-1.7 C
Greece
26 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

”ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ” της Γερακίνα Μπουρίκα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

”ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ”
Συγγραφέας Γερακίνα Μπουρίκα
Εκδόσεις Ωκεανός
.
.
.

Η Γερακίνα Μπουρίκα ξεχώρισε και εντυπωσίασε με την γραφή της, από το πρώτο της μυθιστόρημα. Έχει ένα δικό της τρόπο να σε συνεπαίρνει η αφήγηση της. Η απίστευτη πλοκή των βιβλίων της, σε συνδυασμό με τους ξεχωριστούς συναρπαστικούς χαρακτήρες που δημιουργεί, μας εκπλήσσει και μας αγγίζει αναγνωστικά κάθε φορά και με διαφορετικό τρόπο.

Τρίτο βιβλίο στη σειρά με τον τίτλο “ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΌΝ”, ένας τίτλος που εναρμονίζεται απόλυτα με την υπόθεση του μυθιστορήματος, καθώς το δυνατό σαν φωτιά παρελθόν των πρωταγωνιστών του, τους ακολουθεί σε κάθε σελίδα του βιβλίου και γίνεται λάβα που απειλεί να κάψει τα πάντα στο πέρασμά της.
Η εισαγωγή του βιβλίου μας βάζει κατευθείαν στον κόσμο της αριστοκρατίας και μας μεταφέρει στην Αθήνα της δεκαετίας του 70 και στον γάμο της αδίστακτης Ισμήνης, με τον βιομήχανο Πέτρο Οικονόμου.
Στη σκιά αυτού του γάμου η Αρετή, η καμαριέρα της Ισμήνης, μια γυναίκα που τόλμησε να αγαπήσει, ότι διεκδικούσε με τόσο σκοτεινό πάθος εκείνη.
Η εκδίκηση δεν θα αργήσει να βρει τον στόχο της.
Χρόνια αργότερα σε κάποιο νησί ο Φίλιππος με την Βασιλική, ζουν τα ξένοιαστα χρόνια της εφηβείας.
Μαζί με τα όνειρα και τα σχέδια για το μέλλον τους, νιώθουν και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα. Ωστόσο, όλα αυτά τα όνειρα μέσα σε μια στιγμή, συντρίβονται και γίνονται κομμάτια….

Ο χρόνος παγώνει με την ξαφνική εξαφάνιση της Βασιλικής. Οι γενιές μπλέκονται, ο χρόνος πηγαινοέρχεται, από το παρελθόν “θαμμένα” μυστικά αποκαλύπτονται και παράξενες συμπτώσεις συνδέουν τα πρόσωπα. Λόγια πύρινα ανασκαλεύουν την παλιά φωτιά και σαν αρχαία τραγωδία βρίσκουν διέξοδο να βγουν στο φως και μοιραία διεκδικούν δικαίωση.

“Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σ’ ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από την λεμόνια μας ”

Με αυτά τα λόγια ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά, μια τραγική ιστορία που σημαδεύει το πεπρωμένο των πρωταγωνιστών. Μοιραία τους φέρνει αντιμέτωπους με τους ξεχασμένους δαίμονες ενός χθες, που έρχεται απρόσμενα και αμείλικτα σαν τη Νέμεσι, για να κρίνει, να ενώσει τους κρίκους του παρελθόντος και να αποδώσει τιμωρία και δικαίωση μαζί, εξαγνίζοντας όλα τα κρίματα.


Ποια θα ήταν τα απομεινάρια της ζωής τους μόλις χανόταν ο καπνός από το παρελθόν που είχε πάρει ήδη φωτιά ;”


Ένα δυναμικό μυθιστόρημα που στις σελίδες του, μας επιφυλάσσει στιγμές αγωνίας, έντασης, μα και λύτρωσης. Η Γερακίνα Μπουρίκα υφαίνει συναρπαστικούς χαρακτήρες και συνθέτει την ψυχοσύνθεση τους, δίνοντας βαρύτητα τόσο στους πρωταγωνιστές της ιστορίας της, όσο και στους δευτεραγωνιστές της, αναδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη ψυχή, μέσα από τις αναπόφευκτες αποφάσεις που θα καθορίσουν τις ζωές τους.

Μια ιστορία που κυλάει σε γρήγορους ρυθμούς, ανάμεσα σε ζωντανούς χαρακτήρες, αιφνιδιαστικές ανατροπές, πληθώρα συναισθημάτων και σκηνές που περιγράφονται με δυνατές ρεαλιστικές εικόνες.

Το ύφος της συγγραφέως γοητευτικό, γραφή λιτή, ιδιαίτερη και ανατρεπτική, που δεν επιτρέπει εύκολα τον αναγνώστη να ξεφύγει από τις σελίδες του βιβλίου, κρατώντας τον δέσμιο μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές που σε καθηλώνει με την κατάληξη του, που ως την τελευταία του λέξη φαντάζει απρόβλεπτη !

.

 Σύνοψη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Τη δεκαετία του ’70, η Ισμήνη, μια γυναίκα που ανήκει στην ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας, με όπλο τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής της, καταστρέφει όποιον απειλεί τον γάμο της. Η Αρετή, η καμαριέρα της Ισμήνης, κρυφά ερωτευμένη με το αφεντικό της, πρέπει να αντιμετωπίσει μια θανάσιμη παγίδα που έχει στηθεί για εκείνη.
Χρόνια μετά, οι δραματικές εξελίξεις στο ερωτικό τρίγωνο της Αθήνας σφραγίζουν τη ζωή του ανυποψίαστου Φίλιππου στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου όμως θα φτάσει. Αποκαλύψεις ανασκαλεύουν το πυρωμένο παρελθόν και η φωτιά αρχίζει να φουντώνει. Μήπως η άκρη από το νήμα που δένει τη ζωή των ηρώων κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας ξεμωραμένης γριάς;
«Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σ’ ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από τη λεμονιά μας».
 

«Ποιά θα ήταν τα απομεινάρια της ζωής
τους μόλις χανόταν ο καπνός από το
παρελθόν, που είχε πάρει ήδη φωτιά;»
 
.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα 
 
Γερακίνα Μπουρίκα

 Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη.

Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» τής έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής.

Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.

.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(2018)Φωτιά στο παρελθόν, Ωκεανός
(2017)Όταν η αλήθεια ντύθηκε το ψέμα, Ωκεανός
(2015)Έτσι το έγραψαν οι μοίρες, Ωκεανός

.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ” της Κατερίνας Κοφινά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Το περίμενες;” της Δήμητρας Φραγκούλη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ούτε μια μέρα παραπάνω” της Βενετίας Πιτσιλαδή-Σούαρτ, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο