Ναοί του Αμπού Σιμπέλ…
Οι Ναοί του Αμπού Σιμπέλ – οι πιο διάσημοι ναοί που βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο χωριό Αμπού Σιμπέλ, στον Καταρράκτη του Δεύτερου Νείλου, στα σύνορα μεταξύ Κάτω Νουβίας και Άνω Νούβιας. Υπάρχουν δύο ναοί, ο Μεγάλος Ναός, αφιερωμένος στον ίδιο τον Ραμσή Β, και ο Μικρός ναός, αφιερωμένος στη σύζυγό του, βασίλισσα Αμουν-της-χεσέσεφ.
Θέση των Ναών του Αμπού Σιμπέλ..
Οι ναοί του Abu Simbel είναι δύο μαζικοί ναοί ροκ στο χωριό Nubian Abu Simbel, διοικητικό συμβούλιο Ασσουάν της Αιγύπτου. Βρίσκονται στη δυτική όχθη της λίμνης Nasser, περίπου 230 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Aswan.
Ιστορία των Ναών..
Οι δίδυμοι ναοί ήταν αρχικά σκαλισμένοι από το βουνό τον 13ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 19ου δυναστείας του Φαραώ Ραμσή ΙΙ. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ο Ραμς Β ‘έχτισε αρκετούς ναούς στη Νούβια για να εντυπωσιάσει τη δύναμη της Αιγύπτου της Νουβίας και να εξασφαλίσει την πηγή του χρυσού και πολλών άλλων πολύτιμων εμπορικών αγαθών.
Η κατασκευή του
Abu Simbel ναούς μετά τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Με την απαγόρευση της λατρείας αρχαίων θεοτήτων στην Αίγυπτο, οι ναοί έπεσαν σε αχρηστία και τελικά καλύφθηκαν από άμμο. Μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ., η άμμος κάλυπτε ήδη τα αγάλματα του βασικού ναού μέχρι τα γόνατά τους. Ο ναός ξεχάστηκε μέχρι το 1813, όταν ο Jean-Louis Burckhardt βρήκε την κορυφή της ζωφόρου του κυρίως ναού. Ο Burckhardt μίλησε για την ανακάλυψή του με τον Ιταλό εξερευνητή Giovanni Belzoni, ο οποίος ταξίδεψε στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να βγάλει μια είσοδο στο ναό. Ο Μπελζόνι επέστρεψε το 1817, αυτή τη φορά πέτυχε την προσπάθειά του να εισέλθει στο συγκρότημα.
Μετά την κατασκευή του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν στον ποταμό Νείλο, η μετεγκατάσταση των ναών ήταν απαραίτητη ή θα ήταν βυθισμένη κατά τη δημιουργία της λίμνης Nasser, της τεράστιας τεχνητής δεξαμενής νερού που σχηματίστηκε πίσω από το φράγμα.
Η μεταφορά του ναού
Τη δεκαετία του 1960 αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε 60 μέτρα ψηλότερα, λόγω της κατασκευής τεράστιου φράγματος στον Νείλο από την κυβέρνηση της Αιγύπτου, με σκοπό τον έλεγχο της ροής του του ποταμού.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι εργάτες απομάκρυναν τους γύρω βράχους, έκοψαν τους δύο ναούς σε περισσότερους από 120.000 ογκόλιθους, καθένας εκ των οποίων ζύγιζε 30 τόνους και μετέφεραν τον ναό κομμάτι-κομμάτι σε ψηλότερο σημείο.
Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 1971, έχει μήκος 3,26 χιλιόμετρα και ύψος 111 μ. πάνω από την επιφάνεια του Νείλου.
Η λίμνη Νάσερ αποθηκεύει 157 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Συνολικά μεταφέρθηκαν 21 μνημεία και οι εργασίες κόστισαν 40 εκατομμύρια δολάρια. Σε διαφορετική περίπτωση, με την άνοδο της στάθμης του νερού, τα αρχαία μνημεία θα βυθίζονταν μέσα στη λίμνη.
Το φράγμα του Ασουάν, όπως ονομάστηκε, σχεδιάστηκε από Γερμανούς μηχανικούς το 1953 και χρηματοδοτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση. Από τη δημιουργία του η Αίγυπτος κέρδισε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και τον σχηματισμό της λίμνης Νάσερ, της δεύτερης μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης στον κόσμο….
Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο
Επιμέλεια κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή