21 C
Greece
19 Μαΐου, 2024
MORE ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Vasiliki Diamanti   Βασιλική Διαμαντή

Η Διαμαντή Βασιλική γεννήθηκε στο χωριό Μαυραχάδες του Ν. Καρδίτσας. Σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2000 και μετά εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα σχολεία της περιοχής της και υποστήριξε τις καινοτόμες και βιωματικές δράσεις στον χώρο των σχολείων.

Έχουν εκδοθεί τρία μυθιστορήματά της: «Μοιραίες παρεμβάσεις» τον Ιούνιο του 2015, «Η υφάντρα της Πόλης» τον Δεκέμβριο του 2016 και «Οι φύλακες της λίμνης» τον Ιούλιο του 2019. Το μυθιστόρημά της «Η υφάντρα της Πόλης» βραβεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 από την Εστία Νέας Σμύρνης μέσα στα έξι καλύτερα βιβλία της τριετίας μικρασιατικού περιεχομένου. Το ποίημα της «Γυναίκα εσύ…» απέσπασε το 1ο βραβείο στον 2ο Ποιητικό Διαγωνισμό της ΧΕΝ Ιωαννίνων στις 8 Μαρτίου 2020. Τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά της έχουν σχέση με τα βιβλία και τα ταξίδια. Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και θα τη βρείτε εκεί που βρέχει όνειρα…

***

Βιβλιογραφία

–2021: “Ψυχής κλωστή”, εκδόσεις Υδροπλάνο

–2019: “Οι φύλακες της λίμνης”, εκδόσεις Ωκεανός

–2017: “Η Υφάντρα της Πόλης” , εκδόσεις Πηγή

–2015: ” Μοιραίες παρεμβάσεις”, εκδόσεις Πηγή

 

“Ψυχής κλωστή”

Δεν είναι το αίμα που ενώνει τους ανθρώπους… Είναι η αύρα των ψυχών που, σαν αόρατη κλωστή, τους δένει μεταξύ τους. Λαμπερή σαν ήλιος πρωινός και σαν φεγγάρι το βραδάκι, πάλλεται δίνοντας ρυθμό σε δυο
καρδιές, σβήνοντας τον χρόνο και τις αποστάσεις. Ο πόνος σημάδεψε ένα κορίτσι από την ημέρα που γεννήθηκε ή ίσως το σημάδεψε πολύ πριν γεννηθεί. Πόσα μπορεί ν’ αντέξει η ψυχή του; Κι αν δεν αντέξει και λυγίσει; Μπορεί με μια ψυχής κλωστή να ράψει τις πληγές της και να επιστρέψει στο φως και στη ζωή; «Είναι και κάποιες μάχες που δεν κερδίζονται. Όσο και να παλέψεις, όσο και να ματώσεις, είναι κάποια φρούρια που παραμένουν απόρθητα και κάποιες πόρτες που δεν μπορείς ν’ ανοίξεις, γιατί κανένα απ’ τα κλειδιά που κρατάς δεν θα μπορέσει να τις ξεκλειδώσει. Αλλά εσύ να το παλεύεις για ν’ ανοίξουν! Ξέρω πολύ καλά πως πονάει να είσαι διαφορετικός, γιατί η μοίρα, η ζωή και η κληρονομιά άφησαν ένα σημάδι πάνω σου να ξεχωρίζεις… Όμως, εσύ να ονειρεύεσαι… Ξέρω, πονάει να παλεύεις με εφιάλτες και σκιές αλλά δεν γίνεται ν’ αλλάξουν όλα. Και να θυμάσαι, Αλεξία… Δεν περνάνε όλα, καρδούλα μου, και μην ακούς τι λένε… Ούτε νικάς τα πάντα, αλλά εσύ να προσπαθείς να τα νικήσεις! Εσύ να μάχεσαι για την αγάπη…»

***

  “Οι φύλακες της λίμνης”

Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η Μοίρα θα ορίσει…
Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. “Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ”. Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα για μια μεγάλη αποκάλυψη…
Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.
Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής. Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από την νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.
Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς, πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησής τους…
Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας μνήμες, με μάρτυρες τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της…

***

 “Η υφάντρα της Πόλης”

Αήθης έρωτας χαρακτηρίστηκε και πολεµήθηκε άγρια από την Ιστορία. Ο καµβάς του υφάνθηκε περίτεχνα από µια µυστηριώδη Υφάντρα της Κωνσταντινούπολης.

Πρωταγωνίστρια η Λυδία, µουσουλµάνα γεννηµένη σε µια περιοχή της Μικράς Ασίας, µια δύσκολη εποχή που οι πατρίδες “άλλαζαν χέρια”. Η ζωή της καθορίζεται από το όνοµα και την καταγωγή της· δέσµια µιας δύσκολης αποστολής, σφιχτοδεµένη στον ιστό της Υφάντρας, σαν την “Ιφιγένεια” καλείται να θυσιαστεί… Στην ίδια παράσταση και ο όµορφος Ξανθιώτης Άγγελος, γεννηµένος µια µαύρη εποχή που η Ιστορία “άλλαζε σελίδα”.

Ενώνονται οι δυο τους εξαίσια στο ίδιο υφαντό, ταξιδευτές και γητευτές του ανέφικτου, ονειρευτές και ερωτευµένοι, µέσα από διωγµούς, θανάτους, µυστικά και αποκαλύψεις. Ο έρωτας είναι τρελός, ποτέ δεν µπήκε σε καλούπια. Μεγαλούργησε για άλλη µια φορά και άνοιξε δρόµο στα απάτητα, ταγός και φωτοδότης της ζωής, µπροστάρης και οδηγητής. Ζωντάνεψε στο Βόσπορο, θέριεψε στη γέφυρα του Γαλατά, έστησε χορό στο Πέραν και στα Ψωµαθειά. Τόλµησε και σήκωσε ανάστηµα στην Ιστορία!

Στις 6 Σεπτεµβρίου του 1955 όµως η Υφάντρα άλλαξε σχέδιο στο υφαντό…

Μπορεί η αγάπη να σκίσει όλα τα υφαντά και ν’ αφανίσει την Υφάντρα;

Μπορεί µια ζωή να ολοκληρωθεί µέσα από µια άδικη θυσία;

***

  “Μοιραίες παρεμβάσεις”

Μπορούν άραγε να μας σκοτώσουν κάποιες λέξεις;

Μέσα από τις σελίδες ενός ημερολογίου ξεπηδά μια μυθιστορηματική ζωή. Η Κατερίνα, που πάντα πίστευε στην ομορφιά του απρόβλεπτου και των μύθων της ζωής, δέχθηκε τις απρόσμενες και μοιραίες παρεμβάσεις της πάντα “προσγειωμένης” και λογικής Γεωργίας. Το σκηνικό της ζωής της άλλαζε κάθε φορά σύμφωνα με τις επιλογές των άλλων. Κέρδιζε εύκολα την αγάπη και την έχανε με περίεργο και τραγικό πάντα τρόπο!

Μια αρχαία Αιγυπτιακή κατάρα όμως, αιωρούνταν πάνω από τις ζωές των δυο γυναικών. Παραμόνευε σε μια άκρη του μυαλού, αναζητώντας ευκαιρία να ξεχυθεί και να φέρει την καταστροφή. Η χαραμάδα άνοιξε και μαζί με τις αποκαλύψεις των καλά κρυμμένων παρεμβάσεων εισέβαλαν στην πραγματικότητα της ζωής τους και οι μυθικές σκέψεις. Οι φιγούρες του Μύθου ζωντάνεψαν, απείλησαν ζωές και ανέλαβαν να εκτελέσουν τις εντολές της μοίρας με έναν ανατριχιαστικό τρόπο.
Άδικο; Ποιος ξέρει… Αναπόφευκτο; Ίσως…

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Ανα-κατευθύνσεις”, ποιητική συλλογή της Μαρ­γα­ρί­τας Αρ­βα­νί­τη, από τις Εκδόσεις Κάκτος

Καλλιόπη Γιακουμή

Μαρία Κάλλας: Η ερωτική επιστολή στον Αριστοτέλη Ωνάση, 43 χρόνια μετά τον θάνατό της

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η τάξη του ΄82” της Τόνιας Κυριφίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο