Στην εποχή που η τεχνολογία έχει διαμορφώσει μια νέα γλώσσα επικοινωνίας στη σεξουαλικότητά μας, η Lisa Taddeo, στο βιβλίο της Τρεις Γυναίκες (μετάφραση Κλαίρη Παπαμιχαήλ) που είναι βασισμένο σε έρευνα σχεδόν δεκαετίας, επιχειρεί να κάνει έναν ειλικρινή και διαφανή απολογισμό της ερωτικής ζωής τριών γυναικών. H Taddeo καταγράφει το οικογενειακό και σεξουαλικό ιστορικό των τριών ηρωίδων, καθώς και τα κίνητρα και τις ανασφάλειές τους, και θέτει ως βασικό της στόχο να ωθήσει τους αναγνώστες να είναι λιγότερο επικριτικοί.
Οι Τρεις Γυναίκες βασίστηκαν σε δέκα χρόνια διεξοδικής έρευνας. Το βιβλίο, με την εκπληκτική αμεσότητά του, αποτελεί ένα πρωτοποριακό πορτρέτο του ερωτικού πόθου, φέρνοντας στο φως πόσο ευάλωτη, πολύπλοκη και άνιση είναι η γυναικεία επιθυμία. Είναι ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό επίτευγμα και ένας αφηγηματικός θρίαμβος, ένα βιβλίο γεμάτο ψυχολογικές αποχρώσεις κι ενσυναίσθηση, που μας συστήνει τρεις αλησμόνητες γυναίκες –και μια εξαιρετική συγγραφέα– που οι εμπειρίες τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνες.
Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός του βιβλίου ξεκίνησε πολύ πριν γίνει δημοφιλές το κίνημα #MeToo, συχνά υπογραμμίζει στερεοτυπικές συμπεριφορές μισογυνισμού, σεξισμού και διακρίσεων.
To βιβλίοτιμήθηκεμετοβραβείο Non-Fiction Narrative Book of the Year τωνBritish Book Awards (2020)
Θα μεταφερθεί σύντομα σε τηλεοπτική σειρά από τη Showtime
Λίγα λόγια για τις ηρωίδες του βιβλίου:
Στην επαρχία της Ιντιάνα γνωρίζουμε τη Λίνα, μια νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, που το πάθος χάθηκε από τον γάμο της ύστερα από μια δεκαετία. Περνάει τις μέρες της μαγειρεύοντας και καθαρίζοντας για έναν άντρα που αρνείται να τη φιλήσει στο στόμα. Προς μεγάλη της φρίκη, ακόμα κι η σύμβουλος γάμου που επισκέπτονται θεωρεί εύλογη τη στάση του συζύγου της. Η Λίνα, υποφέροντας από την έλλειψη στοργής, παθαίνει καθημερινά κρίσεις πανικού. Όταν ξαναβρίσκει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα έναν παλιό της έρωτα, ξεκινάει μαζί του μια σχέση που απορροφάει όλη της τη ζωή.
Στη Βόρεια Ντακότα γνωρίζουμε τη Μάγκι, μια δεκαεφτάχρονη μαθήτρια που βρίσκει έναν έμπιστο φίλο στον όμορφο και παντρεμένο καθηγητή Αγγλικών στο σχολείο της. Σύμφωνα με την αφήγηση της Μάγκι, τα ενθαρρυντικά μηνύματα και τα τηλεφωνήματα κάθε βράδυ στο κινητό, εξελίσσονται σε μια κρυφή σεξουαλική σχέση. Στα 18α γενέθλιά της, σχεδιάζουν να μην πάνε στο σχολείο και να κάνουν έρωτα όλη μέρα· εκείνος, όμως, τη χωρίζει το πρωινό που κλείνει τα τριάντα. Λίγα χρόνια αργότερα, η Μάγκι δεν έχει ούτε πτυχίο ούτε καριέρα. Όταν μαθαίνει ότι αυτός ο άντρας εκλέχτηκε Καθηγητής της Χρονιάς στη Βόρεια Ντακότα, τον καταγγέλλει στην αστυνομία –και αντιμετωπίζει τη δυσπιστία των πρώην συμμαθητών της και των ενόρκων που ακούνε την ιστορία της στη δίκη.
Τέλος, σ’ έναν αριστοκρατικό οικισμό της Βορειοανατολικής Ακτής, γνωρίζουμε τη Σλόαν –μια πανέμορφη, επιτυχημένη και φινετσάτη ιδιοκτήτρια εστιατορίου– που έχει έναν ευτυχισμένο γάμο μ’ έναν άντρα ο οποίος γουστάρει να τη βλέπει να κάνει σεξ με άλλους άντρες και γυναίκες. Της διαλέγει σεξουαλικούς συντρόφους, άλλοτε μόνο γι’ αυτήν, άλλοτε και για τους δυο τους. Εδώ και χρόνια, η Σλόαν αναρωτιόταν πού τελειώνει η επιθυμία του συζύγου της και πού αρχίζει η δική της. Μια μέρα, προσκαλούν στο κρεβάτι τους έναν καινούργιο άντρα –ωστόσο, εκείνος φέρνει μαζί του ένα μυστικό που αναγκάζει τη Σλόαν να αντιμετωπίσει τις άνισες δυναμικές εξουσίας που ορίζουν τον τρόπο της ζωής τους.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Lisa Taddeo έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά New York, Esquire, Elle, Glamour, καθώς και με άλλα έντυπα. Τα δοκίμιά της έχουν συμπεριληφθεί στις ανθολογίες Best American Sports Writing και Best American Political Writing και τα διηγήματά της έχουν πάρει δύο Βραβεία Πούσκαρτ. Ζει στο Κονέκτικατ με τον άντρα και την κόρη της.
«Οι Τρεις γυναίκες είναι από τα ειλικρινή βιβλία που μας επιτρέπουν όχι μόνο να μπούμε στα παπούτσια ανθρώπων διαφορετικών από εμάς, αλλά και να περπατήσουμε με αυτά. Αφηγηματικά και δημοσιογραφικά, η Λίζα Ταντέο πραγματοποίησε ένα επίτευγμα που δεν κλείνει όλα τα θέματα ούτε απαντάει όλες τις ερωτήσεις, αλλά ανοίγει συζητήσεις που θα έπρεπε εδώ και καιρό να κάνουμε μεταξύ μας.» –Στέλλα Κάσδαγλη, συγγραφέας, συνιδρύτρια WomenOnTop
«Η Ταντέο λέει ότι έγραψε ένα βιβλίο για την γυναικεία επιθυμία. Εγώ διάβασα ένα βιβλίο για την γυναικεία δυναμική μέσα στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις.»
–intellectual_thighs
«Το βιβλίο της φετινής χρονιάς είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Τρεις συναρπαστικές ιστορίες αποκαλύπτουν μεγάλο φάσμα του γυναικείου πόθου σε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος που σπάει τα σύνορα του τόπου και του φύλου που το χαρακτηρίζουν »
–Γεωργία Δρακάκη, in.gr
«Οι «Τρεις γυναίκες» είναι μια ενδελεχής μελέτη του χάσματος μεταξύ της πραγματικότητας και της αχαλίνωτης σεξουαλικής επιθυμίας και φαντασίας. Είναι η αφορμή για να ξανασκεφτούμε το πώς κρίνεται και κατακρίνεται ο γυναικείος ερωτισμός μέχρι και σήμερα.» –Κέλλη Κρητικού
« Το βιβλίο της L.T. προσφέρει μια άμεση, ειλικρινή και γλαφυρή αφήγηση για τις ζωές τριών γυναικών στις οποίες κάθε αναγνώστρια θα βρει κάποιο κοινό σημείο για να ταυτιστεί τουλάχιστον με μία από αυτές. Διότι, οπωσδήποτε, οι εμπειρίες των τριών αυτών γυναικών δεν αποτελούν γνώρισμα μονάχα δικό τους, αλλά πάμπολλες γυναίκες ανά την υφήλιο θα βρουν κοινά σημεία και θα έχουν βιώσει, αν όχι τις ίδιες, τότε παρόμοιες εμπειρίες.» –Λευκή Σαραντινού, tetragwno.gr
«Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την ερωτική επιθυμία των γυναικών, τη γυναικεία δυναμική, αλλά κυρίως για τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό και πως αυτός μπορεί, να επηρεάσει ραγδαία τη ζωή μιας γυναίκας. Με πρόζα άμεση, ειλικρινή, αιχμηρή και γλαφυρή η Taddeo μας συστήνει τις ιστορίες τριών γυναικών με δεξιοτεχνία, ώστε κάθε αναγνώστρια να μπορέσει, να νιώσεις ταύτιση έστω και με μία πτυχή της ιστορίας τους. Πρόκειται για γυναίκες καταπιεσμένες, παγιδευμένες, γεμάτες ραγισμένα όνειρα και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, που τιμωρούνται από την κοινωνία των ανδρών για την επιθυμία τους.» –Δημητσάνου Ιωάννα, savoirville.gr
«Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και παρακολουθούμε τον τρόπο που ακόμα και σήμερα επικρίνεται η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία. Και όχι από τους άνδρες, αλλά περισσότερο από τις ίδιες τις γυναίκες. Το πως βιαζόμαστε τόσο πολύ να προβούμε σε χαρακτηρισμούς ή να πούμε τι θα κάναμε εμείς καλύτερα, λες και για κάποιο λόγο εμείς είμαστε σε μία θέση υπεροχής.
Στο 2021 σε μία κοινωνία που συνεχώς κάνει βήματα μπροστά σχετικά με την ουσιαστική ισότητα, φαίνεται πως η σεξουαλική επιθυμία και συμπεριφορά μίας γυναίκας εξακολουθεί να μπαίνει σε «κουτάκια».» –Tατιάνα Τζινιώλη, 4moms.gr