19.5 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Η τάξη του ΄82” της Τόνιας Κυριφίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Αποτέλεσμα εικόνας για Η τάξη του ΄82 βιβλιο φωτο Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο ..

***

Η τάξη του ΄82″
Συγγραφέας Τόνια Κυριφίδη
Εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης
***

Το βιβλίο “Η Τάξη του 82” της συγγραφέως Τόνιας Κυριφίδη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, είναι ένα τρυφερό και ξεχωριστό, μυθιστόρημα. Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, με κοινωνικές προεκτάσεις που εστιάζει και αναδεικνύει την γυναίκεια φιλία και τους συναισθηματικούς δεσμούς που μπορούν να γεννηθούν μέσα από αυτήν. 

“Η Τάξη του 82”, είναι ένα καλοδουλεμένο βιβλίο, με όμορφη αισθαντική και καθαρή γραφή, γεμάτο εικόνες, χρώματα και ήχους. Ένα όμορφο αφήγημα, που γυρνώντας τις σελίδες του κατά την ανάγνωση, έχεις σίγουρα την αίσθηση ότι βρίσκεσαι θεατής, σε μια κινηματογραφικη ταινία, που αποτυπώνει και παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο, τις ιστορίες δέκα συμμαθητριών, που αποφασίζουν να περάσουν ένα διήμερο επανένωσης της τάξης τους, σε ένα εξοχικό, αναπολώντας τα τριανταπέντε χρόνια που άφησαν πίσω τους, ξεκινώντας από την εποχή της αποφοίτησης τους.  

Δέκα τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες, δέκα διαφορετικές κουλτούρες ζωής, δέκα γυναίκες με διαφορετικές διαδρομές, σε μια νοσταλγική, συναισθηματική συνάντηση, που θα τους ξυπνήσει αναμνήσεις, θα τις συγκινήσει και θα τις ωθήσει, να μοιραστούν σημαντικά συναισθήματα, σκέψεις και εμπειρίες.
Μέσα από τις εξομολογήσεις τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους αλήθειες, να επαναπροσδιορίσουν την μέχρι τώρα πορεία τους και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, που θα καθορίσουν τη μετέπειτα ζωή τους. 
Ηρωίδες καθημερινές, γυναίκες της διπλανής πόρτας με τις επιλογές τους, με τα πάθη τους, τις ανάγκες τους, τα παράπονα τους, τα λάθη τους, τις χάρες και τις λύπες τους.
Με αξιόλογη, διεισδυτική και εύστοχη γραφή, η συγγραφέας εισχωρεί στην ψυχοσύνθεση των ηρώων της και αποδίδει με επιτυχία τα συναισθήματα τους, τις  εσωτερικές τους συγκρούσεις και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις τους. Με αυτό τον τρόπο η Τόνια Κυριφίδη, πετυχαίνει να κάνει τις ηρωίδες της αμέσως συμπαθείς στον αναγνώστης της. Κερδίζουν αβίαστα το ενδιαφέρον του και τις ακολουθεί σε κάθε τους βήμα, τις ακούει, τις παρατηρεί, τις δικαιολογεί ή όχι, ζει με άμεσο τρόπο όλες τις ιστορίες παρασυρμένος από την δίνη τους και αισθάνεται οικεία μαζί τους.  Μέσα από τις ολοζώντανες περιγραφές και τους δυνατούς διάλογους που ντύνει το βιβλίο της και μέσα από την ζεστή και κατανοητή γραφή της, η συγγραφέας προκαλεί την εν συναίσθηση του αναγνώστη καθώς τονώνει το ενδιαφέρον του διαρκώς, προσφέροντας του έτσι, περισσότερη αναγνωστική απόλαυση    
  
Ένα ακόμη όμορφο μυθιστόρημα από την Τόνια Κυριφίδη, που χαρίζει απλόχερα στον αναγνώστη ένα υπέροχο σκηνικό, γεμάτο ενδιαφέροντες  γυναικείους χαρακτήρες, διανθισμένο με δόσεις χιούμορ, νοσταλγίας, συγκίνησης, χαράς και λύπης ταυτόχρονα. Ένα βιβλίο που μιλά στην ψυχή, καθώς αντανακλά πολλά μηνύματα με σπουδαιότερο αυτό το δύσκολο και πολλές φορές αμφισβητήσιμο θέμα, της γυναικείας φιλίας.
Αληθινό, ζωντανό, δραματικό, χαρούμενο, νοσταλγικό, γεμάτο συναισθήματα, χρώματα και εικόνες, με πληθώρα μηνυμάτων και ποικίλες συγκινήσεις, “Η Τάξη του 82”, θα μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά του κάθε αναγνώστη, που θα το επιλέξει για το επόμενο αναγνωστικό του ταξίδι!!!
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο…  

Μία παρέα δέκα γυναικών, συμμαθήτριες από το Λύκειο, αποφασίζουν να περάσουν την ετήσια συνάντηση της τάξης τους, πηγαίνοντας εκδρομή στο εξοχικό σπίτι της μίας από
αυτές. Σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση, η καθεμία τους θα ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής της, ξεκινώντας από την εποχή της αποφοίτησης έως την τωρινή τους επανένωση, μετρώντας τριάντα πέντε χρόνια εμπειριών.
Θα συστηθούν και πάλι μεταξύ τους.
Θα μιλήσουν για λάθη… για πάθη… Θα ζητήσουν συγνώμη.
Θα αναζητήσουν λύσεις. Θα ακούσουν συμβουλές.
Θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους σε σχέση με ορισμένα άτομα που τις πλήγωσαν βαθιά. Και στο τέλος, κάνοντας την αυτοκριτική τους, θα έρθουν αντιμέτωπες με τους
δαίμονές τους.
Κάποιες, θα καταφέρουν να τους πολεμήσουν και κάποιες άλλες, απλώς θα συμβιβαστούν.
Μέσα στις δύο μέρες που έχουν στη διάθεσή τους, εκτός από αναπολήσεις, θα βρουν χρόνο για να διασκεδάσουν, να γελάσουν, να κλάψουν…
Να θυμώσουν και να μαλώσουν, μα στο τέλος να μονοιάσουν.
Θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους.
Θα νιώσουν και πάλι έφηβες.
Το σίγουρο πάντως είναι πως μετά από αυτή την εκδρομή, κάποιες από αυτές δεν θα είναι ίδιες ξανά…

«Τι θα ήταν το παρελθόν μας εάν δεν είχαμε τις αναμνήσεις να μας το θυμίζουν; Και τι θα είναι το μέλλον μας αν σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα…»

***

Λίγα λόγια για την συγγραφέα..
 

Η Τόνια (Αντωνία) Κυριφίδη, κόρη στρατιωτικού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος μίας Ιδιωτικής Σχολής Γραμματέων, εργάσθηκε για 27 συναπτά έτη σε διάφορες εταιρείες, στον χώρο της Γραμματειακής υποστήριξης. Παντρεμένη εδώ και 25 χρόνια, είναι μητέρα μίας κόρης 21 ετών. Διαθέτοντας πνεύμα δημιουργικό και με καλ-
λιτεχνικές ανησυχίες, έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με τη ζωγραφική και την ποίηση.

Η ιστορία αυτή, αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική της προσπάθεια, μετά από το μυθιστόρημα με τίτλο Η Σκοτεινή Πλευρά της Ψυχής, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Παράλληλα, αρθρογραφεί σε διάφορα διαδικτυακά περιοδικά, καθώς και σε αρκετές σελίδες που ασχολούνται με το βιβλίο γενικότερα. Αυτή την περίοδο γράφει το τρίτο της, κατά σειρά, μυθιστόρημα ευελπιστώντας πως θα καταφέρει να το ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους μήνες.

***

Διαβάστε εδώ απόσπασμα από το βιβλίο

Απόσπασμα βιβλίου

Βρείτε το βιβλίο εδώ

“Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΄82”

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Ο θεριστής της Κυψέλης” της Έλενας Κορδέλλα, από τις Εκδόσεις Μίνωας

Καλλιόπη Γιακουμή

Το σκοτεινό παρασκήνιο της φρικτής δολοφονίας της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη…

Καλλιόπη Γιακουμή

Η «Βασίλισσα του Βουντού»…

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο