Εκατό χρόνια από την εμφάνιση, για πρώτη φορά, του Ηρακλή Πουαρό στα μυθιστορήματα της «Βασίλισσας του εγκλήματος» Άγκαθα Κρίστι και η πρώτη βρετανική έκδοση αυτού του βιβλίου, στο οποίο συστήνεται ο διάσημος ντεντέκτιβ βγαίνει σε δημοπρασία από τους Christie΄s.
Ο τίτλος του είναι «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» με χρονολογία έκδοσης το 1921 από τον οίκο «The Bodley Head». Έκτοτε η σταδιοδρομία του, όπως και των άλλων βιβλίων της Άγκαθα Κρίστι θα ήταν εντυπωσιακή, αφού όπως υπολογίζεται έχουν πουλήσει ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες. Τότε όμως ούτε η ίδια μπορούσε να προβλέψει την απήχηση που θα είχαν οι ιστορίες της, πόσο μάλλον που αυτή η πρώτη είχε απορριφθεί από προηγούμενους εκδότες.
«Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» είχε γραφτεί από το 1916, ύστερα από ένα στοίχημα που είχε βάλει η νεαρή -26 χρονών τότε- Άγκαθα με την αδερφή της Μάργκαρετ (Μάτζι). Και πραγματεύεται βέβαια, έναν μυστηριώδη θάνατο σε μία ήσυχη έπαυλη στο Στάιλς Κορτ, όπου ο Άρθουρ Χέιστινγκς, που έχει γυρίσει τραυματίας από τον πόλεμο πηγαίνει για να αναρρώσει, ύστερα από την πρόσκληση του φίλου του Τζον Κάβεντις.
Το μέρος είναι όντως ιδανικό για να περάσει την αναρρωτική του άδεια, μόνο που αυτό το απατηλά, ειδυλλιακό περιβάλλον κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά. Έτσι, όταν η μητριά του οικοδεσπότη βρίσκεται νεκρή, όλες οι υποψίες στρέφονται στα μέλη της οικογένειας… Και τότε όμως είναι, που εμφανίζεται ένας παλιός φίλος του Χέιστινγκς, ο Ηρακλής Πουαρό. Ένας δαιμόνιος, μικρόσωμος συνταξιούχος αστυνομικός, Βέλγος στην καταγωγή, που αγαπά την ορθολογική εξήγηση των μυστηρίων σχεδόν όσο και το άκρως επιμελημένο μουστάκι του…
Και η ίδια η Άγκαθα όμως είχε εργαστεί ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι ο χαρακτήρας του Πουαρό βασίστηκε τόσο σε τραυματίες Βέλγους στρατιώτες που είχε θεραπεύσει όσο και σε Βέλγους πρόσφυγες που ζούσαν στην πόλη της, το Τορκέ. Πολύτιμη γνώση σχετικά με την κατανόηση των δηλητηρίων εξάλλου, της έδωσε και η ιατρική της εκπαίδευση ως βοηθός φαρμακοποιού στην Αεροπορία. Κάτι που είναι εμφανές σε πολλά μυθιστορήματά της, όπου τα δηλητήρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή, όπως συμβαίνει και σε αυτό το πρώτο της.
Το αρχικό χειρόγραφό της όμως, όταν υποβλήθηκε στον εκδοτικό οίκο «Hodder & Stoughton and Methuen» το απέρριψαν! Χρειάστηκε μία αλλαγή στο τέλος, και συγκεκριμένα στον τρόπο που αποκαλύπτεται ο δολοφόνος για να εκδοθεί τελικά από άλλους εκδότες και μάλιστα πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1920, πριν κυκλοφορήσει στη Βρετανία στις 21 Ιανουαρίου 1921.
Είναι αυτή ακριβώς η έκδοση που δημοπρατείται στις 9 Δεκεμβρίου προς 1.100-1.600 ευρώ. Με υφασμάτινο κάλυμμα ελαφρά φθαρμένο και με τα αρχικά του άγνωστου κατόχου του: J.A.K.
Γεννημένη στο Ντέβον, αλλά μεγαλωμένη στο Άσφιλντ, η Άγκαθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ (1890 – 1976), που κράτησε το επώνυμο του πρώτου συζύγου της έγραψε συνολικά ογδόντα αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και πολλά ρομαντικά με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ, όπως και διηγήματα.
Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο διάσημος αρχαιολόγος σερ Μαξ Μαλόουαν, τον οποίο είχε ακολουθήσει σε πολλές ανασκαφές στη Μεσοποταμία και το Ιράν, τόπους που της έδωσαν έμπνευση για ορισμένα από τα διασημότερα έργα της.
Πηγή: mononews.gr, Μαρία Θέρμου
Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο
Επιμέλεια κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή