10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ” του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

“Η Νύχτα της Αλήθειας”
Συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδόσεις Μίνωας

Ο Σπύρος Πετρουλάκης έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια το αναγνωστικό κοινό μέσα από τα μυθιστορήματα του που αγαπήθηκαν πολύ. Κάθε νέο βιβλίο του συγγραφέα είναι και μια καινούργια διαφορετική αναγνωστική εμπειρία, ένα ξεχωριστό ταξίδι μέσα από την εξαίρετη και γνώριμη πια στους αναγνώστες γραφή του. “Η Νύχτα της Αλήθειας” τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, ένα δυνατό, συναρπαστικό μυθιστόρημα, με γρήγορη πλοκή που σε κερδίζει αβίαστα από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη του κιόλας σελίδα.
Μια δραματική, κοινωνική αστυνομική ιστορία, που ρέει γρήγορα, αποτυπωμένη με γλώσσα σύγχρονη και στρωτή, προσφέροντας άφθονα κοινωνικά μηνύματα ως τροφή για σκέψη. Μηνύματα που εύστοχα και αβίαστα περνάει ο συγγραφέας μέσα από την αμεσότητα που διακρίνει την γραφή του στον αναγνώστη.
Η μυστηριώδης εξαφάνιση της δεκατετράχρονης Φένιας από την καλοκαιρινή κατασκήνωση όπου βρίσκεται, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τους πρωταγωνιστές και φέρνει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά και ψέματα.
Ένα έγκλημα που άφησε τα αποτυπώματά του στο παρελθόν,στιγματίζοντας βαθιά και επώδυνα ανθρώπους και ψυχές και μια άδικη κατηγορία ζητούν δικαίωση. Η ώρα που οι μάσκες πέφτουν πλησιάζει, οι αλήθειες ξεγυμνώνονται και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, τα κομμάτια ενός περίτεχνου μα δύσκολου παζλ, σιγά σιγά ενώνονται, συνταρακτικές αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια..και όλα ανατρέπονται σε μία μόλις νύχτα..
Η απρόσμενη γνωριμία και φιλία στο χώρο ενός νοσοκομείου του Διονύση, μιας πατρικής και μελαγχολικής φιγούρας, που κουβαλά καλά φυλαγμένα και αθέατα τα δικά του μυστικά, με την Ελευθερία, μια γυναίκα με ξεχωριστή, φωτεινή προσωπικότητα, που έρχεται να μας υπενθυμίσει την ανθρωπιά σε καιρούς απάνθρωπους, δρα σαν καταλυτής στην ψυχή του ταλαιπωρημένου από την ζωή ανθρώπου.
Ναταλία, Στράτος, Πάτροκλος..χαρακτήρες που ξετυλίγονται μέσα στην ιστορία και διανύουν ο καθένας την δίκη του διαδρομή, μέσα από δοκιμασίες που τους στροβιλίζουν γύρω από ένα πύρινο χορό όπου οικογενειακά μυστικά, προδοσία και δεσμοί αίματος καταρρέουν και γίνονται στάχτες και αποκαΐδια. Όλες αυτές οι παράλληλες ζωές καθώς συμπλέκονται, συνθέτουν μια προσωπογραφία πρωταγωνιστών που γεννά πολλαπλά συναισθήματα στον αναγνώστη και φυσικά αγωνία για την έκβαση και την τύχη όλων τους.
Θα κατορθώσει το παρελθόν να βρει τη δικαίωση του στο σήμερα..;;;
 
Ο Σπύρος Πετρουλάκης κατορθώνει να αποδώσει ένα γοητευτικό και γεμάτο μυστήριο σκηνικό για να τοποθετήσει την ιστορία του. Η Ιθάκη του χθες και τα δύσκολα χρόνια του πολέμου στο νησί, σμίγουν με το σήμερα και τα ομιχλώδη και πρασινοφορεμένα βουνά της Ευρυτανίας και ζωντανεύουν μέσα από την περιγραφική δεινότητα του συγγραφέα, μεταφέροντας στον αναγνώστη όλη την αίγλη και την ανυπέρβλητη ομορφιά της ελληνικής φύσης. Υπέροχες φωτογραφικές εικόνες με απίστευτα χρώματα, ξεπηδούν μέσα από τις περιγραφές του Σπύρου Πετρουλάκη, περιγραφές που πυροδοτούν την φαντασία και γαληνεύουν τον νου.
Με διεισδυτική ματιά αναπλάθει μοναδικούς αναγνωρίσιμους και οικείους χαρακτήρες με ανθρώπινες αδυναμίες, εσωτερικές συναισθηματικές συγκρούσεις και αμφισβητήσεις.. Ο αναγνώστης συμπορεύεται και συμπάσχει μαζί τους μέσα από μια θύελλα συναισθημάτων και εικόνων που αβίαστα περνάει η ανάγλυφη και παραστατική γραφή του συγγραφέα, μια γραφή επιβλητική που δεν επιτρέπει εύκολα στον αναγνώστη να ξεφύγει από τις σελίδες του βιβλίου και τον κρατά δέσμιο μέχρι και την τελευταία λέξη. 
“Η Νύχτα της Αλήθειας” αποτελεί ένα αξιοπρόσεκτο, δυνατό, κοινωνικό μυθιστόρημα, που συναρπάζει εγείροντας την σκέψη του αναγνώστη γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη, την αδικία, την δικαιοσύνη, την προσφορά και την αγάπη σε όλες της τις εκφάνσεις. Με αληθοφανή πλοκή και όμορφη σκιαγράφηση χαρακτήρων, άμεση περιγραφή συναισθημάτων και γλώσσα λυρική που ρέει αβίαστα, “Η Νύχτα της Αλήθειας” γίνεται εκείνο το ξεχωριστό ανάγνωσμα, που μπορεί να γοητεύσει εύκολα μέσα από τις σελίδες του και να κάνει τον αναγνώστη του να αισθανθεί απόλυτα ικανοποιημένος που αυτό το βιβλίο έφθασε στα χέρια του.
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο…

  Ό,τι πίστευες για τη ζωή, ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα.

Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του.

Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται.

 

Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές.

Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας.

Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι.

Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα..

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχοντας ζήσει επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Κωνσταντίνο. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Τραγούδια του περιλαμβάνονται σε CD πολλών γνωστών καλλιτεχνών, ενώ έχει γράψει μουσική και τραγούδια για ντοκιμαντέρ και θεα­τρικές παραστάσεις.
Ασχολείται με τη φωτογραφία (φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ευρωπαϊκά περιοδικά), είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Το παράθυρο της Νεφέλης (2014), Η εξομολόγηση (2015), H Παναγιά της φωτιάς (2016), Το τελευταίο δαχτυλίδι (2017), Αμαλία (2018), καθώς και τα βιβλία του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016) και Η συνταγή της ευτυχίας (2016).
Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιή­θηκε έκθεση ζωγραφικής εικαστικών με αφορμή το συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη στην γκαλερί ΑΓΚΑΘΙ.
Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: petroulakis.spiros@gmail.com

Βρείτε το βιβλίο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο 

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ” της Βικτόριας Χίσλοπ, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ” της Σοφίας Βοΐκου, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

ΙΧΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ της Μάγιας Γεωργακοπούλου-Φιλιππίδη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο