26.3 C
Greece
13 Ιουνίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Το Εκμαγείο” της Φραντζέσκας Μάνγγελ, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

“Το Εκμαγείο”
Συγγραφέας: Φραντζέσκα Μάνγγελ
Εκδόσεις Μίνωας

Όταν ανακοινώθηκε ο ερχομός του νέου βιβλίου της Φραντζέσκας Μάνγγελ,“Το Εκμαγείο”, το περίμενα με πολύ ενθουσιασμό.

Γνωρίζοντας τη συγγραφικά από τα προηγούμενα βιβλία της, ήμουν σίγουρη για ακόμα μια φορά, πως θα μου χάριζε ένα υπέροχο αναγνωστικό ταξίδι, αυτό που δεν περίμενα -και που με ξάφνιασε ευχάριστα- ήταν το πόσο γρήγορα κατάφερε να μου προκαλέσει αβίαστα εν συναίσθηση. Η εν συναίσθηση, για μένα τουλάχιστον, δεν περιορίζεται στην απλή κατανόηση των συναισθημάτων ενός άλλου, αλλά είναι και η ικανότητα να μοιράζεσαι και να βιώνεις ένα συναίσθημα με κάποιον άλλο, υπερβαίνοντας τα όρια του εαυτού σου. Αυτό μου προκάλεσαν άμεσα οι ήρωες του βιβλίου και οι προσωπικές τους ιστορίες. 

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ, όπως δηλώνει και η ίδια, ξεκίνησε με σκοπό να γράψει μια ιστορία μυστηρίου και εξαφάνισης που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ηπείρου, όμως στην πορεία αυτό άλλαξε και κάποιο προσωπικό της βίωμα που μεσολάβησε, την οδήγησε στο να γράψει ένα πιο κοινωνικό βιβλίο, που εμβαθύνει περισσότερο στην ανθρώπινη ψυχή. Οικεία συναισθήματα όπως ο πόνος της απώλειας, η ακατανίκητη και καταλυτική δύναμη του έρωτα, η ανιδιοτελής αγάπη, η απόλυτη αφοσίωση, η αστείρευτη πίστη και ελπίδα, είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. 

.

 

Η Ναταλία, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, βρίσκεται στην Αθεάτη, ένα  ορεινό χωριό,  κρυμμένο θαρρείς από τους ανθρώπους και την πολυκοσμία. Εκεί, γνωρίζει την Αλθαία, μια γυναίκα που έχει την ομορφιά νεράιδας και την αύρα ενός ξωτικού, που αμέσως μεταδίδει στη Ναταλία. Η αλθαία, γνωστή και ως δενδρομολόχα, προέρχεται από τη λέξη «άλθω» που σημαίνει «θεραπεύω». Τόσο ο Ιπποκράτης όσο και ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσαν την αλθαία για τις πολύτιμες θεραπευτικές της ιδιότητες. Μάλιστα η αλθαία χρησιμοποιούταν ως αντίδοτο σε δηλητήρια. Αυτό ακριβώς είναι και η Αλθαία στο βιβλίο. Μια γυναίκα γαλήνια, που διατηρεί ένα μαγαζάκι με θεραπευτικά φυτά και βότανα, μια γυναίκα πολύτιμη, καθώς η αύρα της αλλά και οι γνώσεις της δρουν ευεργετικά σε όποιον τη συναντά και σαν αντίδοτο, τον θεραπεύουν από τα “δηλητήρια” της ψυχής. 

Η μυστηριακή ατμόσφαιρα της Αθεάτης και η γνωριμία της με την Άλθαια, μαγνητίζουν τη Ναταλία και την ωθούν σε μια σημαντική απόφαση, θέλει να ζήσει εκεί και γι΄αυτό, επιστρέφει στην Αθεάτη, με σκοπό να αγοράσει το μαγαζάκι βοτάνων της Αλθαίας. Νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι του Γεράσιμου και της Ακριβής μέχρι να τελειώσουν τα διαδικαστικά της αγοράς, έναν λιτό χώρο στον οποίο νιώθει αμέσως οικεία, το μόνο που την ξαφνιάζει, είναι ένα πιάνο που υπάρχει στο δωμάτιο. Ένα πιάνο “βουβό”, που όμως βρίσκει τρόπο να μιλά κρυφά στη Ναταλία και να της αποκαλύπτει μυστικά και κρυμμένες αλήθειες…
 
Στην Αθεάτη όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η Αλθαία θεραπεύει αλλά κουβαλά και δικές της ανοιχτές πληγές, η Ακριβή κάνει κόλαση τη ζωή του Γεράσιμου και των δύο κοριτσιών της, ένας άγνωστος, αφήνει κέρινα πεντάγραμμα στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, τα οποία βρίσκει η Ναταλία και ένας άντρας, τιμωρώντας και καταδικάζοντας ο ίδιος τον εαυτό του, ζει απομονωμένος σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, αθέατος από όλους, εκτελώντας αγόγγυστα αυτήν την αυτοδικία, προσπαθώντας να γλιτώσει από τις τύψεις που τον ακολουθούν αδιάκοπα και τους εφιάλτες που τον στοιχειώνουν. 
 
Όλα αυτά, συνδέει ευρηματικά και αριστοτεχνικά η εξαιρετική πένα της Φραντζέσκας Μάνγγελ και σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη φαντασία της, τη λυρική αφήγηση και τον άμεσο λόγο, συνθέτουν ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που διαβάζετε ξέπνοα μέχρι και την τελευταία σελίδα.
Όπως αναφέρω πιο πάνω έχω διαβάσει κι άλλα βιβλία της Φραντζέσκας Μάνγγελ, αυτό όμως με συγκίνησε βαθύτατα και δεν μπορούσα, όντως, να το αφήσω από τα χέρια μου-και αυτό ακριβώς πρέπει να σου προκαλεί ένα καλό μυθιστόρημα κατά τη γνώμη μου. Η αμεσότητα της γραφής της, καταφέρνει με τις κατάλληλες λέξεις και τις κινηματογραφικές περιγραφές, να πει τα μέγιστα για τους βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες της, πάντα βγαλμένους θαρρείς μέσα από την αληθινή ζωή. Οι καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωές της είναι ρεαλιστικές και συχνά συγκλονιστικές, ενώ οι αντιδράσεις τους σε αυτές απολύτως κατανοητές.
.
.

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ δεν φοβάται να μιλήσει σοβαρά για σοβαρά ζητήματα της ζωής και να εστιάσει στο νόημα τους, αντιθέτως, τα αγγίζει και τα παρουσιάζει με ευαισθησία και καταφέρνει να σκορπίσει τα σκοτάδια που τα τυλίγουν. Οι ήρωες της μοιάζουν να αναζητάνε την ελπίδα σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, να οδηγούν τα όνειρα τους σε αδιέξοδα, να ζουν εγκλωβισμένοι στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, στην αδυναμία τους να διεκδικήσουν την αλλαγή και να στραφούν στο φως της λύτρωσης, ανθρώπινες συνθήκες δηλαδή που όλοι βιώσαμε ή κάποτε θα βιώσουμε. Μια τέτοια συνθήκη είναι και η απώλεια, μια συνθήκη που ο καθένας μας βιώνει και αντιδρά σε αυτήν διαφορετικά.

Απώλεια, σημαίνει πως χάσαμε κάτι, όχι απαραίτητα άνθρωπο, αλλά σίγουρα κάτι που μας κοστίζει πολύ και αυτό μας πονά και ο πόνος φέρνει θλίψη και πένθος και το πένθος με τη σειρά του, περιλαμβάνει τη συνειδητή ή ασυνείδητη παραίτηση μας από ό,τι αφορά την καθημερινότητα μας. Η μάχη αυτή στην αρχή τουλάχιστον είναι σκληρή, αδυσώπητη και μοιάζει αμφίρροπη, κάποιες φορές μάλιστα είναι και χαμένη. Η Φραντζέσκα Μάνγγελ μας φωνάζει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, πως αυτήν τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε με δύναμη, θάρρος και πίστη. Στην ουσία ο αντίπαλος μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, αν τον βοηθήσουμε οπλίζοντας τον με τα σωστά όπλα, κερδίσαμε! Στις σελίδες του βιβλίου της λοιπόν, έχει αφήσει για τον κάθε αναγνώστη πολλά όπλα και πολλούς τρόπους για να τα χρησιμοποιήσει. Ο κάθε αναγνώστης θα διαλέξει εκείνα που του ταιριάζουν περισσότερο και ακριβώς γι΄αυτό, σας προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο.  

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο.

Στην Αθεάτη τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Πέτρινες σκάλες οδηγούν στα βάθη των βουνών, ο άνεμος ψιθυρίζει μυστικά, οι άνθρωποι ζουν πίσω από μάσκες. Η Αλθαία θεραπεύει στο μαγαζί με τα βότανα, η Ακριβή καταδυναστεύει μια ολόκληρη οικογένεια και δύο κορίτσια, σαν αντίθετοι πόλοι, έλκουν μίση κι απωθημένα. Ο ερχομός της ξένης γυναίκας στο μικρό ορεινό χωριό, ανώδυνος κι αδιάφορος στην αρχή, εκκινεί μία αλυσίδα γεγονότων που θα ανατρέψουν τα πάντα στις ζωές τους.

Η μουσική και η λήθη θα ξεκινήσουν έναν σιωπηλό χορό και θα φέρουν στην επιφάνεια όλες τις κρυφές πληγές τους.
Ένα βουβό πιάνο, ένα μοιραίο λάθος, μια γυναίκα, μια οικογένεια στο χείλος του γκρεμού. Κι ένας άγνωστος άντρας, κρυμμένος σε ένα ερειπωμένο σπίτι, να φτιάχνει νυχθημερόν κέρινα αποτυπώματα, παλεύοντας να ανακτήσει το παρελθόν και να απαλλαγεί από τους εφιάλτες του.

Όλοι μαζί πλάθουν το Εκμαγείο.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

.

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο De Montfort της Αγγλίας και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της conceptual photography για διαφημιστικές εταιρείες και περιοδικά. Παράλληλα, δίδασκε σε Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών και αρθρογραφούσε στον περιοδικό Τύπο. Σήμερα εργάζεται ως κειμενογράφος και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η νύχτα του Σάουιν, κατέκτησε το βραβείο Μυθιστορήματος της Xρονιάς στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας» στα Βραβεία Public 2018. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, Καχαραμπού, η συνέχεια της Νύχτας του Σάουιν, κυκλοφόρησε το 2019 κλείνοντας την επιτυχημένη διλογία.

 

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

”Οι μάγισσες του Θερμαϊκού” της Όλγας Λιάρατση, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Πωλίνα Νικολιδάκη: “Για άλλα πράγματα θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Για τις πράξεις μας. Όχι το τι διαβάζουμε και γράφουμε.”

Καλλιόπη Γιακουμή

“Όταν σκοτώνουν έναν βασιλιά” της Ερμιόνης Βλαχίδου, από τις εκδόσεις Ελκυστής

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο