-2 C
Greece
30 Νοεμβρίου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”: “ALIEN ROMULUS”, γράφει η Κατερίνα Κοφινά

 

“ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΝΗ”  

“Με την νέα μου στήλη στους ΒΙΒΛΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ την “Κινηματογραφική Δίνη” θα προσπαθήσω να σας γράφω για ταινίες παλιές και νέες για σειρές και για αφιερώματα.”

Κατερίνα Κοφινά

 

 

ALIEN ROMULUS

Η ιστορία του ΑΛΙΕΝ είναι μια από τις αγαπημένες μου εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1979 που ο ΡΙΝΤΛΕΙ ΣΚΟΤ  έκανε την πρώτη ταινία ως και το 2024 με εφτά ταινίες πια να έχουν γίνει , φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο το αγαπά ο κόσμος  , και πόσο πουλάει στο  BOX OFFICE.  Για την ιστορία και μόνο παραθέτω τις ταινίες με θέμα τα εξωγήινα πλάσματα.

  • ΑΛΙΕΝ 1979 (Ο ΕΠΙΒΆΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ)
  • ΑΛΙΕΝΣ 1986 (Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)
  • ΑΛΙΕΝ 3 , 1992 (Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ)
  • ΑΛΙΕΝ 1997 (Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ)
  • ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2012
  • ΑΛΙΕΝ COVENANT 2017
  • ALIEN ROMULUS 2024

Οι πρώτες τρεις ταινίες είναι και οι καλύτερες  για μένα προσωπικά. Η πρώτη του Ρίντλει Σκοτ είναι μια καλτ ταινία πια. Με την κλειστοφοβική της ατμόσφαιρα, με τις αφώτιστες γωνίες του εμπορικού πλοίου ΝΟΣΤΡΟΜΟ , που κρύβεται καλά ο άγνωστος επιβάτης, με ένα πλήρωμα πέντε ατόμων που έρχεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο είδος. Και με μια ηρωίδα που είναι ουσιαστικά η προστάτιδα του πλανήτη μας. Το δεύτερο μέρος γυρίζεται από τον άξιο Τζέιμς Κάμερον, που του δίνει περισσότερη δράση και που μας γνωρίζει τι είναι το πλάσμα και από πού προέρχεται. Στην Τρίτη συνέχεια , του Ντέιβιντ Φίντσερ  στο ΑΛΙΕΝ 3  ο νεαρός τότε σκηνοθέτης γυρίζει ένα φιλμ σκοτεινό με γρήγορα πλάνα, αγχώδη ροή και με μια Ρίπλει που θα αγκαλιάσει την μοίρα της , ξέροντας πως η γη δεν θα καταστραφεί ποτέ από τα πλάσματα. Δεν θα αναφερθώ στο τέταρτο μέρος του σκηνοθέτη Ζαν Πιερ Ζανε, γιατί τη θεωρώ τόσο χάλια που μακάρι να σβηνόταν από τον χάρτη. Ο Ρίντλει Σκοτ όμως αποφάσισε και γύρισε ακόμα δυο εκδοχές τα: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΝ ΓΚΟΒΕΝΑΝΤ που προσωπικά και πάλι πιο πολύ με μπέρδεψαν παρά πήγαν την ιστορία ένα βήμα πιο πέρα.

.

.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και τον σκηνοθέτη Φέντε Άλβαρεζ (EVIL DEAD, ΜΗΝ ΑΝΑΣΑΙΝΕΙΣ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ) Και η ιστορία του έβδομου κατά σειρά Άλιεν έχει ως εξής:

Πέντε νεαρά παιδιά  και ένα ανδροειδές  αποφασίζουν να φύγουν από τον πλανήτη τους τον ΤΖΑΚΣΟΝΣ ΣΤΑΡ  και να πάνε σε ένα σταθμό εγκαταλελειμμένο για να πάρουν τις κρυογονικές κάψουλες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν το ταξίδι προς ένα άλλο πλανήτη. Αλλά δεν ξέρουν πως στον σταθμό εκείνο που είναι ουσιαστικά ένα διπλό διαστημόπλοιο το Ρέμους και Ρέμιουλος, έχουν  μαζέψει τα συντρίμμια του φορτηγού πλοίου ΝΟΣΤΡΟΜΟ.  Και μέσα εκεί υπάρχουν αρκετά πλάσματα που είναι έτοιμα  να γονιμοποιήσουν τους ανθρώπους. 

Ο Άλβαρεζ μετέφερε την ιστορία και τα γεγονότα μεταξύ του Άλιεν και του Άλιενς , και φυσικά,  θα μας δείξει πολλά στοιχεία και από τις δυο αυτές ταινίες , αλλά και από τις 6 γενικά.    Η ΚΕΙΝΙ ΣΠΕΝΙ αναλαμβάνει τον ρόλο μιας νέας  ΡΊΠΛΕΙ , αλλά εδώ έχω τις αντιρρήσεις μου, γιατί μια σαν την Σιγκούρνι Γουίβερ δύσκολα βρίσκεται. Δεν ξέρω προσωπικά την βρήκα μέτρια , όχι προς τις ερμηνευτικές της ικανότητες , αλλά ως προς την δυναμικότητα που είχε περίσσια η Γουίβερ. Όμως δεν την αποκλείω στο τιμόνι μιας νέας εποχής για το Άλιεν.  Για το ανδροειδές τώρα , το βρήκα άτολμο , και χωρίς δική του βούληση.

Η ταινία όμως σε κρατά σε εγρήγορση , έχει σασπένς και πολύ καλά εφέ. Έχει δράση και είναι σκοτεινό , ατμοσφαιρικό και κλειστοφοβικό πράγμα,  που δείχνει πως ο σκηνοθέτης έχει δει όλα τα Άλιεν και θαυμάζει τον Σκοτ.  Η ταινία σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη για τους νέους φανς του είδους .  Προσωπικά μου άρεσε εκτός από τα πλάνα με το νέο είδος που γεννήθηκε και θα καταλάβετε όταν την δείτε. Θα μπορούσε αυτό το κομμάτι να μην υπήρχε στην ταινία , γιατί δεν υπήρχε και λόγος. Ήταν κάτι που με χάλασε , αλλά σε αρκετούς μπορεί να αρέσει.

.

.

Το ALIEN ROMULUS  δίνει μια νέα πνοή στην  ιστορία του και αξίζει να το δείτε, γιατί πιστεύω πως ο Άλβαρεζ δούλεψε καλά.  Δεν απογείωσε το είδος. Αλλά κατάφερε να του δώσει ξανά πνοή. Και πιστεύω πως για αυτό άξιζε η προσπάθεια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ.Π. ΚΟΦΙΝΑ

………………..

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΙΝΑ

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Αρχαία ελληνικά ανέκδοτα

Καλλιόπη Γιακουμή

Οι «Επτά Αδερφές Σάδερλαντ» θεωρούνται από πολλούς ως οι πρώτες αυθεντικές «σελέμπριτι» της Αμερικής του 19ου αιώνα.

Καλλιόπη Γιακουμή

Η σφαγή των 280 αμάχων στην Κλεισούρα..

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο