Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο
.
Η συγγραφική ικανότητα της Άννας Σπανογιώργου στον πεζό λόγο, γίνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της “Αέναη Μάχη-Η Πτώση”, εμφανής, καθώς έχει να διαχειριστεί ένα αρκετά δύσκολο κατά την γνώμη μου είδος μυθιστορήματος, όπως είναι η λογοτεχνία φαντασίας. Γράφοντας ένα τέτοιο βιβλίο, ο συγγραφέας πρέπει να ταξιδέψει τον αναγνώστη του σε έναν κόσμο όπου, όχι μόνο οι ήρωες και η ιστορία που θα αφηγείται είναι φανταστικοί, αλλά ακόμα και οι όροι και οι συνθήκες του κόσμου που τα τοποθετεί. Ως «μικρός θεός της αφήγησης», ο συγγραφέας της λογοτεχνίας φαντασίας, καλείται να παρουσιάσει ρεαλιστικά, ουτοπικούς, φανταστικούς κόσμους δικής του επινόησης και μέσα από τις περιγραφές του, να τους κάνει ολοζώντανες εικόνες και να μεταφέρει τον αναγνώστη του ως εκεί. Πρέπει να καταγράψει με ακρίβεια ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, χαρακτήρες και συμπεριφορές και να παντρέψει με απόλυτη επιτυχία τον περιβάλλοντα χώρο του μυθιστορήματος του, με την μυθοπλασία που θα χρησιμοποιήσει. Το υπερφυσικό, το ανεξήγητο, το εξωπραγματικό, πρέπει να εισχωρούν αβίαστα και απολύτως ρεαλιστικά στο πλαίσιο της αφήγησης, χωρίς να κάνουν τον αναγνώστη να δυσφορεί, να κουράζεται ή να βαριέται. Όλα αυτά, η Άννα Σπανογιώργου, έχει καταφέρει να τα περάσει ως ιδανικά χαρακτηριστικα στο βιβλίο της, προσφέροντας έτσι ένα απολαυστικό ταξίδι στους αναγνώστες που θα το επιλέξουν.
Το βιβλίο “Αέναη Μάχη-Η Πτώση”, είναι γεμάτο λογοτεχνικές αρετές, πρωτοτυπία, ευρήματα, ξαφνιάσματα, χαρακτήρες ή νοήματα, όμορφες περιγραφές, λυρισμό, ατμόσφαιρα, τις οποίες καλούνται να ανακαλύψουν οι φαν του είδους, που στην Ελλάδα είναι πια αρκετοί και γίνονται όλα και περισσότεροι.
Η Άννα Σπανογιώργου με αρτιότητα στη δομή του λόγου της, κοσμεί την αρχιτεκτονική του κειμένου της με δράση, περιπέτεια, συναίσθημα, ίντριγκες, μυθοπλασία, όλα σε σωστές δόσεις, αποφεύγοντας έτσι να κάνει το πόνημα της υπερφίαλο. Μεταφέρει την κεντρική της ηρωίδα την Κάτια, στο Μπλακ, όπου καλείται να δώσει τις δικές της προσωπικές μάχες. Έναν τόπο εντελώς διαφορετικό από τον δικό μας μα ταυτόχρονα, με τόσα κοινά που τον κάνουν να φαντάζει οικείος στον αναγνώστη. Ο μικρόκοσμος του και οι χαρακτήρες που τον απαρτίζουν, είναι σκιαγραφημένοι με τέτοιο τρόπο που ταυτίζουν και δεν ξενίζουν, αφού διακρίνονται εύκολα σε αυτούς ανθρωπινά πάθη και αδυναμίες. Το καλοδουλεμένο σενάριο της πλοκής ρέει και η άμεση, απλή γραφή της Άννας Σπανογιωργου κάνουν την αφήγηση να κυλά ευχάριστα, χωρίς να της λείπει η ένταση και η αγωνία που χρειάζεται για να καθηλώσει έναν αναγνώστη, ως την τελευταία σελίδα. Η συγγραφέας αφήνει ακόρεστη την όρεξη του αναγνώστη της, ανοιχτά ερωτήματα αιωρούνται καθώς ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις εξελίξεις, με μικρά “ορεκτικά” σκόρπιες λεπτομέρειες και ημιτελείς πληροφορίες, σκόπιμα και πολύ έξυπνα, τον κράτα δέσμιο της ιστορίας της, έτσι ξέρει, πως θα την ακολουθήσει πιστά και στην ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου της “Αέναη μάχη-Άνοδος”, όπου θα αναζητήσει την εξέλιξη της ιστορίας. Θεωρώ όμως εντελώς τίμιο από μέρος της και πρέπει να το αναφέρω, πως δεν εκβιάζει καθόλου αυτή την προϋπόθεση-το να διαβάσει κάποιος και το δεύτερο βιβλίο- μιας και προσφέρει την απαραίτητη αυτονομία και ανεξαρτησία στο πρώτο μέρος, για κάποιον που θέλει να σταματήσει σε αυτό.
Η αιώνια μάχη του καλού και του κακού είναι από τα βασικά θέματα τα οποία θίγει με τον δικό της τρόπο η Άννα Σπανογιώργου. Παρόλα αυτά με εξαιρετική μαεστρία, ύφανε μέσα στον καμβά του βιβλίου της πολλά κρυφά ή όχι μηνύματα. Σκόρπισε εντέχνως, βαθύτερα νοήματα που ο αναγνώστης αν και σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να περνάει επιφανειακά, επιστρέφει όμως σε αυτά αργότερα, θέλοντας να εστιάσει σε αυτά και να τα ανακαλύψει. Έτσι τα κατανοεί περισσότερο καθώς έρχεται αντιμέτωπος με ηθικά διλήμματα και προβληματισμούς που ζητούν την εξήγηση και την προσοχή του.
Ο τίτλος και το εξώφυλλο του βιβλίου το αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια. Η αέναη μάχη με τον εαυτό μας, μια μάχη εσωτερική, ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Η πλήρης αποκαθήλωση του, η απαραίτητη πτώση πριν την άνοδο, μια πτώση του “εγώ” μας, θεωρώντας πρόσωπα και γεγονότα δεδομένα, αιώνια και απόλυτα δικά μας. Η παραμορφωτική ματιά που ρίχνουμε σε πράγματα και καταστάσεις που απαξιώνουμε ή υπερτιμούμε και που όταν το ανακαλύπτουμε, η πτώση μας από τα ουράνια στην γη, γίνεται με εκκωφαντικό κρότο και απέραντο πόνο. Η πτώση ενός εγωισμού που άγεται από το πώς νιώθει καλύτερα, αναζητώντας την καταλληλότερη τροφή για αυτόν, κλείνοντας τα αυτιά στην φωνή της λογική και της συνειδήσεως μας. Η ανθρώπινη φύση μπερδεμένη σε δαιδαλώδη μονοπάτια κλονίζεται. Οι μόνες σταθερές της το δίκαιο, η αγάπη, ο έρωτας, η αυταπάρνηση, η φιλία… γνωρίσματα όχι μόνο του φανταστικού κόσμου που έπλασε για μας η Άννα Σπανογιώργου μα και της δικής μας πραγματικότητας..
Το τέλος δεν οδηγεί στην “κάθαρση” και την αποδέσμευση του αναγνώστη μα εγώ χαίρομαι πολύ για αυτό. Έμμεσα η Άννα Σπανογίωργου δεσμεύεται για μια ακόμα πιο συναρπαστική συνέχεια στο δεύτερο μέρος της τριλογίας της, “Αέναη μάχη- Άνοδος”, την οποία ήδη ανυπομονώ να ανακαλύψω και υπόσχεται ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι στην χώρα της φαντασίας, με οδηγό την έμπνευση της και μόνο εισιτήριο το βιβλίο της, ένα εισιτήριο που βιάζομαι να κόψω…
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο
Μια μάχη αέναη εξελίσσεται γύρω μας, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε την καθημερινότητα. Το πεπρωμένο μας, γραμμένο στο γενετικό μας κώδικα, μας κληροδοτεί με χαρίσματα και δυνάμεις που ανακαλύπτουμε την κατάλληλη στιγμή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας πιο δυνατοί και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο.
Το βιβλίο «Η Πτώση» αφηγείται την πορεία της Κάτιας, μιας νεαρής κοπέλας που ζει μέσα στη ρουτίνα. Μια μέρα όλη της η ζωή αλλάζει, καθώς βιώνει καταστάσεις που αρχικά δεν καταλαβαίνει.
Παρασυρόμενη από την αγάπη που νιώθει για τον Άρη και έχοντάς του τυφλή εμπιστοσύνη, οδηγείται μέσα από μια σειρά καταιγιστικών, συναρπαστικών και απρόβλεπτων γεγονότων στον προορισμό που της έχει ορίσει η μοίρα. Ή μήπως όχι;
.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Άννα Σπανογιώργου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ζει με την οικογένειά της μέχρι σήµερα.
Έχει σπουδάσει στο τµήµα Εµπορίας και Διαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, µε εξειδίκευση στον τοµέα των πωλήσεων.
Η ενασχόλησή της µε τον γραπτό λόγο την οδήγησε αρχικά στη στιχουργία, µε την οποία εκφράζει αναζητήσεις και ανησυχίες μέσα από το πρίσµα της φαντασίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα.Αργότερα, η ιδέα της συγγραφής εξελίχθηκε ως µία επιπλέον πτυχή της δηµιουργικότητάς της, γεγονός που την οδήγησε στην ολοκλήρωση του πρώτου της μυθιστορήματος «Αέναη μάχη: Η πτώση» (βιβλίο 1), Εκδόσεις Πηγή (2016).
Το διήγημά της «Η σκιά» συμπεριλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο» των Εκδόσεων iWrite (2017) που προέκυψε από τον διαγωνισμό του φεστιβάλ Fantasmagoria.
Συμμετέχει στιχουργικά στα CD των Julian’s Lullaby “Dreaming of your fears” (2011, STF Records) & “Prisoner of Emotions” (Musica, 2016).
.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή