6.2 C
Greece
11 Μαΐου, 2024
MORE ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασιλική Τσούνη: “Η ελπίδα για να συνεχίσουμε μπροστά, να ενώσουμε τα κομμάτια μας, να μαζέψουμε τους σωρούς από πέτρες και να πορευτούμε μαζί τους…”

Βασιλική Τσούνη – Εκδόσεις Υδροπλάνο Συνέντευξη στην συγγραφέα  Βασιλική Τσούνη

 

Κοντά μας σήμερα η συγγραφέας του βιβλίου 

 

“ΕΡΜΙΝΑ ΣΩΡΌΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ”

1) “ΕΡΜΙΝΑ ΣΩΡΌΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ” ο τίτλος του νέου σας βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ και που ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Ένα δυνατό βιβλίο σε υπόθεση και συναισθήματα! Ποιο ήταν το ερέθισμα της έμπνευσης σας, τι σας ώθησε στη συγγραφή του; 
Β.Τ: Θέλησα από την δική μου πλευρά να αποδώσω την ιστορική τραγική στιγμή μέσα από τα δικά μου μάτια. Ξέρω πως έχουν γραφτεί και θα γραφτούν αμέτρητα βιβλία για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μέσα όμως από την ιστορία της Ερμίνας θέλησα να αποδώσω και το θετικό στοιχείο, ακόμα και σε έναν πόλεμο μπορεί να ανθίσει η αγάπη και να επιβιώσει έστω και λίγο.
2) Ήταν δύσκολο για εσάς να ζωντανέψετε στο χαρτί, μια ηρωίδα σαν την Ερμίνα; Μια γυναικά που η διαδρομή της ζωής της μέχρι και το τέλος, ήταν γεμάτη από συγκλονιστικά γεγονότα, τα περισσότερα δυσάρεστα και δύσκολα. 
Β.Τ: Ήταν λιγάκι δύσκολο, η αλήθεια αυτή είναι. Προσπάθησα να αποδώσω την πλήρη αλήθεια για την ζωή της και θέλω να πιστεύω πως το έκανα σωστά. Ξέρετε κάποιες τέτοιες ηρωίδες μπορούν να σε ” καταστρέψουν” αν δεν προσέξεις τα σημάδια της ζωής τους.
3) Επιλέξατε ένα θέμα που ακόμα και σήμερα, η θύμηση του δημιουργεί άσχημα συναισθήματα, λόγω των εγκλημάτων της ναζιστικής Γερμανίας. Πως νιώσατε κατά την συγγραφή του; Μιλήστε μας λίγο για τα συναισθήματα που βιώσατε και πως τα διαχειριστήκατε.
Β.Τ:  Ένιωσα φρικτά, απαίσια για τα εγκλήματα των Ναζιστών. Θηριωδία σε όλο της μεγαλείο. Ανθρώπου νους δε χωρά κάτι τέτοιο. Πόσο κτήνος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος για να πετύχει τις “μεγάλες του ιδέες”, αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια. Και εύχομαι πραγματικά να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες στιγμές.
4) Η Ναζιστική φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, είναι παγκοσμίως γνωστές. Έχουν αποτυπωθεί σε εκατοντάδες βιβλία και από πολλούς συγγραφείς. Μέσα από το δικό σας μυθιστόρημα όμως, εκτός των άλλων διαβάζουμε και για τα “Ειδικά Κτήρια”, οίκους ανοχής δηλαδή. Σίγουρα χρειάστηκε να ερευνήσετε αρκετά για να μπορέσετε να αποδώσετε αντικειμενικά και αξιόπιστα το κομμάτι αυτό μέσα στο βιβλίο. Πόσο διάστημα σας πήρε η έρευνα αυτή; Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς που ήρθατε αντιμέτωπη μέσω της έρευνας σας, με όλα αυτά τα θηριώδη εγκλήματα;
Β.Τ: Η έρευνα μου ήταν απαιτητική, χρειάστηκε χρόνος, για να μαζέψω τις πληροφορίες και έπρεπε να είμαι αντικειμενική κατά την γραφή του. Να μη με λυγίσει τίποτα, να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων παρόλο τα εγκλήματα που σε κάθε ιστορική αναφορά διάβαζα με βαριά καρδιά. Ξέρετε τα “Ειδικά Κτήρια” όπως και πολλά ακόμα προσπάθησαν κάποιοι να τα κρύψουν, να μην βγουν ποτέ στο φως της αλήθειας. 
5) Μέσα από το βιβλίο σας περνάτε πολλά μηνύματα στον αναγνώστη. Ένα από αυτά είναι και η δύναμη της αγάπης που μπορεί να ανθίσει και να επιβιώσει μέσα από δύσκολες συνθήκες και με οποιαδήποτε κόστος και τίμημα. Για εσάς ποιο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα, το οποίο θα θέλετε να φτάσει στις καρδιές των αναγνωστών σας; Ποιο είχατε ανάγκη να μοιραστείτε εσείς περισσότερο;
Β.Τ: Πως μετά το βαθύ σκοτάδι, εμφανίζεται το δυνατό φώς. Η ελπίδα για να συνεχίσουμε μπροστά, να ενώσουμε τα κομμάτια μας, να μαζέψουμε τους σωρούς από πέτρες και να πορευτούμε μαζί τους.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
6) Θέλω να μου πείτε 5 επίθετα που ταιριάζουν στο βιβλίο σας.
Β.Τ: Αληθινό, σοκαριστικό, ελπιδοφόρο, ανατρεπτικό, ιστορικό.
7) Μέχρι στιγμής, εγώ προσωπικά, έχω διαβάσει μόνο θετικά σχόλια για τα βιβλία σας και φαντάζομαι αυτό σας χαροποιεί, όμως ποια είναι η αντίδραση σας όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε; 
Β.Τ: Στη ζωή υπάρχει το καλό και το κακό. Τίποτα δεν είναι ρόδινο. Μια άσχημη κριτική με κάνει πιο δυνατή, πρωτίστως για τον εαυτό μου και έπειτα για τα βιβλία μου. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο γίνομαι καλύτερη προσπαθώντας να αφουγκραστώ όλες τις κριτικές.
8) Ένας συγγραφέας αγαπάει όλα τα λογοτεχνικά του παιδιά. Όμως ήθελα να σας ρωτήσω αν ξεχωρίζετε, έστω και λίγο παραπάνω, κάποιο βιβλίο σας. 
Β.Τ: Δύσκολη ερώτηση, όμως μέσα μου υπάρχει η απάντηση και είναι η Ερμίνα. Την ξεχωρίζω γιατί μου κρατούσε την καλύτερη παρέα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου, ήταν το αποκούμπι μου και νιώθω πως της χρωστώ πολλά.
9) Ξέρω πως είναι νωρίς ακόμα, όμως δεν μπορώ να κρατηθώ γιατί διάβασα αυτό το βιβλίο σας και ανυπομονώ ήδη για το επόμενο. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω αν έχετε ήδη εμπνευστεί την επόμενη ιστορία που θα μοιραστείτε μαζί μας. Ετοιμάζετε το επόμενο συγγραφικό σας έργο; 
Β.Τ: Μα φυσικά, ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο. Η συγγραφή ενός βιβλίου για τον συγγραφέα λειτουργεί ως βάλσαμο στην ψυχή του.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
10) Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Όταν δεν γράφετε, με τι ασχολείστε, τι σας ηρεμεί, τι σας ξεκουράζει, ποια πράγματα αποτελούν την καθημερινότητα σας;
Β.Τ: Το διάβασμα, η οικογένεια μου, βόλτες με τον αγαπημένο μου σκύλο, διάφορες χειρωνακτικές κατασκευές και η ασχολία μου με τα λουλούδια μου.
11) Με 5 επίθετα και πάλι, περιγράψτε μου τη Βασιλική Τσούνη. 
Β.Τ: Υπομονετική, συναισθηματική, δυνατή, αποφασιστική, αισιόδοξη.
12) Ποιον χάρτινο ήρωα σας μέσα από όλα τα βιβλία σας, αγαπάτε ή ξεχωρίζεται περισσότερο και γιατί;   
Β.Τ: Την Ερμίνα και την Δάφνη γιατί ως γυναίκες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων τους και έζησαν κρατώντας ψηλά το κεφάλι τους, αντικρίζοντας την ελπίδα και τον καταγάλανο ουρανό.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
13) Η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης, ζει κάτω από μια πολύ βαριά σκιά, που ακούει στο όνομα Covid- 19. Η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Κατά πόσο νομίζετε πως έχει επηρεάσει αυτό τον χώρο της λογοτεχνίας και του βιβλίου γενικά; 
Β.Τ: Πολύ δυστυχώς, οι αγορές των βιβλίων είναι αρκετά περιορισμένες και ο κόσμος πλέον προσανατολίζεται στις πραγματικές του ανάγκες.
14) Εδώ λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε μόνη σας την ερώτηση που δεν σας έκανα. Τι δεν σας ρώτησα που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Β.Τ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να βρίσκομαι έστω και έτσι μαζί σας και να μοιραστώ την αγάπη που νιώθω για όσους στέκονται στο πλευρό μου, για όσους πιστεύουν σε μένα, στους φίλους, στην οικογένεια μου, στις εκδόσεις Υδροπλάνο για την υπέροχη συνεργασία και ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς στους αναγνώστες. Η αγάπη σας μεταμορφώνεται σε μαγική δύναμη. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ.

Σας ευχαριστούμε πολύ κα. Τσούνη που μας μιλήσατε και μας χαρίσατε αυτήν την τόσο όμορφη συνέντευξη-γνωριμία, μαζί σας…

Καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!

Σύνοψη βιβλίου…

Από όταν γεννήθηκε, η ζωή της μόνο εύκολη δεν ήταν.Βρέθηκε στα Γιάννενα, όμως εκεί η μοίρα της επιφύλασσε να ζήσει τον αγοραίο έρωτα. Κι εκεί που πίστευε πως βρήκε τον έρωτα και τη λύτρωση στα χέρια του Γερμανού κατακτητή της καρδιάς της, βρέθηκε να διαπομπεύεται για προδοσία.Η Θεσσαλονίκη ακόμη ένας προορισμός αλλά όχι ο τελευταίος, γιατί βρέθηκε να ταξιδεύει σε ένα βαγόνι, με προορισμό το Άουσβιτς, ως πόρνη πόλεμου.

Η ζωή της γεμάτη πέτρες ασήκωτες, που κούρασαν την ψυχή της. Μια ζωή που διψούσε μόνο για αγάπη. Όλα τελείωσαν, έτσι σκεφτόταν. Όμως, η ζωή της χρωστούσε και μάλιστα, πολλά. Θα καταφέρει να βγει νικήτρια και να ανακαλύψει μια λάμψη φωτός; «Κουράστηκα να με κυνηγά πάντα το παρελθόν και να χάνω το μέλλον. Όσοι πέθαναν, πέθαναν. Όσοι έζησαν, έζησαν. Τώρα ήρθε η ώρα να παλέψουν. Και ξέρετε γιατί; Για όλες εκείνες τις Ερμίνες, που κατάφεραν να αγγίξουν για λίγο τον ουρανό και μετά, χάθηκαν. Για εκείνες, που ανθρώπου χέρι δεν έχει το δικαίωμα να τις αγγίζει, για εκείνες που πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο όνειρα και για εκείνες που κατάφεραν και έσωσαν κάτι από την ψυχή τους, που την είχαν καταπλακώσει οι πέτρες της μοίρας».

Βρείτε το βιβλίο εδώ:  Ερμίνα σωρός από πέτρες

Διαβάστε εδώ την άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

Ερμίνα σωρός από πέτρες

Βιογραφικό συγγραφέα

Γεννήθηκα στα Γιάννενα μια ηλιόλουστη μέρα το 1982. Σπούδασα Γεωπονία στη Λάρισα και στη συνέχεια,  εγκαταστάθηκα στην πόλη καταγωγής μου. Τις πρώτες μου συγγραφικές απόπειρες τις έκανα σε μικρή ηλικία, γράφοντας παραμύθια και ποιήματα. Λατρεύω το διάβασμα, το γράψιμο, τα ζώα, τη μουσική και στις ελεύθερες ώρες  μου θα με βρείτε να «ονειροπολώ» στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Σήμερα ζω και εργάζομαι στα Γιάννενα, περιτριγυρισμένη από χιλιάδες βιβλία, που είναι και η μεγάλη μου αγάπη.

Βιβλιογραφία 

Μοναχικές Αλκυόνες, Δεκέμβριος 2015, εκδόσεις Πηγή.

Οι Νύμφες της Εροιβιάς, Μάρτιος 2017, εκδόσεις Μάτι, 3η έκδοση. 

Το άρωμα του Μιγκέ, Δεκέμβριος 2018, εκδόσεις Μάτι.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Τα 10 αρχαιοελληνικά αγάλματα απαράμιλλης ομορφιάς, που αναδεικνύουν το μεγαλείο της ελληνικής τέχνης

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22-08-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

GILLIAN VAL-O TELI

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο