10.4 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Φως μέσα στη Θύελλα” του Κώστας Κρομμύδας, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

“Φως μέσα στη Θύελλα”
Συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας
Εκδόσεις Διόπτρα

Σε αυτό το βιβλίο του ο Κώστας Κρομμύδας, κατάφερε για μένα κάτι πραγματικά μοναδικό. Πέρασε στο χαρτί το υποκριτικό του ταλέντο με τρόπο τόσο ρεαλιστικό, άμεσο και τόσο κοντά στον “ρόλο”, που το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.
Μας αφηγείται την ιστορία του μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας του, της Φωτεινής, για την ακρίβεια είναι..η Φωτεινή. Έχει καταφέρει να διεισδύσει τόσο καλά στην γυναικεία ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, που περιγράφει σαν γυναίκα, μιλάει, αντιδράει, σκέφτεται και νιώθει.. σαν γυναίκα. Και θεωρώ πως αυτό είναι το εύκολο κομμάτι.. γιατί τον βλέπουμε να βγάζει τον συναισθηματισμό μιας γυναίκας, τον δυναμισμό, την οξύτητα, την διαίσθηση και την ευαισθησία μιας γυναίκας τόσο εύστοχα, που σε κάνει να παραδέχεσαι το συγγραφικό του ταλέντο ξανά..και ξανά..

Η ιστορία του διαδραματίζεται στην ‘Αθωρα..ένα νησί που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα και που μετά με την έξοχη πένα του, το ζωγράφισε με τόσο έντονα χρώματα μέσα στην φαντασία του αναγνώστη, με το γαλάζιο του ουρανού, το πολύμορφο μπλε της ελληνικής θάλασσας, το γκρίζο από τα βράχια της άγριας ομορφιάς των νησιών μας, το φωτεινό άσπρο των ξωκλησιών και των σπιτιών τους. Ένα νησί που το ψάχνεις στον χάρτη και θες να ναι αληθινό, κάπου εκεί κοντά στην Ικαρία. Κάπου να υπάρχει.. Και κάποτε να σου δοθεί η ευκαιρία να νιώσεις τον αέρα από την παναγιά Πυρόεσσα να σου χαϊδεύει το πρόσωπο, να ψάξεις με το βλέμμα σου το σπίτι της Σοφί στα απέναντι βράχια..να περάσεις την γέφυρα που ενώνει τα δυο μέρη του νησιού, ατενίζοντας τον ορίζοντα και να νιώσεις την δροσιά των καταγάλανων νερών του να σε δροσίζει…Και μπορεί να μοιάζει αρκετά σε κάποια από τα νησιά μας,αλλά είναι η γοητεία του μυστηριακού και του φανταστικού που του δίνει η περιγραφή του Κρομμύδα, που το κάνει τόσο θελκτικό και απλά σε παρηγορεί να το αποδέχεσαι σαν υπαρκτό και κάπου να σε περιμένει..

Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί στην κυριολεξία.. με πολλά αστυνομικά στοιχεία, με μυστήριο, ίντριγκες, αγωνία, γεμάτο ανατροπές, πυροδοτεί την φαντασία του αναγνώστη, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και την περιέργεια του στα ύψη.. Υποπτεύεσαι σχεδόν όλους τους ήρωες του βιβλίου, λες ¨δεν μπορεί να είναι κάποιος κεντρικός ήρωας ο δολοφόνος..θα θελήσει να με ξαφνιάσει..” και απομακρύνεσαι από αυτούς, στρέφοντας το βλέμμα στους δευτεραγωνιστές..για να συμβεί ξανά κάτι που θα στα ακυρώσει όλα και θα ξαναφτιάξεις σενάρια…από την αρχή. Μια ιστορία που σε κρατάει γερά μέσα στις σελίδες του βιβλίου ως το τέλος.

Η γραφή γρήγορη, χωρίς κενά, με ένταση, αγωνία, χωρίς περιττές αναφορές, περιγραφές και σχόλια, δεν κάνει κοιλιά και δεν σε κουράζει σε κανένα σημείο ακόμα και όταν σου περιγράφει πιο αναλυτικά κάποια στοιχεία που εξυπηρετούν στην εξέλιξη της ιστορίας. Με πλούσιους διάλογους που το κάνουν ζωντανό, σαν σενάριο ταινίας που ξετυλίγεται μπροστά σου, που δεν σας κρύβω πως εύχομαι κάποτε να το δω να συμβαίνει. Κινηματογραφικές περιγραφές, δεμένες με χαρακτήρες ολοκληρωμένους και οικείους σε σένα.  Μορφές που αναγνωρίζεις και δέχεσαι εύκολα, σκιαγραφημένες και δουλεμένες τόσο καλά που δεν σε ξενίζουν πουθενά. Τους ακολουθείς σε κάθε βήμα τους, σε κάθε πράξη τους και κάθε τους αντίδραση, άλλες φορές σου ξυπνάει τον θυμό, την αγανάκτηση, την αγωνία, την απορία και άλλες την συμπάθεια, την στοργή, τον ενθουσιασμό, τον θαυμασμό και σίγουρα το ενδιαφέρον.

Και τώρα θα ήθελα να εστιάσω και σε κάτι ακόμα που μου έκανε εντύπωση. Στα μηνύματα που σου περνά ο Κρομμύδας μέσα από αυτό το βιβλίο. Ο ρατσισμός, το μεταναστευτικό, η θρησκεία, ακόμα και θέματα υπαρξιακά. Τολμά και τα αγγίζει με τρόπο δεικτικό που μόνο σε σκέψεις σε βάζει..Το μέγα μήνυμα για μένα πως η δύναμη της φύσης είναι τεράστια. Σου δίνει απλόχερα..χαρίζει ομορφιά, χαρίζει ζωή, αλλά και εκδικείται..όταν την πληγώνεις, με τέτοιο τρόπο που μόνο να υποκλίνεσαι με δέος, μπροστά στην δύναμη της μπορείς. Μέσα από μια τρομακτική καταιγίδα, που τόσο παραστατικά ο συγγραφέας μας περιγράφει, σαν να την παρακολουθεις από την αρχή του φαινομένου ως και την εκτόνωση του από το παράθυρο σου…πολλά ερωτήματα σου γεννιούνται και σε όλα δίνεις τις απαντήσεις σου σελίδα, σελίδα ως το τέλος του βιβλίου.

Το βιβλίο αυτό πραγματικά το απόλαυσα και μου απέδειξε, πως ο Κώστας Κρομμύδας δεν κατάφερε να γράψει βιβλία που απλά του “βγήκαν ” και κέρδισαν τους αναγνώστες.. αλλά το κέρδισε με το σπαθί του, για την ακρίβεια με την εξαιρετική πένα του και το μεγάλο του ταλέντο, που σε αυτό το βιβλίο δείχνει πως και τολμά να πειραματιστεί, πως αντέχει στην πρόκληση του κάθε φορά και ψηλότερα τον πήχη και τελικά τα καταφέρνει με πανηγυρικό τρόπο, μέσα σε αυτό το βιβλίο, στο “Φως μέσα στη θύελλα..”
.

Λίγα λόγια για το βιβλίο.. 

Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, η παλαιοντολόγος Φωτεινή Μέλιου κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στο νησί όπου μεγάλωσε, την Άθωρα. Η γνωριμία της, όμως, με τον Γκάμπριελ αλλάζει τα δεδομένα της ζωής της και η επιβλητική παρουσία του την παρασύρει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μια απότομη και χωρίς προηγούμενο καταιγίδα ξεσπά στο νησί, εγκλωβίζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αποκόπτει κάθε επικοινωνία και η Φωτεινή καλείται να βοηθήσει τις Αρχές όταν ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Η αποκάλυψη ότι παρόμοιες δολοφονίες έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου περιπλέκει την κατάσταση. Στην Άθωρα δεν παγιδεύονται μόνο οι κάτοικοι, αλλά και ο δολοφόνος. Ποιος ο ρόλος της Σοφί, της μυστηριώδους γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, απομονωμένη και αμίλητη;

Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο Φως μέσα στη θύελλα.
.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

.

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1971. Για δύο χρόνια σπούδασε στο ΤΕΙ Nοσηλευτικής Αθήνας, το οποίο εγκατέλειψε μετά την είσοδό του στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1992. Από τη Σχολή αποφοίτησε το 1995. Για πέντε συνεχόμενα έτη παρακολούθησε τα σεμινάρια του Ανδρέα Μανωλικάκη πάνω στη μέθοδο διδασκαλίας του Actors Studio. Επίσης, υπήρξε μέλος των “Χοριών” της Ζουζού Νικολούδη για δύο χρόνια.

Ασχολήθηκε με τον χορό και έλαβε μέρος σε πλήθος χορευτικών παραστάσεων με διάφορες χορευτικές ομάδες. Παρακολούθησε ακόμα πολλά σεμινάρια υποκριτικής, κίνησης και χορού με Έλληνες και ξένους δασκάλους.

Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Το 2018 συμμετείχε στον τρίτο κύκλο της δημοφιλούς αγγλικής σειράς The Durrells.

Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε, (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μη με Λησμόνει, τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς, στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι. Όλα του τα μυθιστορήματα βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

.

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ” της Άννας Γαλανού, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η τελευταία νύχτα της Αδέρας” του Μιχάλη Δαγκλή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ανάρμοστον Εστί” της Ειρήνης Βαρδάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο