Αντί όμως να μεταφερθεί στο εργοστάσιο, η Kim κατέληξε σε ένα από τα πολλά πορνεία του ιαπωνικού στρατού. Την κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλες περίπου 30 γυναίκες και την ανάγκασαν να κάνει πράγματα που θυμάται με πόνο. Η ίδια κάνει λόγο για αμέτρητες ημέρες που στρατιώτες συνωστίζονταν έξω από το πορνείο, το αποκαλούμενο «σταθμό ανακούφισης». Οι χώροι αυτοί ήταν συχνά τόσο κοντά στα σημεία διεξαγωγής των μαχών, που οι γυναίκες άκουγαν τους ήχους του πολέμου.
Η Κορεάτισσα Kim Hak-sun ήταν από τις πρώτες που αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια για όσα πέρασαν ως σκλάβες του σεξ στα στρατιωτικά πορνεία.
“Όταν ήμουν 17 ετών, οι Ιάπωνες στρατιώτες ήρθαν με ένα φορτηγό, μας χτύπησαν και μετά μας έσυραν μέσα. Μου είπαν ότι αν στρατολογηθώ, θα κέρδιζα πολλά χρήματα σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Την πρώτη μέρα με βίασαν και οι βιασμοί δεν σταμάτησαν ποτέ. Γεννήθηκα γυναίκα, αλλά ποτέ δεν έζησα ως γυναίκα. Νιώθω σαν άρρωστη όταν πλησιάζω έναν άντρα. Όχι μόνο Ιάπωνες άντρες, αλλά όλους τους άντρες-ακόμα και τον ίδιο μου τον άντρα που με έσωσε από το πορνείο. Ανατριχιάζω κάθε φορά που βλέπω ιαπωνική σημαία…”
Μη ξεχάσουμε ποτέ…
Εκείνη την εποχή μόλις, μερικές δεκάδες γυναίκες που εξαναγκάζονται σε σεξουαλική δουλεία από την Ιαπωνία, ήταν ζωντανές. Μια απ αυτές ήταν η Γιογκ Σι Λιό, 90 ετών. «Δεν ήθελα ποτέ να δώσω άνεση σε αυτούς τους άντρες», είπε η Washington Post το 2015. «Δεν θέλω να μισώ ή να περάσω τα τελευταία, λιγοστά μου, χρόνια μες στη πικρία, αλλά δεν μπορώ ποτέ να συγχωρήσω την Ιαπωνία, για αυτό που μου συνέβη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θέλω όλο αυτό να μαθευτεί και να σημαίνει τη ντροπή τους».
Ένα βίντεο μήκους 18 δευτερολέπτων, το οποίο κυκλοφόρησε η κυβέρνηση της Σεούλ και το Εθνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Σεούλ, καταγράφει μια από τις πιο μελανές σελίδες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στο βίντεο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά καταγράφονται επτά γυναίκες αιχμάλωτοι του ιαπωνικού στρατού.
Ένας από αυτούς μιλάει με έναν συμπατριώτη από τον κινεζικό στρατό, ενώ οι υπόλοιποι κοιτάζουν στο έδαφος.
Το ασπρόμαυρο βίντεο είναι τραβηγμένο το 1944 και παρουσιάσει την απελευθέρωση «γυναικών ανακούφισης» από τον κινεζικό στρατό. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται παγκοσμίως και αφορά το εν λόγω ζήτημα. Μέχρι στιγμής, οι καταγραφές για τις «γυναίκες ανακούφισης» είχαν γίνει μόνο μέσα από φωτογραφίες.
Το συγκλονιστικό βίντεο παρουσιάζει τις γυναίκες έξω από έναν «οίκο ανοχής», με βρώμικα ρούχα να προσπαθούν να μιλήσουν στους αξιωματικούς. Μάλιστα η μία φαίνεται να έχει το χέρι της γύρω από την κοιλιά της γιατί είναι έγκυος, γεγονός πολύ σπάνιο για μια «σκλάβα του σεξ» του ιαπωνικού στρατού, λόγω του ότι τα εμβόλια κατά της σύφιλης που τους έκαναν άφηναν πολλές από στείρες.
“Η εμφάνισή τους, όπως τα γυμνά πόδια, υποδηλώνει ότι ήταν υποδουλωμένα”, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου SungKong Χόε Κάνγκ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.
Υπήρξαν πολυάριθμες φωτογραφίες και τεκμηριωμένες μαρτυρίες για επιζώντα θύματα της σεξουαλικής δουλείας, αλλά αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη μιας κινούμενης εικόνας, είπε το κέντρο
Οι γυναίκες και ο τόπος που συλλαμβάνεται στο κλιπ ταιριάζουν με αυτούς που παρουσιάζονται σε ένα σύνολο φωτογραφιών που κυκλοφόρησε το 2000, είπε. Στις φωτογραφίες, τέσσερις γυναίκες στέκονται μπροστά σε μια δεξαμενή με κινεζική φρουρά, αφού συλλήφθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Σε άλλες φωτογραφίες, οι γυναίκες θεωρούνται ερωτηθέντες ή λαμβάνουν ιατρικές θεραπείες.
Είναι πολύ πιθανό ότι ο λοχίας Έντουαρντ Φέι, ένας φωτογράφος από τις συμμαχικές δυνάμεις, να είχε τραβήξει τις φωτογραφίες καθώς και το βίντεο ντοκουμέντο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Κανγκ εξήγησε ότι δώδεκα σεξουαλικοί σκλάβοι του Σέρφερ συναντήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 1944, καθώς ο πόλεμος Ασίας-Ειρηνικού πλησίαζε στο τέλος με την παράδοση της Ιαπωνίας το 1945. Οι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν και στάλθηκαν πίσω στην Κορέα το 1946.
Το όνομα του πάρκου εμφανίστηκε επίσης σε ένα κινεζικό έγγραφο του 1944 που περιγράφει λεπτομερώς την ανάκριση αιχμαλώτων από την περιοχή Songshan.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το βίντεο μετά από ενδελεχή έρευνα περίπου δύο ετών, στα αμερικανικά αρχεία . Το βίντεο κρατήθηκε εκεί για 70 χρόνια. Ενδεικτικό είναι, πως η πρώτη και μόνη δίκη που έγινε αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εις βάρος τους είναι τη δεκαετία του 1980, ενώ μέχρι και το 2015 η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε κάποια δημόσια πράξη μεταμέλειας για τις πράξεις του στρατού τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΠΗΓΗ: Κoreaherald – huffingtonpost.gr
Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο
Επιμέλεια και σύνταξη κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή