18.1 C
Greece
15 Μαΐου, 2024
ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ευδοκία Σταυρίδου: «Βαθιά νερά» σημαίνει δοκιμάζω τα όριά μου. Φτάνω στο μηδέν μα δεν με υποτάσσει ακόμα κι αν με ακινητοποιεί παροδικά γιατί βγάζω φτερά και πετάω!

Συνέντευξη στην συγγραφέα 
Ευδοκία Σταυρίδου

.

Κοντά μας σήμερα η συγγραφέας του βιβλίου 

.

“ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ“

Το βιβλίο της κα. Σταυρίδου  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

 

1) “Βαθιά νερά”, τιτλοφορείται το τελευταίο σας βιβλίο κα. Σταυρίδου. Μιλήστε μας λίγο για αυτό..Που θα μας ταξιδέψει;

Ε.Σ: Θα σας ταξιδέψει στα Γιάννενα της δεκαετίας του ’30 αλλά και στις ψυχές των ηρώων που είτε θύματα, είτε θύτες θα αφηγηθούν την προσωπική τους αλήθεια αφήνοντας τον αναγνώστη να αποφασίσει κατά πού γέρνει η ζυγαριά μέσα από τα προσωπικά βιώματα του καθενός.

2) Το βιβλίο σας αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα. Γιατί επιλέξατε όμως να μας γράψετε για αυτήν την ιστορία; Τι σας τράβηξε σε αυτήν;

Ε.Σ:  Το βιβλίο έχει αφετηρία αφηγήσεις ενός ηλικιωμένου Γιαννιώτη πολλά πολλά χρόνια πίσω… Τα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας είναι αδιευκρίνιστα αφού όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα, τόσο η μεταφορά τους από στόμα σε στόμα δέχεται προσθήκες. Όμως εμένα με συγκλόνισε η ιστορία όπως την άκουσα και δεν θέλησα ποτέ να μάθω. Η απομυθοποίηση θεωρώ πως θα είχε κατευνάσει σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική φλόγα που έκαιγε μέσα μου όσον καιρό έκανα έρευνα, έγραφα το βιβλίο αλλά και μήνες μετά. Ακόμα και πρόσφατα που το διάβασα την ένιωσα να φουντώνει ξανά.

3) Όλα ξεκινάνε στα Γιάννενα στην δεκαετία του ’30. Πόσο δύσκολο ήταν να ανατρέξετε τόσο πίσω και να μαζέψετε στοιχεία και πληροφορίες που θα χρησιμοποιούσατε στο βιβλίο σας;

Ε.Σ: Ποτέ δεν είναι δύσκολο ό,τι κάνεις με αγάπη. Ίσα ίσα που ήταν τόσο συναρπαστικό το ταξίδι στον χρόνο που δεν ήθελα να τελειώσει. Έχει, τουλάχιστον για μένα, μεγάλη γοητεία να ταξιδεύεις σε άλλες εποχές και να αναβιώνεις στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, την ζωή των ανθρώπων στο τότε. Είναι σημαντικό να «παρασυρθείς» και να «σταθείς» σε μια γωνιά ακόμα και ως απλός παρατηρητής. Αναμφίβολα αυτό απαιτεί μελέτη, μελέτη, μελέτη. Η αναζήτηση της γνώσης όμως είναι μια ακόμα αγάπη οπότε ήταν χαρά και η αναζήτηση μέσω διαδικτύου, και οι επισκέψεις μου στην Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων αλλά και στο σπίτι του Θόδωρου Γκέκα, στο νησί, όπου είχα την μεγάλη τύχη να ακούσω αφηγήσεις από έναν άνθρωπο που είναι πραγματικά «εγκυκλοπαίδεια» του τόπου του.

4) Βρίσκονται σε “Βαθιά νερά” οι ήρωες σας και αν ναι…γιατί;

Ε.Σ:  Σε πολύ «Βαθιά νερά» η αλήθεια είναι γιατί δεν έχουν πάντα την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε όσα τους συμβαίνουν είτε πρόκειται για γεγονότα που δεν ορίζονται από τα ανθρώπινα, είτε για πράξεις παραφροσύνης, απελπισίας, ανεκπλήρωτου έρωτα…

5) Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος διεκδικώντας τον έρωτα; Πόσο μπορεί να μεταμορφωθεί, να καταστρέψει και να καταστραφεί;

Ε.Σ: Ο έρωτας είναι το πιο δυνατό συναίσθημα, μετά από αυτό της επιβίωσης. Σου δίνει τη δύναμη να μετακινήσεις βουνά. Μπορεί να σε κάνει να «πετάξεις» όταν βρίσκει ανταπόκριση ή να σε βυθίσει στα πιο βαθιά σκοτάδια όταν είναι μονόπλευρος. Μπορεί να σε οδηγήσει οπουδήποτε όταν δεν έχεις την δύναμη να αποδεχτείς την πραγματικότητα η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν που έχεις πλάσει μέσα στο μυαλό σου.

6) Ως αναγνώστρια και όχι ως την συγγραφέα του βιβλίου, για ποιους λόγους θα μας το προτείνατε;

Ε.Σ:  Είναι ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε μια από τις πολύ όμορφες πόλεις τις πατρίδας μας για τόσους πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Για το μοναδικό της τοπίο, για την ιστορία της, για τους μύθους και τους θρύλους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικότητάς της και άλλα πολλά. Κι ακόμα είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που όμως δεν είναι «στεγνό», δεν στερείται συναισθήματος, δράσης και ανατροπών.

7) Θέλω πέντε λέξεις, 5 επίθετα.. τα οποία χαρακτηρίζουν το βιβλίο σας

Ε.Σ:  Συγκινητικό, άγριο, τρυφερό, αντισυμβατικό, χειμαρρώδες.

8) Το πρώτο βιβλίο σας “Κάποτε στην Μυτιλήνη”, αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία που συντάραξε την μικρή τοπική κοινωνία του νησιού και επηρέασε τις ζωές των ηρώων του βιβλίου. Στο δεύτερο βιβλίο σας “Βαθιά νερά”, είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ.. Εσείς επιλέγετε το ύφος των βιβλίων σας ή οι ιστορίες σας έχουν την δική τους δυναμική και σας οδηγούν εκεί; 

Ε.Σ: Επιλέγω και με επιλέγουν… Είναι μια απίστευτα εξελικτική ανταλλαγή και μυστηριακή με έναν τρόπο. Είναι ταξιδιάρικη και μου προσφέρει τον ενθουσιασμό της «πρώτης φοράς». Το σίγουρο είναι πως δεν μου αρέσουν οι «συνταγές…» και πως δεν φοβάμαι να περάσω από το ένα είδος στο άλλο γιατί  πρέπει να με αγγίζει ό,τι γράφω, να με συγκινεί, να μου ανοίγει καινούργιους δρόμους, να με τοποθετεί ανάμεσα στους ήρωές μου, να με αναπτύσσει και να το αναπτύσσω.

9) Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίσατε από τη συγγραφή του μυθιστορήματος σας;

Ε.Σ:  Η βύθιση στα κατώτερα συναισθήματα του ανθρώπου και η ανύψωσή του στα πιο υψηλά.

10) Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στο βιβλίο σας και γιατί; 

Ε.Σ:  Η προσευχή της συγχώρεσης. Η κάθαρση. Χωρίς αυτή τη σκηνή θεωρώ πως το βιβλίο μου δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.

11) Έχετε σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου, πόσο σας βοήθησε αυτό στο να “σκηνοθετήσετε” τις ιστορίες των βιβλίων σας και μετά να μας τις διηθείται;

Ε.Σ:  Είναι μια διαδικασία που γίνεται υποσυνείδητα και έγινε συνειδητή μόνο όταν μου το εντόπισαν μέσα από τις κριτικές για το πρώτο μου βιβλίο. Μα και πάλι έτσι λειτουργώ και πιστεύω όσο γράφω πρώτα θα «βλέπω» τις εικόνες κι έπειτα θα στήνω τις σκηνές μου αποτυπώνοντάς τες μέσω της γραφής.

12) Τι σας ωθήσετε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Ε.Σ:  Ένα σημειωματάριο, ένα μοβ στυλό που το μελάνι του μύριζε βιολέτα και οι λέξεις που βγήκαν χείμαρρος πάνω στο χαρτί αποτυπώνοντας τον ανείπωτο πόνο για τον χαμό ενός συμμαθητή μόλις δεκαεφτά ετών. Είχα αποκτήσει πια το καταφύγιό μου.

13) Μιλήστε μας λίγο για σας.. Τι σας αρέσει ν κάνετε εκτός από το να γράφετε, τι βιβλία διαβάζετε, τι σας θυμώνει, τι σας κάνει να ονειρεύεστε, τι σας προσγειώνει…

Ε.Σ:  Μου αρέσει να ταξιδεύω, να περνάω χρόνο με αγαπημένους φίλους, να πηγαίνω θέατρο, σινεμά, να διαβάζω. Διαβάζω όλα τα είδη βιβλίων αρκεί να μου ταιριάζει η γραφή του συγγραφέα. Μια βόλτα στη θάλασσα με κάνει να ονειρεύομαι, ένα αγριολούλουδο, ένα τραγούδι. Με προσγειώνουν οι άνθρωποι που αποδεικνύονται κατώτεροι των προσδοκιών μου. Η μικροπρέπεια, η τσιγκουνιά συναισθημάτων, το ψέμα, η έλλειψη ενσυναίσθησης με προσγειώνουν άσχημα αλλά έχω μάθει πια να το αποδέχομαι και να προχωρώ.

14) Τι σημαίνει “Βαθιά νερά” για σας; 

Ε.Σ:  «Βαθιά νερά» σημαίνει δοκιμάζω τα όριά μου. Φτάνω στο μηδέν μα δεν με υποτάσσει ακόμα κι αν με ακινητοποιεί παροδικά γιατί βγάζω φτερά και πετάω!


14+1  Εδώ λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε μόνη σας, την ερώτηση που δεν σας έκανα.. Τι δεν σας ρώτησα, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας..;;

Ε.Σ:  Θα ήθελα να κάνω αναφορά στο τι αποτελεί αέναη έμπνευσή μου. Ο Άνθρωπος και τα πάθη του με την διττή έννοια της λέξης. Στέκομαι πάντα με δέος μπροστά στο ανεξερεύνητο της ανθρώπινης ψυχής. Πόσα διαφορετικά μονοπάτια μπορεί να πάρει η ζωή μας από μια λέξη που ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε. Από ένα συναίσθημα που εκφράστηκε ή δεν εκφράστηκε. Από έναν φόβο που δεν μας άφησε να αγγίξουμε εκείνο το λευκό σύννεφο που πέρασε δίπλα μας καταδικάζοντάς μας σε μόνιμο πένθος… Γι’ αυτό και πάντα συμβουλεύω τα παιδιά μου να ακολουθούνε τα όνειρά τους. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να χάσεις μια μάχη παρά να μην αγωνιστείς ποτέ. Κανένας πόλεμος δεν κερδήθηκε χωρίς απώλειες. Η ζωή μας θέλει αγωνιστές, δυνατούς και όμορφα τρελούς. Έτσι για να μην πούμε πως απλά περάσαμε και δεν ζήσαμε…

Καλλιόπη Γιακουμή ευχαριστώ θερμά!

Ευδοκία Σταυρίδου

Σας ευχαριστούμε πολύ κα. Σταυρίδου που μας μιλήσατε και μας χαρίσατε αυτήν την τόσο όμορφη συνέντευξη-γνωριμία, μαζί σας…

Καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!

“ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ”

Σύνοψη βιβλίου…

Δεκαετία του ’30, Γιάννενα, μαγευτικά και μυστηριώδη. Δυο νεαρά παιδιά, η Μαργαρίτα και ο Μιχάλης, θα συναντηθούν σε ένα φύσημα της Μοίρας και το τυχαίο αντάμωμά τους θα στραγγίξει την ανάσα από την ψυχή τους και το αίμα από τα κορμιά τους, παρασύροντας μαζί και όσους τους περιβάλλουν, συνθέτοντας ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ…

Μυστικά κρυμμένα κάτω από μαξιλάρια
ποτισμένα με δάκρυα.
Μυστικά που πνίγηκαν στα στήθη των
ακούσιων πρωταγωνιστών τους.
Μυστικά που και τα ίδια ντράπηκαν που έλαβαν χώρα.
Μυστικά που σύρθηκαν από τα σοκάκια του
Κάστρου ως τις όχθες της Λίμνης.
Σφραγισμένα στόματα που μάτωσαν στην
προσπάθειά τους να μην ανοίξουν ποτέ.
Κορμιά που λύγισαν κάτω από το βάρος της μοίρας.
Ηδονές που κυριάρχησαν στον νου οδηγώντας
τον στην παραφροσύνη.
Ζωές που παραδόθηκαν στον βαρκάρη πριν
την ώρα τους κι αναζητούν δικαίωση.
 
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
διεκδικώντας τον έρωτα;
Πόσο μπορεί να μεταμορφωθεί, να καταστρέψει
και να καταστραφεί;
.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ

Ευδοκία Σταυρίδου

Η Ευδοκία Σταυρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Θέατρο.

Η μεγάλη της αγάπη για το διάβασμα από τα νεαρά της χρόνια αποτέλεσε ερέθισμα ώστε να στραφεί στα μονοπάτια της γραφής. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημιουργία θεατρικών ομάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γράφει ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα τα οποία έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Το Κάποτε στη Μυτιλήνη είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ ΕΔΩ

ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ

.

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

 

Επιμέλεια άρθρου : Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Σοφίας ΔΙΑΛΟΓΟΙ”

Καλλιόπη Γιακουμή

ΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΓΙΩΡΓΟΥ: “Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, ούτε μπορώ να γνωρίζω πώς θα σκέφτομαι σε μερικά χρόνια. Ο λογοτέχνης θα πρέπει να εξελίσσεται και να μην φοβάται να πειραματιστεί.”

Καλλιόπη Γιακουμή

“Σοφίας ΔΙΑΛΟΓΟΙ”

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο