11.5 C
Greece
13 Μαΐου, 2024
ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΛΙΚ. ΕΣΑΣ ; ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Ο μυστηριώδης πολιτισμός των Ολμέκων ..

Μετά από δεκαπέντε χρόνια επίπονων μελετών, οι επιστήμονες αρχαιολόγοι και ιστορικοί της προκολομβιανής εποχής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατέληξαν σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τους Ολμέκους, προσπαθώντας να αντικρούσουν ή να αποδεχθούν τελικώς τα πορίσματα των Μεξικανών συναδέλφων τους.

Γλυπτό του 1200-900 π.Χ.
Γλυπτό του 1200-900 π.Χ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, χρησιμοποιώντας την ασφαλή μέθοδο χρονολόγησης του περίφημου “άνθρακα 14”, αποφάνθηκαν ότι ο πολιτισμός των Μάγιας, ο οποίος μέχρι τότε θεωρούνταν ο “πρώτος ιστορικός πολιτισμός του Νέου Κόσμου”, ήταν στην ουσία κληρονόμος ενός άλλου, εξ ίσου αναπτυγμένου και σπουδαίου πολιτισμού: των Ολμέκων, οι οποίοι προηγούνταν των Μάγιας 16 ολόκληρους αιώνες!

 

Η Αμερικανική ήπειρος υποδέχθηκε την είδηση αυτή ως μια επιστημονική επανάσταση, που άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν πλέον την ιστορία του τόπου τους, αλλά και την παγκόσμια ιστορία της χαραυγής των λαών και της πορείας τους μέσα στους αιώνες.

Ο μυστηριώδης πολιτισμός των Ολμέκων (φωτό, βίντεο) | Pronews

Κληροδότησαν στους Μάγιας τον πολιτισμό τους

Ένα από τα χαρακτηριστικά των Ολμέκων είναι η χρήση του νεφρίτη στις δημιουργίες τους, τον οποίον και έβρισκαν σε αφθονία στην περιοχή τους. Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πλούσια φλέβα του πολύτιμου αυτού λίθου, και μάλιστα σε μεγάλα κομμάτια, στη ζούγκλα της Γουατεμάλας.

Μαζί, βρήκαν ίχνη από αρχαία ορυχεία και μπλε νεφρίτη, είδος που οι περίφημοι Ολμέκοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν για να σμιλεύσουν λεπτεπίλεπτες ανθρώπινες μορφές και τρομακτικές μάσκες.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη έλυσε ένα μεγάλο μυστήριο για την προέλευση του λίθου των Ολμέκων και έδειξε επίσης ότι η άμεση επιρροή τους έφθανε πολύ μακρύτερα από ότι νόμιζαν. H επιρροή τους πάνω στους Μάγιας άρχισε να φαίνεται πριν από το 100 π.X. Τότε, η Τέχνη, η θρησκεία, τα παιχνίδια με μπάλες από καουτσούκ και τα τελετουργικά φορέματα των ηγεμόνων τους είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις πόλεις των Μάγιας.

Βωμός των Ολμέκων, Λα Βέντα, Μεξικό
Βωμός των Ολμέκων, Λα Βέντα, Μεξικό

Τα στοιχεία, που σχετίζονταν με τον πολιτισμό των Ολμέκων, βρέθηκαν στην περιοχή Λα Βέντα της Μεξικανικής Πολιτείας του Ταμπάσκο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα αριστουργήματα της φυλής των Ολμέκων και η χρονολόγησή τους απέδειξε ότι ο πολιτισμός τους άκμασε αιώνες πριν από τους Αζτέκους και τους Μάγιας.

Οι πιο χαρακτηριστικές καλλιτεχνικές δημιουργίες των Ολμέκων είναι τα γλυπτά των κολοσσιαίων κεφαλών, με το ύψος τους να φτάνει έως και τα 3 μέτρα, και τα μεγαλύτερα γλυπτά των κεφαλών να ζυγίζουν από 25 έως και 55 τόνους. Ως προς τα επιστημονικά επιτεύγματα τους, έχει υποστηριχτεί βάσει αρχαιολογικών ευρημάτων πως οι Ολμέκοι γνωρίζαν την έννοια του αριθμού 0 , πριν τον πολιτισμό των Μάγια, και ανεξάρτητα από αυτούς των Βαβυλωνίων και Ινδών στον Παλαιό Κόσμο.

Η παλαιότερη αναπαράσταση φτερωτού ερπετού, Λα Βέντα, Μεξικό
Η παλαιότερη αναπαράσταση φτερωτού ερπετού, Λα Βέντα, Μεξικό

Αρχικά, οι Αμερικανοί επιστήμονες δε μπορούσαν να δεχθούν ως αληθή τα συμπεράσματα των Μεξικάνων συναδέλφων τους, αμφισβητώντας τη συνταρακτικότητα των μελετών τους. Άλλωστε, πρώτοι οι Μεξικανοί επιστήμονες είχαν χρονολογήσει με ακρίβεια τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Λα Βέντα και έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του πολιτισμού των Ολμέκων ως τον αρχαιότερο στην Αμερικανική ήπειρο, κλονίζοντας τα θεμέλια της καθεστηκυίας αρχαιολογικής αντίληψης.

Έτσι, οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί της προκολομβιανής εποχής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχρεώθηκαν να ομολογήσουν πως οι συνάδελφοί τους είχαν απόλυτο δίκιο, μετά και από τις δικιές τους πολυετείς έρευνες.

Τάφος των Ολμέκων
Τάφος των Ολμέκων

Συνάντηση πολιτισμών

Ο κλασικός Θεός τού αραβοσίτου των Μάγιας, λένε οι ειδικοί, είναι… απόγονος ενός αντίστοιχου θεού των Ολμέκων. H περιοχή όπου συναντιούνται ίχνη και των δύο πολιτισμών είναι η πόλη Ιζάπα, ένα μέρος με επιβλητικούς ναούς στην επαρχία των Τσιάπας.

Από εκεί, φαίνεται πως η κουλτούρα των Ολμέκων εισχώρησε βαθιά στη χώρα των Μάγιας και τις μεγάλες τους πόλεις και συγχωνεύθηκε με τον πολιτισμό τής προκλασικής τους περιόδου. Όπως πολλά πράγματα στην Κεντρική Αμερική, η εξαφάνιση των Ολμέκων παραμένει μυστήριο. Τίποτα δε δείχνει στις ανασκαφές τι μπορεί να συνέβη. Ούτε ίχνη από εχθρικό στρατό υπάρχουν.

H θεωρία της φυσικής καταστροφής, από σεισμούς και πλημμύρες, είναι η επικρατέστερη για τους επιστήμονες. Πριν χαθούν όμως από το πρόσωπο της Γης, οι Ολμέκοι κληροδότησαν στους ανερχόμενους Μάγιας την πολιτική, την Τέχνη και τη θρησκεία τους.

Ο μυστηριώδης πολιτισμός των Ολμέκων (φωτό, βίντεο) | Pronews

Εφόσον οι Ολμέκοι ήταν πράγματι ο παλαιότερος πολιτισμός της Αμερικής, ποιος πολιτισμός άραγε θα είχε προηγηθεί και από τον οποίον κληρονόμησαν στοιχεία, που τους επέτρεψαν να ακμάζουν; Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα που τώρα πια βασανίζει τους ειδικούς.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 08/03/1963…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ", στις 08/03/1963
Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ”, στις 08/03/1963Πηγή:  iellada.gr, strangepress.gr

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Το σπίτι με τις Καρυάτιδες” στου Ψυρρή και οι αστικοί μύθοι που το συνοδεύουν.. Το μυστήριο και η ιστορία του ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς! Τι πραγματικά ισχύει;

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12-12-2018

Καλλιόπη Γιακουμή

Δημήτρης Ψαθάς 1907 – 1979

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο