11.5 C
Greece
10 Μαΐου, 2024
Η χρησιμη πληροφορία της ημέρας ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Τα φρικτά εγκλήματα γυναικών της Βικτωριανής εποχής -Ο στραγγαλισμός 400 νεογέννητων, οι δηλητηριάσεις…

Ένα νέο podcast του BBC Radio, διερευνά μια σειρά από φρικιαστικές υποθέσεις δολοφονιών στη βικτοριανή Βρετανία και Αμερική από γυναίκες.

Η 48χρονη ιστορικός Lucy Worsley, θυμάται τις ιστορίες μιας γυναίκας που πληρωνόταν για να φροντίζει μωρά, αλλά αντ’ αυτού στραγγάλισε μέχρι θανάτου 400 νεογέννητων, κατά τη διάρκεια μιας 30ετούς δολοφονικής μανίας και μιας κατά συρροή δολοφόνου που δηλητηρίασε 11 από τα 13 παιδιά της και τρεις από τους τέσσερις συζύγους της για τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Η ραδιοφωνική σειρά του BBC, Lady Killers with Lucy Worsley, περιλαμβάνει επίσης μια ματιά στη Σκωτσέζα κοσμική κυρία, Madeleine Smith, η οποία κατηγορήθηκε ότι δηλητηρίασε τον ηλικιωμένο Γάλλο εραστή της. 

Η Αμερικανίδα Lizzie Borden έγινε πασίγνωστη αφού δικάστηκε και αθωώθηκε για τις δολοφονίες με τσεκούρι του πατέρα και της μητριάς της – και η αθωότητά της αμφισβητείται ακόμη και σήμερα, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι κυνηγούσε την κληρονομιά του πλούσιου πατέρα της.

Ενώ ορισμένες από τις υποθέσεις που συζητήθηκαν από την αμιγώς γυναικεία ομάδα εμπειρογνωμόνων δεν έχουν ελαφρυντικά, εξετάζεται πώς ορισμένες από τις γυναίκες μπορεί να έδρασαν από φόβο ή επειδή ήταν θύματα κακοποίησης.

Amelia Elizabeth Dyer (1837-1896) : Στραγγάλισε 400 μωρά

Αν και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη, η Amelia Dyer θεωρείται μία από τις χειρότερες κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία και πιστεύεται ότι δολοφόνησε περισσότερα από 400 βρέφη, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς.

Στην Αγγλία της βικτοριανής εποχής, η πρακτική του baby farming -κατά την οποία οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούσαν να πληρώσουν ανθρώπους για να αναλάβουν την επιμέλεια του ανεπιθύμητου βρέφους τους- έγινε ευρέως διαδεδομένη.

Επί τρεις δεκαετίες, η Dyer εργάστηκε ως baby farmer και υιοθέτησε εκατοντάδες βρέφη από ανύπαντρες γυναίκες σε όλο το Μπρίστολ και το Ρέντινγκ.

 

Φωτογραφία της Dyer μετά τη σύλληψή της το 1896
Φωτογραφία της Dyer μετά τη σύλληψή της το 1896 / Φωτογραφία: wikimedia

Άρχισε να διεξάγει τη φρικιαστική της δράση στο Μπρίστολ στα τέλη της δεκαετίας του 1860, ανοίγοντας ένα σπίτι εγκλεισμού στο προάστιο Totterdown, όπου φιλοξενούσε ανύπαντρες έγκυες γυναίκες που δεν είχαν πού αλλού να πάνε.

Δέχονταν ένα εφάπαξ ποσό σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών – αλλά αντί να φροντίζει τα μωρά, η Dyer τα δολοφονούσε.

Αρχικά, άφηνε το μωρό να πεθάνει από αμέλεια και πείνα. Αλλά σε κάποιο σημείο, αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Έτσι, αμέσως αφού της έδιναν το ανεπιθύμητο μωρό, η Dyer τπ στραγγάλιζε μέχρι θανάτου.

Το 1879, η Dyer συνελήφθη μετά από υποψίες ενός γιατρού σχετικά με τον αριθμό των θανάτων παιδιών που κλήθηκε να πιστοποιήσει υπό τη φροντίδα της. Ωστόσο, καταδικάστηκε μόνο σε έξι μήνες καταναγκαστικής εργασίας για παραμέληση – και, όταν αφέθηκε ελεύθερη, συνέχισε την καριέρα της ως παιδοκόμος. Σταμάτησε να εμπλέκει γιατρούς για την έκδοση πιστοποιητικών θανάτου και άρχισε να ξεφορτώνεται η ίδια τα πτώματα.

Ωστόσο, η πτώση της Dyer ήρθε το 1896, όταν ανακαλύφθηκε στον Τάμεση στο Ρέντινγκ το πτώμα ενός βρέφους σε σακούλα. Μια διεύθυνση στο χαρτί του δέματος οδήγησε την αστυνομία στο νοικιασμένο σπίτι της. Μέσα στο σπίτι του τρόμου της, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δυσοσμία σάπιας σάρκας που αναδυόταν από το ντουλάπι της κουζίνας και από ένα μπαούλο κάτω από το κρεβάτι της.

 

Amelia Dyer
Amelia Dyer / Φωτογραφία: wikimedia

Ανακάλυψαν βρεφικά ρούχα, έγγραφα εμβολιασμού καθώς και επιστολές και αποδείξεις για τις αγγελίες της στην εφημερίδα που προσέφερε υπηρεσίες υιοθεσίας.

Στη συνέχεια, διατάχθηκε εσπευσμένα η έρευνα στον ποταμό Τάμεση. Αφού ανακαλύφθηκαν 50 πτώματα, η ίδια παραδέχτηκε στην αστυνομία: «Θα καταλάβετε όλα τα δικά μου από την ταινία στο λαιμό τους».

Συνελήφθη στις 4 Απριλίου 1896 και δικάστηκε για τη δολοφονία του βρέφους Doris Marmon. Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις τεσσεράμισι λεπτά για να την κρίνουν ένοχη και η Dyer απαγχονίστηκε στις 10 Ιουνίου 1896 στο Λονδίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Κατά τη στιγμή του θανάτου της, της αποδόθηκαν κάποιες δολοφονίες, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν υπεύθυνη για εκατοντάδες παρόμοιους θανάτους.

Μετά τα φρικτά εγκλήματα της Dyer, τα οποία προκάλεσαν σοκ στη Βρετανία του 19ου αιώνα, οι νόμοι περί υιοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν αυστηρότεροι, δίνοντας στις τοπικές αρχές την εξουσία να αστυνομεύουν τις παιδικές «φάρμες» με την ελπίδα να παταχθεί η κακοποίηση.

Mary Ann Cotton (1832-1873) : Η γυναίκα που έγινε η πρώτη καταδικασμένη κατά συρροή δολοφόνος στη Βρετανία

Η Mary Ann Cotton συγκλόνισε τη βικτοριανή κοινωνία όταν έγινε η πρώτη καταδικασμένη κατά συρροή δολοφόνος της Βρετανίας, αφού δολοφόνησε 21 ανθρώπους με την γεμάτη αρσενικό τσαγιέρα της από το 1852 έως το 1873.

Ανάμεσα στις ζωές που σκότωσε η Cotton ήταν 11 από τα 13 παιδιά της, τρεις από τους τέσσερις συζύγους της, η μητέρα της, ένας εραστής και ένας φίλος.

Η Cotton, την οποία περιγράφουν ως «εντυπωσιακά όμορφη» εκείνη την εποχή, δολοφόνησε τα θύματά της με δηλητηρίαση από αρσενικό, προφανώς για να εισπράξει τα ασφαλιστήριά τους συμβόλαια.

Η δηλητηρίαση με αρσενικό προκαλούσε γαστρικό πόνο και ταχεία πτώση της υγείας – η οποία ήταν παρόμοια με πολλές άλλες κοινές ιατρικές καταστάσεις του 1800 και ως εκ τούτου μη ανιχνεύσιμη.

Η γεννημένη στο Sunderland Cotton πιστεύεται ότι άρχισε να σκοτώνει αφού παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο William όταν ήταν 20 ετών. Ενώ ζούσε στο Πλίμουθ, απέκτησε με τον William πέντε παιδιά – τέσσερα από τα οποία πέθαναν από “γαστρικό πυρετό”. Το ζευγάρι στη συνέχεια μετακόμισε πίσω στη Βορειοανατολική Αμερική, όπου απέκτησε και έχασε άλλα τρία παιδιά.

 

Mary Ann Cotton
Mary Ann Cotton / Φωτογραφία: wikimedia

Το 1865 ο William, όπως και τα παιδιά του, πέθανε από εντερική διαταραχή, αφήνοντας τη χήρα του με μια ασφαλιστική αποζημίωση.

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο δεύτερος σύζυγός της George Ward πέθανε και πάλι από εντερικά προβλήματα, με την Cotton να εισπράττει ένα παχυλό ποσό από την ασφάλεια.

Η Cotton παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της, James, το 1866 και οι θάνατοι συνεχίστηκαν με τη μητέρα της Cotton, μια κόρη και δύο από τους απογόνους του James να πεθαίνουν.

Αποξενωμένη από τον τρίτο σύζυγο James, παντρεύτηκε στη συνέχεια με τον τέταρτο σύζυγο της, τον Frederick. Οι θάνατοι συνεχίστηκαν και πάλι – ο Frederick, το παιδί τους, η αδελφή του Frederick και το ίδιο το παιδί του Frederick, ο Charles Edward Cotton και ο εραστής της Cotton, ο Joseph, απεβίωσαν όλοι με προβλήματα στο στομάχι.

Ο θάνατος του μικρού Charles ήταν αυτός που οδήγησε στην καταστροφή της Cotton. Το σώμα του εκταφιάστηκε και βρέθηκαν ίχνη αρσενικού.

Η δίκη της Cotton στο Durham Crown Court διήρκεσε τρεις ημέρες και κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία του Charles και υπεύθυνη για το θάνατο από δηλητηρίαση 11 παιδιών της, τριών συζύγων, ενός εραστή και της μητέρας της. Απαγχονίστηκε στην κομητειακή φυλακή του Ντάραμ στις 24 Μαρτίου 1873.

Madeleine Smith (1835-1928: Η Σκωτσέζα κοσμική που λέγεται ότι έβαλε αρσενικό στο κακάο του κρυφού της εραστή.

Η κοσμική κυρία της Γλασκώβης Madeleine Smith δικάστηκε για φόνο μετά το θάνατο του κρυφού εραστή της, του μεσήλικα υπαλλήλου Pierre Emile L’Angelier, αφού ήπιε κακάο εμπλουτισμένο με αρσενικό.

Η υπόθεση, που σκανδάλισε τη βικτοριανή κοινωνία, κατέληξε στην πρώτη μη αποδεδειγμένη ετυμηγορία της Σκωτίας και η Madeleine κατέφυγε στην Αμερική, όπου παντρεύτηκε τρεις φορές πριν πεθάνει σε ηλικία 92 ετών.

Η οικογένειά της εγκατέλειψε το σπίτι τους στη Σκωτία μετά το σκάνδαλο γύρω από τη Madeleine, η οποία περιγράφηκε από έναν σύγχρονο της ως «εντυπωσιακά ελκυστική, κομψή και με αυτοπεποίθηση, με σκούρα μαλλιά και τα πιο γοητευτικά μάτια».

Η κοσμική κυρία ξεκίνησε τη σχέση της με τον Pierre το 1855, όταν τους σύστησε ένας γείτονας – αλλά η διαφορά στην κοινωνική τους θέση σήμαινε ότι η Madeline αρραβωνιάστηκε έναν άλλο άνδρα.

 

Madeleine Smith
Madeleine Smith / Φωτογραφία: wikimedia

Ο Pierre, όμως, απειλούσε ότι θα αποκάλυπτε τα ρομαντικά τους γράμματα, εκτός αν τον παντρευόταν. Σε μια συνάντηση του ζευγαριού το 1857, η Madeleine φέρεται να έβαλε αρσενικό στο κακάο του πρώην αγαπημένου της.

Ο Pierre πέθανε λίγο αργότερα και η νεκροψία αποκάλυψε την παρουσία αρσενικού, με αποτέλεσμα τη σύλληψη της Madeleine και τη δίκη της στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου.

Η υπόθεση της κατηγορούσας αρχής στηρίχθηκε στο κίνητρο της Madeleine, αλλά η ομάδα υπεράσπισής της επέμεινε ότι δεν είχε δει τον Pierre για τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του.

Απρόθυμοι να στείλουν μια γυναίκα στην αγχόνη χωρίς περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία ότι δεν αποδείχθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι η Madeleine αθωώθηκε αλλά έμεινε υπό τη σκιά της αμφιβολίας για το υπόλοιπο της ζωής της.

Μετά τη δίκη, η νεαρή κοσμική κυρία φέρεται να μεταμφιέστηκε και να πήρε το νυχτερινό τρένο για το Λονδίνο, προτού διαφύγει στην Αμερική, όπου πέθανε το 1938.

 

Το θύμα Pierre Emile L'Angelier δηλητηριάστηκε με αρσενικό
Το θύμα Pierre Emile L’Angelier δηλητηριάστηκε με αρσενικό / Φωτογραφία: dailyrecord

Η ιστορία της Madeleine έχει εξάψει τη φαντασία πολλών ιστορικών, θεατρικών συγγραφέων, κινηματογραφιστών και του κοινού από τότε που αναφέρθηκε το 1857.

Έχοντας αποτελέσει αντικείμενο πολλών επανεκτελέσεων και παραγωγών (συμπεριλαμβανομένου ενός μιούζικαλ), η ιστορία της και της ερωτικής της σχέσης εξιτάρουν το κοινό μέχρι σήμερα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η δίκη της οδήγησε στην αποκάλυψη λάγνων επιστολών που ήταν σοκαριστικές λόγω του φύλου και της τάξης της, αλλά και λόγω της ρητής δήλωσης της απόλαυσης της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο της εποχής της, αυτή ήταν μια σοκαριστική αποκάλυψη, καθώς, αν και δεν ήταν απροσδόκητο ότι οι γυναίκες απολάμβαναν το σεξ, ήταν κατανοητό ότι αυτό θα γινόταν και θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσα στο συζυγικό κρεβάτι.

Lizzie Borden (1860-1927): Κατηγορήθηκε ότι σκότωσε με τσεκούρι τον πατέρα και τη μητριά της

Το πρωί της 4ης Αυγούστου 1892, ο Andrew Borden και η δεύτερη σύζυγός του Abby Borden βρέθηκαν δολοφονημένοι μέσα στο σπίτι τους στο Fall River της Μασαχουσέτης, το οποίο μοιράζονταν με τις ενήλικες κόρες τους Lizzie και Emma.

Η Lizzie Borden ήταν ύποπτη για τη δολοφονία του πατέρα της Andrew και της μητριάς της με τσεκούρι, αφού τα δύο πλούσια θύματα βρέθηκαν χτυπημένα μέχρι θανάτου.

Η γυναίκα δικάστηκε και κρίθηκε αθώα για τις βίαιες δολοφονίες των γονιών της, αλλά, περισσότερο από έναν αιώνα μετά τα αποτρόπαια εγκλήματα, εξακολουθεί να είναι η κύρια και μοναδική ύποπτη για τις δολοφονίες.

Το πτώμα του Andrew βρέθηκε στον καναπέ του σαλονιού – όπου κοιμόταν – από την Borden . Το πρόσωπό του είχε σχεδόν κοπεί στα δύο από τη βίαιη επίθεση με τσεκούρι. Η Abby, την οποία αντιπαθούσαν τόσο η Lizzie όσο και η Emma, βρέθηκε επάνω σε μια λίμνη αίματος.

 

Lizzie Borden
Lizzie Borden / Φωτογραφία: wikimedia

Οι αδελφές Borden, των οποίων η μητέρα πέθανε όταν ήταν μικρότερες, αποκαλούσαν την Abby “κυρία Borden” και φοβόντουσαν ότι αυτή και η οικογένειά της ήθελαν να βάλουν χέρι στα χρήματα του Andrew.

Με τον Andrew και την Abby εκτός παιχνιδιού, η Lizzie και η Emma κληρονόμησαν την περιουσία του πατέρα τους. Η Lizzie, 32 ετών τότε και ήσυχη δασκάλα του κατηχητικού σχολείου, φέρεται να ανακάλυψε το πτώμα του πατέρα της εκείνο το πρωί και κάλεσε την οικονόμο Bridget.

Καθώς οι γείτονες παρηγορούσαν τη Lizzie, η καμαριέρα βρήκε το πτώμα της μητριάς της σε ένα υπνοδωμάτιο επισκεπτών στον επάνω όροφο. Και τα δύο θύματα είχαν πεθάνει μετά από χτύπημα στο κεφάλι με τσεκούρι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Abby σκοτώθηκε πρώτη. Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στη σκηνή υποπτεύθηκαν αμέσως τη Lizzie, αλλά δεν τη συνέλαβαν παρά μόνο μια εβδομάδα αργότερα.

Ο κλοιός έκλεισε για τη Lizzie όταν διαπιστώθηκε ότι είχε κάψει ένα φόρεμα παρόμοιο με αυτό που φορούσε την ημέρα των φόνων την εβδομάδα μετά τους φόνους των γονιών της.

 

Lizzie Borden
Lizzie Borden / Φωτογραφία: wikimedia

Ισχυρίστηκε ότι το φόρεμα είχε καλυφθεί με μπογιά, αλλά οι εισαγγελείς είπαν ότι έκαιγε το αιματοβαμμένο φόρεμα για να καλύψει τους φόνους. Οι εισαγγελείς είπαν επίσης ότι είχε αγοράσει ένα μικρό τσεκούρι την προηγούμενη ημέρα.

Η Lizzie είχε επίσης προσπαθήσει να αγοράσει κυάνιο την προηγούμενη ημέρα από τους φόνους και η οικογένεια είχε μυστηριωδώς προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση.

Ήταν επίσης το πρώτο άτομο στον τόπο των δολοφονιών και το μόνο άτομο, εκτός από την οικονόμο, που βρισκόταν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή. Η Emma έλειπε από την πόλη όταν έγιναν οι φόνοι.

 

Τα 11 εγκλήματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη - Free Sunday

 

Πριν από το θάνατό του, ο κ. Borden είχε αναστατώσει τις δύο κόρες του μοιράζοντας την περιουσία του μεταξύ άλλων συγγενών. Είχε επίσης αναστατώσει τη Lizzie επειδή έκοβε τα κεφάλια των περιστεριών που εκείνη τάιζε και πότιζε.

Η Lizzie συνελήφθη και δικάστηκε για διπλό φόνο. Η δίκη που πήρε μεγάλη δημοσιότητα ξεκίνησε στο Νιου Μπέντφορντ τον Ιούνιο του 1893 και απέκτησε εθνική προσοχή, επειδή εκείνη την εποχή ήταν πολύ ασυνήθιστο για γυναίκες να κατηγορούνται για φόνο.

 

Οι ένορκοι της δίκης που αθώωσαν την Μπόρντεν
Οι ένορκοι της δίκης που αθώωσαν την Μπόρντεν / Φωτογραφία: wikimedia

Η Lizzie αθωώθηκε στις 20 Ιουνίου, αφού οι ένορκοι συσκέφθηκαν για μόλις 90 λεπτά. Πιστεύεται ότι επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι ήταν ενεργό μέλος της τοπικής εκκλησίας, ενώ η αστυνομία είχε αρνηθεί να πραγματοποιήσει έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων στο φονικό όπλο που βρέθηκε στο υπόγειο, λέγοντας ότι η τεχνική ήταν αναξιόπιστη. Κανείς άλλος δεν θεωρήθηκε ποτέ ύποπτος ή τέθηκε υπό κράτηση και η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη.

Η Lizzie και η αδελφή της, Emma, κληρονόμησαν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του πατέρα τους, η οποία σήμερα θα ήταν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

Έζησαν την υψηλή ζωή στο Φολ Ρίβερ, αγοράζοντας ένα άλλο ακίνητο που είναι σήμερα γνωστό ως Maplecroft το 1894, όπου έζησαν μαζί για πολλά χρόνια και φιλοξένησαν ακόμη και διασημότητες χάρη στη νέα τους φήμη.

Ωστόσο, παρά την αθώωσή της, η κοινότητα συνέχισε να υποπτεύεται τη Lizzie για τους φρικιαστικούς φόνους και τέσσερα χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε για κλοπή από κατάστημα. Η αθωότητά της αμφισβητείται ακόμη και σήμερα.

Η αδελφή της Emma μετακόμισε από το σπίτι το 1905, αφού οι δύο άλλοτε στενές αδελφές διαφώνησαν για άγνωστους λόγους και δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Η Lizzie πέθανε από πνευμονία το 1927 και θάφτηκε στον οικογενειακό τάφο δίπλα στους γονείς της.

Florence Bravo (1845 – 1878): Ύποπτη για δηλητηρίαση του δεύτερου συζύγου της

Η Florence Bravo συνδέθηκε με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του δεύτερου συζύγου της, του δικηγόρου Charles Bravo, το 1876.

Ο δολοφόνος του δεν έχει συλληφθεί ποτέ και στη βικτοριανή Αγγλία προκάλεσε οργή καθώς το κοινό αναρωτιόταν ποιος ήταν ο δολοφόνος.

Η Florence, η οποία δυσανασχετούσε με τις βάναυσες σεξουαλικές προτάσεις του Bravo, ήταν ύποπτη, όπως και η οικονόμος τους, που επρόκειτο να απολυθεί, καθώς και ο πρώην εραστής της Florence, ο γιατρός James Gully, σύμφωνα με το BBC.

Ο Charles δολοφονήθηκε στο σπίτι του The Priory στο Balham του Surrey, όταν το δηλητήριο κάλιο αντιμόνιο μπήκε στο ποτήρι του νερού δίπλα του. Ο ίδιος δεν κατονόμασε κανέναν που θα ήθελε να τον σκοτώσει στο νεκροκρέβατό του, οπότε η αστυνομία φέρεται να θεώρησε ότι αυτό σήμαινε ότι αυτοκτόνησε.

 

Florence Bravo
Florence Bravo / Φωτογραφία: wikimedia

Η ιατροδικαστική εξέταση αργότερα άκουσε ότι η Florence ήταν άρρωστη μετά από δύο αποβολές και φοβόταν ότι μια τρίτη εγκυμοσύνη θα οδηγούσε στο θάνατό της.

Ο συγγραφέας και ιστορικός James Ruddick δήλωσε στο BBC πώς το αντιμόνιο χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες στη βικτοριανή εποχή για να ελέγξουν τον εθισμό των συζύγων τους στο αλκοόλ, επειδή θα τους αρρώσταινε σε μικρές δόσεις.

Η Florence είχε παντρευτεί στο παρελθόν έναν αλκοολικό, «οπότε είχε μεγάλη εμπειρία με το δηλητήριο», ανέφερε o ιστορικός.

«Νομίζω ότι τη νύχτα της δολοφονίας, ο Bravo ήθελε σεξ, αλλά η Florence φοβόταν ότι μια τρίτη εγκυμοσύνη θα μπορούσε να τη σκοτώσει. Στη βικτοριανή εποχή οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να αρνηθούν στον άντρα τους το σεξ και υπό αυτές τις συνθήκες κατέφυγε στο δηλητήριο.

Αλλά δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη της. Η κυρία Cox (η καμαριέρα) πρέπει να ξεφορτώθηκε το ποτήρι και στη συνέχεια να παραπλάνησε την αστυνομία. Είναι μια τραγική ιστορία που αναδεικνύει πόσο κακή ήταν η θέση της γυναίκας τότε», πρόσθεσε.

Πηγή:  iefimerida.gr

………………

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

 

Επιμέλεια άρθρου Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Ο σωστός δάσκαλος.. μπορεί να “αλλάξει” ένα παιδί..

Καλλιόπη Γιακουμή

Το σκοτεινό παρασκήνιο της φρικτής δολοφονίας της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη…

Καλλιόπη Γιακουμή

Παθιασμένοι, αληθινοί έρωτες που «έγραψαν ιστορία»

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο