10.8 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΒΑΛΣΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΒΟΝ ΝΤΕ ΚΑΡΛΟ.. Έξι και μία ιστορίες” του Δημοσθένη Ματάλα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη.

ΒΑΛΣΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΒΟΝ ΝΤΕ ΚΑΡΛΟ. Έξι και μία ιστορίεςΗ άποψη της Φαίη Δεληγιώργη για το βιβλίο

***

“ΒΑΛΣΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΒΟΝ ΝΤΕ ΚΑΡΛΟ.. Έξι και μία ιστορίες”
Συγγραφέας: Δημοσθένης Ματάλας
Εκδόσεις Κέδρος
***

“ΒΑΛΣΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΒΟΝ ΝΤΕ ΚΑΡΛΟ”, ο τίτλος της νέας συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Ματάλα, μια σειρά από αυτοτελή μικρά διηγήματα, που εντυπωσιάζουν με την θεματολογία τους, με την αμεσότητα και την ζεστασιά του λόγου του συγγραφέα Δημοσθένη Ματάλα, που φροντίζει να γίνεται αισθητή σε κάθε σελίδα αυτού του αξιόλογου βιβλίου.

Εφτά διαφορετικές ιστορίες, με ξεχωριστούς ήρωες την κάθε φορά, με πλοκή μικρή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, ικανή να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζει, αντίθετα πετυχαίνει εύκολα, να τον κάνει να ζει άνετα, την κάθε ιστορία μαζί με τους πρωταγωνιστές της. Ο συγγραφέας με μαεστρία δημιουργεί μέσα από μια εξαιρετική καθαρή και ρέουσα γραφή, ένα πολύχρωμο κάδρο γεμάτο με εικόνες χρώματα και διάλογους, που χρωματίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά τα όμορφα διηγήματα. Εφτά μικρές ιστορίες που ξεκινούν από την δεκαετία του 50 μέχρι και το σήμερα και ιχνηλατούν την κάθε περίοδο που αναφέρονται με τρόπο παραστατικό, προκαλώντας αβίαστα το ενδιαφέρον και την εν συναίσθηση του αναγνώστη.

Πρόσωπα καθημερινά, που ζουν ο καθένας στη δική του χρονολογική περίοδο, άλλοτε σε μια περασμένη από καιρό συντηρητική κοινωνία απαγορεύσεων και κοινωνικών αποκλεισμών και άλλοτε στην γεμάτη από προβληματισμούς και ανησυχίες, σύγχρονη εποχή. Ανάμεσα τους παιδιά και έφηβοι που ζουν τα πρώτα νεανικά σκιρτήματα μα και την γονεϊκή και την σχολική αυστηρότητα των περασμένων δεκαετιών, τα νεανικά πάρτι, τα ερωτικά καρδιοχτύπια. Ήρωες της διπλανής πόρτας, ώριμοι άντρες και όμορφες γυναίκες, παρέα όλοι τους με τις απογοητεύσεις τους, τον πόνο, τη χαρά,τη θλίψη, τα ζωογόνα όνειρα και τις γλυκόπικρες αναμνήσεις τους.

Οι χαρακτήρες αυθεντικοί και οικείοι, σκιαγραφούνται ανάγλυφα από τον συγγραφέα και απόλυτα εναρμονισμένοι στο  χωρόχρονο και την εποχή τους, βιώνουν τις προσωπικές τους ιστορίες στωικά, διατηρούν την μοναδικότητα τους ο καθένας ξεχωριστά και μας μεταδίδουν το συναίσθημα και τις αγωνίες τους. 

Μαζί τους ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός και συνοδοιπόρος, ζει παρέα τους τα πάθη, τις χάρες και τις λύπες τους, τις μικρές ή μεγάλες στιγμές τους, τους  ακολουθεί πιστά, μπαίνει στις σκέψεις τους και ζει την καθημερινότητα τους. Με ομαλό τρόπο, χωρίς καν να το εκβιάζει ο συγγραφέας, καταφέρνει να κάνει τους αναγνώστες του τους αόρατους ήρωες του, να τους εναρμονίσει απόλυτα με τους χάρτινους πρωταγωνιστές του και έτσι τους δίνει την δυνατότητα να τους παρατηρήσουν πιο εύκολα, να τους κατανοήσουν ή όχι, να γίνουν κοινωνοί, μα και συμπαραστάτες αν το θέλουν, στις δύσκολες μα και στις ευτυχισμένες πτυχές της ζωής τους.  

Ο τρόπος αφήγησης των διηγημάτων είναι άμεσος και στρωτός. Ο κ. Ματάλας  με μέσω την εξαιρετική του πένα, μεταδίδει το συναίσθημα αβίαστα και κάνει τον αναγνώστη αποδέκτη και συνταξιδιώτη των πρωταγωνιστών του.     

Ταυτόχρονα μέσα από την κάθε  ιστορία των διηγημάτων του, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει με φυσικότητα, το κλίμα της  κάθε εποχής, τις πολίτικες αναταραχές, το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον που επικρατούσε στη χώρα, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τις αρνητικές επιπτώσεις που το συνόδευαν ή το συνοδεύουν ακόμα, την ανεργία και τις επιπτώσεις της στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες και αναφορές, εν μένει και εύστοχα περνάει σημαντικά μηνύματα στον αναγνώστη του μέσα και από τις εφτά ιστορίες που επέλεξε να συμπεριλάβει στο βιβλίο του.                     

Η συλλογή διηγημάτων “ΒΑΛΣΑΡΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΒΟΝ ΝΤΕ ΚΑΡΛΟ”, είναι ένα αξιοπρεπές και καλογραμμένο ανάγνωσμα, ικανό μα προκαλέσει ποικίλες συγκινήσεις. Νοσταλγικό, αληθινό, ζωντανό, διαβάζεται απνευστί και κερδίζει εύκολα το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, από την πρώτη σελίδα μέχρι και την τελευταία.

Σας το προτείνω ως μια πολύ όμορφη αναγνωστική εμπειρία. Ανακαλύψτε το  και ταξιδέψτε μαζί του ανεπιφύλακτα.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Έξι και μία ιστορίες που ξεκινούν από τη μεταπολεμική Ελλάδα και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Στο επίκεντρο, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και τα πάθη τους, άλλοτε μέσα από τα μάτια ενός έφηβου και άλλοτε μέσα από το έμπειρο βλέμμα ενός ενήλικα.

Έξι και μία ιστορίες για τις επιθυμίες και τις διαψεύσεις.

Έξι και μία ιστορίες για τον χρόνο που κυλά αδυσώπητος.

Λίγα λόγια για τoν συγγραφέα
ΜΑΤΑΛΑΣ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Α. Δημοσθένης Α. Ματάλας 

Ο Δημοσθένης Α. Ματάλας γεννήθηκε και ζει στη Σπάρτη, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Φοίτησε τα τρία πρώτα χρόνια των γυμνασιακών του σπουδών στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων στην Αθήνα και τα επόμενα τρία στο γυμνάσιο Σπάρτης. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Σπάρτης μέχρι το 2008. Στο μεσοδιάστημα εξελέγη για τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες (1987-2002) δήμαρχος Σπαρτιατών.
Άρθρα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες της Σπάρτης. Μια σειρά από χρονογραφήματά του, δημοσιευμένα σε εφημερίδες της πόλης του, εκδόθηκαν το 2002 σε μικρό τόμο από την Πνευματική Εστία Σπάρτης (εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ) με τίτλο Επικαιρότητες και ανεπικαιρότητες. Οι εκδόσεις Κέδρος εξέδωσαν τις συλλογές διηγημάτων του Η συμμορία της Μαρμαρένιας Βρύσης (2017) και Βαλσάροντας με την Υβόν ντε Κάρλο (2021).

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ” του Donato Carrisi, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΕΥΤΟΠΙΑ. ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ” της Άννης Παπαθεοδώρου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

”Όμορφη πόλη-Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα” του Βαγγέλη Μαργιωρή, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο