ελληνίδα το γένος Χατζοπούλου και ο πατέρας της Νικόλαος Χατζόπουλος επί 40 χρόνια διετέλεσε Νομάρχης! Η μητέρα με καταγωγή από  το Φανάρι, είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον Ανδρ. Κορομηλά με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και σε δεύτερο γάμο  τον  Νικ. Χατζόπουλο με  τον οποίον απέκτησε δύο παιδιά  τον  Γεώργιο και την  Καίτη την γνωστή  στην Αθήνα σαν Λαίδη Λω. Η Καίτη λάτρευε το μικρότερό της αδελφό  τον μετονομαζόμενο όταν φοιτούσε στην Σχολή Ευελπίδων με Β.Δ , από Γ. Χατζόπουλος σε  Γ. Χατζανέστης και είναι γνωστός με το όνομα αυτό σαν ο αρχηγός Στρατιάς Μ. Ασίας τουφεκίσθηκε  μαζί με άλλους 5 πολιτικούς ως υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στα 17 της χρόνια μαζί με την αδελφή της έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην κατοικία του Συγγρού στα Ανάβρυτα όπου και εντυπωσίασαν με την ομορφιά τους. Παντρεύτηκε τον πλουσιότατο  εκ Μασσαλίας  Έλληνα εφοπλιστή Γεώργιο Μαύρο τον οποίον δεν ήθελε και τον  χώρισε σε 3 χρόνια. Η νεαρή Καίτη ήταν ωραιότατη, είχε μεγαλοπρεπή εμφάνιση, αιθέρια ομορφιά αλλά παράλληλα ήταν και έξυπνη πολυμαθέστατη, ήξερε 6 -7 ευρωπαϊκές γλώσσες  και  εγνώριζε  κάθε πολιτικό και πολιτιστικό θέμα της εποχής της. Στα αθηναϊκά σαλόνια  που σύχναζε γνώρισε τον Εδουάρδο Λω.

Η Λαίδη Λω με τον σύζυγο της 

Ο Εδουάρδος Λω, -καταγόμενος από την Ιρλανδία και από οικογένεια  τραπεζιτών σκωτικής καταγωγής , ο ίδιος διακεκριμένος οικονομολόγος,  ήρθε στην Ελλάδα με εντολή της αγγλικής κυβέρνησης επί Χαρίλαου Τρικούπη επειδή τα άδεια ταμία και το έλλειμμα του ετήσιου προϋπολογισμού είχαν δημιουργήσει την άμεση ανάγκη σύναψης δανείου από την Ευρώπη. Για τις σχετικές διαπραγματεύσεις κλήθηκε ο Εντ. Λω ο οποίος  ζώντας στην Αθήνα και την κοσμική ζωή της γνώρισε στα αθηναϊκά σαλόνια την Καίτη Χατζοπούλου την οποία ερωτεύθηκε σφοδρά και σε 3 μήνες την παντρεύτηκε. Εκείνη  τον βοήθησε πολύ στην σταδιοδρομία του με την ομορφιά, την εξυπνάδα της και την φιλοδοξία της. Έγινε υπουργός των Οικονομικών της Αγγλίας, την εποχή που η Αγγλία κυβερνούσε την υφήλιο, και τελικά αντιβασιλέας των Ινδιών. Έτσι η Καίτη Χατζοπούλου έγινε  έφτασε να γίνει Αντιβασίλισσα των Ινδιών, να λάμψει στο διεθνές στερέωμα και να αναδειχτεί σε μία από τις πιο λαμπρές γυναικείες  προσωπικότητες στις αρχές του 20ου αιώνα. Βασιλείς, στρατηγοί και ευγενείς υπήρξαν θαυμαστές της και διατηρούσε αλληλογραφία με όλες τις διασημότητες της εποχής.  Στις  Ινδίες έμεινε 8 χρόνια και έμαθε να μιλάει πολλές ινδικές διαλέκτους! Όταν πέθανε ο σύζυγός της Εδουάρδος Λω τον έφερε στη Αθήνα όπου και ενταφιάστηκε. Την καρδιά του αγαπημένου της την διαφύλαξε σε μια ασημένια λήκυθο με οινόπνευμα, δίπλα στο κρεββάτι της καθώς και τα παράσημά του τα οποία αρνιόταν να παραδώσει στην Αγγλική κυβέρνηση μετά τον θάνατο του,  γεγονός που προκάλεσε και διπλωματικό επεισόδιο. Οι Αθηναίοι την θυμούνται  μετά τον θάνατο του άνδρα της να είναι  ντυμένη πάντα σε demi- deuil ( ασπρο – μαύρο-μωβ) με δέρμα κατάλευκο και μεγάλα  γκρίζα μάτια που άστραφταν όταν θύμωνε.

Ο καιρός περνούσε και στα 60 της χρόνια  προκάλεσε ένα σκάνδαλο που για χρόνια  τροφοδοτούσε τα κουτσομπολιά στα αθηναϊκά σαλόνια. Ερωτεύθηκε εκ νέου τον κατά τριάντα χρόνια νεότερό της αρρενωπό και σωματώδη διευθυντή της Αστυνομίας και της Αγορανομίας  τον Γεώργιο Δ. Πειρουνάκη. Δεν δίστασε, διατηρώντας σύμφωνα με τα αγγλικά έθιμα τον τίτλο της «Λαίδης Λω», να παντρευτεί τον πολύ όμορφο αυτόν  άνδρα τον οποίον αποκαλούσε Ερμή για την ομορφιά του, ο οποίος την τίμησε, την αγάπησε, την φρόντισε  και έζησε μαζί του  μέχρι το τέλος της ζωής της! Έκανε τόση αίσθηση ο γάμος αυτός που για χρόνια κουβεντιαζόταν και οι αστυνομικοί χαριτολογώντας την Πρωτοχρονιά εύχονταν : «και του χρόνου με μυα-λό (με μία Λω)!!

Παρέμεινε σε όλη της τη ζωή εκκεντρική, σπάταλη και αγέρωχη. Αντικατέστησε το «λαντώ» της με μία Μερσεντές ειδικής παραγγελίας και απεβίωσε τον Απρίλιο 1940. Ετάφη στον οικογενειακό τάφο Χατζοπούλου. Έτσι δεν πρόλαβε  να ζήσει   την Κατοχή ούτε να δει τον Γ. Πειρουνάκη να διατελεί Γενικός Γραμματέας Επισιτισμού στις κατοχικές κυβερνήσεις, το 1943 να γίνεται Υφυπουργός Επισιτισμού, να συλλαμβάνεται μετά την αποχώρηση των Γερμανών και  να εκτελείται από τους Ελασίτες.

Η Λαίδη Λω μέχρι που πέθανε είχε καταφέρει να σταματήσει τον χρόνο  στα 1900 και  να τον κρατήσει  έξω από το απόρθητο  σαν φρούριο μέγαρό της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Βασίλης Τάκος: Ο πα-τέρας που έθαψε ζωντανά τα παιδιά του επειδή “ήταν άρρωστα”

Καλλιόπη Γιακουμή

Ο Γιώργος Βιζυηνός: Η ζωή του, ο άτυχος έρωτας, το φρενοκομείο, ο θάνατος

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: ΜΑΜΑ…ΠΕΙΝΟΥΣΑ !…ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΛΟΝΑΚΗΣ

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο