8.6 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Όνειρα σε δυο τροχούς” του Τάσου Κυριαζή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

.

«ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΟΧΟΥΣ»
Συγγραφέας Τάσος Κυριαζής 
Εκδόσεις Bookstagram Store
***

Χαίρομαι πολύ που γράφω για το μυθιστόρημα του Τάσου Κυριαζή “Όνειρα σε δυο τροχούς” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bookstagram Store. Αυτό το βιβλίο είναι το πρωτόλειο έργο του, όμως από τις πρώτες κιόλας σελίδες του, ένιωσα ότι θα δούμε πολλές φορές ακόμα το όνομα του Τάσου Κυριαζή σε εξώφυλλα βιβλίων, γιατί αυτό που εισπράττει ο αναγνώστης είναι πως έχει να κάνει με έναν νέο συγγραφέα με πάθος, αγάπη για τη συγγραφή και ιδιαίτερη γραφή και προσέγγιση στα θέματα του, που έχει πολλά να δώσει.

“Όνειρα σε δυο τροχούς”,  ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στον παράφορο έρωτα-καταλύτη, εκείνον που είναι ικανός να ανατρέπει ζωές. Είναι μια δυνατή ιστορία αγάπης όπου άνθρωποι αναζητούν τη δική τους αλήθεια και τα θέλω τους, με κάθε κόστος. Μια ιστορία, που ρίχνει απλόχερα το φως της αγάπης στους ήρωες της, αλλά ταυτόχρονα, με την ίδια ευκολία, τους καταδικάζει και στα σκοτάδια της.

Η ιστορία μας αφηγείται τον διάπυρο έρωτα του Πέτρου και της Δανάης, έναν έρωτα παράφορο και με πολλές καταιγίδες. Οι δυο εραστές ανταμώνουν σε μια σε μια πλαγιά της Κόνιτσας και η χημεία μεταξύ τους λειτουργεί αμέσως. Και εκεί που λες πως όλα πάνε καλά μεταξύ τους, ξαφνικά όλα ανατρέπονται και οι δρόμοι τους χωρίζουν. Αυτός ο βαθύς έρωτας μετατρέπεται σε καρτερικό, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα και τους αναγκάζει να διαβούν τον δικό τους Γολγοθά. Αυτός ο χείμαρρος αγάπης που τους κατέκλυζε, η φλόγα του έρωτα τους που σαν λάβα τους έκαιγε τα σωθικά, μένει στάσιμη, ακινητοποιημένη από την παγωμένη ανάσα της πραγματικότητας. Άραγε θα ξαναζήσουν τα ίδια συναισθήματα ποτέ οι δυο εραστές μας ή η μοίρα της αγάπης τους θα υποταχθεί στις νόρμες της καθημερινότητας, του καθήκοντος και του φαίνεσθαι; 

Οι ίντριγκες και οι «εχθροί» του έρωτας τους δεν αφήνουν σε ησυχία τον αναγνώστη και τον ωθούν να διαβάζει ξέπνοα μέχρι τέλος. Το μυστήριο και η αγωνία τον πλημμυρίζουν και θέλει διακαώς να μάθει, αν τελικά καταφέρει να νικήσει η αγάπη.

.

.

Κι όμως, όταν ολοκλήρωσα αυτό το βιβλίο, διαπίστωσα πως δεν είναι άλλη μια ερωτική ιστορία. Είναι μια απρόβλεπτη ερωτική ιστορία και απρόβλεπτη δεν την κάνει μόνο η πλοκή και η κατάληξη, αλλά το πρίσμα μέσα από το οποίο μας την αφηγείται ο συγγραφέας. Ο Τάσος Κυριαζής μας δείχνει με καθαρότητα και συνοχή στη σκέψη,  πώς μια κάπως τυπική ερωτική ιστορία της εποχής μας, μπορεί να γίνει ένα αξιόλογο μυθιστόρημα. Αν και νέος ο συγγραφέας μας, γράφει παραστατικά και δημιουργεί με μαεστρία, την πρέπουσα ερωτική ατμόσφαιρα με την αισθαντική του πένα και τον κομψό του λόγο. 

Εντυπωσιακή και ιδιαίτερη είναι και η καταβύθιση του συγγραφέα στη γυναικεία ιδιοσυγκρασία, καθώς και ο τρόπος που αναλύει και καταγράφει γεγονότα που βιώνει η ηρωίδα του βιβλίου, με άξονα τη γυναικεία συμπεριφορά που ευθύνεται, κατευθύνει, διαμορφώνει και επηρεάζει τις αποφάσεις και τις πράξεις της. Η γυναικεία σεξουαλικότητα ήταν και είναι ακόμα ένα θέμα ταμπού και όμως ο Τάσος Κυριαζής, την τοποθετεί σε ισότιμο βάθρο με την αντρική. Τόλμησε να το θίξει, να το περιγράψει με ευαισθησία και να το προβάλλει σαν ανάγκη και όχι σαν ανηθικότητα.

Αν και ένας τόσο μεγάλος έρωτας είναι εύκολο να αποτελέσει αντικείμενο έμπνευσης για πολλούς συγγραφείς, ο Τάσος Κυριαζής τον αποτυπώνει με τον δικό του τρόπο και αυτό με γοήτευσε και με κέρδισε αμέσως. Τα δίνει όλα τόσο ανθρώπινα, γήινα και ρεαλιστικά που δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο τον αναγνώστη του. Και όλα τα δίνει τόσο διαφορετικά, καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει τις μορφές που παίρνει ο έρωτας από διαφορετικά πρίσματα κάθε φορά. Γιατί ναι, ένας από τους πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι και ό έρωτας, που απλά αλλάζει κουστούμια για να μας ξεγελάσει, μια είναι παράνομος, μια ηδονικός, μια ανεκπλήρωτος, μια λυτρωτής και κάποιες φορές τιμωρός. 

.

.

Με την αφηγηματική τεχνική του ο Τάσος Κυριαζής μετέτρεψε το βιβλίο του σε μικρό θησαυροφυλάκιο όπου μέσα τους χώρεσε ολόκληρος ο κόσμος και το μαγικό νόημά του έρωτα και όχι μόνο. Μέσω αυτού  ο συγγραφέας θίγει πολλά ακόμα κοινωνικά θέματα που είναι ενεργά και μαστίζουν την εποχή μας, όπως για παράδειγμα αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, της κατάθλιψης, της προδοσίας, της εμμονής, του φθόνου. Ωστόσο το βιβλίο δεν περιορίζεται στην ανατομία μιας σχέσης, αν και η αφηγηματική δεινότητα του Κυριαζή, στην οποία αναφέρθηκα και πιο πάνω, τα καταφέρνει και εδώ περίφημα και πετυχαίνει και αυτόν τον στόχο. Το Όνειρα σε δυο τροχούς, συνιστά τη διήγηση της εσωτερικής περιπέτειας ενός άντρα και μιας γυναίκας, που υποφέρουν και είναι αδύναμοι να αντισταθούν, σε ό,τι τους χωρίζει και τους κρατά μακριά.

Ο συγγραφέας τα εκθέτει όλα αυτά με μαεστρία, εναλλάσσοντας ανάλαφρες περιγραφές, καλαίσθητες ερωτικές σκηνές, τρυφερές στιγμές γεμάτες ευαισθησία, άλλοτε χαρούμενες, άλλοτε μελαγχολικές και άλλοτε βαθύτατα συγκινητικές, που είναι και το φόρτε του άλλωστε, με απόλυτη αρμονία με φιλοσοφικές ανησυχίες για τη ζωή, τον χρόνο και τις αλλαγές που έρχονται με το πέρασμά του, την ανθρώπινη ύπαρξη, ψυχοσύνθεση και συναισθήματα. Ωστόσο, αυτό που κερδίζει είναι η αγνή, αληθινή αγάπη, που δεν χάνεται ούτε αλλοιώνεται. 

Ο συγγραφέας με τρόπο απέριττο βυθίζεται στις ψυχές των ηρώων, επιχειρώντας -με επιτυχημένο τρόπο ομολογώ- να διαλευκάνει το μυστήριο του έρωτα. Η αφήγηση είναι σκόπιμα σταθερή, ώστε να δίνει τον χώρο στους ήρωες της ιστορίας του, να ξεδιπλώσουν τον ψυχισμό τους, και το αποτέλεσμα προσφέρει ιδιαίτερη αναγνωστική απόλαυση. Είναι φανταστικός ο τρόπος που ταυτίστηκε τόσο με την ηρωίδα του την Δανάη και μπόρεσε να την αποδώσει ολοκληρωτικά, συνθέτοντας άψογα το ψυχογράφημα της και τον χαρακτήρα της και ως γυναίκα και ως καριερίστριας. Μπήκε στο πετσί της, έγινε αυτή και  έτσι πέτυχε εύκολα την αμεσότητα. Η εν συναίσθηση και η ταύτιση του αναγνώστη προκύπτει  εντελώς αβίαστα και απολαυστικά. Αυτό έκανε και με την Ανθή, μια γυναίκα που την αναφέρω εδώ, έτσι, απλά γιατί θέλω να την κάνω αινιγματική, έναν γρίφο για σας γιατί θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία.

Η γραφή γρήγορη, χωρίς κενά, με ένταση, αγωνία, χωρίς περιττές αναφορές, περιγραφές και σχόλια. Οι λέξεις ρέουν απρόσκοπτα, η ιστορία δεν κάνει κοιλιά και δεν σε κουράζει σε κανένα σημείο, ακόμα και όταν σου περιγράφει πιο αναλυτικά, στοιχεία που εξυπηρετούν στην εξέλιξη της ιστορίας. Πέτρος, Δανάη, Άνθη, Αργύρης, Κατερίνα, Στέλλιος και άλλοι χάρτινοι ήρωες, μορφές που αναγνωρίζεις και δέχεσαι εύκολα, σκιαγραφημένες και δουλεμένες τόσο καλά, που δεν σε ξενίζουν πουθενά. Τους ακολουθείς σε κάθε βήμα τους, σε κάθε πράξη τους και κάθε τους αντίδραση, άλλες φορές σου ξυπνάνε τον θυμό, την αγανάκτηση, την αγωνία, την απορία και άλλες τη συμπάθεια, τη στοργή, τον ενθουσιασμό, τον θαυμασμό και σίγουρα το ενδιαφέρον.

.

.

Οι πλούσιοι αληθοφανείς διάλογοι, δίνουν ζωή στο κείμενο. Νιώθεις πως είναι το σενάριο κάποιας ταινίας και οι κινηματογραφικές περιγραφές, τόπων και διαδρομών -πάνω σε δυο τροχούς- σε τοποθετούν με μεγάλη ευκολία στον χωροχρόνο της υπόθεσης.

Πραγματικά το απόλαυσα αυτό το βιβλίο. Γιατί δεν είναι απλά μια ιστορία αγάπης, όπως ήδη σας έγραψα,  είναι μια ωδή στον έρωτα, μια κατακραυγή σε κακέκτυπα πρότυπα της εποχής μας και μια προτροπή πως η ελπίδα και το όνειρο, δίνουν φτερά σε ότι πραγματικά πιστέψεις και παλέψεις για αυτό. Ο Τάσος Κυριαζής, ως εραστής του μοτοσυκλετισμού, τοποθέτησε τα όνειρα των ηρώων του σε δυο τροχούς, μα ένα είναι θαρρώ το πιο δυνατό μήνυμα που θέλει να μας περάσει…

Κάντε όνειρα, δώστε τους φτερά, τοποθετήστε τα όπου θέλετε, αλλά πιστέψτε τα, γιατί μόνο έτσι θα ανοίξουν τα φτερά τους, όχι για να πετάξουν μακριά, μα για να σας τυλίξουν και να σας ζεστάνουν.

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Επέλεξε να θυμάται με τίμημα τον πόνο. Θα κρατούσε ζωντανές τις αναμνήσεις όπως εκείνες κρατούσαν την ίδια ζωντανή και ας μην το έδειχνε. Δεν ήταν έτοιμη να ξεχάσει. Ίσως να μην το κατάφερνε και ποτέ. Ο ασημένιος σταυρός στον λαιμό της μαρτυρούσε την αλήθεια και της έδινε δύναμη. Θυμόταν σαν χθες τη στιγμή που τον έβγαλε από τον δικό του λαιμό και της τον χάρισε. Ώσπου όλα χάθηκαν μέσα σε μία στιγμή με βίαιο τρόπο. Για πολύ καιρό θα έβρισκε γαλήνη μόνο όταν του έγραφε. Έστω και αν ήξερε ότι ίσως τα γράμματά της να μην έφταναν ποτέ στον παραλήπτη τους.

Όταν τη γνώρισε είχε σκεφτεί ότι κάποια μέρα θα κριθεί για την επιλογή του. 

Εκεί πάνω στις ερημιές του χειμώνα ήταν πεπεισμένος ότι η μέρα της κρίσεως είχε περάσει και βρέθηκε ένοχος. Τον τρόμαζε το κενό της απουσίας της, αλλά έμαθε να ζει χωρίς εκείνη. Μέχρι τη στιγμή που έπεφτε το σκοτάδι και έκλεινε τα μάτια. Ο ύπνος για πολύ καιρό θα αποδεικνυόταν το προσωπικό του μαρτύριο. Ώσπου μια μέρα το παρελθόν τού χτύπησε την πόρτα. Με φόντο τον επιβλητικό Σμόλικα όλα θα ανατρέπονταν.

Δυο εραστές στη σκιά μιας τεράστιας απειλής. Μυστικά, λάθη, ψέματα, υποκρισία. Ένας Γολγοθάς και η αγάπη το μόνο όπλο.

Θα άντεχε η φλόγα που άναψε μέσα τους και πύρωνε τις αισθήσεις τους;
Πώς αντιδράς όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με όλους σου τους φόβους;

.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα..

.

Τάσος Κυριαζής

Ο Τάσος Κυριαζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία δέκα χρόνια κατοικεί στη Θέρμη. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, παντρεμένος και έχει μία κόρη οκτώ χρονών.
Έχει διοργανώσει και πραγματοποιήσει ταξίδια με τη μοτοσικλέτα του σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Ελλάδος.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας hellenic moto travelers στο facebook.
Στον ελεύθερο χρόνο του, εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται συστηματικά με την ελεύθερη κατάδυση και το ψαροντούφεκο. Συνεχίζει να πραγματοποιεί κοντινές αποδράσεις με τη μηχανή του όταν το επιτρέπει ο χρόνος.
Το «Όνειρα σε δύο τροχούς» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Επικοινωνία
Facebook: Tasos Kiriazis
Instagram: tasoskiriazis76
Email: kiriata76@gmail.com

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ της Δήμητρας Ιωάννου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ του John Emmans, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Κυρά Ρηνιώ της Κινάρου: Η 74χρονη ηρωίδα που ζει μόνη της στο νησί για να μην το πάρουν οι Τούρκοι

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο