10.5 C
Greece
26 Οκτωβρίου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ

“Στην πΈνα”: “BΟΣΠΟΡΟΣ” γράφει ο Στάθης Νικολαΐδης    

Στην πΈνα”  ✒️✒️

“BΟΣΠΟΡΟΣ”

Γράφει ο Στάθης Νικολαΐδης      

***

BΟΣΠΟΡΟΣ: Το όνομά του αναλύεται ως πέρασμα του βοδιού. 

(βους + πόρος). Συνδέεται με τον Ελληνικό μύθο της Ιούς, η οποία μεταμορφώθηκε σε αγελάδα και ήταν καταδικασμένη να περιφέρεται στη γη μέχρι που διέσχισε τον Βόσπορο κι εκεί συνάντησε τον Προμηθέα.

Η ακριβής αιτία του σχηματισμού του Βοσπόρου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης των γεωλόγων εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι σχηματίστηκε περίπου το 5.600 π.Χ., όταν τα ανυψωμένα νερά της Μεσογείου υπερχείλισαν στη Μαύρη θάλασσα, που την εποχή εκείνη ήταν
μια χαμηλή μάζα γλυκού νερού. 

Στη μυθολογία αναφέρεται ότι οι Συμπληγάδες πέτρες συνέθλιβαν κάθε πλοίο που προσπαθούσε να περάσει τον Βόσπορο, μέχρι που ο Ιάσωνας κατάφερε να τον περάσει. Τότε οι βράχοι σταθεροποιήθηκαν και αυτό βοήθησε το πέρασμα των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

Η στρατηγική σπουδαιότητα των στενών ήταν ο βασικότερος παράγοντας που έκανε τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μέγα να ιδρύσει το 330 μ.Χ. την Κωνσταντινούπολη και να την κάνει πρωτεύουσα της νέας αυτοκρατορίας. Αργότερα, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαΐου 1453 οχύρωσαν την πόλη για την Αυτοκρατορία τους, κατασκευάζοντας δύο οχυρά, στις δύο πλευρές του Βοσπόρου: το «Αναντολού Χισάρ» στην Ανατολική όχθη και το «Ρούμελη Χισάρ» στην Ευρωπαϊκή.

Ο Βόσπορος έχει μήκος 30 χλμ. με μεγαλύτερο πλάτος 3.700 μ. και ελάχιστο 750 μ.. Το δε βάθος του ποικίλλει από 13 μ. έως 110 μ.

Η Κωνσταντινούπολη είναι πόλη «στολίδι» στο σημείο συνάντησης δύο κόσμων, και έχει θέση στην καρδιά όλων. 

Είναι ένας τόπος με μοναδική γοητεία, μέρα και νύχτα, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση πάνω σ΄ ένα υγρό στοιχείο.
Μια περιήγηση με σκάφος στις δαντελωτές όχθες του Βοσπόρου προσφέρει ανάμεικτα συναισθήματα από το παρελθόν και το παρόν, τη λαμπερή μεγαλοπρέπεια και την απλή ομορφιά, την πολυτέλεια και τη φτώχεια. Στις ακτές αυτές, τα σύγχρονα ξενοδοχεία βρίσκονται δίπλα σε παλιά αρχοντικά, σε ξύλινες παραθαλάσσιες βίλες, και σε μαρμάρινα παλάτια που συνορεύουν με πετρόχτιστα φρούρια και κομψά
μικρά ψαροχώρια. 

Εντυπωσιακά είναι το υπέροχο παλάτι «Ντολμάμπαχτσε» (“Dolmabahçe”), τα πράσινα πάρκα και τα αυτοκρατορικά περίπτερα του παλατιού «Γιλντίζ» (“Yıldız”). Οι δε τρεις κρεμαστές γέφυρες του Βοσπόρου, οι οποίες συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα αξιοθέατα.

O Bόσπορος παραμένει στρατηγικά σημαντικός και αποτελεί έναν βασικό θαλάσσιο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια, τα Στενά του Βοσπόρου έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τη βιομηχανία πετρελαίου.

Αν περιηγηθείτε με σκάφος στον Βόσπορο, θα μπορέσετε να απολαύσετε υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Θα συναντήσετε τα μνημεία τριών αυτοκρατοριών που κυριάρχησαν τον κόσμο: την Ρωμαϊκή, την Βυζαντινή και την Οθωμανική. 

Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκομαι μακριά από την Κωνσταντινούπολη και πάντα αναζητώ τη μυρωδιά και τον αέρα του παραμυθένιου ΒΟΣΠΟΡΟΥ μου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ:  ΣΤΑΘΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

.…………………..

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια άρθρου : Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Σκοτεινά μονοπάτια”: Μικρές ιστορίες τρόμου από την Κατερίνα Κοφίνα – “Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ ”

Καλλιόπη Γιακουμή

“Στην πΈνα”: “Η ΑΠΛΩΣΤΡΑ”..ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”: “UNDER THE BRIDGE”, γράφει η Κατερίνα Κοφινά

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο