12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ” της Ιφιγένειας Τέκου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

main product photoΗ άποψη της Δέσποινας Ανθοπούλου για το βιβλίο

***

“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ”
Συγγραφέας Ιφιγένεια Τέκου
Εκδόσεις Ψυχογιός
***

Το φως βαδίζει πάντα παράλληλα με την αλήθεια γι΄ αυτό και συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση “όλα στο φως”.

Eπειδή όμως το φως αποκαλύπτει όλες τις πλευρές της πραγματικότητας, όσοι θέλουν να κρυφτούν ή να ζουν με παραισθήσεις κρύβονται στις σκιές.

 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΥΦΛΩΝΕΙ

 ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ

Mάνη, δεκαετία 1970, δυο μικρά κορίτσια γίνονται αχώριστες φίλες. Η Σεμέλη και η Ισμήνη μεγαλώνουν μαζί, μοιράζονται τις ανησυχίες τους, τα όνειρα τους και τα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα. Δυο κορίτσια με πολλά κοινά μα και τόσο διαφορετικές ταυτόχρονα! Η μια ονειρεύεται την ευτυχία και την ασφάλεια που θα της προσφέρει η δημιουργία μιας όμορφης οικογένειας, η άλλη πνεύμα ανήσυχο, στοχεύει σε μια άλλη ζωή. Θα τις ενώνει πάντα ένα ανομολόγητο μυστικό μια συμφωνία  με διαφορετικό αντίκτυπο για την κάθε μια. (όχι τόσο  ευχάριστη, ίσως επώδυνη έστω και για την μια από τις δυο)

2002, η Μαρίνα γίνεται αποδέκτης μιας αναπάντεχης κληρονομιάς που θα οδηγήσει αυτήν και την μικρή της κόρη στην Μάνη. Από την πρώτη στιγμή που θα μετακομίσουν στο νέο τους σπίτι, μόνο την πολυπόθητη γαλήνη που αναζητούσαν δεν θα βρουν. Μια φωτογραφία, ένα κλειδί και διάφορα αναπάντεχα γεγονότα, θα την αναγκάσουν την Μαρίνα, να αναζητήσει το φως της αλήθειας μέσα από στις σκιές.

 Η Ιφιγένεια Τέκου μας ταξιδεύει στο χθες με το σήμερα χωρίς αυτή η εναλλαγή να μπερδεύει ή να κουράζει σε ένα οδοιπορικό ζωής των ηρωίδων της, που περνά από την Μάνη στην Αθηνά , στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Λονδίνο και στην Κένυα και μετά να καταλήξουμε και πάλι στην Μάνη, για να γευτούμε μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, την λύτρωση που θα σβήσει δίχως ενοχές, το τελευταίο φως.

 Το οπισθόφυλλο του βιβλίου όπως και το εξώφυλλο το ίδιο αινιγματικά και τα δυο, δεν σε προδιαθέτουν για την εξέλιξη της ιστορίας .

Η συγγραφέας προσεγγίζει στο βιβλίο της το θέμα του αυτισμού, με μεγάλη ευαισθησία και με την λεπτότητα που αρμόζει σε τέτοια θέματα, με τρόπο που συγκινεί και κερδίζει τον σεβασμό του αναγνώστη. Μας παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια από την αποδοχή της αλήθειας, την αντιμετώπιση της και φυσικά τον απόηχο που έχει μια τέτοια κατάσταση στον κοινωνικό περίγυρο. Γονείς που λυγίζουν, που δεν αντέχουν να σηκώσουν αυτό το βάρος, μα στο τέλος τα καταφέρνουν και βρίσκουν την δύναμη και χαμογελούν δίνοντας ένα μάθημα ζωής σε όλους, μα ταυτόχρονα παίρνοντας και αυτοί το δικό τους μέσα από όλο αυτό που ζουν και αντιμετωπίζουν!

Η συγγραφέας δημιούργησε ήρωες καθημερινούς, οικείους, εύκολα αναγνωρίσιμους, μέσα στους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να βρει πολλά κομμάτια και του δικού σου εαυτού ή χαρακτηριστικά ανθρώπων που ήδη ξέρει από τον προσωπικό του περίγυρο. Οι περισσότεροι σου είναι συμπαθείς, ακόμα και όταν οδηγούνται σε πράξεις καταστροφικές, με συνέπειες τραγικές τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους.

Ένα βιβλίο ύμνος στην φιλία, στον έρωτα, στην ανιδιοτελή θυσία, που δεν δέχεται ανταλλάγματα. Ένα ταξίδι στον χρόνο, με πρωταγωνιστές που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρα τους, παρ΄όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, ακόμα και όταν ευτυχία τους κλείνει το μάτι από μακριά και φαντάζει άπιαστη.

Συγχαρητήρια στην Ιφιγένεια Τέκου για τον συγκινητικό τρόπο που προσέγγισε ιδιαίτερα θέματα όπως αυτό του αυτισμού και για όλα ΄σ μας μεταφέρει μέσα από τις ζωές των χάρτινων ηρώων της.

 

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Η Ιφιγένεια Τέκου για «Το τελευταίο Φως» | ღΟι Δικές Μου Στιγμέςღ  Μια αναπάντεχη κληρονομιά, μια φωτογραφία και ένα κλειδί θα οδηγήσουν τη Μαρίνα και την κόρη της σε έναν πύργο στη Μάνη. Από τη στιγμή που μετακομίζουν εκεί συμβαίνουν διάφορα τρομακτικά και ανεξήγητα περιστατικά. Ποιο διαταραγμένο μυαλό κρύβεται στις σκιές;
Στην προσπάθειά της να βρει μια άκρη, η Μαρίνα έρχεται αντιμέτωπη με αλήθειες από το παρελθόν… τότε που δυο κορίτσια, η Σεμέλη και η Ισμήνη, έκαναν μια επώδυνη συμφωνία.

Με αφετηρία την όμορφη Μάνη της δεκαετίας του ’70, οι ήρωες περνούν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο και την Κένυα. Ζωές που έχουν σφραγιστεί με ανομολόγητες επιθυμίες και καταλήγουν σε πράξεις με τραγικές συνέπειες. Μοναδικό αντίβαρο, η αγάπη, η αδιασάλευτη αλήθεια.
Θα υπάρξει συγχώρεση προτού οι ενοχές σβήσουν με ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα…

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πλέον κάνει μεταφράσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ, Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ και ΔΕΞΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙ, καθώς και το βιβλίο της για εφήβους YOLO – ΖΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. 

***

Σύνταξη και επιμέλεια: Δέσποινα Ανθοπούλου

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Όροι χρήσης και Πολιτική Απορρήτου

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ” του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

«Επανάσταση 1821 – Γένους Θηλυκού» της Γιώτας Αγγελοπούλου, από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο