14.4 C
Greece
12 Μαΐου, 2024
ΑΡΘΡΑ ΑΡΘΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;; ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

10 ΤΙΤΛΟΙ ΓΝΩΣΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ

Αυτό το ήξερες..?? Πως..Που..Γιατί..”


10 γνωστά βιβλία που ήταν να κυκλοφορήσουν με άλλους τίτλους από αυτούς τα γνωρίσαμε.
Πολλές φορές όταν θέλω να εντάξω μια νέα στήλη στην ομάδα ταλαιπωρεί το κεφαλάκι μου πως θα την ονομάσω.Ποιόν τίτλο να δώσω; Να είναι υπαινικτικός, να είναι περιγραφικός;Να έχει χιούμορ; Να είναι προκλητικός; Πώς θα κάνω κάποιον να πειστεί να κάνει κλικ πάνω του; Πιστεύω πως το ίδιο θα νιώθει και ο κάθε συγγραφέας, μέχρι να δώσει ένα όνομα στο βιβλίο του. Δύσκολη υπόθεση!! Μερικοί λένε ότι βρήκαν τον τίτλο πριν γράψουν μια γραμμή, άλλες φορές η γέννα είναι επίπονη, μπορεί να κρατήσει και μήνες, με τους εκδότες να κάνουν αλλαγές μέχρι να βρουν κάτι που θα τραβήξει το μάτι του πιθανού αγοραστή μέσα στον κυκεώνα του βιβλιοπωλείου.Σας παρουσιάζουμε λοιπόν κάποια πολύ γνωστά μυθιστορήματα που με άλλους τίτλους ήταν να εκδοθούν και με άλλους τελικά..κυκλοφόρησαν.
1) Περηφάνια και προκατάληψη
Το δεύτερο βιβλίο της Τζέιν Ώστιν είχε αρχικά τον τίτλο “Πρώτες εντυπώσεις”.  Ο πατέρας της Jane Austen υπέβαλε μια εκ των υστέρων έκδοση της Pride and Prejudice σε έναν εκδότη με τον τίτλο αυτό. Ο εκδότης το απέρριψε με επιστροφή της ανάρτησης.
 

2) Όλα είναι καλά που τελειώνει καλά

“Πόλεμος και Ειρήνη”. Αρχικά εκδόθηκε με τον αποτυχημένο τίτλο «τέλος καλό, όλα καλά» πριν οι εκδότες καταλάβουν το λάθος τους και τελικά αλλάξουν τον τίτλο.Ο αδόκιμα χαρούμενος τίτλος του Τολστόι για τον πόλεμο και την ειρήνη, ο οποίος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο 1805, αρχικά δεν άρεσε στο αναγνωστικό κοινό και επικρίθηκε.

3) Καρκίνος

Ο αρχικός τίτλος του Dreamcatcher που εμπνεύστηκε ο Stephen King του, ήταν “Καρκίνος” . Η αλλοδαπή ζωή, έχει τις ρίζες της ως καρκινικό μύκητας και εισβάλει, μέσα στα ανθρώπινα σώματα. Ο βασιλιάς άλλαξε τον τίτλο με την επιμονή της συζύγου του, Tabitha, που νόμιζε ότι θα έφερνε κακή τύχη.

4) Αμερική

 

 Ο Κάφκα το είχε ονομάσει «Ο άντρας που εξαφανίστηκε». Όταν το διάβασε ο φίλος και συμβουλάτοράς του Max Brod έφριξε και του έδωσε ένα σίγουρα καταλληλότερο. 

5) Ο αγών μου

 Ο Χίτλερ ήθελε να το ονομάσει «τεσσεράμισι χρόνια πάλης ενάντια σε ψέματα, ηλιθιότητα και δειλία» αποκαλύπτοντας την τρέλα του από το εξώφυλλο, αλλά σε μία στιγμή διαύγειας διάλεξε έναν πιο μετρημένο τίτλο. Για τα μέτρα του.

6) 1984 

Και πάλι, ένας  εκδότης επενέβη. Ο τίτλος του Τζωρτζ Όργουελ ήταν «Ο τελευταίος άντρας στην Ευρώπη», οπότε, μάλλον είχε δίκιο.

7) Trimalchio 

Ο Σκοτ ​​Φίτζερνταλ κατέκτησε πολλούς τίτλους για το καλύτερο μυθιστόρημά του που  ήταν και το αγαπημένο του. Θα μπορούσε ο μεγάλος, υπέροχος Γκάτσμπυ να γίνει το μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα αν είχε τιτλοφορηθεί  ως «Δείπνο με Trimalchio».

8) Ο νερόμυλος στον Φλος

Η  Τζορτζ Έλιοτ υπέβαλε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο “Αδελφή Μάγκι”, αλλά του εκδότης της, John Blackwood, δεν του άρεσε και της είπε να το ονομάσει ” Ο νερόμυλος στον Φλος” (περισσότερο “ποιητικό” σκέφτηκε). Η γνωστή μυθιστοριογράφος συμμορφώθηκε.

9)  Catch-18 αντί Catch-22

Ο Joseph Heller έδωσε τη λογική αντίφαση στην καρδιά του πιο γνωστού μυθιστορήματός του με διαφορετικό αριθμό. Ωστόσο, ο Leon Uris είχε μόλις δημοσιεύσει ένα μυθιστόρημα σχετικά με τη εξέγερση της Βαρσοβίας το 1918 και οι εκδότες φοβούνταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύγχυση.
10) John Barton 
“John Barton” θα ονομαζόταν το 1848 το πρώτο μυθιστόρημα της Elizabeth Gaskell, αντί  Μαίρη Μπάρτον. Αλλά η Gaskell τελικά επηρεάστηκε από τη μόδα τίτλων με βάση την ηρωίδα (όπως η Jane Eyre) και την ονόμασε Mary Barton, μετά την ενάρετη κόρη του πρωταγωνιστή.
Προσπάθησα να σας βρω τα εξώφυλλα από τα πρώτα αντίτυπα και ευτυχώς τα κατάφερα σε πολλά από αυτά τα βιβλία
Επιμέλειά άρθρου: Καλλιόπη Γιακουμή
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Στην πΈνα”: “Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ”… Γράφει η Ευδοκία Σταυρίδου

Καλλιόπη Γιακουμή

Όταν ο Νίκος Ξυλούρης έκλεψε την αγαπημένη του Ουρανία! Μια δυνατή ιστορία αγάπης και αφοσίωσης!

Καλλιόπη Γιακουμή

“Σκοτεινά μονοπάτια”: Μικρές ιστορίες τρόμου από την Κατερίνα Κοφίνα.. “Η Λεωφόρος του Θανάτου”

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο