10.4 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Ο ΚΑΚΤΟΣ” της Sarah Haywood, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο
***
“Ο ΚΑΚΤΟΣ”
Συγγραφέας Sarah Haywood
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
***

Με το μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο “Ο Κάκτος”, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο, η βρετανίδα συγγραφέας, Sarah Haywood. Ένα βιβλίο εξαιρετικό, με ξεχωριστό αφήγημα και βαθιά κοινωνικό στην βάση του, γραμμένο σε γλώσσα απλή που ρέει, γοητεύει και κερδίζει τον αναγνώστη του, από την πρώτη του κιόλας σελίδα. 

Σε αυτήν την πρώτη αξιόλογη γνωριμία μαζί της, η συγγραφέας μας συστήνει την ηρωίδα της και μας μεταφέρει στον κόσμο και στη ζωή μιας δυναμικής, έξυπνης, μα και ιδιόρρυθμης Αγγλίδας, της Σούζαν Γκριν.

Η σαρανταπεντάχρονη Σούζαν, ζει μόνη σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα στο Λονδίνο, έχει μια οργανωμένη και τακτοποιημένη ζωή, μια δουλειά που την ικανοποιεί και της προσφέρει οικονομική ανεξαρτησία και διατηρεί μια συμβατική ερωτική σχέση, χωρίς υπερχρεώσεις και δεσμεύσεις. Όλα φαίνονται να κυλούν ομαλά για εκείνη και έτσι όπως τα είχε προγραμματίσει στην μονότονη ρουτίνα της, μέχρι την στιγμή που η ηλικιωμένη μητέρα της, φεύγει από την ζωή και η ίδια ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος.

Η Σούζαν έρχεται αντιμέτωπη με γεγονότα που δεν περίμενε να συμβούν πότε στην ίδια και την βρίσκουν εντελώς απροετοίμαστη, αφού εξαιτίας τους, αναγκάζεται να αλλάξει την ζωή της θεαματικά. Η απροσδόκητη εγκυμοσύνη της, είναι μια τεράστια πρόκληση για αυτή την ασυμβίβαστη ηρωίδα, που τώρα καλείτε να πάρει, ίσως, την πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής της, μια απόφαση που θα επηρεάσει τόσο την ίδια, όσο και το μωρό της. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, όταν στην προσπάθεια της για να διεκδικήσει την κληρονομιά της μητέρας της, από τον περίεργο και ανταγωνιστικό αδερφό της Έντουαρντ, ένα καλά κρυμμένο, οικογενειακό μυστικό, ξεσκεπάζεται και αναδύεται στο φως, φέρνοντας την μπροστά από νέες αναπάντεχες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, που θα φέρουν το χάος στο πέρασμα τους και θα την παρασύρουν στη δίνη τους. Η Σούζαν μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές, δοκιμάζεται, αλλάζει μα και ωριμάζει και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στην ζωή της, θα είναι συνταρακτικές.. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ένας πολύχρωμος καμβάς από πληθωρικούς χαρακτήρες, πλαισιώνουν την Σούζαν. Όλοι τους ιδιαίτεροι και διαφορετικοί μεταξύ τους, μέσα από την άρτια ιχνηλάτηση των χαρακτήρων τους από την δημιουργό τους, συνηγορούν στην εξέλιξη της υπόθεσης, παίζοντας ο καθένας καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Ο αλκοολικός αδερφός της Έντουαρντ, η εγωκεντρική θεία Σύλβια, οι δίδυμες ξαδέρφες της, η νέα της φίλη και γειτόνισσα  Κέιτ, η συμφοιτήτρια της από το πανεπιστήμιο Μπρίτζετ, ο γοητευτικός Ρομπ και η σχέση της ο Ρίτσαρντ, είναι τα πρόσωπα που είναι γύρω από την ηρωίδα, ενισχύοντας και τονώνοντας ακόμη περισσότερο με τις πράξεις και την συμπεριφορά τους, το αναγνωστικό ενδιαφέρον.      

“Ο Κάκτος” είναι ένα διακριτό, κοινωνικό μυθιστόρημα, πολύ καλά δομημένο,  με σαφή λόγο που δεν μπερδεύει και δεν κουράζει τους αναγνώστες του, με αστοχίες και μεγαλοστομίες. Ο τρόπος αφήγησης είναι άμεσος και στρωτός, με κινηματογραφικό χαρακτήρα και πλοκή που χαρίζει πλούσια στιγμιότυπα, μέσα από παραστατικές περιγραφές και γρήγορους, ρεαλιστικούς διάλογους. Διανθισμένο από την συγγραφέα του με γερές και σωστά μοιρασμένες δόσεις χιούμορ, συγκίνησης, χαράς και λύπης, αιχμαλωτίζει την προσοχή του αναγνώστη και κρατά σε εγρήγορση όλες του τις αισθήσεις. Η συγγραφέας  προσεγγίζει με ανάλαφρο τρόπο χωρίς μελοδραματισμούς και εντάσεις τους οικογενειακούς δεσμούς, τις σχέσεις γονέων-παιδιών και τον τρόπο που αυτές, επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητα των παιδιών, αλλά και την μελλοντική ζωή και συμπεριφορά τους. Παράλληλα διαπραγματεύεται και  αναδεικνύει μέσα από τις σελίδες του, τον σημαντικό ρόλο της φιλίας στην ζωή μας, την καταλυτική δύναμη που ασκεί η αγάπη στον άνθρωπο, αλλά και την αξία  της μητρότητας σαν αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας.     

              Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Μέσα από την όμορφη ιστορία της ζωής της Σούζαν Γκριν, η συγγραφέας αντανακλά στον αναγνώστη της πολλά μηνύματα, με σπουδαιότερο όλων-κατά την γνώμη μου- το ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις και να κάνεις νέες αλλαγές  στη ζωή σου, προσπαθώντας να πετύχεις μια καλύτερη ποιότητα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες. Το ζήτημα είναι να έχεις το θάρρος να τολμήσεις αυτές τις αλλαγές, όσο ανατρεπτικές, δύσκολες και επίπονες κι αν είναι. Πρέπει να μπορείς να τις αποδεχθείς ως αναγκαίες ή δεδομένες, να τις αγκαλιάσεις με αγάπη,  να βρεις τον τρόπο να προχωρήσεις μπροστά και την δύναμη να γυρίσεις σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο, που μπορεί να σε οδηγεί σε πιο ευτυχισμένες πτυχές της ζωή σου.                         

Με αληθοφανή πλοκή, παραστατικά δοσμένο, με όμορφη σκιαγράφηση χαρακτήρων, άμεση περιγραφή συναισθημάτων και γλώσσα πηγαία που κάνει το κείμενο να ρέει απρόσκοπτα, ”Ο Κάκτος” είναι ένα σπιρτόζο, ζωντανό, αφήγημα, με χαρούμενες μα και δραματικές πτυχές. Ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα και εικόνες για τον αγγλικό κόσμο και τρόπο ζωής, που μπορεί σας χαρίσει αβίαστα μοναδικές στιγμές αναγνωστικής τέρψης, σε όποιον το επιλέξει.  

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γνωρίστε τη Σούζαν Γκριν: µια δυναµική, ανεξάρτητη γυναίκα που όλα στη ζωή της είναι ακριβώς όπως τα θέλει.

Στα σαράντα πέντε της, πιστεύει ότι τα έχει καταφέρει περίφηµα: ένα ωραίο εργένικο διαµέρισµα στο Λονδίνο, µια δουλειά που ικανοποιεί την εµµονή της µε την τετράγωνη λογική και µια προσωπική συµφωνία για µια ιδιότυπη σχέση που της εξασφαλίζει προνόµια τόσο στην ερωτική όσο και στην κοινωνική της ζωή.
Κι όµως, τα πάντα ανατρέπονται όταν χάνει τη µητέρα της και έρχεται αντιµέτωπη µε την προοπτική να αποκτήσει και η ίδια παιδί.

Το πνευµατώδες και σπινθηροβόλο ντεµπούτο της Σάρα Χέιγουντ είναι ένα υπέροχο µυθιστόρηµα για τις ασυµβίβαστες γυναίκες, τον αγώνα που δίνουν στη ζωή, τη χαρά των ελεύθερων επιλογών, αλλά κυρίως για την αξία της µητρότητας και της αληθινής αγάπης.

 

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Amazon.com: Sarah Haywood: Books, Biography, Blog, Audiobooks, Kindle  Sarah Haywood

Η Sarah Haywood γεννήθηκε στο Μπέρµιγχαµ.

Αφού σπούδασε Νοµική, εργάστηκε στο Λονδίνο και στο Μπίρκενχεντ ασκώντας µάχιµη δικηγορία, στο Τόξτεθ ως σύµβουλος σε κοινωνικές υπηρεσίες και στο Μάντσεστερ ως ερευνητής παραπόνων για δικηγόρους.

Σήµερα, ζει στο Λίβερπουλ µε τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους.

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ” του Μένιου Σακελλαρόπουλου, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης

Καλλιόπη Γιακουμή

Λουκρητία Βοργία: Η σκανδαλώδης ζωή μια γυναίκας που δίχασε με την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά της..

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο