12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Ο Φάρος του Κένεμπεκ, της Σόνιας Σαουλίδου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

 Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

***
.
Ο Φάρος του Κένεμπεκ
Συγγραφέας Σόνια Σαουλίδου
Εκδόσεις Bell

.

«Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΕΜΠΕΚ» είναι το τελευταίο βιβλίο της Σόνιας Σαουλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, μιας και σε λίγες εβδομάδες μόνο, θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα. «Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΕΜΠΕΚ» είναι ένα βιβλίο από αυτά που δύσκολα ο αναγνώστης του αφήνει από τα χέρια του. Σε κάθε σελίδα ζωντανεύει η έντονη επιθυμία να θέλει να συνεχίσει παρακάτω, γιατί εκτός από τις ανατροπές που προκύπτουν και τις διάφορες ιστορίες που ξετυλίγονται παράλληλα με την κεντρική, η Σόνια Σαουλίδου έχει πραγματικά μια δυναμική στη γραφή της, που συνεπαίρνει και ενθουσιάζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Μια συναρπαστική ιστορία που οφείλει μέρος της ομορφιάς και της μυστηριακής ατμόσφαιράς της στον τόπο που διαδραματίζεται.

Η Λίντια και ο Άαρον, αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα και προβλήματα στον γάμο τους. Η οικογενειακή τους γαλήνη και ισορροπία έχει διαρραγεί, μαζί και οι προσωπικές τους σχέσεις. Η Λύντια θέλει να ζήσει μακριά από την πόλη όπου μένουν, το Πόρτλαντ, γιατί θέλει να ξεπεράσει ένα άσχημο και τραγικό γεγονός που τους συμβαίνει. Οι αναμνήσεις της θολές αλλά έντονες και επίπονες, την οδηγούν σε μια απόφαση που φαίνεται να είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας για τη σχέση της με τον Άαρον, αλλά και μόνη λύση διαφυγής που διαθέτει για να αποφύγει όλα όσα βιώνει. Αποφασίζει λοιπόν να αγοράσει ένα παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι στο νησί των Κύκνων. Δυο πράγματα κάνουν αυτό το νησί να είναι μοναδικό και να ξεχωρίζει, ο ποταμός Κένεμπεκ που το διατρέχει και ένας επιβλητικός παλιός φάρος. 

.

 

Το νησί είναι ένα μέρος με λίγα παλιά σπίτια και τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα. Δεν υπάρχουν μαγαζιά, δεν υπάρχει εκκλησία, δεν υπάρχει ταχυδρομείο, δεν υπάρχει τίποτα κι όμως αυτό το μέρος ασκεί μια ακαταμάχητη έλξη στην Λύντια. Γιατί; Μετακομίζει εκεί με τον νεαρό γιο της, τον Ίθαν, ένα παιδί που κουβαλάει το δικό του σκοτάδι και προτιμά τη σιωπή και την απομόνωση. Ο Άαρον πηγαινοέρχεται γιατί οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον κρατούν μακριά από το νησί πολλές φορές. Οι δυο τους είναι μόνοι και εκτεθειμένοι. 

Στο νησί η Λύντια γνωρίζει την Ντόροθι, μια από τις λιγοστές κατοίκους του νησιού, μια γυναίκα παράξενη και μυστηριώδη. Μια χάρτινη ηρωίδα/σπαζοκεφαλιά για τον αναγνώστη, από την πρώτη κιόλας εμφάνιση της στις σελίδες του βιβλίου. Μια αινιγματική προσωπικότητα που φαίνεται να ακροβατεί μεταξύ δυο παράλληλων κόσμων, αυτόν της πραγματικότητας και αυτόν της φαντασίας.

Η εξέλιξη της υπόθεσης απορροφά αβίαστα τον αναγνώστη και οι συνεχόμενες αναπάντεχες ανατροπές, εντείνουν το ενδιαφέρον ως το τέλος. Τα όρια αλλάζουν διαρκώς. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι ουτοπία και τι ρεαλισμός; Τι δεδομένο και τι άδηλο στη ζωή; 

Η πλοκή του είναι ευφάνταστη, πρωτότυπη και συναρπαστική. Μία ιστορία που έχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο και κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη, καθώς του προσφέρει άπλετη τροφή για σκέψη και εγείρει ερωτήματα δύσκολα και ανεπίλυτα για κάποιους. Το πεπρωμένο του καθενός είναι όντως προδιαγραμμένο και φυγείν αδύνατον ή μπορεί κάποιος να παρέμβει και να το αλλάξει; Στο ταξίδι της ζωής μας συναντάμε ανθρώπους που έρχονται κοντά μας προκειμένου να βιώσουμε δίπλα τους στο έπακρο την αγάπη, την ισορροπία και την πλήρη πνευματική και ψυχική ένωση. Άνθρωποι που όταν τους συναντάμε, λειτουργούν ως πυξίδα στην εξέλιξη της ψυχής μας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και νιώθουμε κοντά τους ότι οι ψυχές μας μιλούν την ίδια γλώσσα. Άραγε αυτές, τις “αδελφές ψυχές” μας, τις συναντάμε μόνο μια φορά ή τις έχουμε γνωρίσει ξανά, με διαφορετικό τρόπο, με άλλες μορφές και ιδιότητες ίσως, σε προηγούμενες ζωές μας; Υπάρχουν όμως προηγούμενες ζωές και αν όχι τι είναι το déjà vu, η αίσθηση που έχει κάποιος ότι μία κατάσταση που βιώνει στο παρόν έχει επαναληφθεί ακριβώς στο παρελθόν; Τι έχουν να μας διδάξουν όλα αυτά; Τι επίδραση έχουν; Ο ανθρώπινος ψυχισμός, εν τέλει, αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκος και οι διαθέσεις των περισσότερων ανθρώπων ανεξιχνίαστες και σκοτεινές. Ή μήπως όχι; Αυτή η ευρηματική ιστορία της Σόνιας Σαουλίδου είναι το πρίσμα που θα βοηθήσει τον αναγνώστη να δει τα πράγματα και αλλιώς και ίσως απαντήσει σε άλυτους γρίφους, που σίγουρα ταλαιπώρησαν τους περισσότερους από μας.

Η Σόνια Σαουλίδου συνεχίζει να εντυπωσιάζει με κάθε νέο της βιβλίο. Εδώ ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι για πολλούς λόγους δεν διαβάζει μια ακόμα ιστορία μυθοπλασίας, αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Έχει στα χέρια του ένα μυθιστόρημα που όσο το διαβάζει και το κατανοεί, θα νιώσει πολλές φορές συγκινημένος, κατακλυσμένος από πλούσια συναισθήματα και προβληματισμένος σχετικά με τη ζωή, την αγάπη, τη φιλία, τη μητρική αγάπη, την απώλεια, τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι πράξεις μας στους άλλους, το κατά πόσο κάτι που κάνουμε εδώ και τώρα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ή και πολλών ανθρώπων αλλού.

.

 .

«Ο ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΕΜΠΕΚ» είναι ένα δυνατό, ατμοσφαιρικό ψυχολογικά θρίλερ, απ΄ αυτά όμως που αφήνουν στην άκρη το αίμα και τη φρίκη, για να αναζητήσουν ένα άλλο είδος φόβου. Με πλοκή και ήρωες που -σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό- ισορροπούν ανάμεσα στη λογική και στην παράνοια, προκαλούν τον νου μας και μας θυμίζουν πως ακόμη και εκείνος, πολλές φορές μας εξαπατά. Ή μήπως όχι; Μήπως ο αληθινός τρόμος κρύβεται στο άγνωστο, σε εκείνον τον ανεξερεύνητο κόσμο που συνέχεια μας γοητεύει και μας προκαλεί να τον εξερευνήσουμε μα και συνεχώς βρίσκει τρόπους να ξυπνά μέσα μας τον φόβο;

Η αφήγηση ρέει απρόσκοπτα, η γραφή είναι γεμάτη ζωντάνια και γλαφυρότητα. Η ένταση και η αγωνία εντείνονται χάρη στην περιγραφική δεινότητα της συγγραφέως και η αδρεναλίνη εκτοξεύεται ακόμα περισσότερο στις σκηνές εκείνες όπου οι περιγραφές, αφορούν εικόνες και καταστάσεις τρομακτικές. Η Σαουλίδου έχει πετύχει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο θρίλερ, τη φαντασία, το μεταφυσικό και την πραγματικότητα, στοιχεία που πότε διαδέχονται το ένα το άλλο και πότε μπλέκονται μεταξύ τους αρμονικά, καθιστώντας τα όρια ανάμεσά τους εσκεμμένα θολά και δυσδιάκριτα. Είναι δύσκολο –μέχρι και αδύνατο– να αφήσεις από τα χέρια σου αυτό το βιβλίο από την στιγμή που το ΄χεις ξεκινήσει.

 Σε αυτό το βιβλίο η φαντασία της Σόνιας Σαουλίδου ομολογουμένως δεν γνωρίζει όρια. Ταυτόχρονα, ιντριγκάρει τον αναγνώστη, παρακινώντας τον να διαβάσει λίγο ακόμα για να χορτάσει την περιέργειά του. Το φινάλε της ιστορίας είναι απλά απολαυστικό, απρόβλεπτο και αναπάντεχο…

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

.

  Υπάρχει ένα νησί όπου οι νεκροί κινούνται ανάμεσα στους ζωντανούς.

Ποιες είναι οι επιλογές που έκανες και διαμόρφωσαν τη ζωή που ζεις σήμερα; Κι αν τότε, εκείνη τη στιγμή, είχες αποφασίσει διαφορετικά…

Το νέο μυθιστόρημα της Σόνιας Σαουλίδου είναι ένα καθηλωτικό μεταφυσικό θρίλερ που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την αλήθεια και τις διαφορετικές εκδοχές της, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, τη ζωή και το θάνατο… 

Ο Φάρος του Κένεμπεκ δεν είναι ένα συνηθισμένο θρίλερ. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, την απώλεια, την προδοσία, το πεπρωμένο, το σωστό και το λάθος. Κάθε ανατροπή του, σε οδηγεί πιο βαθιά σ’ έναν σκοτεινό λαβύρινθο, χωρίς κανένα δρόμο διαφυγής. Και το τέλος; Το τέλος του δεν πρέπει να το πεις πουθενά.

                                                                                  
                                                                              ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

                        Εδώ βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο   

Μία εβδομάδα στο νησί και δεν έχω παρατηρήσει την παραμικρή κίνηση πέρα απ’ αυτές των ζώων και των πτηνών που κουρνιάζουν στη μυστικιστική αγκαλιά της Φύσης. Ακούω τα πουλιά, αφουγκράζομαι τους υπόκωφους ήχους του δάσους, παρατηρώ την ορμή του ποταμού και τις εναλλαγές του καιρού, όμως από ανθρώπινη ζωή το νησί του Κένεμπεκ μοιάζει λειψό.

Εδώ δεν υπάρχει τίποτα να κάνει κάποιος. Δεν υπάρχουν μαγαζιά, δεν υπάρχει εκκλησία, δεν υπάρχει ταχυδρομείο, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν μόνο τα λιγοστά σπίτια που στέκουν σαν κουφάρια. Ένας παλιός φάρος σαν γέρος ερημίτης. Κι ένα νεκροταφείο, που σε βαθιές τρύπες μέσα στο νοτισμένο χώμα του είναι θαμμένοι όλοι οι πρώτοι κάτοικοι. Παλιοί κάτοικοι που άφησαν τα κόκαλά τους σ’ αυτό το νησί, μα –κάπου διάβασα– οι ψυχές τους δραπέτευσαν από τους τάφους και σκόρπισαν παντού σαν ομίχλη. Ένα σωρό υπερβολές για αλλόκοτες λευκές σκιές από ψυχές του άλλου κόσμου που πότε χορεύουν μες στο πυκνό δάσος και πότε αιωρούνται πάνω απ’ τον ποταμό δημιουργώντας παράξενους αντικατοπτρισμούς στο νερό. 

Σ’ αυτή την απομονωμένη γη αγοράσαμε το καινούργιο μας σπίτι. Εγώ για να απομακρυνθώ από τις τραγικές μνήμες της απαγωγής του μωρού μας κι ο άντρας μου… από την πρώην ερωμένη του. Την Έμμα. Τη γλυκιά μου Έμμα…

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα..

.

Σόνια Σαουλίδου

Η Σόνια Σαουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Επικοινωνίες καθώς και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Slippery Rock University στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά ως δημοσιογράφος. Επίσης ανέλαβε την παρουσίαση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το 2013 μετακόμισε στο Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, όπου η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε στη μικρή αυτή παραθαλάσσια πόλη ήταν να εργαστεί ως μεσίτρια.

Εκεί ξεκίνησε στα μέσα του 2017 να γράφει το πρώτο της αστυνομικό θρίλερ, Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών, το οποίο ολοκλήρωσε την ίδια χρονιά, με την επιστροφή της στην Ελλάδα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ είναι το δεύτερό της αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ.
Πλέον ζει στη γενέτειρά της με το γιο της.
Facebook: Sonia Saoulidou -Author
Instagram: @soniasaoulidou

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

.

Η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους. Ζει στην Κοζάνη με την οικογένειά της. Λατρεύει τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη της αυτή την οδήγησε στο να δημιουργήσει τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες».
Παρ’ όλο που η επαφή της με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και την πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκε στη συγγραφή του πρώτου της “ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Επίσης συμμετέχει με διηγήματα της στα παρακάτω συλλογικά έργα Νιώθω, εκδόσεις Ελκυστής, 13 Συλλογή Διηγημάτων Τρόμου & Σκοτεινής Φαντασίας, εκδόσεις Lefalok, Διεθνής επετειακή ανθολογία. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Καμπύλη, Του έρωτα το κόκκινο, Εκατό χρόνια Σμύρνη, εκδόσεις Διάνοια και “Femina”, εκδόσεις Διάνοια.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΤΑ 10+1 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Καλλιόπη Γιακουμή

” Μη με λησμόνει”του Κώστα Κρομμύδα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ” της Ιφιγένειας Τέκου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Αφήστε Ένα Σχόλιο