12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”: ΑΛΙΕΝ (ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ), γράφει η Κατερίνα Κοφινά

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”  

“Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την “Κινηματογραφική Δίνη” θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα.”

Κατερίνα Κοφινά

 

ΑΛΙΕΝ

(ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ)

Η αγάπη μου για την ταινία  ALIEN  του ΡΙΝΛΕΙ ΣΚΟΤ  είναι γνωστή σε όλους.  Η ταινία σταθμός στην κατηγορά της επιστημονικής φαντασίας  τρόμου είναι πια καλτ και έχει αγαπηθεί από τους λάτρεις σινεφίλ παγκοσμίως.  (ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΟΥ)  έλεγε το γνωστό διαφημιστικό σποτ για το φιλμ.  Και ήταν αλήθεια. Γιατί σε αυτό το κλειστοφοβικό σύμπαν το άγνωστο είχε την μορφή του τέρατος που είχε σχεδιάσει ο Ελβετός σουρεαλιστής ζωγράφος ο Χ.Ρ. ΓΚΙΓΚΕΡ.  Η ιδέα πίσω από το Άλιεν είναι συνυφασμένη με την ιδέα της μητρότητας και της γέννησης. Μα φυσικά πιο πολύ της επιβίωσης με κάθε δυνατό τρόπο. Ναι το Άλιεν είναι μια σκοτεινή ταινία τρόμου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, Αν το κοιτάξετε πιο βαθειά , η ταινία μιλά για το σκοτάδι της δικής μας ύπαρξης, και τον τρόμο καθαρά της δημιουργίας.  Αλήθεια , πέρα από την θρησκεία. Ποιος μας δημιούργησε  και γιατί θέλει να μας εξοντώσει , όπως μας έδειξαν οι τελευταίες ταινίες του Ρίντλει Σκότ; Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΙΕΝ ΚΟΒΕΝΑΝΤ.  Και μας το έδειξε με την φύση των τεράτων. Πως δημιουργήθηκαν , και ποιος τα δημιούργησε.  Κρατήστε τις ερωτήσεις σας , για να απαντηθούν  όχι όλες και όχι  με ανάλυση, αφού δείτε συνολικά και τις έξι ταινίες.

Ίσως η πρώτη ταινία που κατά εμένα είναι η κλασική και η καλύτερη όλων , και μετά το δεύτερο μέρος από τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, που έδωσε περισσότερη δράση και ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη , οι υπόλοιπες δεν μπόρεσαν να δώσουν στην φιλοσοφία της ιδέας καλύτερα παραδείγματα. Αλλά είχαν ένα ατού, την πρωταγωνίστρια Σιγκούρνι Γουίβερ ως την ηρωίδα ΕΛΕΝ ΡΙΠΛΕΙ.   Η Ρίπλει είναι μια ηρωίδα αγέρωχη , τολμηρή, άφοβη και ριψοκίνδυνη , που καταφέρνει να τα βάλει με το τέρας και στη συνέχεια στο Άλιενς του Κάμερον με εκατοντάδες από τα πλάσματα.  Και είναι αυτή η ηρωίδα που τελικά από θύμα  γίνεται η μόνη ασπίδα σωτηρίας για την γη.  Σε όλες τις τέσσερις πρώτες ταινίες  που πρωταγωνιστεί.  Είναι η αυτοθυσία της  και το ανεξάρτητο πνεύμα της , που με πείσμα καταφέρνει πάντα να αποτρέψει την κάθοδο των πλασμάτων στη γη.  Η Ρίπλει της Γουίβερ δεν είναι μια άλλη scream queen αλλά μια γυναίκα που αψηφά τον θάνατο  και μένει να πολεμήσει με τον εχθρό.

Η πρώτη λοιπόν ταινία του Σκότ  το 1979 και όταν εγώ ήμουν 11 ετών και με καθήλωσε , η υπόθεση είναι αυτή του εμπορικού διαστημόπλοιου ΝΟΣΤΡΟΜΟ  το οποίο διακόπτει την πορεία του προς τη γη , γιατί έχει πιάσει ένα σήμα που φαίνεται να είναι sos  και κατεβαίνουν σε ένα πλανήτη άγνωστο για να το ερευνήσουν.    Εκεί ένα μέλος του πληρώματος δέχεται επίθεση από ένα πλάσμα και τον μεταφέρουν στο πλοίο για να τον σώσουν.  Αλλά αυτή θα είναι και η αρχή του τέλους, μιας και στην εκπληκτική σκηνή ,που γεννιέται το πλάσμα μέσα από το στήθος του  ηθοποιού ΤΖΟΝ ΧΕΡΤ , η κατάσταση όλου του πληρώματος θα είναι τραγική.  Στο τέλος βέβαια η μοναδική επιζών του ΝΟΣΤΡΟΜΟ  η Ρίπλει , και ο γάτος της ο ΤΖΟΟΥΝΣ  θα σωθούν αφού εκείνη θα πετάξει το τέρας στο αχανές διάστημα.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Στη δεύτερη συνέχεια της ταινίας , με σκηνοθέτη τον άξιο Κάμερον το 1986 η Ρίπλει και ο γάτος της έχουν περιπλανηθεί ενώ κοιμούνται  και περνάνε 50 χρόνια μέχρι που ένα σωστικό σκάφος τους εντοπίζει.  Όταν περνάει από μια επιτροπή της εταιρίας που είχε το ΝΟΣΤΡΟΜΟ και δίνει εξηγήσεις γιατί το κατέστρεψε μαθαίνει πως στον πλανήτη των πλασμάτων η εταιρία έχει φτιάξει ένα σταθμό που φτιάχνει την ατμόσφαιρα. Εκεί ζουν 100 πολίτες που δουλεύουν για την εταιρία. Κάποια στιγμή η επικοινωνία κόβετε και της ζητάνε να πάει ως σύμβουλος μαζί με μια ομάδα πεζοναυτών για να δουν τι συμβαίνει.  Η ταινία του Κάμερον έχει πολύ δράση, πολλά όπλα , και μας δείχνει για πρώτη φορά τι γεννά αυτά τα αυγά. Και εδώ έχουμε  την τελική μάχη ανάμεσα στις δυο μητέρες. Την Ρίπλει και την βασίλισσα μητέρα των τεράτων.  Μια απολαυστική αναμέτρηση που αξίζει να την βλέπεις ξανά και ξανά.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Στο τρίτο μέρος της ταινίας σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ το 1992, η υπόθεση αλλάζει και πάλι. Το διαστημόπλοιο με το οποίο σώζεται η ίδια μαζί  με την μικρή Νιούτ   και έναν από τους πεζοναύτες , δυστυχώς προσγειώνεται και καταστρέφεται στον πλανήτη ΦΙΟΡΙΝΑ 161, που είναι ένας πλανήτης φυλακή για στυγνούς εγκληματίες.     Μαζί της βέβαια έρχεται ένα νέο τέρας , και εκείνη προσπαθεί χωρίς όπλα αλλά με οδηγό της την εξυπνάδα και την ευρηματικότητα να το σκοτώσει. Εδώ η Ρίπλει ξυρίζει εντελώς το κεφάλι της για να μην διαφέρει από τους κρατούμενους , και ο Φίντσερ έχει γρήγορα πλάνα , αλλά και ανάποδα που κάνει τις γαλαρίες να μοιάζουν ατελείωτες.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.                        Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Και έρχεται το ρημάδι το 1997 και με τον Γάλλο σκηνοθέτη ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΖΕΝΕ  που ξέφυγε τελείως η κατάσταση αλλά και όλη η μυθολογία της ταινίας.  Θα το ξαναπώ, Οι Γάλλοι δεν κάνουν για ταινίες τρόμου. Αμ καλέ μου δεν είναι η ΑΜΕΛΙ. Είναι το Άλιεν.  200 λοιπόν χρόνια μετά το θάνατο της Ρίπλει ένα διαστημόπλοιο επιστημόνων καταφέρνει να την κοινοποιήσει, και η Ρίπλει έρχεται πίσω με αίμα που στάζει οξύ και με δυνατότητες Σούπερμαν. Αμ το άλλο; Που ο Ζενέ ήθελε λίγο ρομαντισμό; Και έκανε την Ρίπλει να έχει δεσμό με τα τέρατα;. συναισθηματικό δεσμό, αλλά βρε σκηνοθέτη μου , στο διάστημα είμαστε. Τα ντεκόρ του κλειστοφοβικού τρόμου που είναι;  Που είναι τα γκρίζα, τα μαύρα και τα ασημένια χρώματα;. Τέλος πάντων η ταινία προσωπικά δεν με ενθουσίασε καθόλου , και ο Ζενέ καλά θα κάνει να μείνει σε αυτά που ξέρει και να μην πάει σε ύδατα άγνωστα.  Αλλά η Ρίπλει για ακόμα μια φορά και τελευταία θα σώσει και πάλι αυτόν τον πλανήτη , που κακά τα ψέματα θα του χρειαζόταν μια έφοδος των τεράτων.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή. Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Και τα χρόνια πέρασαν και ο Ρίντλει Σκότ αποφάσισε να κάνει το πρίκουελ του Άλιεν με την ταινία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ το 2012. Θα μας μεταφέρει στα Χριστούγεννα του 2094, πολύ πριν τα γεγονότα του Άλιεν.  Εκεί μια ομάδα αρχαιολόγων σε ένα επιστημονικό διαστημόπλοιο τον Προμηθέα ξεκινάνε να πάνε στον πλανήτη αυτόν , που πιστεύουν ότι κρύβει το μυστικό της δημιουργίας των ανθρώπων. Αλλά αντί για αυτό θα  βρουν πως οι ( ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ) ήθελαν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα.  Χρησιμοποίησα τους Μεγάλους Παλαιούς από την μυθολογία Κθούλου, του συγγραφέα Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ , γιατί ουσιαστικά το ίδιο συμβαίνει με τον Προμηθέα. Οι άνθρωποι πίστευαν στα παλιά χρόνια και καλούσαν τους θεούς από τα μακρινά άστρα. Μόνο που οι θεοί αυτοί ήταν σκοτεινοί.  Χρησιμοποιούσαν το ανθρώπινο είδος για να έρθουν ξανά στον κόσμο μας και να τον κυβερνήσουν. Τα τέρατα χρησιμοποιούν το ανθρώπινο σώμα για να γεννηθούν μέσω αυτού.  Και τα τέρατα όπως μας αποσαφήνισε καθαρά ο Ρίντλει , είναι προϊόν του ανθρώπου.  Οι χειρότεροι φόβοι μας που υλοποιήθηκαν από εξελιγμένα ανθρωποειδή. Θα μπορούσε αυτό το πρίκουελ να είχε έρθει πολύ πιο πριν. Αλλά ο Ρίντλει κατάφερε να μας δώσει κάποιες απαντήσεις. Αυτό που όμως δεν ανέχτηκα σε αυτό το φιλμ ήταν η εμφάνιση ενός ρομπότ του Ντέιβιντ με το πρόσωπο του Μάικλ Φασμπέντερ. Το κεντρικό κομπιούτερ λέγετε πατέρας και όχι μητέρα όπως στα πρώτα φιλμ και αυτό μας πηγαίνει πολύ πίσω , σε ότι αφορά την μητρότητα και την δημιουργία. Ξέφυγε δηλαδή ο ίδιος ο σκηνοθέτης από την δική του πρώτη φιλοσοφία και τον τρόμο της γέννησης.  Ο Ντέιβιντ το ρομπότ είναι πολύ κακό. Καταρχήν μισεί τον δημιουργό του έναν άνθρωπο , που τον έφτιαξε και από την άλλη θέλει εκείνος να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος κάνοντας τα δικά του πειράματα , επάνω στα τέρατα.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Και ο Ρίντλει θα μας στείλει αδιάβαστους με την συνέχεια του ΠΡΟΜΗΘΕΑ το Άλιεν Κόβεναντ  του 2017.   Ναι με αυτό το τελευταίο φιλμ ο Ρίντλει δε δίνει καμιά ελπίδα στο ανθρώπινο είδος και συνεχίζει να κοιτάζει με έναν έρωτα την φιγούρα του Φασμπέντερ χωρίς να αναλύει καθόλου τους άλλους χαρακτήρες.  Συγνώμη Ρίντλει αλλά θα παραμείνω πιστή στην πρώτη σου ταινία που την έκανες με μεράκι και πολύ αγάπη. Γιατί εκεί ήσουν ο μέγας δημιουργός.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.                Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Όπως και να έχει με αυτό το μικρό μου αφιέρωμα στο  Άλιεν και τις συνέχειες του , θεωρώ πως είπα όσα ήθελα να πω για μια ταινία που θα μείνει αξεπέραστη. Και μια ηρωίδα που καταφέρνει όσα δεν μπορούν 10 άντρες μαζί.  Ρίντλει Σκότ, Σιγκούρνι Γουίβερ rispect.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ.Π. ΚΟΦΙΝΑ

____________

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΙΝΑ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12-12-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ: Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Καλλιόπη Γιακουμή

Αλέξης Μινωτής: Ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου.

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο