12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Στο Κόκκινο και στο Γαλάζιο” της Μαρίνας Αλεξάνδρου και του Γιάννη Αλεξάνδρου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο 

“Στο Κόκκινο και στο Γαλάζιο”
Συγγραφείς Μαρίνα Αλεξάνδρου- Γιάννης Αλεξάνδρου
Εκδόσεις Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη 
 
Με τίτλο “Στο Κόκκινο και στο γαλάζιο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, το νέο πόνημα των δύο αξιόλογων συγγραφέων μας, του Γιάννη και της Μαρίνας Αλεξάνδρου, ένα συγγραφικό αγαπημένο δίδυμο, που μέσα από την τόσο χρόνων κοινή τους πορεία, έχουν κερδίσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό του αναγνωστικού κοινού που επιλεγεί να ταξιδέψει μέσα από τα βιβλία τους.
 
Το “Στο κόκκινο και στο γαλάζιο”, είναι ένα μυθιστόρημα που δένει με πολύ μαεστρία το παρελθόν με το παρόν, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη που το διαβάζει, με έντονα συναισθήματα, ανατροπές και σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το Γαλαξίδι, αυτόν τον πανέμορφο παραθαλάσσιο τόπο, που προκάλεσε την έμπνευση των δύο συγγραφέων και τους ώθησε να τοποθετήσουν εκεί, την υπόθεση του νέου τους βιβλίου.
 
Οι εξελίξεις που ακολουθούν την αφήγηση και την πλοκή που αφορά το παρελθόν, είναι κάτι παραπάνω από μαγευτικές. Αγαπώ το Γαλαξίδι σαν τόπο, αγαπώ την αρχιτεκτονική του, τα επιβλητικά αρχοντικά καπετανόσπιτα του, τα γραφικά στενά δρομάκια του, που αποτελούν τους αληθινούς μάρτυρες της αίγλης αλλοτινών εποχών. Όλα αυτά ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη μέσα από τις φωτογραφικές περιγραφές των δυο συγγραφέων και τον γυρνούν πίσω στο χρόνο, σε ένα νοερό και παραμυθένιο ταξίδι, βγαλμένο από μια άλλη μακρινή εποχή τότε που τα γαλαξιδιώτικα ιστιοφόρα έφταναν μέχρι τη Μασσαλία, το Λιβόρνο, την Βενετία, την Οδησσό, ενώ στο λιμάνι του έδιναν ραντεβού, οι αποχωρισμοί με τον πόνο όσων έμεναν πίσω και τα ιστορικά καλωσορίσματα του πολυπόθητου γυρισμού των καπεταναίων.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες, το παρελθόν και το παρόν. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν δύο ξεχωριστές ιστορίες αγάπης και έρωτα, με συνδετικό κρίκο μεταξύ τους, το αρχοντικό Γαλαξίδι του χθες και του σήμερα.
Ο αναγνώστης ακολουθεί τους ήρωες του βιβλίου μέσα από μια ιδιαίτερη διαδρομή, γεμάτη γραφικές εικόνες, νοσταλγικά χρώματα και γοητευτικές περιγραφές που εξιτάρουν την φαντασία του, ενώ η αγωνία, οι ανατροπές, τα έντονα συναισθήματα, οι ζωντανοί διάλογοι και η κινηματογραφική πλοκή του βιβλίου κερδίζει αβίαστα το ενδιαφέρον του μέχρι και την τελευταία σελίδα.
 
Οι συγγραφείς αναπλάθουν πειστικά το γαλαξιδιώτικο τοπίο του χθες και το ενώνουν γοητευτικά και αρμονικά με το σήμερα, τοποθετώντας επιτυχημένα, τον κάθε ήρωα στον δικό του χωροχρόνο. Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται και αποδίδονται οικείοι και αληθοφανείς, διατηρώντας την μοναδικότητα τους ο καθένας ξεχωριστά. Μαζί τους ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός, συνοδοιπόρος μα και συμπαραστάτης στις δύσκολες μα και στις ευτυχισμένες πτυχές της ζωής τους.
 
Το “Στο κόκκινο και στο γαλάζιο” είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με άρωμα ιστορίας και ανάγλυφες παραστατικές περιγραφές, τόσο για την ιστορική περίοδο όπου αναφέρεται, όσο και για την σύγχρονη εποχή που διανύει τις σελίδες του. Η πλοκή του απρόβλεπτη και γεμάτη εναλλαγές, ρέει αβίαστα μέσα από την γοητευτική και στρωτή γραφή των συγγραφέων του.
 
Ένα όμορφο μυθιστόρημα που επιφυλάσσει στιγμές αγωνίας, έντασης, μα και λύτρωσης. Ένα βιβλίο που μιλά στον αναγνώστη καθώς αντανακλά πολλά μηνύματα με σπουδαιότερο αυτό που φωνάζει και αναδεικνύει, την δύναμη της αληθινής αγάπης, την αρετή της αγάπη που δεν αλλάζει και δεν αλλοιώνεται στο πέρασμα των χρόνων παρά μόνο διαφεντεύει και κυριαρχεί, προσφέροντας απλόχερα το φως της, κρατώντας ενωμένους τους ανθρώπους, απέναντι σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο…
  Η Λουκία, μια νέα γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα δυο κορίτσια της, γνωρίζει τυχαία τον Αρίστο, έναν πολυάσχολο μεταλλειολόγο μηχανικό. Νοικιάζει το οικογενειακό του αρχοντικό στο Γαλαξείδι, με σκοπό να ανοίξει εκεί ένα μαγαζί. Οι δυο τους θα συνεταιριστούν και η συνεργασία τους θα εξελιχθεί σε δυνατή αγάπη και πάθος.
Ζούμε την καθημερινότητά τους, με τις χαρές, τις διαφωνίες και τα γέλια. Μελανό σημείο είναι ο έρωτας της Μυρτώς, της κόρης του Αρίστου, η οποία μπλέκει με λάθος άνθρωπο, που θέλει να τη χρησιμοποιήσει στα σκοτεινά του σχέδια, μια και δε διστάζει να σκοτώσει προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του.
Παράλληλα, το Γαλαξείδι, η θαλασσινή πολιτεία με το πλούσιο ναυτικό παρελθόν, ζωντανεύει μπρος στα μάτια μας. Ακολουθούμε τα περήφανα ιστιοφόρα στα μακρινά τους ταξίδια από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μασσαλία, τότε που θαλασσινό νερό κυλούσε στις φλέβες των ναυτικών. Παρακολουθούμε την πολυτάραχη ζωή τους, από τη μεγάλη ακμή των ιστιοφόρων μέχρι την παρακμή τους, όταν άρχισε η χρήση ατμού στα πλοία. Η κυρα-Λένη, πρόγονος του Αρίστου, με την πολυκύμαντη ζωή της πρωταγωνιστεί, μαζί με τα ιστιοφόρα, στην ιστορία μας. Όλα όσα βιώνει μας συνεπαίρνουν και οι περιπέτειές της μας κόβουν την ανάσα.
Συγκλονιζόμαστε με το χθες, ερωτευόμαστε στο σήμερα, ενώ πλημμυρίζουμε αισιοδοξία για το αύριο.
Για το ρίξιμο του καραβιού στη θάλασσα μαζεύτηκε όλο το Γαλαξείδι. Ο καπετάνιος έπιασε το χεράκι του παιδιού και μαζί έσπρωξαν το τρικάταρτο στο νερό. Πέρα, τα πλοία ήταν με τα πανιά φουσκωμένα, έτοιμα να φύγουν.
Μπερδεύτηκαν και οι δύο με επιθυμίες και πόθους που τους παρέσερναν.
―Τι κάνουμε; ψιθύρισε εκείνη.
Το κρύο ήταν έξω, μαζί με τον αέρα που σφύριζε. Μέσα όμως βασίλευαν η θαλπωρή, η ζεστασιά και η μέθη. Τούτη τη φορά ο έρωτάς τους ήταν πιο γλυκός και πιο μελένιος…
Ξαφνικά μες στο ορυχείο ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος. Ήταν σαν να γκρεμίζονταν τα τοιχώματα μιας στοάς και ο αέρας γύρω τους γέμισε μαύρη σκόνη. Εν τω μεταξύ το νερό ανέβαινε, όλο και ανέβαινε…

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς..

Αλεξάνδρου Γιάννης & Μαρίνα 

O Γιάννης και η Mαρίνα Aλεξάνδρου γεννήθηκαν στην Aθήνα. Έχουν τεχνική εταιρεία. O Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό στους αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Mιλάνου. Mιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.
H Mαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη Σχολή Bακαλό και στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Mιλάνου. Mιλάει γαλλικά και ιταλικά.
Oι δυο τους έχουν έναν γιο. Το ζευγάρι είναι στον συγγραφικό χώρο πάνω από είκοσι χρόνια με μεγάλες επιτυχίες.

Βιβλιογραφία
Από την Ανατολή στη Δύση
Παλάτια του Βοσπόρου
Παραμύθι ο έρωτας
Απλά σ’ αγαπώ
Το πετράδι της Ιωνίας
Η γη της ελπίδας
Άξενος Πόντος
Το κύμα του έρωτα
Το χάραμα μιας ελπίδας
Το μαγικό ταξίδι
Το μυστικό της παλιάς αυλής
Το σπίτι του Κάμπου
Το λουλούδι της λίμνης
Για μια ελπίδα
Δύο άλλοι Κόσμοι
Aνέμου Ιστορίες
Δυο στιγμές ζωής
Ο Ιστός
Στο κόκκινο και στο γαλάζιο

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

«Επικίνδυνες λέξεις» της Φιλομήλας Λαπατά, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η ΜΑΝΤΑΜ” της Αλεξίας Νικολοπούλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

”ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ” των Γιώργου Σπανάκη & Έλσας Πασχαλίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο