10.5 C
Greece
26 Οκτωβρίου, 2024
ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;; ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

«Ξενάγηση των Κλεμμένων Αντικειμένων» στο Βρετανικό Μουσείο

«Ξενάγηση των Κλεμμένων Αντικειμένων» στο Βρετανικό Μουσείο: Σε πρώτο πλάνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα  

Δεν είμαστε οι μόνοι που ζητάμε να μας επιστραφούν αρχαιολογικοί θησαυροι από το Βρετανικό Μουσείο.

Η θεατρική ομάδα διαμαρτυρίας «BP Or Not BP» διοργάνωσε μια ανεπίσημη ξενάγηση στα συλλημένα από διάφορες χώρες αντικείμενα που κοσμούν το Βρετάνικο μουσείο Βασική στάση της ξενάγησης, η αίθουσα των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Στην «Ξενάγηση των Κλεμμένων Αντικειμένων» μίλησαν μέλη της ομάδας που έλκουν καταγωγή από την Κύπρο, τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, το Ιράκ, τη Χαβάη και τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας. Η πρώτη στάση των περίπου 150 που «ξεναγήθηκαν» ήταν η «Αίθουσα του Διαφωτισμού». Μίλησε ο Αβορίγινας Ρόντνεϊ Κέλι, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκστρατεύει για τον επαναπατρισμό της ασπίδας Gwegal. Ο Κέλι, απόγονος έκτης γενιάς του πολεμιστή Κούμαν, εξήγησε ότι την ασπίδα του προγόνου του άρπαξε ο Κάπτεν Κουκ, κατά την πρώτη συνάντηση Βρετανών και Αβορίγινων, το 1770 στον Κόλπο Μπότανι. 

Επόμενη στάση ήταν η έκθεση «Ασουρμπανιπάλ: Βασιλιάς της Ασυρίας, Βασιλιάς του Κόσμου». Η ιρακινής καταγωγής Σάιχλα έβαλε σε λόγια τον θυμό της για το ότι τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ χρησιμεύουν για την προώθηση της δημόσιας εικόνας της βρετανικής εταιρίας πετρελαίου BP, η οποία στήριξε την εισβολή του 2003 στη χώρα της Μέσης Ανατολής. «Το ότι η BP είναι τώρα χορηγός μιας έκθεσης συλλημμένης τέχνης από το σημερινό Ιράκ παραπέμπει σε ηθική χρεοκοπία», είπε. 

Η Αριάνα Ντέιβιςμε καταγωγή από τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας απηύθηνε έκκληση στο Βρετανικό Μουσείο να επιστραφούν τα 2.300 πολιτιστικά αγαθά των Μαορί που κατακρατά, και τα οποία αποκτήθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας. 

Η ξενάγηση – μετά από διάφορες στάσεις – ολοκληρώθηκε στην αίθουσα των Ελγινείων όπου ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντάνι Τσίβερς μίλησε για τη αφαίρεση των «Μαρμάρων» από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και ζήτησε την επιστροφή τουςΟι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια ζητούν το επαναπατρισμό τους και προς τούτο έχει ετοιμαστεί ειδικό μουσείο να τα υποδεχθεί.  

  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ
ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΠΗΓΗ CNN Greese

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15-09-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16-01-2019

Καλλιόπη Γιακουμή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: «Έδωσα και πήρα πολλά. Ήρθε η ώρα να φύγω»

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο