10.4 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

”Οι μάγισσες του Θερμαϊκού” της Όλγας Λιάρατση, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο … 

.

”Οι μάγισσες του Θερμαϊκού”

Συγγραφέας Όλγα Λιάρατση

Εκδόσεις Πηγή

.

Παρότι ο μεσοπόλεμος και η μαύρη σελίδα τη Γερμανικής κατοχής έχουν εμπνεύσει αρκετούς συγγραφείς και αποτελούν το κύριο θέμα ή μέρος της πλοκής σε πολλά μυθιστορηματα, το βιβλίο ”Οι μάγισσες του Θερμαϊκού”, δίνει το δικό του στίγμα για αυτήν την περίοδο, μέσα από μια δυνατή και ατμοσφαιρική, καλογραμμένη ιστορία, δια χειρός της συγγραφέως  Όλγας Λιάρατζη.

 Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί! Μέσα από τις σελίδες του ξετυλίγεται μια αλλοτινή εποχή, χαραγμένη από τον διεκδικητικό και άνισο αγώνα, για την επιβίωση και το δικαίωμα στο όνειρο, στη ζωή και στον ερωτά!

Ο θάνατος της πνευματίστριας Κοραλίας Αβράμογλου, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και συνταράσσει όλη την καλή κοινωνία, της προπολεμικής Θεσσαλονίκης. Κύριος ύποπτος ως δράστης, φέρεται ο σύζυγος της και επιχειρηματίας, Μίλτος Αβράμογλου.

Η απρόσμενη κατάθεση όμως της πρώην εργάτριας του, Μυρτώς Παράσχου, τον απαλλάσσει οριστικά.    

Είδα με τα μάτια μου το χέρι με το μονόπετρο να ρίχνει τη σκόνη στο φλιτζάνι” 

Πολλά ερωτήματα απασχολούν εξαρχής τον αναγνώστη και τον κρατούν σε εγρήγορση..

-Ποια ήταν πραγματικά η Κοραλλια Αβράμογλου; 

-Ήταν έγκλημα ή αυτοκτονία ο θάνατος της;

-Ποιος την ήθελε νεκρή και τι θα κέρδιζε από τον θάνατο της;  

-Και αν ήταν αυτοκτονία..τι την έχρησε αυτόχειρα;  

Μέσα στα  ομιχλώδη και φτωχικά σοκάκια της Θεσσαλονίκης του μεσοπολέμου, τα όνειρα και οι προσδοκίες των ανθρώπων προσπαθούσαν να ξεμυτίσουν στο φως, μέσα από τις πολίτικες τους πεποιθήσεις, τους έρωτες, τα ιδανικά και τις θυσίες, για ένα καλύτερο αύριο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η φιλόδοξη Μυρτώ Παράσχου, θέλοντας να ξεφύγει από το φτωχικό, κοινωνικό πλαίσιο που την ακολουθεί και την μιζέρια της οικογενείας της ως μοναδική της κληρονομιά, ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή. 

Τα όνειρα όνειρα και οι φιλοδοξίες αναδύονται μέσα της και καθορίζουν την ζωή της Μυρτώς. Όνειρα και φιλοδοξίες που βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να ευοδωθούν, στο πρόσωπο ενός ώριμου άντρα, του Μίλτου Αβράμογλου. 

Η πορεία του αταίριαστου ζευγαριού θυελλώδη και πολυτάραχη, μα πάντα κάτω από το άγρυπνο και διορατικό βλέμμα της Κοραλίας Αβράμογλου. Μια πορεία που τους οδηγεί σε ένα απρόσμενο κυκεώνα γεγονότων και εξελίξεων και στα δύσβατα μονοπάτια μιας άλλης διάστασης, φέρνοντας απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, στην νέα και επιτυχημένη ζωή, της νεαρής Μυρτώς.  

Ένα μωσαϊκό από διαφορετικούς χαρακτήρες, πλαισιώνει τους πρωταγωνιστές  και συνηγορεί στην εξέλιξη της υπόθεσης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο, το ενδιαφέρον και την αγωνιά του αναγνώστη. Με μοναδικό όχημα την περιγραφική δεινότητα της συγγραφέως, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, περιπλανιόμαστε από τις φτωχικές συνοικίες, στις πλούσιες επαύλεις μιας διαφορετικής Θεσσαλονίκης, ζώντας μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, μια συναρπαστική ιστορία, λίγο πριν και μετά την εισβολή των Γερμανών κατακτητών στη χωρά μας και γινόμαστε μάρτυρες της επιρροής αυτής της εισβολής στις ζωές τους.                               

Ένα ατμοσφαιρικό και όμορφο μυθιστόρημα, με πινελιές μεταφυσικού και ένα άρωμα μυστηρίου, να εμπλουτίζει τις σελίδες του. Οι ανάγλυφες και παραστατικές περιγραφές με τις οποίες ντύνει η συγγραφέας το κείμενο της,  κρατάνε στο ζενίθ, το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μέχρι να γυρίσει και την τελευταία του σελίδα. Ταυτόχρονα μέσα από την κεντρική ιστορία του βιβλίου, η συγγραφέας μας παρουσιάζει με φυσικότητα, το κλίμα της εποχής, τις πολίτικες αναταραχές, την Γερμανική κατοχή και το ασταθές και επικίνδυνο περιβάλλον, που επικρατούσε στη χώρα την περίοδο εκείνη, χωρίς να κουράζει με περιέκτες λεπτομέρειες και αναφοράς.

Το βιβλίο της Όλγας Λιάρατζη, ”Οι μάγισσες του Θερμαϊκού”, είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα, γεμάτο ανατροπές και συναισθηματικές εξάρσεις. Οι χαρακτήρες ιχνηλατούνται από την συγγραφέα, απόλυτα πειστικά. Η πλοκή του απρόβλεπτη και γεμάτη εναλλαγές, ρέει αβίαστα μέσα από μια γοητευτική και στρωτή γραφή, προσφέροντας μεγάλη αναγνωστική τέρψη στον αναγνώστη, κάνοντας τον να κλείσει το βιβλίο, χαμογελώντας ικανοποιημένος.

.

 Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Δύο μάγισσες μιλούν καθημερινά με τα κύματα του Θερμαϊκού κι αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Η μία, η Κοραλία, πνευματίστρια, γυναίκα του πλούσιου επιχειρηματία Μίλτου Αβράμογλου, ιδιόρρυθμη και διαισθητική είναι καταδικασμένη σε μια κοινωνική απομόνωση καθώς οι άλλοι γύρω της δεν την καταλαβαίνουν. Γι’ αυτούς θα παραμείνει πάντα η αλαφροΐσκιωτη, το ξωτικό που μιλά συχνά με θεούς και δαίμονες, με αγγέλους και νεράιδες.
Η άλλη, η Μυρτώ Παράσχου, είναι προικισμένη με απαράμιλλη ομορφιά, θάρρος και εργατικότητα, φιλοδοξία και πολλά όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Κάνει εύκολα θύμα της οποιοδήποτε άνδρα την πλησιάζει. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία της, ούτε κι ο πλούσιος Μίλτος, ο άνδρας της Κοραλίας.
Γύρω τους, ήρωες και επαναστάτες, αθώοι και φταίχτες, δολοφόνοι και βιαστές αγωνίζονται να επιβιώσουν σε έναν κόσμο μίσους και εκδίκησης στη Θεσσαλονίκη του ύστερου Μεσοπόλεμου και της Γερμανικής Κατοχής.

Το αύριο, απρόβλεπτο και οδυνηρό, ξεσκεπάζει τις αυταπάτες τους χαρίζοντάς τους την ωριμότητα αλλά και τη λύτρωση.

.

 Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Όλγα Λιάρατζη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Τελείωσε τη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα το τμήμα Αρχαιολογίας και Τέχνης. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε δημόσια Λύκεια της περιοχής. Τα έτη 1984-1988 παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο ULB, καθώς και σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τα προγράμματα Κομένιους (ανταλλαγής μαθητών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.). Έγραψε διηγήματα, καθώς και ποιήματα, που δημοσιεύτηκαν σε συλλογικούς τόμους και σε τεύχη των περιοδικών της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, στην οποία είναι μέλος.

Πρόσφατα πήρε το δεύτερο βραβείο διηγήματος στον διεθνή διαγωνισμό “Λογοτεχνία και Ζωοφιλία” που οργάνωσε ο Δήμος Φθιώτιδας, καθώς και βραβείο πρωτοτυπίας για το ποίημα “Ο χρόνος” από την Αμφικτιονία Ελληνισμού.

.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Ίσκιοι στο Φως” της Άρτεμις Παπανδρέου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στο Κόκκινο και στο Γαλάζιο” της Μαρίνας Αλεξάνδρου και του Γιάννη Αλεξάνδρου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Οργισμένες μέρες” της Αρετής Καμπίτση, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο