26 C
Greece
20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΛΙΚ. ΕΣΑΣ ; ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Οι πιο αγαπημένες μας παιδικές σειρές..

Παιδικές σειρές που όλοι αγαπήσαμε:  Ένα νοσταλγικό παιχνίδι σε θύμησες και αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Πολλές φορές παρακολουθώ παιδικές σειρές μαζί με τα παιδιά μου και αναρωτιέμαι πως εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Μπροστά σε ήρωες με περίεργες ως και τερατώδεις μορφές και φορτωμένοι με υπερόπλα, ντυμένοι περίεργα, χωρισμένοι σε καλούς και κακούς, νοσταλγώ τις σειρές που έβλεπα σαν παιδί και άρχισα να τις ψάχνω.. Τα συναισθήματα ποικίλα μα πάντα όμορφα. Αυτά θέλω να μοιραστώ μαζί σας..

Καθεμιά έφερνε μαζί της και άλλες αναμνήσεις ξεχασμένες, καταχωνιασμένες που ξαφνικά έσκαγαν μπροστά μου, γεμίζοντας με συγκίνηση και νοσταλγία.

Αν λοιπόν  είστε άνω των 30.. Επιβιβαστείτε, γιατί σας υπόσχομαι πως ετοίμασα για σας, ένα υπέροχο ταξίδι…Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των αγαπημένων μας παιδικών σειρών, ένας κόσμος που πάντα θα είναι εκεί για μας.. Πιστέψτε με!!!

ΚΑΝΤΥ-ΚΑΝΤΥ

(από τις πιο αγαπημένες μου)

Πείτε μου στα αλήθεια πόσες από σας δεν έριξαν «μαύρο» δάκρυ όταν σκοτώθηκε ο Άντονυ πέφτοντας από το άλογό του; Πόσες δεν εξοργίζονταν με τη συμπεριφορά των αδερφών Νηλ και Ελίζα Ράγκαν προς την Κάντυ (Γουάιτ Άρντλεϋ); Η απάντηση είναι: όλα! 

Όλοι όσοι έβλεπαν το πιο επιτυχημένη παιδική σειρά (για μένα) της ελληνικής τηλεόρασης της δεκαετίας του ΄80.

Η αγάπη, η χαρά, η φιλία, ο έρωτας, η απώλεια, όλα συνυπήρχαν στις ιστορίες της Κάντυ που επηρέασαν χιλιάδες παιδιά ανά την υφήλιο. 

Η Κάντυ Κάντυ, είναι ιαπωνικό ρομαντικό manga, anime και νουβέλα.Πρωταγωνίστρια είναι η Κάντας “Κάντυ” Γουάιτ Άρντλεϊ, μία κοπέλα με φακίδες, μεγάλα σμαραγδοπράσινα μάτια και μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά, τα οποία κάνει κοτσίδες με κορδέλες. 
Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΡΤ εβδομαδιαία, από το 1984 μέχρι το 1987, γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία, και αποκτώντας θαυμαστές από το παιδικό και το ενήλικο κοινό. Έπειτα, την προβολή της σειράς έκανε η ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η σειρά προβλήθηκε και πάλι με νέα -τρίτη- μεταγλώττιση, μέχρι το 50ό επεισόδιο, από τον Alpha TV.
Για την ιστορία, το manga της Κάντυ ήρθε στη χώρα μας από την Ιταλία και δεν είναι το αυθεντικό γιαπωνέζικο. Οι Ιταλοί άλλαξαν αρκετά την ιστορία και τη μορφή του. Στην αρχική ιαπωνική έκδοση αλλά και σε άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις της εποχής είναι ασπρόμαυρο και χωρισμένο σε 9 τόμους. Οι Ιταλοί το χρωμάτισαν και το χώρισαν σε μικρότερες ενότητε,  για να υποστηρίξουν την έκδοσή του σαν περιοδικό ποικίλης ύλης για κορίτσια (και όχι μόνο). Μάλιστα, δεν υιοθέτησαν το τέλος που έδωσε η συγγραφέας Κυόκο Μιζούκι και συνέχισαν την ιστορία της Κάντυ από το τεύχος 84 ( που είναι περίπου το τέλος που είδαμε και στο κινούμενο σχέδιο)  για 41 ακόμα τεύχη. Στην τηλεόραση προβλήθηκαν 115 επεισόδια 25 λεπτών το καθένα.
Η ΧΑΙΝΤΙ
 

Η Χάιντι, ήταν ένα μικρό και ορφανό κοριτσάκι που πήγε να ζήσει στο σπίτι του παππού της σε κάποιο ορεινό χωριό των Άλπεων. Εκείνος, δύσκολος και ιδιότροπος χαρακτήρας τελικά δένεται μαζί της και της μαθαίνει πολλά πράγματα. Όταν αναγκάζεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη, για να κρατάει συντροφιά στην Κλάρα, ένα άλλο κοριτσάκι καθηλωμένο σε αναπηρική πολυθρόνα, η Χάιντι δεν βλέπει την ώρα να γυρίσει ξανά πίσω στον παππού της και στο αγαπημένο της βουνό. Είναι ιαπωνική σειρά anime παραγωγής 1974, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Γιοχάνα Σπίρι. 

Πολλοί από σας θα θυμάστε ακόμα το τραγούδι τη σειράς.

ΓΟΥΝΤΙ Ο ΤΡΥΠΟΚΑΡΥΔΟΣ

Ο Woody Woodpecker ή Γούντι ο Τρυποκάρυδος στα ελληνικά, είναι ο αγαπημένος μας σκανταλιάρης τρυποκάρυδος με το χαρακτηριστικό του γέλιο το οποίο δεν υπήρχε παιδί που να μην το μιμηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γούντι είναι ένα από τα μεγάλα ονόματα των κινουμένων σχεδίων και η κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ τον τίμησε με ένα αστέρι στο πεζοδρόμιο της περίφημης Λεωφόρου της Δόξας στο Χόλιγουντ.
 
ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ
 
Μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές κινουμένων σχεδίων ήταν ο Ροζ Πάνθηρας.
 Ποιος δεν γέλασε με τα παθήματα της σιωπηλής ροζ φιγούρας,  με το αργό περπάτημα και τα μισόκλειστα μάτια που κατέστρωνε σχέδια και έμπλεκε συνεχώς σε μπελάδες με μουσική υπόκρουση το χαρακτηριστικό τζαζ θέμα του Χένρι Μαντσίσι. Ήταν το 1963 όταν ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς ανέθεσε στον Ντέιβιντ Ντε Πατιέ και στον Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο ώστε να «ντύσει» τους τίτλους της ταινίας Ροζ Πάνθηρας.
 είναι φανταστικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από την πένα του Αμερικανού σκιτσογράφου και παραγωγού Friz Freleng. Έχει εμφανιστεί σε κινηματογράφο, τηλεόραση, κόμικς και βιντεοπαιχνίδια.
 
ΝΙΛΣ ΧΟΛΓΚΕΡΣΟΝ
(κι αυτό το αγαπούσα πολύ..)
 
Το θαυμαστό ταξίδι του Νίλς Χόλγκερσον ήταν όντως θαυμαστό. Ο Νιλς Χόλγκερσον, ένα παιδί ατίθασο και με σκληρή καρδιά, μεταμορφώνεται σε νάνο και καβάλα σε έναν άσπρο χήνο, ακολουθεί ένα σμήνος αγριόχηνες που διασχίζουν πετώντας ολόκληρη τη Σουηδία. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες μα και μεγάλα μαθήματα..
Μια τηλεοπτική σειρά που ήταν βασισμένη σε ένα βιβλίο φαντασίας της Σουηδέζας συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Lagerlöf, 1858-1940), με τίτλο  “Nils Holgerssons 
underbar a resa genom Sverige”.
 
 
ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ
 

Το γνωστό βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες έγινε και παιδική σειρά. Ο θαρραλέος ιππότης που με συντροφιά τον Σάντσο εψανε για την Δουλτσινέα του. Ονειροπόλος ή τρελός δεν με ένοιαξε ποτέ εμένα προσωπικά, ήταν ο σκοπός και το μάθημα που επισκίαζαν όλα τα άλλα. 

Ο Δον Κιχώτης είναι ο ήρωας αυτής σειράς αλλά όχι ο μόνος ήρωας. Πως θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει ένα “ιππότης” χωρίς τον ακόλουθό του; Ο Δον Κιχώτης  δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Σάντσο Πάντσο, τον πιστό φίλο και υπηρέτη του. 

Μερικές από τις περιπέτειες που παρακολουθήσαμε ήταν οι: «Η περιπέτεια του Μυλωνά», «Ο Σάντσο και το κουβέρτωμα», «Το μάγεμα του Δον Κιχώτη», «Δον Κιχώτης επιστρέφει στο χωριό του», κ.α.

 

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ

Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν μια αμερικανική δραματική τηλεοπτική σειρά με στοιχεία της Άγριας Δύσης και κεντρικό θέμα μια οικογένεια που ζούσε σε φάρμα στο Walnut Grove. Παρόλο που η σειρά βασιζόταν στις πραγματικές ιστορίες των βιβλίων Little House, πολλοί χαρακτήρες και καταστάσεις διαφέρουν από τα αυθεντικά βιβλί

 
 
Η ΛΑΣΙ
 
H «Λάσι» ήταν ένα σκυλί ράτσας κόλεϊ το οποίο πρωταγωνίστησε στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και αγαπήθηκε από όλα τα παιδιά που την παρακολούθησαν τις περασμένες δεκαετίες. 
 
Όποιος θέλει να μάθει τι απέγινε η Λάσι ας πατήσει στον παρακάτω σύνδεσμο 😉
 
 
 
ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ
 
Η ιστορία: Η ηρεμία και η χαρωπή διάθεση αυτών των θρυλικών πλασμάτων που ζουν σε μανιταρόσπιτα στο δάσος, ταράζεται από τα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο “ταλαντούχος” μάγος Δρακουμέλ, τον οποίο τον χαρακτηρίζει η αποστροφή που νιώθει για την γαλάζια αυτή φυλή. Ο μαυροφορεμένος μάγος μαζί με την κακιά γάτα του, Ψιψινέλ, κάνει ατελείωτες προσπάθειες να πιάσει τα Στρουμφάκια. Οι αγαπημένοι μας Στρουμφίτα, Μπαρμπά- Στρούμφ, Σπιρτούλης, Γκρινιάρης.. και όλοι οι άλλοι, θυμάστε..;;;

 

ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΟΝΙ
 
Τα αγαπημένα των κοριτσιών! Εκείνα πανέμορφα, γλυκά, πολύχρωμα και γεμάτα αγάπη και εμείς παρακολουθούσαμε με προσήλωση τις περιπέτειες τους και τη ζωή τους να εκτυλίσσεται σε μια ονειρική κοιλάδα.(είχα και 3-4 να παίζω με τα κορίτσια τα απογεύματα στην γειτονιά)

 
ΜΑΓΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ
 
«Mε τα λουλούδια παίζει και γελά και τους φίλους της βοηθά». 
Η έξυπνη, πονηρή και ατίθαση Μάγια η Μέλισσα που πάντα βομβάρδιζε με ερωτήσεις τη δασκάλα της, είναι από τα αγαπημένα παιδικά καρτούν της δεκαετίας του ’80.
 

 

 
 
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
 

Το απόλυτα διασκεδαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (τότε που η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα), όπου μέσα από τις ιστορίες μπορούσες να παρακολουθήσεις ευχάριστα την εξέλιξη του ανθρώπου και του πλανήτη, χωρίς να χάνεται ποτέ η αίσθηση του χιούμορ.

 

ΣΠΟΡΤ ΜΠΙΛΛΥ
 

Ο παιδικός ήρωας με τη μαγική τσάντα που τα χώραγε όλα και αναλάμβανε να φέρει εις πέρας τις αποστολές του, με βοηθούς τους φίλους του Λίλλυ και το σκύλο του Γουίλλυ και να ανατρέψει τα σατανικά σχέδια της βασίλισσας Βάντας (με τη βροντερή φωνή-ψυχικό τραύμα για κάθε παιδί του ’80).

ΠΟΠΑΥ

 

Το αγαπημένο μας ναυτάκι, εκτός από τις διασκεδαστικές στιγμές που μας χάριζε παρακολουθώντας αυτόν και την αρραβωνιαστικιά του Όλιβ Όιλ, πρέπει να γνωρίζετε πως παράλληλα αύξησε και την κατανάλωση σε σπανάκι –το αγαπημένο του λαχανικό το οποίο κατάπινε με απίστευτη ταχύτητα και τον έκανε δυνατό και πάντα τα κατάφερνε απέναντι στον μισητό Μπρούντο που προσπαθούσε να του κλέψει την Όλιβ. (ακόμα το χρησιμοποιώ σαν κόλπο να τρώνε σπανάκι τα μικρά μου)

 

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΣΑΙΝΗΣ

 

«Εμπρός καλό μου χέρι!» (και τώρα ακόμα το λέω στα χεράκι μου αν είναι να κάνω δουλείες )

Ο αγαπημένος επιθεωρητής Σαϊνης, πάντα αδέξιος, πέφτει στις παγίδες που του στήνει ο κακός Ντόκτορ Κλάου η αλλιώς MAD, το πρόσωπο του οποίου δεν είδαμε ποτέ, ενώ με τη βοήθεια των βιονικών εξαρτημάτων του και της ανιψιάς του -μια ιδιοφυΐα της τεχνολογίας- καταφέρνει πάντα να βγει νικητής.

 

Ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ
 

Ποιος δεν θυμάται τον Παραμυθά στην αγαπημένη εκπομπή των παιδικών μας χρόνων;

Ο Παραμυθάς είναι ένας παππούς όχι και τόσο συνηθισμένος. Έχει ένα μαγικό γιλέκο που, όταν το φοράει, μπορεί να μιλάει με τα ζώα, με τα φυτά και με τα πράγματα, ακόμη και να πετάει!
 
ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ
 

Παιδική σειρά με κούκλες η οποία αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου κόμικ (1983) του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά και του σκιτσογράφου Νίκου Μαρουλάκη. Η σειρά έχει ως θέμα τις περιπέτειες του δημοσιογράφου Πίκου Απίκου, ο οποίος ταξιδεύει στην μακρινή χώρα της Φρουτοπίας για να διερευνήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Μανώλη του Μανάβη.

 
ΠΙΠΗ ΦΑΚΙΔΟΜΥΤΗ
 
Ατίθαση, πολλές φορές αγενής, με υπερφυσική δύναμη, φακίδες στο πρόσωπο, κόκκινες κοτσίδες και αταίριαστες μακριές κάλτσες. Η Πίπη η Φακιδομύτη έγινε η αγαπημένη ηρωίδα των παιδιών που θαύμαζαν την καλοσύνη, το θάρρος, την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή της. Η Πίπη υπερασπιζόταν τα αδύναμα παιδιά, μισούσε τον καθωσπρεπισμό, ειρωνευόταν τους αστυνομικούς, είχε απάντηση για όλες τις παρατηρήσεις των ενηλίκων, ήξερε πώς να φροντίζει τον εαυτό της και πώς να μετατρέπει κάθε βαρετή δουλειά σε παιχνίδι. H μαμά της «την έβλεπε από τον ουρανό» ενώ ο πατέρας της, θαλασσοπόρος, χάθηκε στη θάλασσα αλλά δεν πνίγηκε. Η Πίπη πίστευε πως σώθηκε και βρισκόταν σε κάποιο νησί ως βασιλιάς των ιθαγενών.
 

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ
 
 Μια παιδική σειρά βασισμένη στο βιβλίο του Ιούλιου Βερν με ήρωα τον  Φιλέα Φογκ.
 Ο περίεργος κι απόμακρος κύριος Φιλέας Φογκ στοιχημάτισε την περιουσία του να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Ξεκίνησε το ταξίδι με τον υπηρέτη του, τον Ζαν Πασπαρτού, μια περιπέτεια ενάντια στο ρολόι μέσα από πλήθος διαφορετικών τόπων και πολιτισμών. 
ΚΑΠΟΥ, ΚΑΠΩΣ, ΚΑΠΟΤΕ
 

Μια λατρεμένη σειρά της δεκαετίας του ’80 όπου αγάπησαν μικροί και μεγάλοι. Η σειρά “Κάπου, Κάπως, Κάποτε” αποτελούμενη από 35 υπέροχα επεισόδια διάρκειάς 18 λεπτών το καθένα. Οι Μαριονέτες ήταν του Λάκη Αποστολίδη, τον ρόλο της αφηγήτριας είχε η Βάσω Γουλιελμάκη μαζί με τον Κατσουλίνο. Η μουσική των τίτλων ήταν του Ηλία Ανδριόπουλου και οι στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Και κάπως έτσι ξεκινούσε κάθε φορά ένα όμορφο παραμύθι.

ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Μια από τις αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές των παιδιών που μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’80 ήταν «Του Κουτιού τα Παραμύθια». Κεντρικός χαρακτήρας ήταν η Παρασκευούλα και η υπόθεση ξεκινούσε μόλις νύχτωνε και πήγαινε στο δωμάτιό της για ύπνο. Η Παρασκεύουλα έλεγε στη μητέρα της «Καληνύχτα μαμά», η οποία της απαντούσε «Καληνύχτα Παρασκευούλα και φρόνιμα». Μετά έκλεινε την πόρτα του δωματίου της για να κοιμηθεί. Όμως, η Παρασκευούλα δεν πήγαινε για ύπνο. Άνοιγε ένα μεγάλο κουτί που είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της, το οποίο ήταν γεμάτο παραμύθια.

Ελπίζω να θυμήθηκα τα περισσότερα από εκείνα τα φανταστικά/μαγικά ταξίδια των παιδικών μας χρόνων και αυτό που εύχομαι είναι να σας έκανα να ξανακάνετε και να αναπολήσετε εκείνα τα ταξίδια, τις στιγμές, τα χρόνια και πολλά άλλα…

.

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια και σύνταξη κειμένου: Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Στην πΈνα”: “Βechamel” γράφει η Αργυρώ Μαργαρίτη

Καλλιόπη Γιακουμή

Νίκος Καββαδίας: 1910 – 1975 Ο ποιητής της θάλασσας

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 02-10-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο