5.4 C
Greece
26 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ” της Μαίρης Γκαζιάνη, γράφει η Φαiη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαiης Δεληγιώργη για το βιβλίο

.

“ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ”  
Συγγραφέας  ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
Εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ 

.

Με τον ιδιαίτερο τίτλο “Ζάχαρη άχνη”, μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο η Μαίρη Γκαζιάνη. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, μια αληθινή ιστορία, που κερδίζει αβίαστα τον αναγνώστη.

Ένα όμορφο ατμοσφαιρικό ανάγνωσμα, με διάχυτο τον λυρικό λόγο, γοητευτική, απλή γραφή που ξεχειλίζει από συναίσθημα, καθώς διερευνά και αγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο, την ανθρωπινή ψυχή, εμπνέοντας τροφή για σκέψη στον αναγνώστη, που θα επιλέξει να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του.

Στο νέο βιβλίο της Μαίρης Γκαζιάνη, ο αναγνώστης θα γνωρίσει τις προσωπικές ιστορίες τριών γυναικών. Τρεις μορφές, τρεις ηρωίδες, άρρηκτα δεμένες με τον ισχυρό δεσμό του αίματος, η Αρετή, η Αύρα και η Ελπίδα -μαμά κόρη και εγγονή-γίνονται πρωταγωνίστριες της δικής τους ιστορίας ζωής, μέσα από την εξαιρετική πένα της Μαίρης Γκαζιάνη, που με σεβασμό και ευαισθησία, αποτύπωσε στις σελίδες του βιβλίου “Ζάχαρη Άχνη”

Σε γλώσσα καλαίσθητη και λιτή, που ρέει ξεκούραστα, η συγγραφέας ζωντανεύει έξοχα, μέσα στο κείμενο της, τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, στην ελληνική κοινωνία. Με ύφος σμιλευμένο περνάει μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη ένας ολόκληρος κόσμος, μια άλλη εποχή, που τον συγκινεί, με φόντο μια επαρχιακή πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Λένε ότι αν γεννηθεί ένα μωρό οι μοίρες το επισκέπτονται και αποφασίσουν για την ζωή του. ”Να κολυμπάς στη ζάχαρη..” της είπαν, χωρίς εκείνη ποτέ να μπορέσει να γευτεί, ούτε έναν κόκκο, από την γλύκα της….

“Σε χρίζω μάνα..” της είπαν και έτσι έγινε..μεγάλωσε πολλά παιδιά και έδωσε περίσσια αγάπη..

“Να ζεις το κενό..” της είπαν και πραγματικά σε όλη την πορεία της ζωής της, η Αύρα η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, ζούσε με το κενό της απουσίας εκείνων που αγάπησε.

Κάπου εκεί και η Ελπίδα η κόρη της Αύρας, μια παιδική, παγιδευμένη ψυχή, βιώνει την συναισθηματική χειραγώγηση και την υποταγή, δοκιμάζοντας τις συνέπειες από τις αποφάσεις που παίρνονται γι΄αυτήν, ερήμην της.

Κυρίαρχο ρόλο ανάμεσα στις δυο γυναίκες, η γιαγιά Αρετή, η μητέρα της Αύρας μια φιγούρα δεσποτική, που καθορίζει και σημαδεύει, τις σχέσεις τους, τα όνειρα και τις ζωές των δυο γυναικών και όταν η Αύρα αναζητά να αποδράσει από τα ασφυκτικά δεσμά της, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.


Το βιβλίο “Ζάχαρη Άχνη”, είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις. Η συγγραφέας διαχειρίζεται και σκιαγραφεί αριστοτεχνικά, τους χαρακτήρες του βιβλίου, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο ψυχογράφημα τόσο για τις κεντρικές ηρωίδες της, όσο και για τους δευτεραγωνιστές της, καθ όλη την διάρκεια της ιστορίας, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη, να τους γνωρίσει σε βαθύτερο επίπεδο και να συμπάσχει μαζί τους. Με ευρηματικό τρόπο, φωτίζει τα πιο βαθιά συναισθήματα και τις απώτερες αλήθειες τους, ο αναγνώστης παρατηρεί, δικαιολογεί ή όχι, ζει με άμεσο τρόπο όλη την ιστορία εύκολα και έτσι το κείμενο γίνεται ακόμα πιο οικείο και ευανάγνωστο.

Η “Ζάχαρη Άχνη”, είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, έντονων συναισθημάτων, που καθηλώνει με την εξέλιξη του, που ως την τελευταία του λέξη..φαντάζει απρόβλεπτη!!

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς πολυμελούς οικογένειας. «Σε χρίζω μάνα» είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ΄ όλη της τη ζωή. Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτήν, ύστερα η κούκλα που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν ανίψια και παιδιά που δεν γέννησε. Ή μήπως γέννησε;

Έφηβη γνωρίζει τον Λεωνίδα, έναν φαντάρο που υπηρετεί τη θητεία του. Η απλή γνωριμία τους κατέληξε σ’ έναν βεβιασμένο γάμο που γρήγορα διαλύθηκε.
Με τη στάμπα της ζωντοχήρας «φυγαδεύτηκε» από το χωριό για την Αθήνα, σε μια από τις αδερφές που μόλις είχε παντρευτεί και είχε γεννήσει. Ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας.
Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος… Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό…
Μια ζωή γεμάτη εμπόδια, μια ζωή πικρή, μια ευτυχία σαν ζάχαρη άχνη… που σκορπίζει στο παραμικρό φύσημα του ανέμου.

Ένα συγκινητικό, τραγικό μυθιστόρημα
που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπόνια και ψυχολογικό βάθος.
.

 Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Γκαζιάνη Μαίρη
 

Η Μαίρη Γκαζιάνη, γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το www.now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του Αιγαίο TV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Την περίοδο Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 συνεργάστηκε με το on line Πολιτιστικό Περιοδικό Books and Style ως Διευθύντρια Σύνταξης. Μεγάλες της αγάπες είναι ο χορός και το θέατρο με τα οποία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά.

Βιβλιογραφία
Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Τα πλήκτρα της σιωπής» από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «?λικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Το μυθιστόρημα «ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ» είναι το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Ωκεανός.
.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη




Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Από τον Λένιν στον Βερσάτσε” της Αλίκης Γεωργούλη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΣΤΗΝ ΑΧΛΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ” της Τίνα Κατσούλη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

”Όμορφη πόλη-Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα” του Βαγγέλη Μαργιωρή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο