“Οι δρόμοι της βροχής”
Συγγραφέας Ελευθερία Χατζοπούλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
“Οι δρόμοι της βροχής”, της Ελευθερίας Χατζοπούλου, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με κύριο άξονα τα γεγονότα του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από την Αδριανούπολη. Δυο φορές υποχρεώθηκαν σε βίαιο διωγμό από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν, η πρώτη το 1913-14 και η δεύτερη και οριστική το 1922. Η πολύ καλά πληροφορημένη ιστορικά, όπως μαρτυρά η έρευνα της, συγγραφέας του βιβλίου, “δένει” περίτεχνα και τόσο όμορφα, τα ιστορικά στοιχειά τα οποία συνέλεξε, με προσωπικές μαρτυρίες Θρακιωτών προσφύγων και τα κάνει να φθάνουν σε μας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, ως σιωπηλή μα τόσο διαπεραστική κραυγή παράπονου και πόνου για μια αλήθεια, που δεν ακούστηκε όσο έπρεπε. Τα κάνει εκείνες τις εναγώνιες φωνές του πληγωμένου Ελληνισμού των χαμένων πατρίδων, για τις απώλειες που βίωσαν και που εμείς δεν ακούσαμε. Έρχεται με την πένα βουτηγμένη στον σεβασμό, την εκτίμηση, την αναγνώριση, την πλήρη συναίσθηση των όσων έγιναν και μας είναι γνωστά, να αποτιμήσει τον δικό της φόρο τιμή σε εκείνους τους μαρτυρικούς Έλληνες και να αποδείξει περίτρανα πως την ιστορία την γράφουν οι λαοί με το αίμα τους.
Το βιβλίο “Οι δρόμοι της βροχής”, δεν είναι ένα μελοδραματικό μυθιστόρημα.
Δεν γράφτηκε για να μας πονέσει, δεν ήρθε για να ξύσει πληγές, δεν θέλει να εκβιάσει λάθος συναισθήματα.. Οι ήρωες του είναι υποδείγματα!!
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μέσα στις σελίδες τους θα “ακούσουμε” να μας αφηγούνται με τρεμάμενες φωνές τις ιστορίες, τους άνθρωποι που χάραξε πάνω τους ρυτίδες η προσφυγιά. Όπως λέει και η συγγραφέας του βιβλίου,
“θα συναντήσουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που τα τραγικά ιστορικά γεγονότα τους ανάγκασαν να πάρουν τους δρόμους της προσφυγιάς. Διαβάζοντας το θα θυμηθούμε κάποιες από τις ιστορίες που μας έλεγαν και θα ανακαλύψουμε αλήθειες καλά κρυμμένες που ποτέ δεν μας είπαν γιατί ήθελαν να τις ξεχάσουν…”
Γιατί δεν ήθελαν να στερήσουν από κανέναν την ελπίδα που χάνεται στους δρόμους της βροχής, μιας βροχής δακρύων στα μάτια από τα βάσανα και τις κακουχίες της προσφυγιάς, μια ελπίδα σκεπασμένη με λάσπες και απόνερα, εκείνα της πίκρας του ξεριζωμού, της αγωνίας και του φόβου προς το άγνωστο. Γιατί ήθελαν να μας διδάξουν πως αυτοί τα κατάφεραν να φθάσουν εδώ και να καταθέσουν την αλήθεια. Τόλμησαν να τα βάλουν με την μοίρα, να κερδίσουν την ζωή.. μια ζωή που δεν τους χαρίστηκε μα που τελικά, παραδόθηκε στην δύναμη της αντοχής, στην δύναμη της ψυχής τους.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία –ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο–, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα